COP 15, Klimaattop Verenigde Naties, Kopenhagen, Denemarken, 2009


Na afloop van een gratis vertoning van de film The Age of Stupid, gevolgd door een debat in bioscoop Lux in Nijmegen kreeg ik een flyer. De flyer ging over de demonstratie die gehouden ging worden tijdens de Klimaattop in Kopenhagen in Denemarken op 12 december. Ik had er al eens over nagedacht om daar heen te gaan, maar na het debat was het gevoel dat ik er heen moest een stuk sterker geworden. Ik voelde sterk dat ik iets moest doen.

De flyer was afkomstig van de Internationale Socialisten (IS) die de mogelijkheid boden voor een schappelijke prijs voor een weekend mee te reizen naar de demonstratie. Vertrek op vrijdag 11 december en terugkeer op zondag 13. Het koste wat moeite de vrijdag vrij van mijn werk te krijgen, maar toen dat geregeld was heb ik direct naar IS gemaild om me aan te melden. Daarop volgde diverse emails over de planning en organisatie.
Vrijdag 11 december vertrok ik 's ochtends vroeg met mijn fiets richting centraal station Nijmegen. Daar liet ik mijn fiets achter in de stalling en stapte in de trein naar Zwolle, één van de twee mogelijke opstapplaatsen (naast Amsterdam) voor de IS-bus naar Kopenhagen. De bus arriveerde wat aan de late kant omdat deze laat uit Amsterdam was vetrokken, maar eenmaal daar ging alles heel soepeltjes. Ik kende niemand van de andere deelnemers, behalve degene die me in Nijmegen de flyer had gegeven (al had ik met hem ook maar een paar woorden gewisseld, dus echt kennen deed ik hem niet). Maar ik zat in de bus naast een aardige man die verder ook niemand kende dus ik voelde me niet ongemakkelijk. Ik had een flinke hoeveelheid brood meegenomen omdat ik dacht dat het moeilijk zou zijn in Kopenhagen aan veganistisch voedsel te komen.
Het werd vroeg donker, vroeger dan normaal omdat we verder in het noorden waren wellicht. We reden dan ook in het donker de boot op, maar dankzij de lampen was toch te zien hoe ook de Duitse hoge snelheidstrein ICE aan boord rolde. Waanzinnig... Wel jammer dat het door de duisternis niet mogelijk was over de zee uit te kijken.

Eenmaal terug aan land reed de bus nog ongeveer een uur om te eindigen bij... De Hollaenderhallen! Een sporthallen-complex. Er verbleven een aantal groepen demonstranten in het complex, een deel boven de tennishallen was gereserveerd voor de IS groep. Voordat we gingen slapen werden de plannen voor de demonstratie doorgesproken. Er werden groepjes gevormd waarvan de leden tijdens de demonstratie bij elkaar moesten blijven zodat we niemand kwijt zouden raken en alles was uiteraard vreedzaam van opzet.

Na een nacht met weinig slaap maakte ik me de volgende ochtend klaar om naar het startpunt van de demonstratie te vertrekken, de Cristiansborg Slotsplads in Kopenhagen. Het was de bedoeling om in kleine groepjes met het openbaar vervoer naar de locatie te gaan, maar de bussen reden niet volgens hun rooster, dus kwam het er op neer dat op een gegeven moment de hele groep bij de bushalte stond. Gelukkig troffen we een vriendelijke buschauffeur die ons allemaal gratis meenam. Dicht bij een metrostation stapten we uit de bus en in de metro om dicht bij het startpunt van de demonstratie te eindigen. Wandelend naar het startpunt leek het overal erg rustig, maar op de Cristiansborg Slotsplads waren dan toch eindelijk grotere groepen mensen te zien. Ik had geen bord of iets dergelijks meegenomen, maar overal werden borden uitgedeeld. Ik zag er een waar een heldere tekst op stond ("Bla bla bla... ACT NOW!") en nam die graag aan. Het bord was voorzien van een lange stok waardoor hij goed te dragen was. Ik kon hem met één hand vasthouden en op mijn schouder laten rusten. Erg handig, want 't was toch een flink bord.
Het duurde lang voor de wandeltoch begon. Er waren diverse sprekers, maar daar stonden we ver vandaan en ik kon er maar weinig van horen of verstaan. Het was ook behoorlijk koud en door het stilstaan kregen we het alsmaar kouder. Wel was het erg tof om te zien dat de menigte nog steeds aan het groeien was. Mensen waren van over heel de wereld gekomen en ik bevestigde een Nederlands vlaggetje dat ik van de man in de bus had gekregen aan de achterkant van mijn rugzak om te laten zien waar ik vandaan was gekomen om mee te lopen. Na een tijdje werden de namen van groepen die konden beginnen met wandelen omgeroepen zodat niet iedereen tegelijk zou beginnen. Grote groepen van het Wereld Natuurfonds en Greenpeace begonnen, maar de groep van de IS hoefde gelukkig niet al te lang te wachten. Het was niet alleen onze groep uit Nederland maar ook groepen van de IS uit andere landen (het zijn niet voor niets de Internationale Socialisten). Terwijl we begonnen te lopen zagen we een groep die sommigen van ons al hadden gezien toen we net waren aangekomen, het zogenaamde zwarte blok. Ze deden hun naam eer aan door allemaal compleet in zwart gekleed te zijn, sommigen met zwarte pet of muts en zelfs een paar met zwarte bivakmutsen... Alles om niet individueel herkend te worden. En duidelijk niet met goede bedoelingen... De IS zijn een anti-kapitalistische organisatie en het zwarte blok bestaat uit anti-kapitalistische anarchisten, dus het zwarte blok voelt zich enigsinds verbonden met de IS. Dat ondanks het feit dat in tegenstelling tot het zwarte blok, de IS een vreedzame organisatie is. Het zwarte blok liep een tijdje evenwijdig aan de IS groep mee, maar verdwijn daarna tot onze grote opluchting uit zicht. Opgelucht, want de sfeer was dreigend geworden toen we verschillende leden van het zwarte blok met stokken hadden zien open (afgebroken stokken van demonstratieborden) en sommigen van hen probeerden stenen uit vluchtheuvels te lichten...
Later hoorden we dat het maar goed was dat we ze uit zicht waren verloren omdat ze de ramen van een bank hadden ingegooid en een groot deel van de groep was opgepakt.

Dat was gelukkig het enige negatieve dat er gebeurd is. De sfeer tijdens de demonstratiemars was geweldig goed. Zo'n grote verscheidenheid aan mensen van over de hele wereld. Zo veel verschillende borden, vlaggen en banners. En veel verschillende soorten muziek. En zo ontzettend veel mensen... De stroom hield maar niet op, er was vanaf het begin van de mars geen begin of eind te zien. Bij de start op de Slotsplads hoorden we dat het aantal mensen werd geschat op 40.000, maar tijdens de mars hoorden we dat de politie het aantal op 100.000 schatte. Waanzinnig...
Het eindpunt van de mars was het Bella centrum, de plaats waar de top werd gehouden. We hebben het plein voor het centrum nooit bereikt omdat het tegen de tijd dat wij in de buurt kwamen al lang en breed vol stond met mensen. Na lang wachten zijn we terug naar het centrum van Kopenhagen gegaan om wat te eten te halen en naar het Klimaforum09, een alternatieve conferentie, om twee door de IS georganiseerde lezingen bij te wonen.

Na terugkeer naar de Hollaenderhallen werd er gesproken over de volgende dag. Ongeveer de helft van de Nederlandse IS groep zou de volgende dag terugreizen naar Nederland, de andere helft zou blijven om deel te nemen aan een actie waarbij het de bedoeling was dat de haven van Kopenhagen werd geblokkeerd. Het was echter duidelijk geworden dat deze actie niet vreedzaam zou gaan verlopen dus werd er door de groep besloten er niet aan deel te nemen maar een alternatief programma te volgen.
De volgende dag rees ik met de andere helft van de groep terug naar Nederland.

Een interessante ervaring en ik ben de Internationale Socialisten dankbaar dat ze deze mogelijkheid hebben geboden aan mensen die niet eens lid zijn van hun organisatie zonder dat die lastig gevallen werden voor werving. Hieronder een aantal foto's gemaakt tijdens de dagen. Sommigen door mijzelf gemaakt, maar omdat mijn batterijen al snel allemaal leeg bleken is de meerderheid door Stas en Nelsen gemaakt. Aardige mensen waar ik veel mee ben opgetrokken tijdens deze dagen. Stas en Nelson, bedankt dat ik deze foto's mag gebruiken!

De Duitse hogesnelheidstrein ICE aan boord van de boot van Duitsland naar Denemarken. Op de achtergrond de twee IS bussen.   De Hollaenderhallen, onze slaapplaats voor twee nachten.

De slaapzaal in de Hollaenderhallen nabij Kopenhagen. Foto van Stas and Nelson.   Vetrek naar de demonstratie. Foto van Stas and Nelson.

De Nederlandse IS groep, wachtend op de bus.
Op weg naar het startpunt van de demonstratie na de metrorit. Foto van Stas and Nelson.   Ikzelf op de Cristiansborg Slotsplads, het startpunt van de demonstratie. Foto van Stas and Nelson.   De prachtige toren van het oude beursgebouw in Kopenhagen.   Op de Cristiansborg Slotsplads.   Op de Cristiansborg Slotsplads. Mensen van ver weg... Foto van Stas and Nelson.

Op de Cristiansborg Slotsplads.   Een brandende Panda op een driewieler! Foto van Stas and Nelson.   Een grote ongelukkige sneeuwman van Greenpeace. Foto van Stas and Nelson.   Mensen kwamen van over heel de wereld... Foto van Stas and Nelson.

Ikzelf op de Cristiansborg Slotsplads, het startpunt van de demonstratie. Foto van Stas and Nelson.   De IS groep, begonnen met wandelen. Foto van Stas and Nelson.   Wandelende IS groep, waaronder ikzelf met de Nederlandse vlag op mijn tas. Foto van Stas and Nelson.   Het Vrijheidsbeeld wandelde ook mee. Foto van Stas and Nelson.Op de website van de Internationale Socialistenzijn nog wat foto's te vinden.

Terug naar diversen