Oktober 2012


Met dank aan de druiven van de overburen kon ik vandaag wat Spreeuwen (Sturnus vulgaris) fotograferen... :p Wat een prachtige vogels zijn dat toch! Ik twijfel er wel eens over, maar op het moment van schrijven vind ik ze in de winter het mooist. In de zomer zie je meer metaalglans en dat is prachtig, maar in de winter zijn er meer spikkels... :)

  



Vandaag plaatste ik mijn Trophy Cam cameraval ergens in de Ooijpolder in een rietmoeras in de hoop eens een keer een Bunzing (Mustela putorius) te filmen. Onderstaande foto toont het uitzicht van de camera.




Vandaag maakte ik een grappige foto van de terrasbezoekers... :)




Nu is er hard bewijs voor het gebruik van het zanbakje voor Huismussen (Passer domesticus)! Zie ook wat ik daar 23 september over schreef. Omdat ik de laatste dagen meer zand naast het schaaltje zag liggen en zelfs een kuiltje zag plaatste ik vandaag de cameraval maar eens overdag op het terras. Toen ik thuis kwam van mijn werk lag de camera op zijn rug. Er waren evengoed veel filmpjes gemaakt en een aardig aantal van zandbadderende Huismussen! :) Het laatste filmpje dat gemaakt werd liet zien hoe de camera omviel, er ging een mus bovenop zitten. :p Klik op onderstaande afbeeldingen voor wat filmpjes op YouTube!

Een Huismus neemt een zandbad:



Het schaaltje is maar klein... Te klein?




In voorgaande jaren zagen we ze ook en ik heb via het forum van waarneming.nl wel eens achterhaald dat het de Sombere honingzwam (Armillaria ostoyae) betreft. Zie bijvoorbeeld de foto's uit 2009 (in het toen nog Engelstalige dagboek). Onlangs ontdekte ik er weer eentje, nog klein en onschuldig ogend...




Vannacht werd er met de Tevion WK-1 cameraval weer eens een Steenmarter (Martes foina) in onze achtertuin gefilmd. Een dier met twee licht-reflecterende ogen dat flink aan het snuffelen was... Leuk hoe ze ook even mooi op de achterpoten gaat staan (dat wordt 'kegelen' genoemd)! Klik op onderstaande afbeelding om naar een kort filmpje op YouTube te gaan.




Vandaag hing ik mijn BolyGuard cameraval op in het bos met uitzicht op een mooie omgevallen boom.



Nog wat paddenstoel-foto's. De kleine, onschuldig ogende Sombere honingzwam (Armillaria ostoyae) is uitgegroeid tot een fors exemplaar. En er staan er meer van in de tuin, zoals een mooi groepje nabij een schijf populieren-boomstam. Dicht daarbij staat een berken-boomstammetje dat momenteel een mooie pruik van zwavelkopjes draagt.

     



Vandaag bezocht een groepje Zwarte roodstaarten (Phoenicurus ochruros) onze straat. Ogenschijnlijk een gezinnetje bestaande uit vader, moeder en twee kinderen. :)

  



Vandaag maakte ik een reis van ongeveer 165 kilometer om de Amerikaanse metalband Velnias te zien spelen. Ze speelden in Poppodium Romein in Leeuwarden, samen met de bands Kampfar, Hellrunar en Obscurity onder de noemer Develish Triumphant Tour. Ik had Velnias nog nooit gezien, maar ik luister al lang naar hun album Sovereign Nocturnal. Klik hier om op YouTube één van mijn favoriete nummers (14 minuten lang) te beluisteren. Tijdens het optreden van Velnias heb ik geen foto's of filmpjes meer gemaaakt, zie onderstaande foto's voor een indruk van het podium en een foto van de zanger die salie-wierrook aansteekt.

  



Deze maandag was ik vrij omdat ik zaterdag moest werken. Dus ben ik mijn cameraval die in de Ooijpolder hing, zie ook het dagboek van 8 oktober, gaan voorzien van een nieuw geheugenkaartje. Ik verwisselde het geheugenkaartje in de camera voor een lege en bekeek thuis de gemaakte beelden. Altijd weer spannend... De camera had er nu ruim een week gehangen, maar het geheugenkaartje was in twee dagen al vol gemaakt doordat muizen en ratten nogal vaak voor de camera waren gelopen. Maar ergens tussen al die filmpjes stonden er twee met een bijzondere bezoeker: een Wasbeer (Procyon lotor)! Ik maakte een screenshot van één van de filmpjes en zette die op (mijn Facebook pagina. Een bekende werkend bij ARK maakte er een persberichtje van en dat werd nogal opgepakt... Het bericht werd zelf in landelijke media behandeld, zoals bij RTL4 nieuws op televisie en op de websites van landelijke dagbladen. Niet dat dit de eerste Wasbeer in Nederland was trouwens, wat hier en daar wel werd behandeld. Zie ook het artikel op de website van ARK waar veel info over Wasberen in staat. De twee gemaakte filmpjes dan maar? :)






Ok, filmde ik met mijn speciaal daarvoor in de Ooijpolder opgehangen cameraval dus een Wasbeer (Procyon lotor) terwijl ik hoopte op een Bunzing (Mustela putorius). Filmde ik vannacht met een cameraval een Bunzing in onze eigen achtertuin!!! :D Helaas maar heel erg kort in beeld, maar onmiskenbaar door het contrast in de vachtkleur en het wit in het gezicht dat alleen op onderstaande screenshot te zien is (klik erop om naar het korte filmpje op YouTube te gaan). Van een bekende hoorde ik dat dit jaargetijde jonge Bunzingen op zoek gaan naar een eigen territorium, dus is de kans op een waarneming groter. Ik heb er nog nooit een vastgelegd met de cameraval, dus die grotere kans is nogal relatief waarschijnlijk. Zo veel Bunzingen zijn er helaas niet. In de Veldgids Europese Zoogdieren (van harte aan te bevelen!) staat ook te lezen dat de Bunzing in Nederland minder algemeen lijkt te worden.

Een véél algemener diertje fotografeerde ik in de middag achter in de tuin bij de 'ingang' van zijn of haar woning. Teminste, ergens door onder die stapel stenen zal wel een holletje zijn waarin deze Rosse woelmuis (Myodes glareolus) woont.






Vandaag ging ik een dagje meekijken bij het vogelringstation in de Ooijpolder. Het was koud en mistig. Dat gaf een mooie sfeer bij het Wylerbergmeer waar ik op de heenweg langs kwam. Het was alleen niet zo gunstig voor het ringen, want de mistnetten hingen vol rijp en waren daardoor voor de vogels natuurlijk goed zichtbaar. Toch waren er toen ik aankwam al wat vogels uit de netten gehaald. Prachtig om verschillende soorten zoals de altijd mooie Spreeuw (Sturnus vulgaris) van zo dichtbij te kunnen bekijken! In de loop van de ochtend verdween de rijp en werden nog wat meer vogels gevangen. Vooral algemene soorten. Ook met een klapnet werd het een en ander gevangen zoals een Graspieper (Anthus pratensis) en een Rietgors (Emberiza schoeniclus). Erg leuk om eens mee te kunnen kijken en erg leerzaam (hoe bijvoorbeeld bij verschillende soorten de leeftijd aan de kleur van de dekveren afgelezen kan worden). Knap werk van Bram Ubels wie ik bedankt voor deze leuke ervaring!

        

     



Terug naar dagboek 2012 index Terug naar homepage