Maart 2016


Vandaag was het dan zover: VeggieWorld 2016! Een groot plantaardig festival in de Jaarbeurs in Utrecht. Allerlei standjes met lekkere, mooie, leuke en interessante producten en initiatieven. Het was een erg geslaagde dag met veel lekkers en een mooie vangst!

En ook niet onaardig! Op weg naar de ingang spotte ik na er speciaal even de hoge punten rondom af te speuren nog een Slechtvalk (Falco peregrinus)! :D

     

     



Het is zo geweldig om soms natuur tegen te komen op onverwachte plaatsen... Zo kwam ik vandaag op mijn werk in een deur van een afvalcontainer een rijtje nestcellen van vermoedelijk een solitair nestelende wespensoort tegen. Met een scherp mesje heb ik een aantal cellen voorzichtig van de deur af gehaald om ze thuis uit te kweken, nieuwsgierig naar welke soort het betreft. Spannend!

  



Mooie voorjaarstekenen vandaag! Ik ving een prachtige micro-nachtvlinder: een Voorjaarszakdrager (Bankesia conspurcatella) en op het raam van onze slaapkamer zat een stel Gehoornde metselbijen (Osmia cornuta)! :)

En spannend! Vandaag ontving ik mijn treinkaartjes voor de reis naar Szczecin in Polen! Daar ga ik van 6 t/m 11 april heen om deel te nemen aan een internationaal Gierzwaluwen symposium!

     



De nestcellen die ik van de week op mijn werk in een deur van de afvalcontainer vond staan inmiddels droog te wachten op de zomer in onze trapkast. Donker, zoals in de container en af en toe een druppeltje water boven op de prop keukenrol om het geheel niet uit te laten drogen. 'Fingers crossed'!

In de tuin beginnen verschillende planten zich omhoog te werken. Het is altijd weer de vraag of en hoe ze zich gaan ontwikkelen. De meeste planten die ik plant of zaai hebben een bepaalde functie. Zo is Stinkende ballote (Ballota nigra), evenals Ezelsoor (Stachys byzantina) trouwens, een favoriet van de bijensoort Grote wolbij (Anthidium manicatum) die ik graag vaker in onze tuin zou willen zien. Heggenrank (Bryonia dioica) is een geweldige nectarplant voor allerlei verschillende soorten bijen. De Heggenrankbij (Andrena florea is er zelfs op gespecialiseerd en ik vind het geweldig die soort veelvuldig in de tuin te zien dankzij mijn grote Heggenrank! :)

        



Een onverwachte tuingast op een filmpje dat op de cameraval stond vandaag; een Keep (Fringilla monifringilla). Onverwacht, omdat dit een echte wintergast is en het nu toch al best wel richting voorjaar aan het gaan is.




Veel foto's van Pimpelmezen (Cyanistes caeruleus) vandaag. In een appartementencomplex aan de Ubbergseweg, vlak bij het Hollandsch-Duitsch gemaal nestelen Huismussen in een spouwmuur, maar in een zelfde opening wat verderop ook Pimpelmezen. Die leken vandaag bezig met het vergroten van de nestruimte door materiaal te verwijderen. Er kwam steeds een meesje naar buiten met een plukje materiaal wat dan verderop werd losgelaten en weg dwarrelde.

Thuis fotografeerde ik een Pimpelmees die een lekker uitgebreid bad nam in het 'moerasje' (ingegraven cementkuip met een moerassige invulling). Wat een schattige kopje toch...

Ook in de achtertuin staat de geknotte Boswilg (Salix caprea) nu in bloei. Prachtig, die grote katjes... Een waardevolle bron van nectar én stuifmeel, want deze boom betreft een mannetje. Voor wie het niet wist: wilgen zijn zogenaamd tweehuizig waarbij er mannelijke en vrouwelijke planten zijn. De bloemen van vrouwelijke planten bieden enkel nectar, insecten die een mannelijke bloem hebben bezocht worden met stuifmeel bestoven en komen op de vrouwelijke bloemen af vanwege de nectar. Zo vind kruisbestuiving plaats. Er zijn ook veel planten die zowel mannelijke als vrouwelijke bloemen aan dezelfde plant hebben (deze zijn dus eenhuizig), waarbij ze soms apart van elkaar geplaatst zijn (bijv. bij Hazelaar) of in één structuur zijn verwerkt (zoals bijv. bij composieten zoals Paardenbloem).
Een andere tweehuizige plant in de tuin met grote waarde voor bijen is de Heggenrank (Bryonia dioica). De vrouwelijke planten vormen na bestuiving bessen die bijv. voor de Heggenrankboorvlieg (Goniglossum wiedemanni) nodig zijn voor de voortplanting (ze legt daar haar eitjes in). Tot nu toe heb ik echter alleen mannelijke planten in de tuin, die dan wel weer het voordeel hebben ook stuifmeel te bieden aan de bezoekende Heggenrankbijen (Andrena florea).

        

     



Legde ik 14 maart al een Keep (Fringilla montifringilla) vast met een cameraval, vandaag kon ik een fraai mannetje fotograferen met mijn fotocamera. Helaas wel met tegenlicht, maar toch... :)
Een wat algemenere bezoeker liet zich ook leuk fotograferen. Een mannetje Huismus (Passer domesticus) poseerde in de warme voorjaarszon op ons dak, naast de andere zonaanbidders. ;)

En nog een andere echte zonaanbidder liet zich zien in onze tuin. Een Gewone wolzwever (Bombylius major) ging zijn naam eer aan doend verschillende van de knalroze bloemen van onze Ríbes af. Met de lange tong kan al zwevend nectar gedronken worden en de lange beharing houd deze parasitoide (een parasiet die de gastheer dood) warm in het vroege voorjaar (Bombus is de wetenschappelijke familienaam van de hommels). De Gewone wolzwever legt haar eitjes in de nestgang van in de grond nestelende solitaire zandbijen (Andrena) waarna de larven leven op de door de bij verzamelde voedselvoorraad en erna ook de larve van de bij zelf. Hierbij zijn wat opmerkelijkheden te noemen. Het 'leggen' van een eitje gebeurd nadat het ei bepoederd is met zand, waarvoor de wolzwever een speciale structuur aan het achterlijf heeft. Het ei wordt vervolgens in of nabij de opening van een nestingang geschoten, waarvan een mooi klein filmpje te zien is op deze Wikipedia pagina. Wolzwever-larven ondergaan vervolgens verschillende stadia-veranderingen. De eerste fase heeft vijf paar schijnpoten waarmee de larve zelf naar de broedcel van de bij kan komen. Een laatste stadium is niet meer beweeglijk en eet de bijenlarve op. De pop van de wolzwever heeft een kroon van harde, tandachtige doorns en boort daarmee draaiend een uitweg uit de broedcel om vervolgens als imago (volwassen insect) weg te kunnen vliegen. E.e.a. staat te lezen in het voortreffelijke boek De Nederlandse Bijen (op de website waar deze link naar leidt is het book digitaal te lezen en downloaden).

     



Wat leuk! Ze zijn er weer! De Boerenzwaluwen (Hirundo rustica) in het kleine stalletje van het Dierenweitje in Beek. :)




Gewoon een foto van een FLINKE Bruine kikker (Rana temporaria) (vol eitjes?) in ons 'vijvertje'.




Op de laatste dag van de maand heb ik iets erg gaafs gedaan... Ik heb in de tuin een nieuwe vaste camera opgehangen! Het betreft een camera met ingebouwde infrarood-verlichting. Overdag worden beelden in kleur vastgelegd, bij weinig licht wordt automatisch de IR-verlichting ingeschakeld. Dankzij een hoge plaatsing is er een groot blikveld waarmee een goed deel van de achtertuin kan worden gemonitord. De camera is aangesloten op een digitale video recorder (DVR) waarop beelden teruggezocht kunnen worden aan de hand van bijvoorbeeld bewegingsdetectie.

's Avonds liep er een Egel (Erinaceus europaeus) door de tuin. Ik bekeek de beelden en zag de Egel live door de tuin lopen toen op de beelden van de camera in de marterhoop een Bosmuis (Apodemus sylvaticus) verscheen! :D Twee zoogdieren tegelijk in beeld dus. Beetje schokkerig gefilmd, maar 'you get the idea'.





Terug naar dagboek 2016 index Terug naar homepage