Dagboek februari 2018


Wat een spectaculair begin van dit dagboek! Gisterenavond kwam er een Bunzing (Mustela putorius) op tuinbezoek. Er werd maar even kort naar het 'vijvertje' (de ingegraven speciekuip die dienst doet als vijver) gekeken en geen kopje onder deze keer. Maar bij de ingang van de marterhoop vond de Bunzing een kippenei dat ik daar een goede week geleden neerlegde. Daarna werd er nog even rond gesnuffeld en ging de Bunzing naar de 'achteringang' van de marterhoop. Daar werd nog even naar binnen gekeken, maar net als eerdere keren dat dat gebeurde ging de Bunzing niet naar binnen, helaas...

Maar iets minder dan 3 uur later kwam er weer een marterachtige in de tuin! Deze keer een Steenmarter (Martes foina) die wellicht ook het ei nog rook. De bovenkant van de marterhoop werd bezocht, maar ook de binnenkant!!! Heel erg gaaf om te zien! Dit was de derde keer in drie jaar (2016, 2017 en nu dus begin 2018) dat dit gebeurde. Begin 2015 maakte ik de hoop trouwens. Ik vind het zelf nog steeds leuk die foto's terug te zien, dus u misschien ook wel. :) En dan natuurlijk nog wat leuke video-beelden!

Het bezoek van de Bunzing:Het bezoek van de Steenmarter:
Vandaag hing ik een nieuwe camera op die de oprit in de gaten houd. De oude camera was zeker niet slecht, maar de nieuwe is nóg beter! :p Het is een Hikvision DS-2CE16D8T-IT3, een camera met ingebouwde infrarood-verlichting voor mooi scherp zwart/wit beeld 's nachts en mooi kleurenbeeld overdag. Ik was er op het garagedak mee bezig, maar ik kon vanaf daar niet zien wat het beeld op de monitor was. Dus vroeg ik Lisette te helpen. Ze kwam naar buiten en zei na een tijdje "wat vliegt daar nou voor een roofvogel? Dat is geen Buizerd, toch?". En inderdaad zeg! Ik stormde van de ladder om mijn camera te halen en kon nog een bewijsplaatje maken. Een Zeearend (Haliaeetus albicilla)!!! Helaas niet scherp op de foto, maar wel met zekerheid te herkennen. Gaaf hoor!

Zeearend overvliegendDeze avond ontdooiden we de vriezer. Handig om te doen als het buiten goed koud is, dan kan de inhoud even buiten gezet worden zodat het niet, of niet zo snel, ontdooid. Terwijl de spullen buiten stonden en Lisette in de keuken bezig was kregen we bezoek! :D
Elke nacht komt een vrouwtje overnachten in nestkast nummer 1. Vanochtend nadat het vrouwtje naar buiten was gegaan kwam een mannetje binnen die ging zitten zingen. Maar wellicht was dit niet het mannetje waar het vrouwtje op valt...? Overigens is de nestkast ernaast, nummer 2, momenteel afgesloten met een papiertje over de invliegopening. In die nestkast komen begin mei weer Gierzwaluwen nestelen. Hopelijk laten de Huismussen en Gierzwaluwen elkaar hun gang gaan... (zie het Gierzwaluw-dagboek van 2017 om te zien wat ik bedoel.
Weer een bezoek aan de marterhoop, maar nu door een Steenmarter (Martes foina)! :D
Terug naar dagboek index Terug naar homepage