Dagboek oktober 2018


Zoals ik de laatste keer ook al in het dagboek van september schreef, toen we dit huis kochten bedachten we al dat we de garage konden slopen om de tuin veel groter te maken. En op de plek van de garage kon dan een vijver komen. En als we één muur lieten staan kon dat een insectenwand worden! En ruimte genoeg op de lange oprit voor een nieuwe plek om onze fietsen te stallen. Inmiddels is de garage alvast verleden tijd!

In eerste instantie wilden we alles door een aannemer laten doen, maar dat bleek veel te duur. Een broer van mijn vrouw bood aan de sloop voor zijn rekening te nemen. Zo rond half september zijn we begonnen de garage leeg te maken. Er lagen veel spullen in die weg konden, maar ook spullen die bedoeld zijn voor verwerking in de toekomstige insektenwand. Eén muur van de garage en een stuk vloer daaronder zouden dus moeten blijven bestaan om dienst te doen als basis voor een groot insektenhotel.

Begin oktober verwijderde ik de planken van het dak en vervolgens de balken waar die op vastgespijkerd waren. De broer van mijn vrouw kwam ook al eens langs om de vloer en muur door te slijpen. Van de vloer bleef 1,20 meter breedte zitten, de muur hield een hoekje van ongeveer 45 cm voor de stevigheid en wat extra beschutting voor een deel van de insectenwand.

Vorige week kocht ik een nieuwe beitel en probeerde ik wat muurstenen uit te bikken waar ik een paar jaar geleden boorgangen in maakte en waar in ieder geval Wormkruidbijen in hebben genesteld. In eerste instantie ging dat uitbikken niet zo lekker, maar toen ik een moker te leen kreeg van de buurman ging het snel. Niet alleen de te bewaren stenen kon ik eruit slaan, maar ook de hele achtermuur van de garage en een deel van de zijmuur die weg moest gingen tegen de vlakte. De kozijnen van de deur en het raampje sloopte ik eruit met een koevoet. Onder het kozijn en op diverse plekken in de muur vond ik nog prachtige oude broedcellen van de Glasvleugelspinnendoder (Auplopus carbonarius).

Veel sloopwerk was al verricht dus toen de broer van mijn vrouw zaterdag 13 oktober kwam om de klus af te ronden. En het was maar goed dat ik veel werk had gedaan, want het was nog best een uitdaging! Terwijl ik moest werken waren ze ook hier thuis uiteindelijk tot in het donker hard aan het werk, maar dan heb je ook wat! Twee grote containers vol met puin en grond en nog een kleinere met gemengd ander afval. Een flinke kuil als begin van de vijver en sleuven uitgegraven voor de fundering van de fietsenstalling. Die kuil ben ik vervolgens al wat meer vorm gaan geven. Een deel dieper uitgegraven, tot ongeveer 1 meter diep en delen ondieper gemaakt voor moeraszones. En maandag 15 oktober werden de sleuven voor de fundering al volgestort met beton! Het duurt eerst jaren en dan gaat het ineens snel! Binnenkort meer...

Planken van dak garage verwijder, 1 oktober 2018    Dak van garage verwijderd, 2 oktober 2018    Vloer en muur garage doorgeslepen, 4 oktober 2018    Grote bonte specht op de gesloopte muur, 11 oktober 2018

Muren gesloopt, 11 oktober 2018    Muren gesloopt, 11 oktober 2018    Muurstenen met boorgangen voor bijen en wespen gered. 11 oktober 2018    Nestcellen van de Glasvleugelspinnendoder, 11 oktober 2018

Garage gesloopt, tuin groter! 14 oktober 2018    Kuil waar de fundering van de garage zat, start van de vijver... 14 oktober 2018    Sleuven voor fundering fietsenstalling gegraven, 14 oktober 2018    Klaar voor het storten van beton, 15 oktober 2018

Kuil voor vijver verder gegraven, 15 oktober 2018    Fundering voor de fietsenstalling gestort, 15 oktober 2018Zo'n fundering hard snel uit zeg... De 15e gestort, de 17de kon er al een muurtje op gemetseld worden. En vandaag werd de betonvloer gestort. :) Op het muurtje komen straks de staanders die bedekt worden met schaaldelen. En op de extra stevige constructie komt dan het dak met ruimte voor een ongeveer 10 cm dikke laag substraat voor mooie plantjes! En in het muurtje zijn natuurlijk doorgangen gemaakt voor tuindieren. Ik heb ze egelpoortjes gedoopt. :) Inmiddels krijgt ook de vijver steeds meer vorm. En ik heb voor morgen een afspraak staan met Loek Gorris van hoveniersbedrijf Eco-Care om de vijver daadwerkelijk aan te leggen! :D

Tuinmuurtje, 17 oktober 2018    Egelpoortje, 17 oktober 2018    Egelpoortje, 18 oktober 2018

Vijver-kuil verder uitgegraven, 18 oktober 2018    Vloer fietsenstalling gestort, 20 oktober 2018    Egelpoortje vanuit fietsenstalling gezien, 20 oktober 2018Tijd voor de vijveraanleg! Vandaag had ik dus afgesproken met Loek Gorris van hoveniersbedrijf Eco-Care om de vijver aan te leggen. We begonnen met wat laatste graafwerkzaamheden. Vooral de randen langs de diepere delen moesten nog een ondieper randje krijgen om paaltjes in te kunnen slaan. Aan die kunststof paaltjes bevestigden we vervolgens een kunststof flexibele lat (Ecolat). Daar zou later het folie over worden gevouwen. De paaltjes werden allemaal even hoog geslagen (waterpas met elkaar) zodat de rand van de vijver overal even hoog zou worden.
Vervolgens legden we beschermdoek in de vijverkuil omdat er nog best wat stukjes puin en glas in de grond zaten. Daarna kwam de folie. Dat was EPDM rubber folie van Ecolan en die was ontzettend fijn te verwerken! Lang niet zo stug als de enige EPDM folie die je in het gemiddelde tuincentrum aantreft. Toen de vijver al een aardig eind gevuld was brachten we op de ondiepere delen voedselarm (ophoog)zand aan. Door dergelijk zand te gebruiken moet het water zo voedselarm mogelijk blijven zodat er zo min mogelijk algen gaan groeien.

Op het laatste kwamen er nog een hoop stenen aan te pas. Langs de twee lange zijden werden de randen bekleed met stenen, vooral de mooie oude muurstenen die ik jaren geleden al eens vond, gedumpt langs een pad in het bos. Ik ben toen meerdere keren op en neer gelopen om ze allemaal mee naar huis te nemen en ik was daar nu weer heel erg blij mee! Mooi oude stenen met veel karakter. Er werden ook nog wat oude tegels in verwerkt waardoor allerlei mooie holtes ontstonden waar dieren zich in kunnen schuilhouden. :)

Tot slot kon ik de eerste planten toevoegen. Los in het water kwamen waterpest, Gewoon sterrenkroos (Callitriche platycarpa) en Grof hoornblad (Ceratophyllum demersum). In het zand plantte ik wat planten afkomstig uit de speciekuipen die tot voor kort dienst deden als mini-vijvertjes, namelijk Gele lis (Iris pseudacorus), Grote kattenstaart (Lythrum salicaria) en Moerasandoorn (Stachys palustris). Oh ja, ik zette ook nog een oud plantje met zaden van Zwart tandzaad (Bidens frondosa) langs de rand.

Binnenkort volgen meer planten, maar ik ben nu al erg blij met het voorlopige resultaat! Onderstaande foto's zijn deels door Loek Gorris gemaakt wie ik erg dankbaar ben voor zijn hulp en expertise!

Paaltjes van gerecycled kunststof de grond in, waterpas. 21 oktober 2018    Ecolat voor de vijverrand, 20 oktober 2018    Ecolan EPDM rubber vijverfolie, 20 oktober 2018    Water vormt het folie naar de kuil, 21 oktober 2018    Stenen en voedselarm (ophoog)zand langs de randen, 21 oktober 2018

Stenen zo gestapeld dat allerlei schuilplekjes voor dieren ontstaan. 21 oktober 2018    Gele lis uit de speciekuip om te planten in de vijver, 21 oktober 2018    Gele lis planten in de vijver, 21 oktober 2018    Het voorlopige eindresultaat, 21 oktober 2018Het is elke dag weer interessant om thuis te komen als er overdag mensen van de aannemer gewerkt hebben aan de bouw van onze nieuwe fietsenstalling. Vandaag was het verschil met gisteren weer erg groot aangezien de constructie voor wanden en dak waren gebouwd! :D Ook waren er poeren gemetseld tegen de garagemuur die is blijven staan. Met muurankers in de muur om extra stevigheid te geven.

Fietsenstalling in aanbouw, 23 oktober 2018    Poeren gemetseld tegen garagemuur, 23 oktober 2018Vandaag kreeg ik de planten geleverd die ik bestelde bij Vijverplantenland.nl. Het zag er allemaal erg goed uit! Ook het Glanzend fonteinkruid (Potamogeton lucens) dat gezien de tijd van het jaar in de webshop op niet beschikbaar stond, maar gelukkig toch nog in aardig goede staat geleverd kon worden. Tijdens het planten kwam ik nog een heel stel larven van eendagsvliegen (Ephemeridae) tegen. Bij het loslaten in de vijver zwommen ze mooi weg en ik zag hoe één van de diertjes zich snel in het zand langs een oever ingroef. Naast het fonteinkruid is het lijstje planten dat ik heb gekocht als volgt: Aarvederkruid (Myriophyllum spicatum), Kalmoes (Acorus calamus), Gele dotter (Caltha palustis), Lidsteng (Hippuris vulgaris), Moerashertshooi (Hypericum elodes), Penningkruid (Lysimachia nummularia), Waterdrieblad (Menyanthes trifoliata), Krabbescheer (Stratiotes aloides) en Beekpunge (Veronica beccabunga). Ik hoop dat alles goed gaat groeien komend voorjaar!

Er zijn sinds de vorige keer ook weer mooie vorderingen gemaakt bij de bouw van onze nieuwe fietsenstalling. Inmiddels zijn de schaaldelen aangebracht en is het dak waterdicht gemaakt met dakbedekkingsmateriaal. Binnen in de fietsenstalling zijn wat mij betreft wat mooie plekjes ontstaan waar vogels kunnen nestelen. Boven de oude poortdeur is ruimte om naar binnen te vliegen, dus wie weet in de toekomst eens een nest van een Merel of Roodborst...? :)

Larve van een eendagsvlieg, 27 oktober 2018    Prachtig plantje, Lidsteng.    Vijver met nieuwe vijverplanten, 27 oktober 2018

Fietsenstalling, 27 oktober 2018    Binnenkant fietsenstalling, 27 oktober 2018    Dakbedekking fietsenstalling aangebracht, 27 oktober 2018Terug naar dagboek index Terug naar homepage