Dagboek januari 2019


Januari 2017 zat er een Oehoe bij iemand in Ubbergen in de tuin. Ik was één van de gelukkigen die mochten komen kijken en dat was een onvergetelijke ervaring... Sindsdien heb ik via Facebook contact met degene bij wie die indrukwekkende uil in de tuin zat. Onlangs zag een berichtje voorbij komen waarin stond dat er wat bomen in de tuin waren gekapt. Op de foto's stonden grote stammen van Robinia (Robinia pseudoacacia, vaak ten onrechte Acacia genoemd) en eik (Quercus sp.). Ik vroeg of er wat hout beschikbaar was en kreeg te horen dat als ik langs kwam met een aanhanger en zaag ik wel wat mee kon nemen.
Maar ja... Ik heb een auto, geen rijbewijs en geen kettingzaag. Ik had de hoop al bijna opgegeven dat ik iets geregeld kon krijgen toen een kennis uit de buurt me liet weten dat hij ook hout bij dezelfde persoon ging halen en dat ik mee kon. Uiteindelijk kon ik niet op de dag dat hij ging, maar bood hij aan de volgende dag nog eens te gaan! :D

En zo geschiedde! We gingen met z'n tweeë op pad, haalden een aanhanger op en een steekwagentje voor vaten. Bij de tuin aangekomen bleek dat er iemand langs was gekomen voor eikenhout, maar omdat ik van tevoren had aangegeven héél graag een stuk van ongeveer 2 meter van een dikke stam zou willen hebben was zo'n stuk apart gehouden! :D Het was een ruim 2 meter lange stam waar nog een stuk af moest om hem in de aanhanger te laten passen. Uiteindelijk werd het 1,94 meter en achteraf bleek de diameter 35 centimer (omtrek 1,15 meter). Wat een indrukwekkende stam! Ook qua gewicht... Wat zou zo'n stuk wegen? 200 Kilo misschien?

De eerste horde om te nemen was het verplaatsen van de nu 1,94 meter lange stam vanaf de stapel waar 'ie op lag naar het steekwagentje. Dat ging aardig soepel. De paar tientallen meters 'lopen' naar de aanhanger waren behoorlijk zwaar. De stam in de aanhanger krijgen ging dan weer best soepel. Eenmaal bij ons thuis moest de stam er dus weer uit en dat was eigenlijk nog het lastigste van het hele proces. Een opstaand randje zorgde ervoor dat we de stam er niet gewoon uit konden schuiven, het steekwagentje op. M.b.v. stoeptegels, wilgentenen en veel kracht lukte het uiteindelijk toch. En toen met enige moeite met de steekwagen en loodzware stam naar de plek waar de stam moest komen staan. Tegen de insectenwand. En daar staat 'ie nu! Ik had precies dit al een tijdje in gedachten, maar nu is het dus ook werkelijkheid geworden! Ik ben de mensen die me zo geweldig hebben geholpen ontzettend dankbaar!

   In de aanhanger, hij kan!    Bijna uit de aanhanger...    De boomstam op z'n plek    Henk-Jan en ik bij de boomstam



Vrijdagavond 4 januari kregen we maar weer eens een Bunzing (Mustela putorius) op bezoek in de tuin! Het dier kwam via het egel-poortje in de tuinmuur de tuin binnen en droeg een kikker bij zich! De Bunzing zocht een rustig (en helaas slecht door infraroodlicht verlicht plekje) in de tuin op om de kikker op te gaan eten. Dat duurde een minuut of 10, waarna de Bunzing weer op pad ging. Achter in de tuin werd nog gezocht naar andere prooien, maar of die gevonden zijn weet ik niet. Ik zag de Bunzing daar nog met enige moeite net in beeld van cameraval-beelden. Zie hieronder een kort filmpje. :)




Afgelopen week kreeg ik een berichtje van mensen die ik ken via de plantenwerkgroep van de KNNV afdeling Nijmegen. Zij hadden een dode vogel zien hangen aan één van de bogen van de Waalbrug in Nijmegen en het zou mogelijk een Slechtvalk (Falco peregrinus) zijn.
Doordeweeks fiets ik vrijwel dagelijks langs de brug, maar ja... Deze tijd van het jaar meestal in het donker. Dus stapte ik deze zaterdag maar eens op de fiets om te gaan kijken. En inderdaad, het bleek een Slechtvalk. Het dier hing in een vrij dramatische houding hoog bovenin de brug, maar door flink in te zoomen met mijn camera kon ik zien dat de vogel geringd was. De ringcode was wat lastiger te zien. FD7? Ik legde het geval voor aan iemand van de Werkgroep Slechtvalk. Ik ben benieuwd wat hij er van kan zeggen!

Dode Slechtvalk hangend aan de Waalbrug

Oh, en van de tipgevers kreeg ik ook nog zogenaamde broedbolletjes van Slangenlook (Allium scorodoprasum) waarvan in de omgeving een nieuwe groeiplaats was gevonden met wel honderden planten! Een leuke soort waarvan ik hoop dat die het ook in onze tuin gaat doen.

Slangenlook broedbolletjes



Terug naar dagboek index Terug naar homepage