Dagboek december 2020


De laatste tijd kijk ik veel naar kleine muggen en vliegen. Daarbij zitten bijvoorbeeld de paddenstoelmuggen (Mycetophilidae) waarvan de larven leven van paddenstoelen. Vandaag nam ik het hoedje van een paddenstoel mee naar binnen en keek wat er zoals tussen de lamellen zat. Nou! Dat was nogal wat! Er krioelde van alles. Springstaartjes en larven. Witte larven van paddenstoelmuggen en een kleine larve van een keversoort. Niet te determineren, dus ik heb het hoedje weer buiten bij de andere paddenstoelen gelegd. Maar ik ga toch maar eens op zoek naar hoe je dit soort diertjes kan opkweken of uitkweken tot de volwassen vorm (imago). Daar zijn speciale 'kweekkooien' voor in de handel, maar hoe dat verder moet...

  Nou, zo dus! (zie vorige post) Ik ben benieuwd!

Via een ervaren 'kweker' kreeg ik wat tips. Ik bestelde twee kweekkooien, een redelijk grote kooi (30 x 30 cm ongeveer) bij Entomologie Speciaalzaak Vermandel (klik op de link om naar de pagina over de kooi te gaan) en een kleinere (18 x 18 cm ongeveer) bij Veldshop. In de kleine heb ik nu een bakje met daarin een laagje grond gezet. Daarop liggen twee paddenstoelen waarin ik eerder larven van paddenstoelmuggen zag zitten. Inmiddels zijn er meerdere larven uit de paddenstoelen gekropen die zich een weg tussen de grond hebben gebaand en daar zijn gaan verpoppen.

Het kweekkooitje staat droog en beschut buiten onder het afdakje van de insectenwand. En nu maar afwachten! Ik kijk natuurlijk regelmatig om te zien of er al iets gevleugelds in tegen het gaas zit. Het zal misschien geen nieuwe tuinsoorten opleveren aangezien ik de meest voorkomende paddenstoelmuggen inmiddels misschien een heel eind heb gevonden, maar, wie weet!

        

  Terug naar dagboek index Terug naar homepage