Dagboek februari 2022


Nou, vandaag was het dan zover. Ik heb een tijd lang gewerkt aan het samenstelling van een leuke presentatie om te laten zien wat er met een beetje moeite aan biodiversiteit te vinden kan zijn in een tuin van bescheiden formaat. Inheemse planten, water zonder vis, dood hout en wat nestvoorzieningen voor solitaire wespen en bijen waren mijn voornaamste tips. En van de inmiddels ruim 1820 soorten konden er natuurlijk maar een paar aan bod komen.

Ik ben EIS Kenniscentrum Insecten en IVN Natuureducatie erg dankbaar voor de uitnodiging en organisatie. Ik heb veel positieve reacties mogen ontvangen. Of dat terecht was kunt u zelf beoordelen, de presentatie die ik gaf ik terug te kijken op YouTube, klik daarvoor op onderstaande afbeelding.
Het viel me dit weekend op dat er een steen aan de oever van de vijver in de achtertuin in het water was gevallen, of, waarschijnlijker, erin was geduwd. Ik heb al meerdere keren Bunzing (Mustela putorius) op bezoek gehad. Deze kleine marterachtige is een echte kikker-jager. Het was al weer een tijdje geleden dat ik naar de beelden op de cameravallen in de tuin had gekeken, dus dit was wel weer een goede aanleiding! En ja hoor! Daar was er weer eentje! Op 27 januari was er een op bezoek, maar gisteren, 5 februari, was er gewoon eentje om negen uur 's avonds in de tuin! Ik bekeek ook nog even met terugwerkende kracht beelden van de vaste camera's in de tuin. Toen bleek dat 27 januari de Bunzing ook nog de marterhoop in de achtertuin had bezocht! Het was een kort bezoek, mogelijk had de Bunzing een muis gezien of geroken en ging deze daar achteraan..? Hoe dan ook, hieronder een screenshotje van het cameraval-beeld. Klik erop om naar een filmpje van het bezoek aan de marterhoop op YouTube te gaan.
Terug naar dagboek index Terug naar homepage