GIERZWALUW DAGBOEK 2018, pagina 1 (Klik hier voor pagina 2 en hier voor pagina 3)
Klik op een afbeelding om deze te vergroten

Vandaag zag ik dan eindelijk mijn eerste Gierzwaluw van 2018! Eindelijk, want ik kreeg al een paar weken (!) berichten binnen van mensen die er gezien hadden, of zag op internet dat er gezien waren. 7 April al werd de eerste voor Nederland gezien, boven de vogeltrek-telpost in Bresekens, Zeeland. Vanaf toen bleven er eigenlijk vrijwel dagelijks waarnemingen binnendruppelen op waarneming.nl. Vandaag zag ik een waarneming op de speciale pagina voor de Vogelwerkgroep Nijmegen dat er een groep van maar liefst 100 stuks was gezien boven de Kraaijenbergse Plassen 5! Wellicht was het er ééntje uit die groep die ik om 20:20 boven de heuvelrug achter ons huis zag vliegen. Ik kon er helaas niet lang van genieten, de Gierzwaluw verdween al snel uit zicht. Ik ging naar buiten met mijn verrekijker en fotocamera en heb even later vermoedelijk dezelfde vogel nog heel even gezien, tegen een door de ondergaande zon mooi gekleurde lucht. Alleen was er daardoor niet zo veel licht meer voor een goede foto. Het ging daarnaast ook wel weer erg snel. Dus nog even wachten op mijn eerste foto van 2018 van een Gierzwaluw.Uiteraard kijk ik de afgelopen dagen ook regelmatig naar de beelden van de camera's in de nestkasten. Wie weet wanneer er ineens weer een Gierzwaluw thuis is. Bovendien broed in nestkast nummer 3 aan de voorkant van ons huis een paartje Huismussen. Daar is helaas weinig van te volgen, het nest is zo gebouwd dat je bijvoorbeeld niet kan zien of er eitjes zijn.
Vandaag viel me op dat het beeld uit nestkast 9, waar ik een paartje Gierzwaluwen terug verwacht, niet zo mooi was. Waarschijnlijk was de lens van de camera een beetje vuil. Dus pakte ik de ladder en haalde de nestkast even van de muur. Behalve dat ik het lensje schoon maakte, haalde ik ook meteen wat stukjes mos weg die Huismussen hadden achtergelaten en maakte ik ook meteen de bodem van de nestkast nog een beetje schoon. Zie hieronder het verschil op de voor en na foto en een foto van het nestje zoals het er nu bij ligt.

Nestkast 9 voor de schoonmaak, 26 april 2018    Nestkast 9 na de schoonmaak, 26 april 2018

Nestje kast 9, 26 april 2018Wat ik gisteren bij nestkast 9 deed, deed ik vandaag toch ook nog maar even snel bij nestkast 2... :)

Nestkast 2 voor schoonmaken van cameralens en nestruimte, 27 april 2018    De nestruimte van nestkast 2 na schoonmaken, 27 april 2018    Het nest in nestkast 2 na het schoonmaken van de nestruimte, 27 april 2018

Nestkast 2 na schoonmaken van cameralens en nestruimte, 27 april 2018Vanochtend stond ik op het punt van huis te vertrekken naar Amstelveen voor een bestuursvergadering van Vereniging Gierzwaluwbescherming Nederland. Ik was al een beetje aan de late kant, maar toen ik uit het slaapkamerraam keek en een Gierzwaluw zag ben ik toch nog even snel mijn fotocamera gaan pakken. Het bleken er drie te zijn, ze vlogen vrijwel recht boven ons huis! Ze gingen wat hoger vlieger en vlogen over ons huis richting het noorden en verdwenen daar uit beeld. 's Avonds hoopte ik dat er misschien een eerste terugkomst zou zijn, maar dat was niet het geval. Het blijft spannend! Er werden vandaag maar liefst 4479 Gierzwaluwen geteld boven de Dordste Biesbosch zag ik op Trektellen.nl!

Drie Gierzwaluwen boven ons huis, 28 april 2018    Een van de drie Gierzwaluwen boven ons huis, 28 april 2018Jeetje, wat duurt het lang... Mijn eerste Gierzwaluw zag ik 25 april. Toen 28 april nog 3 en 29 april op drie verschillende moment 2, 1 en 3. 1 Mei zag ik er 6 of 7 boven het centrum van Nijmegen. Elke dag worden ze nu wel gemeld, soms groepen van 30, 50 of zelfs 100 boven water. Vorig jaar was de eerste terug op 30 april in observatie-nestkast F. De tweede kwam 4 april aan in nestkast 2. Op 5 mei kwamen er 5 tegelijk terug, één paartje in nestkast 9, de partner van de vogel in nestkast 2 en enkelingen in observatiekasten A en J. Uiteindelijk werd er gebroed door paartjes in nestkasten 2, 9, A en F.
Het kan nu dus elk moment zo ver zijn dat de eerste terug komt! Dit jaar houd ik ook een blog bij op de pagina van Buitengewoon van Omroep Gelderland. Mijn eerste stukje kan ieder moment online gezet worden en de live stream is zojuist gestart! De beelden zullen roulerend getoond worden, de ene nestkast een tijdje, dan de ander, etc. Vooralsnog ga ik er vanuit dat in dezelfde nestkasten als vorig jaar gebroed gaat worden, maar waarschijnlijk komt er nog eentje bij, namelijk nestkast M. In dat geval zullen er dus beelden uit 5 nestkasten live gestreamd gaan worden. :)

Ondertussen heeft een paartje Huismussen jongen in nestkast 3. Directe buren van een sinds 2010 bezette nestkast 2! Het is tijdens voederbeurten nog niet goed te zien hoeveel jongen de Huismussen hebbebn. Drie? Vier? Als de jongen wat groter zijn zal het wel duidelijk worden. Hopelijk laten de mussen en Gierzwaluwen elkaar met rust. Vorig jaar werd door een mannetje Huismus het eerste eitje van de Gierzwaluwen in nestkast 2 kapot gepikt... (klik om er over te lezen in het Gierzwaluwdagboek van 2017).
Afgelopen week probeerde ik te regelen dat ik met iemand mee kon rijden naar de vogeltrek telpost in Breskens, Zeeland. Het is erg lastig te bereiken met het openbaar vervoer en ik heb geen rijbewijs, dus probeerde ik mee te gaan met vogelaars uit de regio. Dat leek niet te lukken, de auto die vanuit Nijmegen vertrok zat al vol. Erg balen, want in deze tijd van het jaar zijn in het verleden enorme hoeveelheden Gierzwaluwen over Breskens getrokken. Twee jaar geleden op één dag bijvoorbeeld 24.000 en die komen dan erg laag overvliegen. Spectaculair... Dat wil ik dus al een tijd lang meemaken.
Toen ik zaterdagavond in Nijmegen bij een muziek-evenement was werd ik gebeld. Er was plek vrijgekomen in de auto dus ik kon mee! Ik zou dan om 4:00 (!) opgepikt worden op het centraal station van Nijmegen. Ehm, ok... Vijf minuten later heb ik het muziek-evenement verlaten en ben ik thuis direct naar bed gegaan. De volgende dag 2:30 opgestaan, lunch en ontbijt gemaakt en naar het station gefietst. We waren rond 6:45 in Breskens waar we al snel een Gierzwaluw over zagen vliegen. En een Zomertortel! Maar eenmaal op de telpost viel het toch behoorlijk tegen. Ongeveer van 7 tot 12 heb ik welgeteld 36 Gierzwaluwen gezien...

Dat was dus behoorlijk teleurstellend. Maar vandaag is er wel iets dat dat kan compenseren, want de eerste Gierzwaluw is eindelijk teruggekomen! Om 7:15 kwam een Gierzwaluw nestkast 9 binnen vliegen, de nestkast die al vanaf 2012 door Gierzwaluwen wordt gebruikt. Er werd daarna vooral gepoetst. Om ongeveer 8:45 vertrok de Gierzwaluw weer. Daarna kwam de vogel nog verschillende keren naar binnen, van 10:35 tot 10:57, van 12:50 tot 13:13, van 20:42 tot 21:20 en tot slot om 21:24 om binnen te blijven voor de overnachting. Wat opviel bij de tweede binnenkomst waren de korte piepjes. Heel typisch voor de aanwezigheid van een tweede vogel. Ik heb die geluidjes ook gehoord toen een Gierzwaluw probeerde een partner voor het eerst mee naar binnen te lokken. Dat doet me wel afvragen of de tweede vogel de partner van vorig jaar is of toch een andere mogelijk nieuwe partner... Dat laatste zou wel wat vreemd zijn, meestal zoekt een Gierzwaluw die vorige jaren al een partner had pas een nieuwe partner als de oude partner ongeveer een week op zich laat wachten. Maar 's avonds is de Gierzwaluw dus in zijn of haar eentje binnengekomen. Er werd veelvuldig geroepen naar de ongeveer 5 buiten op enige afstand rondvliegende Gierzwaluwen. Ik ben benieuwd naar wat er morgen zal gebeuren! Hieronder een korte video van de eerste binnenkomst en het opvolgende gepoets en de binnenkomst later in de ochtend met het kenmerkende gepiep. :)
Aan het eind van de avond kan ik het wel schrijven: wat een vreemde gebeurtenissen vandaag! Ik zal dit stukje morgen afmaken, want ik ga zo maar naar bed. Maar ik noteer hier voor mezelf alvast het e.e.a., want het is anders bijna niet te onthouden...

En, eigenlijk twee dagen later, moet ik nog proberen er een soort verhaaltje van te maken. Maar hoe? Het was chaotisch vandaag. Ik ga maar op chronologische volgorde de gebeurtenissen af:

 • Om 7:00 keert de eerste Gierzwaluw terug naar nestkast 2 die in 2010 voor het eerst bezet raakte!
 • Om 9:45 komt een Gierzwaluw binnen in nestkast 3, waar de Huismussen een nest hebben! De Gierzwaluw blijft lang, 40 minuten! Omdat moeder Huismus erg vaak komt voeren (ongeveer elke 2 minuten volgens mij, meneer Huismus is verdwenen?) komt ze al snel de Gierzwaluw tegen (9:51). Ze schrikt en vertrekt en komt niet terug zo lang de Gierzwaluw binnen is. De Gierzwaluw kijkt rond in de nestruimte en klimt op het nest van de Huismussen. De lange Gierzwaluw-vleugels zijn onhandig in de door de Huismussen volgebouwde nestruimte en er wordt wat nestmateriaal losgetrokken. Nadat de Gierzwaluw de nestkast verlaat komt het vrouwtje Huismus al snel weer voeren. De drie jonge Huismussen groeien als kool!
  
 • 14:45 komt een Gierzwaluw de onbewoonde nestkast 1 binnen. Is het dezelfde als de vogel die eerder nestkast 3 in ging? Wie zal het zeggen... Na drie kwartier (15:30) vertrekt de Gierzwaluw weer.
 • Tegelijkertijd (15:20) komt er een Gierzwaluw nestkast 9 binnen, onrustig roepend, na minder dan een minuut gaat de vogel al weer naar buiten, maar nog een minuutje later komen er dan toch2 Gierzwaluwen binnen. Ze blijven tot 16:10, 50 minuten binnen geweest dus.
 • Om 17:27 is er weer een onrustige binnenkomst van een Gierzwaluw in nestkast 9. Een paar minuten later komt een tweede Gierzwaluw naar de ingang, maar deze wordt niet binnen gelaten. Er volgt een heus deurgevecht, maar dit duurt niet lang en de Gierzwaluw die als eerste binnen was blijft alleen achter en blijft nog een half uur binnen.
 • Vrijwel gelijktijdig komen er twee Gierzwaluwen de onbezette nestkast 4 binnen! Ongeveer 10 minuten later vertrekt de ene, de ander blijft daarna nog ruim 10 minuten.
 • Om 18:25 komen twee Gierzwaluwen nestkast 9 binnen. Ze blijven 20 minuutjes.
 • Om 19:45 komt een enkele Gierzwaluw de onbzette nestkast 1 binnen. De vogel blijft ongeveer 20 minuten.
 • Rond kwart over acht was ik buiten op straat naar de Gierzwaluwen aan het kijken. Om 21:20 zag ik een paartje nestkast 2 in gaan. Gedurende de dag was er al een paar keer een enkeling binnen geweest, maar nu dus met z'n tweeën! :)
 • Kort nadat ik de Gierzwaluwen nestkast 2 in had zien gaan zag ik een Gierzwaluw nestkast 9 in vliegen. Er vloog een tweede Gierzwaluw achteraan, maar die ging niet mee naar binnen. Na een rondje vliegen vloog de vogel op nestkast 8 aan, maar ook daar niet naar binnen. Er werd nog een rondje gevlogen en vervolgens ging deze Gierzwaluw geheel onverwachts nestkast F in de zijgevel naar binnen! Daar werd door deze enkeling overnacht.
 • Blijkbaar was ik afgeleid, want ik heb buiten niet gezien dat er tussen het paartje van nestkast 2 en de activiteit rond nestkast 9 er ook nog een Gierzwaluw nestkast 1 in vloog! Die bleef er maar een paar minuten en ging tussendoor nog even bij nestkast 4 naar binnen. Ook daar maar een kort verblijf en daarna nog eens bij nestkast 1 naar binnen. Toen ook maar een paar minuten, om 21:40 was deze Gierzwaluw weer naar buiten. Waarschijnlijk was het weer dezelfde die vlak na nestkast 1 verlaten werd nog twee minuten nestkast 6 bezocht... Dat is allemaal een beetje theoretisch trouwens, want het is niet zeker dat het steeds dezelfde vogel was (maar wel vrij waarschijnlijk).


Enkele videobeelden om het volledig te maken:

De binnenkomst van het paartje in nestkast 2:De Gierzwaluw in nestkast 3 met het nestje jonge Huismussen:
Nadat vannacht door een enkele Gierzwaluw in nestkast 9 werd overnacht, werd vandaag een flink aantal keer in en uit gevlogen. Soms door één vogel die dan onrustig keek of de partner ook kwam, maar ook vaak twee Gierzwaluwen meteen achter elkaar aan. Om precies te zijn:
 • Vertrek van de overnachter in de vroege ochtend om 5:35
 • 7:45 binnenkomst van een enkele Gierzwaluw, vetrek 8:15
 • 8:35 binnenkomst van een enkele Gierzwaluw die op de hielen wordt gezeten door een tweede die niet binnenkomt. Vertrek 9 uur.
 • 9:05 binnenkomst paartje. Vertrek 9:55.
 • 10:15 binnenkomst enkele vogel. Vertrek 10:50.
 • 11:30 binnenkomst paartje. Vertrek 11:50.
 • 11:57 binnenkomst van een enkele Gierzwaluw die op de hielen wordt gezeten door een tweede die niet binnenkomt. Vertrek 12:23.
 • 12:44 binnenkomst van een enkele Gierzwaluw die op de hielen wordt gezeten door een tweede die niet binnenkomt. Vertrek 12:55
 • 13:36 binnenkomst van een enkele Gierzwaluw die op de hielen wordt gezeten door een tweede die niet binnenkomt
  (klik hier voor het ietwat zielige filmpje, opend in nieuw venster). Vertrek 13:41.
 • 13:58 binnenkomst paartje. Vertrek 14:11.
 • 14:28 binnenkomst van een enkele Gierzwaluw die op de hielen wordt gezeten door een tweede die niet binnenkomt. Vertrek 14:44.
 • 14:49 binnenkomst paartje. Vertrek 15:36.
 • 16:49 binnenkomst paartje waarbij de eerste binnenkomer nestmateriaal mee heeft genomen. Vertrek 16:43.
 • 19:39 binnenkomst van een enkele Gierzwaluw die op de hielen wordt gezeten door een tweede die niet binnenkomt. Vertrek 20:15.
 • 21:13 binnenkomst van een enkele Gierzwaluw. Geen piepjes, geen onrust, dus ook niet achterna gezeten door de partner. Helaas weer een enkele overnachting voor de vogel in nestkast 9. Maar 'not for lack of trying'!
Waar ook door een enkele vogel werd overnacht is kast M! Daar kwam vanavond om 21:18 namelijk de eerste Gierzwaluw terug! En na die lange trektocht is het lekker uitrusten bij ons op zolder...
Een bijzondere dag vandaag! In observatie-nestkast M was voor het eerst weer een paartje samen. En ook in observatie-nestkast F keerde een paartje Gierzwaluwen terug! En dat laatste paartje had bezoekers in hun nestruimte. Ik zag er een Gierzwaluwluisvlieg (Crataerina pallida), maar later zag ik pas dat ik een tweede over het hoofd had gezien. Twee van deze bijzondere parasieten in deze nestkast dus.

Paartje terug in observatie-nestkast M, 10 mei 2018

Binnenkomst van het paartje in kast F. De tweede luisvlieg is maar kort in beeld, helemaal linksonder, na ongeveer 35 seconden.Harde wind vandaag en dat helpt Gierzwaluwen bij het bouwen/opknappen van hun nest. In nestkast 2 werd vandaag flink wat nieuw nestmateriaal aangebracht. Fascinerend idee dat al die stukjes dor gras stuk voor stuk uit de lucht zijn gevangen, wellicht vrij laag boven een hooiende traktor vliegend...
In nestkast 3 worden, hoe toepasselijk, drie jonge Huismussen grootgebracht. Ze zijn al flink groot en zullen binnenkort wel uitvliegen. Vandaag kreeg één van de jongen een langpootmug aangeboden van moeder-mus (vader mus laat zich niet zien tijdens het opvoeden van de jongen). Het jong had er wat moeite mee...In observatie-nestkast F was het weer mooi te zien hoe de twee Gierzwaluwen elkaar liefkozend aan het poetsen waren. Zo schattig...

Paartje kast F poetsend, 13 mei 2018

In de avond ging het dan weer niet helemaal goed. De partner van de Gierzwaluw in nestkast F ging nestkast I binnen om te overnachten en de partner van nestkast M ging nestkast L binnen voor overnachting! Jammer...

Overzicht avond 13 mei 2018Vandaag vloog de eerste jonge Huismus uit. Vlak na een voederbeurt door moeder Huismus ging een jong er achteraan naar buiten. Het overgebleven jong oefent nog even...
Vandaag vlogen de andere twee Huismus-jongen uti nestkast 3 uit. Niet tegelijk, maar één voor één achter moeder aan na een voederbeurt. :)

In observatie-nestkast F liet één van de Gierzwaluwluisvliegen (Crataerina pallida) zich even goed zien...

Gierzwaluwluisvlieg op Gierzwaluw kast F, 15 mei 2018Er is een eerste eitje! In nestkast 2 was het vandaag voor het eerst te zien. Ik vermoedde het al, het paartje was zo verdacht lang op het nest aanwezig... :) Gierzwaluwen leggen hun eitjes om de dag, dus het volgende kan 18 mei verwacht worden. En broeden begint pas als het legsel compleet is (normaal gesproken 2 of drie eitjes) en duurt ongeveer drie weken.

Eerste eitje nestkast 2, 16 mei 2018

In de ochtend een mooi overzichtje overigens met alle paartjes samen in de nestkasten. Alleen mis ik nog steeds het paartje van observatie-nestkast A dat vorig jaar daar voor het eerst succesvol jongen grootbracht... :/

Overzicht ochtend 16 meiIn observatie-nestkast M werd vannacht door één Gierzwaluw overnacht (in nestkasten 2, 9 en F elk door paartjes). Maar vroeg in de ochtend (6:55) verlaat de vogel de nestkast en komt ongeveer een half uurtje later binnen met diens partner. Ze blijven nog een tijdje knus samen, elkaar poestend, van 7:30 tot 9:30.

De drie jonge Huismussen uit nestkast 3 zijn nog maar net uitgevlogen of de ouders (ik vermoed tenminste dat het dezelfde vogels zijn) zijn al weer druk in de weer voor een tweede legsel. Het mannetje, dat zich tijdens het opgroeien van de jongen niet liet zijn, is ineens weer druk met het fatsoeneren van het nest en er werd vandaag ook meerdere keren gepaard!
Ik kwam 's ochtends vroeg beneden, zette de computer en de camera-software aan en dacht, wat zijn die Gierzwaluwen in nestkast F nou onhandig aan het doen? Oh... Privé... Dus, bij deze:Daarnaast was later te zien dat er een tweede eitje was gelegd in nestkast 2! Precies zoals voorspeld. :) Op naar nummer 3? Er werd ook door beide vogels van het paartje nieuw nestmateriaal toegevoegd trouwens. :)

Twee eitjes in nestkast 2, 18 mei 2018Nou... Wat een veelbewogen dag vandaag zeg! Wat een contrast met gisteren! In nestkast F is vandaag stevig gevochten en ik zou niet durven zeggen dat ik zeker weet dat het vanaf nu wel rustig blijft... Om 10:10 kwam een derde Gierzwaluw de nestkast binnen en er ontstond direct een hevig gevecht. Het duurde 1,5 uur. Aan het eind stond ik buiten te kijken en zag ik de verliezer naar buiten komen. Die vloog een rondje en ging naastgelegen nestkast C binnen. We gingen van huis en in Nijmegen zag ik via de app op mijn telefoon dat er weer drie Gierzwaluwen aanwezig waren in nestkast F en er dus weer werd gevochten. Eenmaal thuis keek ik op de computer naar de camerabeelden en zag dat er op dat moment een paartje rustig in de nestkast zat. Maar de opnames terugkijkend zag ik dat het tweede gevecht maar liefst bijna 3,5 uur had geduurd! Van 13:00 tot 16:20... Hieronder een fragmentje van de camerabeelden van het begin van het tweede gevecht.

Waarschuwing: heftige beelden en hard geluid.


Gelukkig gebeurde er ook leukere dingen vandaag! Er was namelijk voor het eerst een eitje te zien in nestkast 9!

Eerste eitje kast 9, 19 mei 2018Na de paring op 18 mei kon het haast niet uitblijven. Nu maar hopen dat het een beetje rustig blijft daar...

Eerste eitje nestkast F, 20 mei 2018

En ik verwachte het al, een derde eitje in nestkast 2 vandaag! :)

Derde eitje nestkast 2, 20 mei 2018'Nu maar hopen dat het een beetje rustig blijft daar...' schreef ik toen het eerste eitje in nestkast F gelegd bleek te zijn. Nou, geen nieuw gevecht gelukkig, maar een toonbeeld van rust zou ik dit nou ook weer niet noemen:In nestkast 9 werd vandaag geheel volgens verwachting een tweede eitje gelegd. Maar of er een derde komt is nog even afwachten. Als de Gierzwaluwen beginnen met broeden niet, maar als ze nog veel naar buiten gaan is de kans wel groot. We zullen zien!

Tweede eitje kast 9, 21 mei 2018En jawel, een derde eitje in nestkast 9. :) Maar dat was zeker niet alles vandaag!

Vanochtend rond 10:00 kwam een Gierzwaluw nestkast 1 binnen! Die kast is niet bezet, er ligt alleen best wat materiaal in dat de Huismussen aanbrachten voor ze besloten voor nestkast 3 te gaan. Het eerste bezoek van de Gierzwaluw duurde best lang, ruim 3 uur. Er werden wat fraaie close-up beelden gemaakt. :) En dat was niet alles... Rond 21:15 kwam de vogel na een paar pogingen weer binnen en bleef toen om te overnachten! En dat was nog steeds niet alles vandaag!Terwijl de paartjes van observatie-nestkasten F en M al binnen waren was er ook nog een Gierzwaluw aanwezig in nestkast I. Dat moest dus een nieuwe zijn! Ook deze vogel bleef overnachten. :)

Overzicht 22u10, 23 mei 2018Korte update: een eerste eitje in observatie-nestkast M vandaag! De Gierzwaluw in kast 1 kwam vandaag weer overnachten en die van I deed dat vandaag in de erboven gelegen nestkast J. :)

Eerste eitje kast M, 24 mei 2018Vanochtend werd een tweede eitje gelegd in observatie-nestkast M. Ergens tussen 10:10 en 10:40 kon ik opmaken uit de beelden.
In de middag kwam de Gierzwaluw van nestkast 1 binnen op een manier die ik associeer met het aantrekken van een partner. Met piepjes binnenkomen en hoopvol omkijken. Helaas bleef het daar bij.

Mooie gebeurtenissen. Maar hoe anders ging het later op de dag in nestkast M... In de ochtend was er al even wat onrust en een kort gevecht. Maar 's avonds... Rond 19:00 kwam er een derde Gierzwaluw de nestkast binnen. Een hevig gevecht volgde en dat duurde tot 23:15! En dat maakt een Gierzwaluw moe... Uitgeput zelfs lijkt me. En vies... Hieronder wat beelden van het eind van het gevecht en van de vermoeide Gierzwaluw erna... :(
Helaas, vanochtend om 9:37 was het weer raak in observatie-nestkast M. Er kwam weer een derde Gierzwaluw binnen en er werd gevochten met dezelfde vogel als waar gisteren ook mee werd gevochten. Het duurde ditkeer gelukkig niet zo lang, 9:44 werd de derde vogel naar buiten gewerkt.

In nestkast F werd vandaag een nieuw eerste eitje gelegd. Dat heeft even geduurd na het gevecht daar en het weggooien van het eerste eerste eitje.

In nestkast 1 was de enkele Gierzwaluw vandaag succesvol! Een tweede kwam mee naar binnen! Er werd knus gepoetst en er was ook even een Gierzwaluwluisvlieg te zien (op de vleugel van de rechter Gierzwaluw te zien op de tweede foto hieronder, klik om te vergroten (opend in een nieuw venster)).

Eerste keer paartje in nestkast 1, 27mei 2018    Eerste keer paartje in nestkast 1, 27mei 2018

Gedurende de dag en zeker in de avond was er flink wat activiteit rond ons huis. Het is altijd moeilijk vast te leggen, aan alle kanten vliegen ze over en voorbij en een camera heeft maar een beperkt blikveld. Hieronder een kleine impressie. Het paartje in nestkast 1 laat zich overigens goed horen. In reactie op voorbijvliegende soortgenoten laten ze een duet horen, een typisch tweetonig roepen dat waarschijnlijk zoiets betekend als 'bezet!'.
Een tweede eitje in nestkast F vandaag. :)Het zit de Gierzwaluwen daar niet mee... Door een onhandigheid rolde vandaag een eitje uit het nest in nestkast M...
Naar pagina 2
Naar pagina 3

Terug naar dagboek index

Terug naar homepage