GIERZWALUW DAGBOEK 2018, pagina 3. Klik hier voor pagina 1 en hier voor pagina 2.
Klik op een afbeelding om deze te vergroten.


Alle eitjes zijn nu dus uitgekomen. Elf stuks verdeeld over vijf nestkasten (2x3, 2x2 en 1x1). Daarnaast komt er nog een enkele Gierzwaluw overnachten, dus in totaal zijn er nu 's avonds meestal 22 Gierzwaluwen in en aan ons huis! En dat trekt de nodige anderen aan... Gierzwaluwen die nestelen in de naastgelegen wijk Koningsholster en de Lijsterbesstraat hier om de hoek. En eerste-, tweede- en derdejaars Gierzwaluwen die nog geen nestplaats hebben. Vanavond was het een gekte van jewelste, maar ik krijg dat lang niet zo indrukwekkend gefilmd als hoe het er in het echt uitziet. Bedenk bij onderstaande beelden (die misschien beter wat groter bekeken kunnen worden) dat er nog wel meer Gierzwaluwen rondvlogen die niet te zien zijn.
Poeh... Waar te beginnen? Er is zo veel om te laten zien! In nestkast 1 zijn de jongen nu een dag of 9 oud. Ze zien er nog kwetsbaar uit, vrijwel kaal. Waarschijnlijk vliegen ze ergens rond 5 augustus pas uit. Volgens mij is dit het laatste broedsel aan ons huis tot noch toe.In nestkast 2, waaruit de beelden live worden gestreamd via BuitenGewoon van Omroep Gelderland, gaat het erg goed. De jongen zijn al bijna volgroeid. De vleugelpunten zijn ongeveer gelijk aan de staartpunt, die moeten nog wel wat aangroeien, want volledig volgroeid komen die 2,5 cm voorbij de staart. Maar niet alle energie die via de voeding binnenkomt gaat naar groei van de veren natuurlijk. Een aanzienlijk deel gaat ook naar spiermassa. En die groeit niet alleen door voeding, maar ook door training. En dat doen ze met groot enthousiasme!Met drie jongen ziet het er in die kast elke avond wel lekker gezellig uit trouwens:

Gierzwaluwen in nestkast 2

In nestkast F op zolder zijn de jongen nog niet zo ver. Waar ze in nestkast 2 nu ongeveer 29 dagen oud zijn, zijn ze in F ongeveer 20 dagen oud. Maar ze krijgen goed te eten! Vandaag kregen de jongen twee flinke voedselballen gevoerd!Dat gaat dus allemaal wel zo'n beetje volgens het boekje. Maar vandaag gebeurde er ook iets aparts. Nestkast 7 aan de voorkant van ons huis hangt redelijk vrij. Nestkasten 1 t/m 9 hangen onder de dakgoot in de vakken tussen de gootklossen. Nestkast 1 hangt in het meest linker vak, naast de regenpijp van de buren. Dan een vak niets, dan nestkasten 2 t/m 6 naast elkaar, dan weer een leeg vak, kast 7, een leeg vak en tot slot kasten 8 en 9 naast elkaar. Die vakken 'niets' hebben een functie. Daar kan ik namelijk de ladder laten rusten voor bijvoorbeeld het wassen van de ruiten.
Maar wat ik hiermee wou zeggen is dat nestkast 7 dus vrij herkenbaar zou moeten zijn, moeilijk te verwarren met een direct naastgelegen nestkast. En juist daarom vond ik het zo opmerkelijk dat er vandaag een paartje Gierzwaluwen binnen kwam! Ze bleven bijna 2 uur, maar 's avonds kwam er geen overnachten... :( Ik ben benieuwd of dit ergens toe gaat leiden!
Wat afgelopen donderdag niet gebeurde, gebeurde vandaag wél! Er kwam een Gierzwaluw overnachten in nestkast 7. :) Helaas is de infrarood-verlichting van de camera in die nestkast defect, maar dankzij bewegingsdetectie en de mogelijkheid beelden terug te zoeken kon ik toch zien wat er ongeveer gebeurd was. Ik ben benieuwd of dit tot méér gaat leiden!
Naar pagina 1
Naar pagina 2

Terug naar dagboek index

Terug naar homepage