GIERZWALUW DAGBOEK 2019
Klik op een afbeelding om deze te vergroten

Ik kan dit Gierzwaluw-dagboek van 2019 op precies dezelfde manier beginnen als dat van 2018... Vandaag zag ik namelijk dan eindelijk mijn eerste Gierzwaluw van 2019! Eindelijk, want normaal gesproken zie ik mijn eerste toch wel ergens rond 20 april. En toen was het zulk mooi weer, dan ga je ze ook wel verwachten. Maar hier in Nederland mooi weer wil natuurlijk niets zeggen. Als het in Frankrijk heel slecht weer is kunnen ze daar best even achter blijven hangen.

Hoe dan ook, vandaag ging ik op fietstocht met enkele leden en oud leden van het bestuur van de KNNV afdeling Nijmegen. De fietstocht was ter ere van het afscheid van de voorzitter, ledenadministrateur en secretaris (ikzelf). Ik ben vorig jaar afgetreden na twee termijnen van 4 jaar. We fietsen met z'n vijfen vanuit Groesbeek een mooie route langs Kleve en het Reichswald. Onderweg keek ik regelmatig naar boven zoals ik dat deze dagen elk jaar nogal veel doe. Het was net na het dorpje Frasselt, toen we via een viaduct over de Kranenburger Strasse gingen, toen ik een enkele Gierzwaluw in een rechte lijn zag vliegen. Tegen een grijze lucht zag ik de vogel enkele seconden en ik was de enige die 'm zag. Niet erg bevredigend, maar toch leuk om eindelijk mijn eerste gezien te hebben!

's Avonds plande ik een stel Gierzwaluw-excursies in voor deze zomer. Ze staan hier aangekondigd! :)Vanmiddag en vanavond was het prachtig weer. Het moest wel kunnen er weer eentje te zien dacht ik. Toen ik rond half vijf vanuit de woonkamer de lucht af speurde zag ik op grote hoogte twee kleine vogels. Ik rende naar mijn bureau en pakte mijn verrekijker. Snel terug naar het raam en daar vond ik ze gelukkig weer. Het waren Gierzwaluwen! En niet twee, maar wel een stuk of 20! Ik pakte snel mijn camera en ging buiten bij de voordeur staan om wat foto's te maken. Maar dat was niet makkelijk gezien de afstand. Ik maakte een kort filmpje waarop een deel van de groep te zien is:
Deze avond zag ik twee Gierzwaluwen boven onze straat vliegen. Niet heel hoog, ongeveer twee keer zo hoog als de daken van de huizen hier denk ik. Spannend! Maar aan het eind van de avond waren de nestkasten voor zover ik kon overzien nog leeg (van enkele nestkasten werken de camera's niet meer of de infrarood-verlichting niet meer zodat ik 's avonds niets kan zien).Tijdens het kijken van een film dacht ik de roep van Gierzwaluwen te horen. Snel naar het raam en ja hoor! Daar vlogen er twee rakelings langs ons huis! Na twee rondjes ging de eerste naar binnen bij nestkast 2. De tweede vogel had nog een poging of vijf nodig en botste daarbij een paar keer tegen de nestkast waarin de eerste Gierzwaluw zat, maar ging toen toch ook naar binnen. :) Na ongeveer een half uur binnen ging het tweetal naar buiten. Ik ben buiten een tijdje gaan kijken en zag ongeveer 10 over 9 een Gierzwaluw boven ons huis vliegen en op zo'n manier dat ik dacht dat die wel bij onze kolonie hoorde. Dat bleek te kloppen, maar terwijl ik dacht dat het één van de twee van nestkast 2 was vloog deze Gierzwaluw met een prachtige snelle bocht naar de zijgevel en ging daar nestkast I binnen! Binnen enkele seconden ging vervolgens een Gierzwaluw nestkast 2 binnen die al snel werd vergezeld door diens partner. Geweldig, één paartje terug dus en een enkeling. :)

Tip: speel onderstaande video 'full screen' (volledig scherm) af en let op de invliegopening! Mooi om ze aan te kunnen zien komen! :)
Vanochtend kwam ik er bij het bekijken van de beelden van de nestkast-camera's achter dat er nóg een Gierzwaluw is teruggekeerd! In nestkast F, net als nestkast I een nestkast bij ons op zolder die via een tunneltje door de buitenmuur bereikbaar is. In nestkast F werden vorige zomer twee jonge Gierzwaluwen grootgebracht. In I overigens géén. Wel werd er één jong grootgebracht in de erboven gelegen nestkast J, dus wellicht hoort deze Gierzwaluw eigenlijk een ingang lager te nemen. We gaan er achter komen...

Overigens was het vanochtend erg mistig en kwam de Gierzwaluw kast F iets na half zes binnen! Die moet dus wel door vrij dichte mist (en door de kou!) zijn gevlogen.


Terug naar dagboek index

Terug naar homepage