GIERZWALUW DAGBOEK 2019
Klik op een afbeelding om deze te vergroten

Ik kan dit Gierzwaluw-dagboek van 2019 op precies dezelfde manier beginnen als dat van 2018... Vandaag zag ik namelijk dan eindelijk mijn eerste Gierzwaluw van 2019! Eindelijk, want normaal gesproken zie ik mijn eerste toch wel ergens rond 20 april. En toen was het zulk mooi weer, dan ga je ze ook wel verwachten. Maar hier in Nederland mooi weer wil natuurlijk niets zeggen. Als het in Frankrijk heel slecht weer is kunnen ze daar best even achter blijven hangen.

Hoe dan ook, vandaag ging ik op fietstocht met enkele leden en oud leden van het bestuur van de KNNV afdeling Nijmegen. De fietstocht was ter ere van het afscheid van de voorzitter, ledenadministrateur en secretaris (ikzelf). Ik ben vorig jaar afgetreden na twee termijnen van 4 jaar. We fietsen met z'n vijfen vanuit Groesbeek een mooie route langs Kleve en het Reichswald. Onderweg keek ik regelmatig naar boven zoals ik dat deze dagen elk jaar nogal veel doe. Het was net na het dorpje Frasselt, toen we via een viaduct over de Kranenburger Strasse gingen, toen ik een enkele Gierzwaluw in een rechte lijn zag vliegen. Tegen een grijze lucht zag ik de vogel enkele seconden en ik was de enige die 'm zag. Niet erg bevredigend, maar toch leuk om eindelijk mijn eerste gezien te hebben!

's Avonds plande ik een stel Gierzwaluw-excursies in voor deze zomer. Ze staan hier aangekondigd! :)Vanmiddag en vanavond was het prachtig weer. Het moest wel kunnen er weer eentje te zien dacht ik. Toen ik rond half vijf vanuit de woonkamer de lucht af speurde zag ik op grote hoogte twee kleine vogels. Ik rende naar mijn bureau en pakte mijn verrekijker. Snel terug naar het raam en daar vond ik ze gelukkig weer. Het waren Gierzwaluwen! En niet twee, maar wel een stuk of 20! Ik pakte snel mijn camera en ging buiten bij de voordeur staan om wat foto's te maken. Maar dat was niet makkelijk gezien de afstand. Ik maakte een kort filmpje waarop een deel van de groep te zien is:
Deze avond zag ik twee Gierzwaluwen boven onze straat vliegen. Niet heel hoog, ongeveer twee keer zo hoog als de daken van de huizen hier denk ik. Spannend! Maar aan het eind van de avond waren de nestkasten voor zover ik kon overzien nog leeg (van enkele nestkasten werken de camera's niet meer of de infrarood-verlichting niet meer zodat ik 's avonds niets kan zien).Tijdens het kijken van een film dacht ik de roep van Gierzwaluwen te horen. Snel naar het raam en ja hoor! Daar vlogen er twee rakelings langs ons huis! Na twee rondjes ging de eerste naar binnen bij nestkast 2. De tweede vogel had nog een poging of vijf nodig en botste daarbij een paar keer tegen de nestkast waarin de eerste Gierzwaluw zat, maar ging toen toch ook naar binnen. :) Na ongeveer een half uur binnen ging het tweetal naar buiten. Ik ben buiten een tijdje gaan kijken en zag ongeveer 10 over 9 een Gierzwaluw boven ons huis vliegen en op zo'n manier dat ik dacht dat die wel bij onze kolonie hoorde. Dat bleek te kloppen, maar terwijl ik dacht dat het één van de twee van nestkast 2 was vloog deze Gierzwaluw met een prachtige snelle bocht naar de zijgevel en ging daar nestkast I binnen! Binnen enkele seconden ging vervolgens een Gierzwaluw nestkast 2 binnen die al snel werd vergezeld door diens partner. Geweldig, één paartje terug dus en een enkeling. :)

Tip: speel onderstaande video 'full screen' (volledig scherm) af en let op de invliegopening! Mooi om ze aan te kunnen zien komen! :)
Vanochtend kwam ik er bij het bekijken van de beelden van de nestkast-camera's achter dat er nóg een Gierzwaluw is teruggekeerd! In nestkast F, net als nestkast I een nestkast bij ons op zolder die via een tunneltje door de buitenmuur bereikbaar is. In nestkast F werden vorige zomer twee jonge Gierzwaluwen grootgebracht. In I overigens géén. Wel werd er één jong grootgebracht in de erboven gelegen nestkast J, dus wellicht hoort deze Gierzwaluw eigenlijk een ingang lager te nemen. We gaan er achter komen...

Overigens was het vanochtend erg mistig en kwam de Gierzwaluw kast F iets na half zes binnen! Die moet dus wel door vrij dichte mist (en door de kou!) zijn gevlogen.
Goed, het is een tijdje geleden dat ik het dagboek heb bijgewerkt. Ik heb besloten niet met terugwerkende kracht nog alle gebeurtenissen per datum te noteren, maar hier een opsomming te maken van de belangrijkste gebeurtenissen en een update van de stand van zaken te geven. En hopelijk kan ik het de komende tijd dan wat beter bij gaan houden. :)

Momenteel verblijven er 14 volwassen Gierzwaluwen aan en in ons huis. De eersten die terug kwamen staan in de posts hierboven genoemd, maar het totaalbeeld wat terugkeren betreft is als volgt:

 • nestkast 1: eerste Gierzwaluw 8 mei terug, tweede 11 mei
 • nestkast 2: beide Gierzwaluwen terug op 1 mei
 • nestkast 3: één Gierzwaluw terug op 15 mei
 • nestkast 9: eerste 12 mei... Tweede 16 mei?
 • nestkast F: beide Gierzwaluwen 2 mei terug
 • nestkast J: eerste 8 mei, tweede 9 mei
 • nestkast M: beide Gierzwaluwen 8 mei terug
In het begin waren er nogal wat onduidelijkheden. Zo was de enkele vogel van neskast 3 waarschijnlijk ingetrokken bij de eerst aangekomen Gierzwaluw van nestkast 9. Op 16 mei zag ik hoe een Gierzwaluw een poging of vier nodig had om nestkast 9 in te komen. Even later kwam er een Gierzwaluw vanaf flinke hoogte met een sierlijke duik in één keer die kast binnen. Er brak onmiddelijk een gevecht uit tussen die twee vogels die waarschijnlijk van hetzelfde geslacht waren. Even later kwam namelijk een derde Gierzwaluw binnen. In eerste instantie mengde die zich niet in het gevecht, maar even later toch wel. Drie vechtende Gierzwaluwen... Helaas heb ik er geen beeldmateriaal van opgeslagen... Hoe dan ook, de Gierzwaluw die uiteindelijk naar buiten werd gewerkt is direct naar nestkast 3 gevlogen. De twee die overbleven in nestkast 9 bleven nog even héél onrustig, maar later werd het rustig en waren de twee elkaar lieflijk aan het poetsen. Ik denk dat de Gierzwaluw die vanaf zo'n grote hoogte aan kwam vliegen de laat aangekomen partner van de eerst aangekomen Gierzwaluw was en de vogel van kast 3 eruit heeft gewerkt...

Overigens zag ik 9 mei, precies getimed met de terugkomst van de Gierzwaluwen, een Gierzwaluwluisvlieg (Crataerina pallida) in nestkast F. Deze parasieten drinken bloed bij Gierzwaluwen, maar als het er niet erg veel zijn veroorzaken ze nauwelijks schade. Ik vind ze vooral fascinerend eigenlijk, die diertjes zijn gespecialiseerd op een vrij moeilijke gastheer, ze kunnen zelf niet viegen en moeten zich dus met name verspreiden door contact tussen Gierzwaluwen in de lucht. Ik heb een keer vastgelegd hoe een Gierzwaluwluisvlieg van een Gierzwaluw af kwam en een nestkast in liep. Klik hier om dat filmpje te bekijken.Op 18 mei gebeurde iets héél vervelends... Door een lekkage in onze dakgoot kwam er water in nestkast 1 terecht! Het water kwam rond middernacht via het dak van de nestkast naar binnen lopen. Het paartje Gierzwaluwen in die nestkast had gelukkig nog geen eitjes gelegd, want tegen 7:00 's ochtends stond er echt een laag water in de nestkast! In de avond kwam één Gierzwaluw nog naar binnen, maar toen die merkte dat het nog steeds zo nat was vertrok die direct weer. Ik heb zodra ik het merkte de kast van de muur gehaald, het water eruit gegoten en het nestje met een föhn droog geblazen. Maar het mocht niet baten, de Gierzwaluwen kwamen niet meer terug. Niet naar die nestkast tenminste. Het paartje verhuisde namelijk naar nestkast 6! Het koste enige moeite voor beide vogels door hadden welke kast ze nu in moesten gaan, soms zat er één in kast 6 en de ander in kast 7, maar uiteindelijk werd toch gekozen voor nestkast 6. Daarin lag al een aardig bodempje nestmateriaal dat Huismussen (Passer domesticus) hadden aangebracht.
In onderstaand filmpje is een deel van de beelden versneld.De enkele Gierzwaluw in nestkast 3 heeft een tijd geprobeerd een partner aan te trekken, maar dat lukte niet. Of... Lukte het toch..? Want volgens mij is de enkeling uit nestkast 3 met een partner verhuisd van de voorgevel naar de zijgevel van ons huis, naar nestkast A! Grappig, in 2017 raakte diezelfde nestkast bezet door een paartje dat er broedde en succesvol twee jongen groot bracht. Maar in 2018 kwam er geen Gierzwaluw naar terug...

Inmiddels kan ik denk ik ook wel een lijstje maken van de legsels!

 • nestkast 2: 3 eitjes (17, 19 en 21 mei gelegd)
 • nestkast 6: 2 eitjes (26 en 28 mei gelegd)
 • nestkast 9: 3 eitjes (24, 26 en 29 mei gelegd)
 • nestkast A: (nog?) geen eitjes, kast sinds 26 mei bezet
 • nestkast F: 2 eitjes (16 en 18 mei gelegd)
 • nestkast J: 2 eitjes (18 en 20 mei gelegd)
 • nestkast M: 2 eitjes (6 en 8 juni gelegd)


Veertien eitjes in totaal dus (of zou er toch nog iets gebeuren in kast A...?).

Lees hieronder verder!

Terug naar dagboek index

Terug naar homepage