GIERZWALUW DAGBOEK 2021


Ik lees de afgelopen dagen dat mensen hun eerste Gierzwaluw spotten. Het zal de meeste mensen niet ontgaan zijn dat ik een echte Gierzwaluw-fanaat ben. Ons huis hangt vol nestkasten voor ze (35 stuks totaal) waar elk jaar paartjes naar terugkeren. Ik volg elk seizoen nauwgezet het wel en wee en probeer op diverse plekken bij nieuwbouw en renovatie nestkasten ingebouwd of opgehangen te krijgen. Dat is de afgelopen jaren aardig gelukt, al meer dan 200 nestvoorzieningen zijn dankzij mijn inspanningen beschikbaar voor mijn bij uitstek favoriete vogelsoort. Het zal dus niet verrassen dat ik een beetje jaloers ben als mensen voor het eerst dit seizoen gierzwaluwen spotten terwijl ik ze nog niet gezien heb... En dat is niet omdat ik niet oplet, ik krijg vaak pijn aan mijn nek van het vele omhoog kijken. Vandaag ook weer op weg naar huis veel naar de mooi blauwe lucht gekeken, maar niets. Thuis in de achtertuin het avondeten genuttigd en natuurlijk ook weer veel naar de lucht gekeken. En ja hoor! Gewoon vanuit de tuinstoel zie ik daar een Gierzwaluw aan komen vliegen! En dan blijken het er twee! Mooi rustig recht boven ons huis vliegend. Prachtig! Ik kon een bewijsplaatje maken, geen mooie foto, maar toch. Ik heb ze later nog eens gezien en iets later weer ééntje. Maar er is er nog geen hier aan huis teruggekeerd. Ik verwacht dit seizoen maar liefst zeven paartjes terug, 14 gierzwaluwen! Van zo'n mooie kolonie aan huis heb ik lang gedroomd. En het wordt alleen nog maar beter!
Vandaag was ik niet thuis 's ochtends, maar toen ik in de middag thuis kwam controleerde ik natuurlijk direcht de opnames die met de cameraatjes in de nestkasten waren gemaakt. Ik ging het rijtje nestkasten af dat vorig jaar bezet was, namelijk nestkasten nummers 2, 6 en 9 en nestkasten met letters F, J, M en N. In nestkast 6 was wel wat beweging gedetecteerd, maar dat bleek een paartje Huismus dat direct na het openenen van die tot afgelopen week aan toe afgesloten nestkast daar regelmatig in te vinden is. Niet verstandig aangezien daar dus gierzwaluwen naar terug zullen keren, maar ik heb mijn best gedaan conflict te vermijden.

Eenmaal bij de beelden uit nestkast J aangekomen zag ik weer beweging gedetecteerd. Daar komen in de regel geen huismussen of andere vogels en mijn vermoeden klopte ook. De eerste Gierzwaluw terug! Rond 8 uur 's ochtends kwam de vogel binnen en ging zich poetsen. Ik zag twee keer dat de vogel iets lijkt te horen en daarbij snel naar het tunneltje loopt. Bij de tweede keer dat dat gebeurd vertrekt de vogel weer, zo rond 10:20. Zouden er nog andere gierzwaluwen rond hebben gevlogen...? Hieronder een kort filmpje van de eerste binnenkomst.Voor diegenen die nog niet weten hoe het zit met de nestkasten met cijfers en letters: de nestkasten met cijfers hangen onder de dakgoten, nummers 1 t/m 9 aan de voorkant van ons huis, 10 t/m 18 aan de achterkant. De nestkasten met letters als aanduiding (A t/m N) bevinden zich op onze zolder. Via tunneltjes door de gevel komen de gierzwaluwen daar terecht.

Nu het nog kon heb ik snel nog een klein beetje schoongemaakt in nestkasten F, M en N en in die laatste heb ik dat wat uitgebreider gedaan in de hoop dat de daar terugkerende gierzwaluwen gaan nestelen in de hoek waar dat te verwachten is (vorig jaar deden ze het in de hoek recht onder de camera waardoor ik niet goed kon volgen wat er gebeurde). Ook fijner voor de vogels zelf zou ik zeggen.

's Avonds kwam niet alleen de Gierzwaluw van nestkast J terug, maar was er ook een tweede terugkomst! In nestkast F kwam ook een Gierzwaluw terug! :DIk ben benieuwd naar dit seizoen, het wordt vast weer genieten!Vanochtend voor ik naar mijn werk ging checkte ik de camerabeelden even, beide gisteren teruggekeerde gierzwaluwen rustig in het nestje. Op weg naar huis heb ik veel naar de lucht gekeken, maar ik zag er niet één. Het was dan ook wel vrij frisjes...

's Avonds kwam Rick Wortelboer van Vereniging Gierzwaluwbescherming Nederland langs om een aantal temperatuur-dataloggers te plaatsen. Nestkasten 2 en 9 hebben aan binnen en buitenkant nu een soort knoopcel in een houdertje waarin elk half uur de temperatuur wordt vastgelegd. Op zolder hebben nestkasten M en N een loggertje aan de binnenkant van de nestkast. Na afloop van dit seizoen zullen we zien in welke temperaturen de gierzwaluwen bij ons thuis hun jongen groot hebben gebracht.

Rick was nog maar net vertrokken of ik zag ineens dat de Gierzwaluw van nestkast J was teruggekeerd. Later zag ik een Gierzwaluw boven onze straat vliegen waarvan ik verwachtte dat deze naar kast F zou gaan, maar dat gebeurde niet. Deze Gierzwaluw dook naar ergens om de hoek, in de Lijsterbesstraat. Later zag ik weer een Gierzwaluw, maar toen bleken er zelfs twee rond te vliegen! Zou er dan nog eentje terugkeren naar ons huis...? Het was even lastig ze te volgen, maar ik zag er eentje mooi naar onze zijgevel duiken (kast F dus). De ander zag ik niet meer, maar ik denk dat de buren misschien wel hebben gehoord hoe blij verrast ik was toen ik zag dat er nu twee gierzwaluwen in nestkast F zaten! Het eerste paartje herenigigd!!! :D
Dat had ik niet verwacht, want er moeten nog zeker 12 gierzwaluwen terugkomen, dus de kans dat de derde die terugkomt meteen de partner van één van de eerst teruggekeerde gierzwaluwen was was niet zo groot. Wat mooi om ze samen op het nest te zien en wat een mooie vogeltjes zijn het toch! Veel geluk samen in nestkast F!
Gisteren was het erg mooi weer en zag ik wat meer gierzwaluwen in de lucht dan eerder. Ik had verwacht dat er ook wel weer een of meerdere terug zouden keren naast de drie al eerder teruggekeerde vogels, maar dat gebeurde niet.

Vandaag is het beduidend minder mooi weer. De drie aanwezige gierzwaluwen blijven vooral heel veel binnen. Maar zo rond een uur of 1 was daar ineens toch een Gierzwaluw terug! De eerste van nestkast 2 kwam na een paar keer aanvliegen binnen. Ik merk dat de vogels bij die nestkast wat moeite lijken te hebben met invliegen. Na afloop van die seizoen moet ik de invliegopening maar eens opmeten en misschien iets groter maken. Hoe dan ook, de Gierzwaluw die die nestkast binnen kwam is de rest van de dag niet meer naar buiten gegaan. Ik neem het hem of haar niet kwalijk. Het is koud, nat weer en het waait stevig. Morgen belooft het iets beter te worden. Ik hoop het voor ze, want dan kunnen ze hopelijk weer wat insekten vangen en energie opdoen.
20 April had ik de nestkasten geopend die ik met een klein papiertje had afgesloten. Dat waren nestkasten 2, 6 en 9 aan de voorkant van ons huis. Daar hebben vorig jaar gierzwaluwen in genesteld en ik wou voorkomen dat er een nest jonge huismussen in de nestkast aanwezig is als de gierzwaluwen weer terugkomen. Er is tenslotte voldoende andere ruimte beschikbaar voor de mussen (en die wordt ook zeker gebruikt met nesten in nestkasten 1, 3, 4, 7 en een Voordorp-type nestkast zonder nummer of camera. Ik weet niet zeker of in al die nestkasten ook daadwerlijke jonge mussen zitten, want het beeld wordt nogal geblokkeerd door het vele nestmateriaal.

Hoe dan ook, de nestkasten zijn dus weer open voor de gierzwaluwen vanaf de 20ste. Maar op de 21ste al zat er een paartje huismussen in nestkast nr. 6! Nou,die laten er geen gras over groeien zeg... Waar dat paartje dan eerder heeft uitgehangen is mij een raadsel. Hoe dan ook, er wordt nog niet druk aan een nest gebouwd (gelukkig...), maar er gebeurd wel van alles! Zo is er al stevig gevochten maar ook gepaard. Er overnacht nu elke dag een paartje huismussen, maar ik denk dat hun leventje binnen een paar dagen wel drastisch zal veranderen als daar de eerste Gierzwaluw terugkeerd... Spannend... Hieronder een filmpje van een spectaculair lang gevecht en daaronder eentje dat een fragment laat zien van hoe het de dagen na dat gevecht gaat...

Verder nog geen veranderingen, twee gierzwaluwen in nestkast F, eentje in nestkast J en eentje in nestkast nr. 2. Het zal niet lang duren voor er meer terugkeren!


Zo, eventjes geen tijd gehad (en zin, dat moet je ook hebben om zo veel digitaal werk te doen terwijl in de tuin diertjes zoeken ook een geliefde bezigheid is). Tijd voor een update!

Inmiddels zijn vrijwel alle gierzwaluwen teruggekeerd. Er komen nu ongeveer 16 gierzwaluwen in nestkasten aan en in ons huis overnachten. In nestkasten 2, 9, F en N ging het voorspoedig, daar keerden de paartjes terug en in nestkasten 2, 9, F en J liggen nu de eerste eitjes! Dat in J eitjes liggen maar ik die niet noemde in het rijtje waar het voorspoedig verliep klopt. In die nestkast keerde de eerste Gierzwaluw 25 april terug, maar diens partner liet op zich wachten. 3 Mei waren er twee gierzwaluwen, maar toen er 4 mei drie gierzwaluwen waren was het duidelijk wat er gebeurd was. Bij het uitblijven van het terugkeren van de oorspronkelijke partner was een nieuwe aangetrokken. Alleen kwam toen alsnog de oorspronkelijke partner terug. Het vreemde is vooral dat de nieuw aangetrokken en oorspronkelijke partner met zo'n korte tussentijd verschenen. Hoe dan ook, hieronder een samengevat filmpje van het gevecht dat in de avond begon en tot in de nacht doorging.Dat is niet het enige dat niet helemaal voorspoedig liep in die nestkast... Het eerste eitje dat ik 16 mei op camerabeelden zag lag buiten het nestje. Ik zocht de videobeelden terug en vond dit bijzondere beeld...Omdat die nestkast zich bij ons op zolder bevindt en ik er gemakkelijk bij kan heb ik dat eitje de volgende dag wel even in het nestje gelegd. Zoals gebruikelijk werd met een dag ertussen het tweede eitje 18 mei gelegd, netjes in het nest. :)

In nestkast M ging het ook niet helemaal voorspoedig. Die nestkast raakte in 2018 bezet, het eerste broedgeval mislukte, maar in 2019 en 2020 werden succesvol jongen groot gebracht. Nu kwam de eerste Gierzwaluw pas 13 mei terug en, erg verrassend, de partner 14 mei...? Dat is niet helemaal duidelijk, want 14 mei waren er overdag weliswaar twee gierzwaluwen in de nestkast, in de avond en de dagen erna niet. Het lijkt erop dat 17 mei een nieuwe partner is aangetrokken. Geen idee hoe dat precies zit...

Iets soortgelijks speelde zich af in nestkast 6 aan de voorkant van ons huis. Daar toonden huismussen interesse in de nestkast, er was regelmatig een paartje binnen en er werd in de nestkast gepaard. Er werd nauwelijke nestmateriaal aangebracht. Op 5 mei keerde de eerste Gierzwaluw terug. Vreemd genoeg kwam er de eerste dagen nog steeds een mannetje Huismus naar de nestkast om te overnachten! Huismus in één hoek, Gierzwaluw in de andere hoek in het nestje. Heel apart... Maar er kwam maar geen partner van de Gierzwaluw. Uiteindelijk liet de Huismus zich niet meer zien en 18 Mei lukte het de eenzame Gierzwaluw voor het eerst een nieuwe partner zo ver te krijgen mee te gaan de nestkast in. Dat moet verder nog een beetje stabiliseren denk ik en ik weet niet of het daar nog tot eitjes gaat leiden.

Tot slot zag ik meerdere keren twee gierzwaluwen invliegen bij een model Voordorp nestkast waar geen camera in zit en zeker één Gierzwaluw in een zelfde nestkast zonder camera die een paar meter verderop hangt.

Al met al op de beste momenten nu dus in totaal 17 gierzwaluwen aan huis! En op dit moment voor zover ik kan zien 6 eitjes, maar dat veranderd de komende dagen snel.

Hieronder nog een overzichtje van de ochtend van 18 mei. :)


Terug naar dagboek index

Terug naar homepage