GIERZWALUW DAGBOEK 2024


Vandaag liet mijn vrouw me weten dat er op zolder op één van de nestkasten die daar aan de muur hangen een Gierzwaluwluisvlieg (Crataerina pallida) zat. Voor wie dat nog niet wist: op zolder hangen nestkasten die via tunneltjes door de binnenmuur, spouwmuur en buitenmuur toegankelijk zijn voor gierzwaluwen.

Hoe dan ook, bij deze nog eens wat ik eerder al over de Gierzwaluwluisvlieg schreef:

Deze parasitaire vliegensoort heeft zich gespecialiseerd op de Gierzwaluw en Vale gierzwaluw (die niet in Nederland broed) waarbij de vlieg bloed drinkt. De soort overwintert als pop en de uitkomst is geweldig afgestemd met de terugkomst van de Gierzwaluw.
Vandaag deze vlieg tegenkomen was wel één van de vroegste keren voor mij.
Het is natuurlijk niet bijzonder leuk om een vlieg bloed te zien drinken bij mijn geliefde vogels, maar net zoals de vogels zo bijzonder zijn door hun gespecialiseerde levenswijze vindt ik de vliegen ook erg bijzonder om zich aan het leven van de Gierzwaluw te hebben kunnen aanpassen! Ik bestrijd de vlieg dan ook niet, maar bewonder de bijzondere relatie die de twee soorten hebben.




Op 22 april zag ik in de avond mijn eerste twee gierzwaluwen! Er werd eerder die dag een groep van 20 gierzwaluwen gezien boven de Oude Waal in de Ooijpolder, hier hemelsbreed een kilometer of 6 vandaan. Ik heb daarna extra goed de lucht in de gaten gehouden en ja, daar waren er twee boven onze straat!

Het duurde daarna nog eventjes, maar op 25 april was daar dan de allereerste terug in een nestkast! Het was in nestkast J, precies degene waarop ik eerder een Gierzwaluwluisvlieg had gevonden. Welkom terug! :)

In nestkast 1 aan de voorzijde van ons huis verwacht ik ook gierzwaluwen terug. Tot nu toe komt daar elke avond een Koolmees overnachten. Dat zal binnenkort waarschijnlijk een keer tot een einde komen.




Van de week plaatste ik een nieuw cameraatje in de vorig jaar bezette nestkast nr. 15 aan de achterzijde van ons huis. De infrarood-verlichting van het oude cameraatje deed het niet meer. Toen ik de beelden vandaag bekeek was ik toch niet helemaal tevreden over de belichting van de nieuwe. Ik haalde de nestkast weer van de gevel en stelde de camera iets bij. Zo! Dat was een stuk beter! Ik hoop dat de vogels deze nestkast weer goed terug weten te vinden. Het was een wat vreemde bezetting destijds in 2022. Nestkast 5 hangt namelijk in het midden van een rijtje van 5 nestkasten. Doorgaans raken eerst beter herkenbare punten, bijvoorbeelde de buitenste van een rijtje bezet. Maar er zijn inmiddels twee keer jongen groot gebracht in deze nestkast, dus dat biedt hoop! Hoe dan ook, hieronder het 'voor' en 'na' beeld uit deze nestkast. :)

  



Twee nieuw terug gekeerde gierzwaluwen vandaag! In nestkast N kwam rond kwart voor vier 's middags een Gierzwaluw terug. In de avond zag ik duidelijk wat meer gierzwaluwen in lucht dan de dagen ervoor. Nog steeds geen grote hoeveelheden, maar vijf stuks is meer dan nul. Er méér zien vliegen was een goede voorbode. Nadat ik prachtig een Gierzwaluw vanaf flinke hoogte de naastgelegen wijk Koningsholster in zag duiken zag ik even later op mijn computer dat er ook een Gierzwaluw naar ons huis was gedoken, want daar zat er ineens eentje in kast F! Later zag ik ook nog prachtig hoe de Gierzwaluw van kast N voor de avond naar binnen kwam. Het zien aanvliegen blijft iets indrukwekkends. Met zo'n snelheid en doeltreffendheid, prachtig!
Drie terug nu dus, nog flink wat te gaan aangezien ik er in totaal iets meer dan 25 terug verwacht!






Vanochtend vroeg, echt net toen het een beetje licht begon te worden, kwam er weer een Gierzwaluw terug! In nestkast M. Toen ik later op de dag tijd had om de opnames te bekijken, zag ik dat de vogel nog een paar keer kort naar binnen was gekomen, maar steeds een beetje onwennig, zo lijkt. Ik hoop dat er wel overnacht gaat worden en het rustig wordt.

Verder de opnames door aan het kijken, zag ik dat er nog een Gierzwaluw was teruggekeerd! In nestkast 2 aan de voorkant van ons huis kwam rond 13:15 een Gierzwaluw binnen die zich meteen thuis voelde. Jammer dat ik niet heb kunnen zien hoe het invliegen ging. Meteen de kast in? Eerst nog een paar rondjes? Deze nestkast heeft geschiedenis. Het was de eerste nestkast die bezet raakte in 2010! Hieronder een screenshotje van de Gierzwaluw in die nestkast net na binnenkomst.



Het gaat nog druppelgewijs met de terugkeer. Het is nog steeds spannend om te zien of ze allemaal weer terugkomen en hoe dat gaat!



Er zijn nog steeds een heel stel gierzwaluwen niet teruggekeerd en verdeeld over het land melden anderen precies hetzelfde. Hopelijk komt er binnen enkele dagen weer een flinke golf vogels het land binnen! Ondertussen gebeuren er met de gierzwaluwen die er nu al wel zijn wat vreemde dingen. In nestkasten 9 en F hebben al enkele keren twee vogels tegelijk gezeten, maar op het moment dat ik dit schrijf is dat niet het geval. Wel is er deze avond nog een enkele Gierzwaluw teruggekeerd zo lijkt, in nestkast 1. Onder enig voorbehoud zijn er nu acht vogels terug, net eentje meer dan de helft van wat ik terug zou verwachten. Hieronder een overzichtje van dit moment.




Vandaag viel me op dat er zeker méér gierzwaluwen in de lucht waren dan afgelopen dagen. En ja hoor, er zijn er gelukig weer een paar extra teruggekeerd naar ons huis. Ik wacht nog steeds wel op een stel, maar het begint er op te lijken!

Vanavond ook iets spannends... Ik heb een nestkast waarin een nest spreeuwen zit. De jongen, ik vermoed twee stuks, zijn al groot. Als de ouders komen voeren kun je de jongen van om de hoek van de straat nog gemakkelijk horen roepen. Vorig jaar zaten er gierzwaluwen in deze nestkast, maar ik had die tot dusver nog niet gehoord of gezien. Toen ik vanavond buiten zat te kijken kwam daar een Gierzwaluw in stilte een rondje door de straat vliegen, rakelings langs de nestkast met daarin de jonge spreeuwen. Na nog een rondje wist de vogel het zeker, dit was het plekje. De Gierzwaluw vloog met een sierlijke boog de nestkast in. Er volgde een kort gestommel en gefladder en wat geroep en gepiep. Vervolgens werd het stil. Ik heb geen vogels naar buiten zien komen en de ouder-spreeuwen kwamen niet opdagen. Ik denk dat die nu sowieso al niet meer bij de grote jongen slapen. Ik ben benieuwd of de jonge spreeuwen er misschien vannacht uit gewerkt worden. Anders gebeurd dat misschien morgenvroeg, of er komt een ouder-Spreeuw binnen en dan wordt het helemaal een zooitje... Spreeuwen zijn geduchte tegenstanders met hun grote, spitse snavel. Daarentegen is een Gierzwaluw sterk gebonden aan zijn nestplaats en vecht daar stevig voor. Het valt te bezien hoe dit afloopt, maar ik weet niet of ik de afloop kan vaststellen aangezien er geen camera in de nestkast zit en ik morgen niet thuis ben... Hieronder nog een overzichtje van deze avond, van de nestkasten waar een camera en vogels in zitten. Vreemd dat er geen Gierzwaluw komt overnachten in nestkast 9 vanavond... Het is erg lastig te volgen wat er allemaal gebeurd.




Vanavond kwam er zomaar ineens nog een Gierzwaluw terug! Ik zag op camerabeeld een Gierzwaluw in nestkast 11 aan de achtergevel van ons huis. Het duurde even voor het kwartje viel. Huh..? Vorig jaar is in deze nestkast niets van een broedgeval terecht gekomen. In 2022 werd de nestkast voor het eerst bezet door een paartje gierzwaluwen die er meteen dat jaar twee jongen in grootbracht. In 2023 kwam er op 7 mei een Gierzwaluw terug, maar die bleef meteen daarna weg en toen gebeurde er niets meer. Heel vreemd. Maar dus ook erg onverwacht dat er nu ineens eentje terug komt! De vogel kwam 18:10 binnen, vertrok ruim een uur later en kwam 20:45 weer terug om te blijven overnachten.

In de meeste andere nestkasten gaat het goed. In nestkast N werd op 10 mei het eerste ei gelegd en vandaag een tweede. In nestkast J zag ik op 11 mei het eerste ei en in nestkast 1 vandaag een eerste. In nestkast 8 gebeuren vreemde dingen. Ik heb al twee keer gezien dat er een tweede Gierzwaluw binnen kwam die door de eerste direct met een kort gevecht naar buiten werd gewerkt. Maar er werd ook actief geprobeerd een partner mee naar binnen te krijgen... Het lijkt erop dat het vandaag is gelukt, want er werd drie keer door twee vogels ingevlogen die elkaar leuk lijken te vinden en de derde keer daarvan was voor het samen overnachten. :)

Het is sneu om te zien dat in nestkast F maar één vogel zit. Deze kwam 27 april al terug, maar vooralsnog geen partner... In deze nestkast wordt al sinds 2017 genesteld, dus zon abrubt einde is niet leuk. Met een beetje geluk komt er toch nog een partner terug, maar ik vermoed dat deze vogel al bezig is te proberen een nieuwe aan te trekken. Hoe dan ook blijft de nestkast wel bezet, dat is tenminste iets.

Met het mooie weer dit weekend was het wel weer genieten van de giertjes! Er werden een aantal indrukwekkende giervluchten uitgevoerd en we hebben meerdere keren het suizen van vleugels gehoord bij duizelingwekkende duikvluchten. Heerlijk! Hieronder nog een overzichtje van deze avond.




Er is een hoop gebeurd sinds de vorige keer dat ik hier schreef. In nestkast F kwam al snel nadat ik het had geschreven de partner terug en verliep alles voorspoedig. Vermoedelijk werd het eerste eitje daar 20 mei gelegd, een tweede 22 mei. Het is in dat nestje lastig te zien omdat het een flinke opstaande rand heeft.

In andere nesten gaat het prima en wordt al gebroed. Dat is het geval in nestkasten 1, 2, 6, 8, 9, 15, J, M en N. In nestkasten 8 en F zou er nog een eitje bij kunnen komen, alle nestkasten waarin wel zeker wordt gebroed is dat op 3 eitjes, in totaal zijn er op moment van schrijven 28 eitjes aanwezig. Behalve in nestkasten 8 en F kunnen er ook in nestkast 10 nog eitjes komen, maar dat is een beetje een apart verhaal...

De vogel van nestkast 11 waarover ik in het vorige bericht nog schreef is na een aantal dagen overnachten in die nestkast en overdag proberen een partner mee te lokken op 14 mei verhuisd naar de naastgelegen nestkast 10. Daar lukte het 20 mei ook een partner mee de nestkast in te krijgen! Vervolgens werd er samen overnacht. Maar gisteravond hadden ze geen goede nachtrust... Ik was in de avondschemering in de achtertuin toen ik een enkele roep van een Gierzwaluw uit nestkast 10 hoorde komen. Het leek alsof de roep werd beantwoord, maar... Uit een andere nestkast? Het ging zo een tijd door, steeds een roep en nog een roep. Het bleef doorgaan toen het al donker was. Dat klonk een beetje zielig en was wat vreemd. Toen ik de camerabeelden terug keek werd duidelijk wat er aan de hand was. Om 21:06 was het paartje direct na elkaar de nestkast binnen gekomen. Alhoewel... De vogels reageerden heel onrustig op elkaar en toen gingen ze vechten. De ene werd door de ander uit de nestkuil gewerkt en bleef dicht bij de invliegopening in de nestkast zitten. Drie minuten later kwam er nog een Gierzwaluw de nestkast in die direct begon te vechten met de vogel die deze meteen bij binnenkomst tegenkwam. Het vechten bleef net buiten zicht van de camera doorgaan tot ver in de nacht. Vanochtend opende ik de camera-software en zag het paartje in de nestkom slapen alsof er niets aan de hand was. Ik keek de beelden van de nacht terug en vond tot mijn verrassing dat het eind van het gevecht plaatsvond om half twee 's nachts! Toen werd de indringer naar buiten gewerkt, het donker in. Helaas zag ik op beelden van een tuincamera dat er precies op dat moment een Huiskat van de buren in onze tuin aanwezig was. Ik hoop maar dat de naar buiten gewerkte Gierzwaluw geen slachtoffer is geworden van dat helaas los rondlopende roofdier...

Hieronder twee korte filmpjes. Het eerst toont het einde van het gevecht. Het tweede is van deze avond en laat een paring zien. Als daar nog eitjes van komen wordt dat misschien wel de laatste nestkast met jongen dit jaar. Tenzij het paartje in nestkast 4 nog iets gaan doen. Daar komen sinds 20 mei ook steeds twee gierzwaluwen overnachten, maar die hebben daar nog geen nest gebouwd. Ze zijn wel veel samen en het is moeilijk voor te stellen dat ze nog een heel seizoen alleen maar komen overnachten. We zullen zien! Tot slot aan het eind nog een overzichtje zoals ik dat afgelopen woensdagavond zag. Wat een rijkdom! :)








Heel erg jammer... In nestkast N komt sinds 24 mei geen tweede vogel meer terug. Het paartje van die nestkast heeft 3 eitjes waarop wordt gebroed, maar inmiddels worden die regelmatig achter gelaten door de enkele vogel die moet gaan eten. Dat gaat natuurlijk niet goed aflopen...

Op 26 mei had ik een andere bijzondere belevenis. Zoals de meeste lezers misschien wel weten doorzoek ik de tuin regelmatig grondig op zoek naar welke soorten ik allemaal kan vaststellen. Zo ook deze zondagmiddag. Ik pakte de ladder en zette die tegen het dak van onze fietsenstalling. Boven op het dak bevindt zich een kleine bloemenweide. Het dak is begroeid met wilde grassen en bloemen. Ik klom op de ladder en keek eerst vooran naar de planten, toen naar iets verder op het dak. Ehm... Daar lag een Gierzwaluw me aan te kijken! Vleugels gespreid lag de vogel in het vrij hoge gras. Ik strekte me uit om de vogel op te pakken om deze te helpen, maar ik kwam niet dichtbij voor de vogel met krachtige slagen met vrij veel gemak het luchtruim koos. Ik denk niet dat de vogel er lang heeft gelegen gezien het gemak waarmee deze weg vloog. Misschien na een gevecht daar terecht gekomen, ik heb het niet kunnen achterhalen.

Op dezelfde dag ben ik ook nog even op zolder met de camera-kabels gaan stoeien. Ik had de dag ervoor gezien dat er een Gierzwaluw zonder twijfel nestkast 5 aan de voorkant van ons huis in vloog. Ik had tot die tijd geen camerabeeld uit die nestkast omdat ik daar niet echt een nest verwachte en ik keuzes moet maken in welke nestkast-camera's ik in beeld breng. Ik had twee zogeheten DVR's met ieder 16 kanalen op zolder staan, maar één ervan doet het niet meer. Achter de ene DVR die het nog wel doet is het een wirwar van kabels die vanaf nestkasten daar op zolder komen, maar ook van links en rechts waar ze naar de nestkasten onder de dakgoten aan de voor- en achterkant van het huis lopen.
Hoe dan ook, ik wou dus nestkast 5 in beeld brengen. Toen ik op zolder probeerde de kabel van een niet-bezette nestkast uit de DVR te halen en die van nestkast 5 aan te sluiten, hoorde ik uit een nestkast naast me geluid komen. Ik moest even goed kijken en ben een tijdje stil blijven zitten om het te kunnen bevestigen. Het was nestkast O. Ik had geen enkel vermoeden dat zich hier een nest in bevond! Dus besloot ik ter plekke ook die nestkast in beeld te brengen door nog een andere niet-bezette op te offeren.

Zo heb ik dus ineens nog twee actieve nesten in beeld! Het beeld uit nestkast 5 is wel bijzonder. De gierzwaluwen in die nestkast nestelen bovenop de resten van een nest gemaakt door huismussen. Het is een enorme berg nestmateriaal! De gierzwaluwen zitten er bovenop, ze moeten na het binnenkomen van de nestkast echt omhoog klimmen en er kan niet zo erg veel ruimte meer boven hun hoofden zijn als ze daar boven zitten. Hieronder een screenshotje.




Nou, met een kolonie van ongeveer 16 paartjes gierzwaluwen aan huis gebeurt er altijd wel iets! Leuke dingen, maar ook minder leuke. Hieronder vertel ik over een paar van die dingen.

In diverse nestkasten zijn de eerste jongen uit het ei gekomen! De eerste waarin ik dat zag was nestkast J. Hieronder een filmpje waarin in het begin nog wat eischaal te zien is en de oudervogel probeert te voeren (wat deze keer niet lukte, maar later op de dag wel, alleen toen niet goed in beeld).



Verder is in nestkast 10 op 1 juni een eerste ei gelegd. Dat zat er wel een beetje aan te komen. Misschien worden er in een ander nest nog later eitjes gelegd, want...

Vorige keer schreef ik over de als enige broedvogel overgebleven Gierzwaluw in nestkast N. Die was vanaf 24 mei alleen, maar bleef met onderbrekingen broeden op de drie eitjes die 10/12/14 mei waren gelegd. En toen was daar op 31 mei ineens een tweede vogel. Die werd niet vriendelijk begroet, er werd flink gevochten. De tweede vogel vertrok niet en werd er, ondanks al het vechten, ook niet uit gedwongen. In een gespannen situatie gingen de vogels samen de avond in, ver van elkaar af met niemand op de eieren. De volgende ochtend waren de eitjes weg. Ze lagen buiten op de oprit, kapot natuurlijk. In de opnames is duidelijk te zien dat de nieuwe vogel best verder wil, maar niet met andermans eitjes. Dat heb ik wel eens eerder gezien en verbaasd me dus niet zo, al blijft het indrukwekkend om te zien. Wat ik wel vreemd vind is dat ik niets heb gezien van pogingen door de enkele Gierzwaluw een nieuwe partner aan te trekken. Misschien heb ik dat helemaal gemist dan... Hoe dan ook, er is best kans dat deze twee vogels nu aan een nieuw legsel beginnen. Terwijl in andere kasten al jongen zijn, dus de spreiding is groot. Hieronder een filmpje van een paar minuten waarin te zien is met hoeveel overtuiging de eitjes worden verwijderd.




Het is eindelijk mooi weer. Dat heeft wel wat effect op de 'giertjes'. Wat een aantallen vliegen er zo nu en dan boven onze buurt. En wat een gekkenhuis is het soms rond ons huis zeg! Gisteravond was het tot in de allerlaatste schemering een af en aan vliegen van wat ze in het Engels 'bangers' noemen. Dat zijn gierzwaluwen die geen nest hebben, maar komen 'buurten' bij nestplaatsen van andere gierzwaluwen. Ze vliegen vaak tegen die nestplaatsen aan, een soort aankloppen (in het Engels 'to bang into'). De eigenaren van het nest laten van zich horen als dat gebeurd. Als ze thuis zijn dan, want in verschillende nestkasten hier aan huis zijn de jongen inmiddels zo groot dat ze alleen door de ouders worden vergezeld om gevoerd te worden. De ouders zijn verder de hele dag buiten om eten voor hun kroost te verzamelen.

Ook al zijn er dus al grote jongen in sommige nestkasten, in nestkast 10 zag ik eergisteren een nét uit het ei gekropen jong. Het andere ei was nog niet uitgekomen. Hieronder een heel kort filmpje van wat ik van het jong kon zien. Het is goed opletten geblazen...



In nestkast N, waarvan bij de vorige keer dat ik hier schreef het filmpje te zien is van de eitjes die naar buiten werden gegooid, zijn twee nieuwe eitjes gelegd (18 en 21 juni). Daar wordt nu dus nog gebroed wat ongeveer 3 weken zal duren. Naar verwachtig zullen daar dus pas rond half augustus jongen uitvliegen (van uitkomen van de eitjes tot uitvliegen duurt ongeveer 40 dagen).

Verder gaf ik afgelopen vrijdag 21 juni een Gierzwaluw-excursie in mijn woonplaats. Er waren 6 deelnemers en het weer was niet geweldig, maar ook niet heel slecht. Het eerste deel van de excursie zagen we wel wat gierzwaluwen vliegen, maar lieten ze niet zo heel veel spectaculaire dingen zien. Wel zagen we een Gierzwaluw mooi uitvliegen uit een nestkast die vanwege een renovatie was opgehangen. Naarmate we dichter bij onze straat kwamen waren er meer gierzwaluwen te zien. We zagen mooie giervluchten door de Lijsterbesstraat bijvoorbeeld. Bij ons eigen huis waren verschillende in- en uitvliegende gierzwaluwen te zien. Ook bij de naastgelegen wijk Koningsholster lieten zich de nodige giertjes zien. Op de terugweg naar het startpunt kregen we wel wat regen, maar al met al was het wel een geslaagde excursie en vonden de deelnemers het leuk en interessant.
De volgende en laatste excursie is vrijdag 26 juli. Volgend jaar wil ik ook wel weer een excursie in het centrum van Nijmegen geven.

Tot slot de laatste nieuwtjes!

Aan de voorkant van het huis waren aan het begin van het seizoen nog twee nestkasten niet bezet, nummers 3 en 7. In nestkast 3 kwam 14 juni twee keer een Gierzwaluw binnen. Op 15 juni gebeurde er niets, maar de 16e kwam de vogel meerdere keren binnen en bleef voor het eerst ook overnachten! Op de 17e lukte het de vogel een partner mee naar binnen te krijgen! Deze bleef niet slapen en ook al waren de twee de dagen erna enkele keren samen binnen, de 22ste kwam de tweede vogel niet meer opdagen en bleef de eerste ook niet lang binnen. Op de 23e waren er alleen een paar flitsbezoekjes en bleef de eerste vogel ook niet meer overnachten. In de kiem gesmoord dus, jammer, hopelijk komt er later nog iets van!

Ook in nestkast 7 gebeurt wat, maar of dat andere vogels zijn dan in nestkast 3 weet ik niet zeker. Op 21 juni kwam daar 's middags een Gierzwaluw binnen die zich gedroeg alsof deze nog nooit een nestkast van binnen had gezien (zie onderstaande video). Er werd onwennig rondgekeken en de vogel bleef niet heel lang. 's Avonds was er nog een heel kort bezoek. Op de 22e kwam er 's middags weer een Gierzwaluw binnen, maar 's avonds zelfs twee! Hiervan bleef er uiteindelijk maar eentje overnachten helaas. De 22e waren de twee ook enkele keren samen binnen, maar 's avonds bleef er geen overnachten. Dat blijft nog even spannend dus!



Tot slot nog een kort filmpje dat ik gisteren met mijn mobiele telefoon maakte. :)




Even een korte update. In de nestkasten met jongen gaat het goed. In nestkast 10 wordt nog gebroed. In nestkast 3 gebeurd helaas niet zo veel meer. Heel af en toe komt er een enkele Gierzwaluw binnen, maar er wordt niet overnacht. In nestkast 7 probeert de enkele daar aanwezige Gierzwaluw een partner mee naar binnen te krijgen. Er zijn een aantal keer twee gierzwaluwen binnen geweest die een koppeltje leken, maar dat is niet doorgezet misschien. Er wordt wel steeds door de enkele Gierzwaluw overnacht. Hopelijk lukt het toch nog een partner vast te leggen.

Ik keek vandaag de beelden uit nestkast M terug om te zien hoe de jongen gevoerd waren. In die nestkast zitten drie jongen, één ervan is duidelijk jongen dan de andere twee. Ik heb niet kunnen achterhalen hoe dit precies kan. Het is vreemd, het broeden begint als het legsel compleet is. Als er een stuk later nog een derde eitje bij is gekomen is dat nog uitgebroed door de warmte van de twee al uitgekomen jongen misschien...? Hoe dan ook, het vergaat dat jongste jong ook prima. Het krijgt regelmatig te eten en is ook goed gegroeid. Je kan nog wel goed het verschil met broers en/of zussen zien. Hieronder een voorbeeld van een voederbeurt waarbij het jongste aan de beurt was en dat was het dan weer even voor nu.




Afgelopen week is er iets naars gebeurd dat ik nog niet eerder heb zien gebeuren. In nestkast 2 waar twee jongen zaten kwam rond 18:00 op 9 juli een volwassen Gierzwaluw binnen. De vogel gedroeg zich duidelijk niet als één van de oudervogels en begon al snel één van de jongen aan te vallen. Het jong belande in een hoekje en de volwassen Gierzwaluw bleef deze te lijf gaan met diens nagels. Na ongeveer 15 minuten heeft de volwassen vogel doelbewust het jong naar buiten gewerkt! Kort erna vertrok de vogel weer, waardoor het enkele jong alleen achter bleef.
Ik zag pas rond 20:00 op mijn computer wat er was gebeurd. Het was hard aan het regenen, maar toen het weer het enigszins toeliet ben ik meerdere keren buiten gaan zoeken. Helaas was er niets van het jong te bekennen... Ik acht de kans groot dat één van de vele loslopende huiskatten me voor is geweest.
Iets na 20:00 kwam er een oudervogel binnen die het overgebleven jong voerde.

Verder is volgens mij op 9 juli de eerste jonge Gierzwaluw uit nestkast J uitgevlogen. Op de 13e vertrok het tweede jong daar.

In nestkast M gaat alles goed. Ook het jongste jong groeit goed en ook deze jongen zijn hard op weg naar het vertrek...

Vandaag ontdekte ik iets dat misschien niet zo goed gaat. In nestkast 9 gedraagt één van de twee jongen zich alsof het ziek is. Het zit in een hoekje weggedoken en beweegt nauwelijks. Broer of zus zit juist vol energie en oefent er druk op los. Maar het 'zieke' jong ziet er niet goed uit en het zou me niet verbazen als deze dood gaat. Waarom weet ik niet...

Om toch nog met iets positiefs te eindigen, hieronder een prachtig energiek filmpje van het laatste oefenende jong in nestkast J. Wat een kracht... En in nestkast N is op 9 juli een eerste jong uit het ei gekropen. De dag erna kwam het tweede eitje uit. Dit zijn de jongste gierzwaluwen die naar verwachting nog tot ongeveer 18 augustus bij ons zullen zijn. In nestkast 10 zijn de jongen er ook nog wel even, die vliegen naar verwachting rond 1 augustus uit.




Wat een prachtig begin van het weekend! Vanavond gaf ik mijn laatste Gierzwaluw-excursie voor het seizoen van 2024. Er waren 7 geïntereseerde deelnemers naar het startpunt hier in Beek gekomen. De datum van deze excursie vond ik twee weken geleden nog spannend, was het niet te laat...? Maar de afgelopen dagen waren er nog mooie aantallen gierzwaluwen boven Beek te zien en ook nu vlogen ze al boven het startpunt. We maakten eerst een rondje door de wijk Koningsholster waar bij een grote renovatie tientallen houtbeton nestkasten netjes zijn ingemetseld. We zagen veel gierzwaluwen boven en door de buurt vliegen, hoog en laag, mooie groepen. Een leuke verschijning waren twee overvliegende raven die hun aanwezigheid lieten merken met prachtige "kroh" geluiden. Helaas in dit wijkje geen in- of uitvliegende gierzwaluwen en geen naar buiten kijkende jongen. Net buiten het wijkje gingen we de straat in waar ons huis staat. Via de app op mijn telefoon liet ik de kleine jongen in nestkast N op zolder zien. Vervolgens schakelde ik over naar nestkast 6, waar de laatste jonge Gierzwaluw dicht bij de opening zat. We gingen op de stoep tegenover ons huis staan en konden via verrekijkers een glimps opvangen van het kopje van het jong. Maar toen zagen we een prachtig zichtbaar jong in de opening van één van de twee model Voordorp nestkasten zitten! Iedereen heeft er goed naar kunnen kijken, naar dat werkelijk prachtige kopje dat vol belangstelling naar de lucht en langs vliegende soortgenoten zat te kijken.

Na een rondje door een paar andere straten met verschillende types nestkasten kwamen we weer terug bij het startpunt. De deelnemers waren enthousiast en dankbaar, een geslaagde excursie!

Eenmaal terug thuis zag ik weer dat kopje uit de Voordorp-nestkast kijken. Ik ging naar binnen, pakte mijn fotocamera en probeerde vanaf de overkant van de straat wat foto's te maken om bij een bericht over de excursie op Facebook te zetten. Het jong was druk om zich heen aan het kijken en het licht werd al iets minder, dus de meeste foto's waren onscherp. Ik besloot een filmpje te maken. Ik zoomde wat in en binnen enkele seconden kwam het jong naar buiten! Het vloog precies dat moment uit! Wat ontzettend gaaf! Ik zag het de prachtig roze gekleurde lucht in verdwijnen. Heel mooi...



Terug binnen begon ik te schrijven voor Facebook met naast me mijn telefoon met daarop nestkast-beeld uit nestkast 6. Het jong daar gedroeg zich typisch zenuwachtig voor het uitvliegen. De veren werden regelmatig opgezet alsof de vogel kippenvel kreeg. De vleugels werden ook regelmatig uitgevouwen en gestrekt. Ik ging snel naar buiten, dit kon niet lang meer duren... En inderdaad, ik hoefde niet lang te wachten of ook dit jong begon aan de eerste vlucht! Ik kon het redelijk filmen met mijn mobiele telefoon. Erna zag ik het jong nog een paar rondjes boven ons huis vliegen, steeds hoger. Ik heb nog niet eerder zo lang een jong kunnen zien vliegen na het uitvliegen. En het soort zenuwachtige snelle fladderen dat jongen doen omdat ze een soort overdreven inspanning leveren bij de eerste keer vliegen werd ook gedurende het hoger rondvliegen nog volgehouden. Spannend, de eerste keer vliegen! En boven het huis waar je bent opgegroeid, maar of dat herkend wordt zo voor het eerst van boven gezien...



Nu zijn er nog in twee nestkasten jongen over, in nestkast 10 aan de achterzijde van ons huis en in nestkast N op zolder. Het aantal oudervogels begint ook snel af te nemen. Hieronder nog een screenshotje van deze avond.






Terug naar dagboek index

Terug naar homepage