Groene Oever, oktober 2011 - ?


31 Oktober 2011 las ik in een bericht op Twitter van toenmalig Nijmeegse wethouder Jan van der Meer over de mogelijkheid duurzaamheids-ideeën aan te dragen voor bouwproject Groene Oever in de Waalsprong. Diezelfde dag vulde ik daarvoor nog een webformulier in op de website van het bouwproject. De volgende dag al kreeg ik een enthousiaste reactie van projectontwikkelaar Rens Rikken van Heijmans Vastgoed. De Checklist Groen Bouwen zou gebruikt gaan worden om inspiratie op te doen hoe de wijk aantrekkelijk gemaakt kon worden voor vogels. Mijn voorstellen voor het aanbrengen van nestvoorzieningen zouden meegenomen worden in de workshops die met de toekomstig bewoners gehouden gingen worden, eind december dat jaar.

Begin december kreeg ik een uitnodiging om bij de informatie-avond op 12 december aanwezig te zijn. Daar ging ik heen en ik kon aan diverse bezoekers uitleggen wat mijn ideëen waren. Achteraf vond ik nog wat fotootjes van de avond op de Facebook-pagina van Groene Oever. :)

Informatie-avond Groene Oever, 12 december 2011.    Informatie-avond Groene Oever, 12 december 2011.

Tweede informatie-avond op 6 februari. Daar kon ik helaas niet naartoe, maar dhr. Rikken gaf wel aan dat inbouw-neststenen voor Gierzwaluwen ingetekend gingen worden in de verkoop tekeningen. Daarbij vroeg hij nog naar extra informatie die ik hem toestuurde. Hij liet me later weten dat er waarschijnlijk zo'n 30 neststenen in het project verwerkt gingen worden! :)

In juni 2012 kreeg ik van dhr. Rikken tekeningen toegestuurd waarbij op één ervan met rode kruisjes was aangegeven waar neststenen geplaatst gingen worden (zie hieronder). Uiteindelijk waren het er 27 geworden. Daarnaast werden neststenen ook nog op de meerwerklijst gezet zodat bewoners er zelf ook nog voor konden kiezen extra neststenen in te laten metselen. :) Helaas wel wat aan de prijzige kant...

Locaties neststenen Groene Oever

Ook op de website van Groene Oever werd aandacht geschonken aan de neststenen... :)

Neststeen voor Gierzwaluwen op website Groene Oever, Heijmans Vastgoed.

Mei 2015 kreeg ik van wijlen Wilfried de Jong, mede-lid van Vogelwerkgroep Nijmegen e.o., te horen dat er in de Oasisstraat (huisnr. 8) een Zwarte roodstaart (Phoenicurus ochruros) in een Gierzwaluw-neststeen nestelend was waargenomen! :D Hij was in de buurt met een groep voor een excursie over Huiszwaluwen (Delichon urbicum) en had zelfs Gierzwaluwen al redelijk laag over de wijk zien vliegen (waarschijnlijk foeragerend in het waterrijke gebied)!

In de avond van dinsdag 26 juni ging ik maar eens ter plekke kijken. Ik was er nog nooit geweest (*schaam*), maar goed, beter laat dan nooit. Het is een mooi, rustig wijkje geworden. Ik ben een paar keer rustig door de Oasisstraat en Genesisstraat gefietst, maar zag of hoorde niets dat er op wees dat de neststenen in gebruik waren door Gierzwaluwen of andere vogelsoorten. Het enige gebruik, maar ik weet niet of dat ook dit jaar het geval is geweest, was bij de neststeen in de woning aan Oasisstraat 8. Daar waren poepstrepen te zien, maar minder dan op Google Streetview beeldmateriaal uit 2016 te zien is. Het lijkt erop dat het geen poepstrepen zijn van de Zwarte roodstaarten die daar in 2015 hebben genesteld, maar van Spreeuwen (Sturnus vulgaris). Wel kwam ik nog een vrouwtje Zwarte roodstaart tegen, niet ver van de betreffende neststeen. Maar misschien zijn de Zwarte roodstaarten uitgeweken naar een andere neststeen. In deze tijd van het jaar zijn de jongen al uitgevlogen dus kon ik het gebruik niet meer vaststellen.

Het viel me ook op dat er best wat variatie zat in hoe de neststenen waren ingebouwd. Soms best een stukje van de gootombouw, soms er heel strak tegenaan. Gelukkig waren de invliegopeningen overal goed toegankelijk. Ik wist ook nog niet dat er her en der twee neststenen per woning waren aangebracht. Ik kwam voorheen tot 27 neststenen, maar wellicht is er bij de woningen waar twee neststenen zijn ingebouwd toch door de kopers voor gekozen een tweede in te laten bouwen. Ik heb ze niet allemaal goed geteld, maar ik denk dat er hiermee nu 29 neststenen aanwezig zijn.

Tijdens het rondje hoorde ik verderop Gierzwaluwen. Ik ben gaan zoeken waar dat vandaan kwam en vond een heel aardige kolonie aan de achterkant van rijen woningen aan de Pink Floydstraat! Niet alleen Gierzwaluwen, maar ook een heel stel Huismussen (Passer domesticus) kunnen daar onder de dakgoten naar binnen om vermoedelijk te nestelen op de bovenkant van de muur of het dakbeschot. Hieronder een flink aantal beelden die ik deze avond maakte. :) Klik erop om de grotere versies in een nieuw venster te bekijken.

Het appartementencomplex met 10 neststenen voor Gierzwaluwen    Neststenen in het appartemencomplex.    Neststeen voor Gierzwaluwen Oasisstraat    Woning aan de Oasisstraat met neststeen voor Gierzwaluwen

Blik in de Oasisstraat    Neststeen voor Gierzwaluwen Oasisstraat    Twee neststenen voor Gierzwaluwen in een woning aan de Oasisstraat    Twee neststenen voor Gierzwaluwen in een woning aan de Oasisstraat

Neststeen voor Gierzwaluwen Oasisstraat    Woning aan de Oasisstraat met gebruikte neststeen    Neststeen met poepstrepen    Neststenen voor Gierzwaluwen

Zwarte roodstaart Oasisstraat Blik op Groene Oever vanaf Notenlaantje

Onderstaande beelden maakte ik in de Pink Floydstraat:

Poepstrepen onder de dakgoot aan de achterzijde van woningen aan de Pink Floydstraat    Gierzwaluwen bij achtergevels Pink Floydstraat    Huismus met voedsel voor jongen, Pink Foydstraat

Huismus met voedsel voor jongen, Pink Foydstraat    Opening in muur achtergevel Pink Floydstraat    Opening bij dakgoot, Pink FloydstraatHopelijk weten Gierzwaluwen de fraaie nestvoorzieningen in het leuke wijkje Groene Oever in de nabije toekomst te vinden!
Terug naar de Gierzwaluw projecten