Gierzwaluwen brandweerkazerne Nijmegen, december 2008 - augustus 2009


20 december 2008 kreeg ik een email van Martin Slot. Een artikel in de Mourik, het blad van de VWG Nijmegen, triggerde bij hem een idee dat hij al langer had. Hij werkte bij de brandweer in Nijmegen. Er staat daar een hoge toren welke niet meer gebruikt wordt voor het oorspronkelijke doel (slangen te drogen hangen als ik me niet vergis). Hier zouden misschien Gierzwaluw nestvoorzieningen in aangebracht kunnen worden. Er zijn wel regelmatig sirenes te horen, maar hij verwacht dat de vogels daar wel aan kunnen wennen of gewoonweg tegen kunnen. Ik stuurde een email terug om een datum te prikken eens van gedachten te wisselen.

6 januari 2009 Ben ik langs gegaan op de Prof. Bellefroidstraat. De noord-zijde van de toren wordt zo nu en dan nog gebruikt voor ladder-oefeningen. Hierbij worden ladders tegen de muur gezet en moeten brandweermannen de ramen zien te bereiken. Ze komen hierbij niet tot aan de dakrand, waar ik adviseerde de nestkasten te hangen. Martin ging het voorstellen bij zijn collegae, uitgaande van 10 nestkasten. Ik zou bij Werkenrode informeren of de kasten daar gemaakt kunnen worden. Uiteindelijk zijn er nestkasten bij Ipse De Bruggen gemaakt.

17 Augustus 2009 zijn de nestkasten opgehangen m.b.v. de ladderwagen. Jammer genoeg kon ik daar niet bij aanwezig zijn. Er is een artikeltje in de nieuwsbrief van de brandweer verschenen en een berichtje in De Brug van woensdag 19 augustus 2009. Zie hieronder.

Nieuwsbrief brandweer bericht    De Brug 19 agustus 2009    Nestkasten brandweertoren Nijmegen


Terug naar de Gierzwaluw projecten

www.xjochemx.nl