Stadsvogels in het nieuwe Citadel College in Nijmegen-Lent, september 2011 - ?


7 September 2011 ontving ik een email van de projectleider van de nieuwbouw van het Citadel College in Nijmegen-Lent, Henk Peters. Hij vroeg om mijn advies m.b.t. het inbouwen van neststenen voor Gierzwaluwen en wilde daar graag een keer voor afspreken. De nieuwbouw van het Citadel College bevond zich nu nog in een landelijke omgeving, maar in het kader van het enorme project de Waalsprong zou dat in de toekomst flink veranderen.
Ik mailde Henk wat informatie over voorzieningen en hoe die geplaatst kunnen worden en we maakten een afspraak voor 12 oktober. Hierbij zouden ook twee biologieleraressen aanwezig zijn die enthousiast hadden gereageerd op de plannen.

Tijdens de afspraak op 12 oktober hebben we gesproken over de plaatsing van mogelijke voorzieningen. Het ging over neststenen voor Gierzwaluwen en halfholenbroeders (met name bedoeld voor de Zwarte roodstaart). Er werd tevens gesproken over de mogelijkheid om camera's te plaatsen in de neststenen voor Gierzwaluwen. De kabels van deze camera's zouden via een leiding die nog aangelegd kon worden tot in het biologielokaal gelegd worden! Over camera’s stuurde ik de volgende dag nog wat informatie naar een van de biologieleraressen.

2 November kreeg ik een email van Henk Peters, de architect was akkoord. Er zouden 11 zichtbare neststenen voor Gierzwaluwen komen, 3 onzichtbare voorzien van camera en 2 neststenen voor halfholenbroeders!

9 November waren de Gierzwaluwneststenen op de bouwplaats aangekomen. Henk en ik maakten een afspraak om details m.b.t. de plaatsing door te spreken.

15 November was ik weer op de bouwplaats om details over de plaatsing door te spreken en samen met mensen van de aannemer te brainstormen over het voorzien van de onzichtbare neststenen van camera's.

Nieuwbouw Citadel College     Locatie halfholenbroeders-neststeen     Toekomstig groen dak Citadel College     Neststenen voor Citadel College

24 November stuurde Henk Peters een foto door van de eerste erg strak geplaatste halfholenbroeders neststeen!

Neststeen halfholenbroeders

26 Januari 2012 kreeg ik opnieuw wat foto's doorgestuurd van Henk Peters. De foto van de neststeen voor halfholenbroeders zoals Zwarte roodstaart (Phoenicurus ochruros) kon ik met goedkeuring van Henk meteen mooi inpassen in een presentatie over nestvoorzieningen. :) Ik ben erg benieuwd naar de manier waarop de 'onzichtbare' neststenen voorzien gaan worden van een camera. En hoe het vervolgens in het biologielokaal te zien zal zijn. Erg gaaf, ik heb nog niet vaak gehoord van camera-observatie in neststenen. Dat is vaak ook niet te realiseren, maar met wat creativiteit, wilskracht en enthousiasme kan het zeker wel! :)

Neststeen voor halfholenbroeders, 25 januari 2012.     Invliegopening potentiele camera-neststeen     Achterkant ruimte potentiele camera-neststeen     Zichtbare neststeen Gierzwaluwen

30 Mei 2012 ben ik nog maar eens gaan kijken en heb wat foto's gemaakt. De opzet voor de verborgen inbouw neststeen met observatie mogelijkheid ziet er goed uit! De leidingen hiervoor komen in het toekomstig biologielokaal uit! :D

Neststenen Citadel College     Verborgen neststeen Citadel College     Ruimte voor potentiele camera-neststeen Citadel College     Potentiele camera-neststeen Citadel College

Leidingen in klaslokaal Citadel College     Toekomstig biologie klaslokaal Citadel College     Gevel met nestvoorzieningen Citadel College

20 Augustus 2013 ben ik weer eens naar Nijmegen-Lent gefietst omdat ik nieuwsgierig was of er misschien iets te zien was van eventueel gebruik van met name de neststenen voor zogenaamde halfholenbroeders. In de twee neststenen voor halfholenbroeders die zich aan verschillende kanten van de school bevinden (ruim 30 meter van elkaar af) was helaas niets te zien. Het was wel leuk om te zien dat het sedum dak er al best aardig gekleurd uit zag.
Met wat moeite kon ik ook een kijkje nemen in de 'onzichtbare' neststenen voor Gierzwaluwen die zich in de borstwering aan de voorzijde van het schoolgebouw bevinden. De trespa platen die aan de achterzijde van de borstwering de toegang tot de achterzijde van de neststenen afdekken waren logischerwijs met trespaschroeven vastgezet, maar daar was niet zo snel een geschikte schroevendraaier voor te vinden. Dat lukte uiteindelijk toch, maar ook hier vond ik zoals verwacht geen tekenen van gebruik. Wel merkte ik dat één van de neststenen niet goed 'uitgelijnd' was met de invliegopening. Hopelijk kan daar nog iets aan gedaan worden, anders zou een eventueel geïnteresseerde vogel wellicht niet in de neststeen terecht kunnen komen.
Hieronder enkele foto's die ik deze dag maakte. Volgend jaar herhaling! :)

Citadel College vanaf fietspad     Voorzijde Citadel College met nestvoorzieningen     Neststeen halfholenbroeders.

Neststeen halfholenbroeders.     Sedumdak Citadel College     Achterzijde 'onzichtbare' neststenen.

Wordt vervolgd!


Terug naar de Gierzwaluw projecten

www.xjochemx.nl