Gierzwaluwen Donjon Nijmegen, December 2008 - ?


Begin december 2008 zocht ik contact met diverse partijen betrokken bij de plannen een middeleeuwse toren in het Valkhofpark in Nijmegen te herbouwen (de zogenaamde donjon). Het zou natuurlijk mooi bij zo'n soort toren passen als er ook Gierzwaluwen in konden nestelen. Tenslotte is dat ongetwijfeld ook het geval geweest bij de oorspronkelijke toren. Ik kreeg berichten terug van het NVOB Cultuurfonds en van Jeroen de Groot van Royal Haskoning. Het geheel bevond zich nog in een te vroeg stadium van ontwikkeling, maar t.z.t. zou er naar de mogelijkheden gekeken worden.

In De Gelderlander van 2 februari 2010 stond een artikel over de donjon waarop ik wederom contact zocht met de betrokken partijen. Ik ontving zeer snel een reactie van Jeroen de Groot waarin hij schreef dat het onderwerp de aandacht had, maar dat er alleen nog maar een schetsontwerp was en nog geen bouwvergunning.

28 September 2011 stond er wederom een artikel over de donjon in De Gelderlander. Hierin stond o.a. te lezen dat het de bedoeling was de toren een zo authentiek mogelijke uitstraling te geven. Ik greep het artikel aan om eens te polsen naar de mogelijkheden voor Gierzwaluw-nestvoorzieningen. Dezelfde dag nog ontving ik een reactie van dhr. de Groot, hij had de dag ervoor nog met de architect gesproken en de voorzieningen voor vogels zouden bij doorgang van de definitieve bouwplannen mee worden genomen!

Voor het plan voor het Valkhofpark zie: deze PDF gevonden op www.donjon.nu.

Ook op die website gevonden, deze PDF van een impressie van de voorgevel van de dojon, pal op het noorden, dus ideaal voor Gierzwaluw-nestvoorzieningen!

21 Januari 2014 stond er weer eens een artikel in dagblad De Gelderlander over de Donjon met daarbij schetsen van het Valkhofpark en een schets van de toren van Van Roosmalen Van Gessel Architecten. Ik stuurde hierop weer een email aan dhr. de Groot, maar daar ontving ik geen antwoord op.

Donjon artist impression

18 Januari 2016 zag ik een Twitter-bericht waarin een afbeelding van het afgeronde ontwerp voor de Donjon stond. Ik klom maar weer eens in de pen, want het ontwerp ziet er nog steeds uit alsof er prima plek is voor Gierzwaluwen die in de toekomst wellicht boven het oude Valkhofpark te zien zijn vanaf het balkon van de Donjon waar ze onder je in een holte in de toren verdwijnen! Dat zou spectaculair zijn! Hopelijk snel meer!

Afgerond ontwerp Donjon, bron Twitter DonjonNijmegen.


Wordt hopelijk vervolgd!


Terug naar de Gierzwaluw projecten

www.xjochemx.nl