Nieuwe Voorstad, December 2009 - ?


Nadat ik 28 december 2009 een kort stukje in Dé Weekkrant De Brug Nijmegen las over de start van nieuwbouwproject Nieuwe Voorstad in Nijmegen schreef ik een mail aan projectontwikkelaar Strukton Bouw. Ik vroeg of er bij dit project mogelijkheden waren om voorzieningen voor Gierzwaluwen aan te brengen.

7 Januari 2009 belde ik het hoofdkantoor omdat ik nog geen reactie op mijn email had gekregen. I kreeg het emailadres van iemand betrokken bij project Nieuwe Voorstad en mailde die persoon. Dezelfde dag nog kreeg ik nog een reactie waarin stond dat de oorspronkelijke email terecht was gekomen bij een collega en dat ze samen al op internet hadden gekeken naar Gierzwaluwneststenen en informatie over het gebruik ervan. Ik stuurde mijn contactpersoon via email aanvullende informatie zoals minimale afstand tussen de voorzieningen, verschillende types neststenen en invliegopeningen.

Ergens in maart 2010 ontving ik een telefoontje van de collega van mijn contactpersoon. Hij vroeg me of ik hem een tekening kon aanleveren waarop te zien was hoe neststenen geplaatst moesten worden. Ik stuurde hem de volgende dag een voorbeeld.

1 April 2010 ontving ik een email waar in stond dat waarschijnlijk begin 2011 met het metselwerk zou worden begonnen. Er was ook een tekening bijgevoegd van de noord en zuidgevels. In de noordgevel waren in een stuk blinde muur 9 Gierzwaluwneststenen ingetekend. Mijn contactpersoon dacht zelf al dat de onderste drie neststenen te laag waren gepositioneerd aangezien er onder de blinde muur een plat dak komt en de invliegopeningen daar zo'n twee meter boven zaten (drie meter is het minimum).

  

4 April 2010 stuurde ik mijn contactpersoon een email om hem te laten weten dat de onderste drie neststenen beter naar boven verplaatst konden worden. Ik stelde voor er twee rijen van vijf van te maken, of zelfs twee rijen van 10 aangezien dat ook prima zou passen en ik dat natuurlijk erg graag zou zien.

15 Mei 2010 werd project Nieuwe Voorstad genoemd in een artikel in de Gelderlander over Gierzwaluw-nestvoorzieningen op Plein 1944.

15 Juli 2010 kreeg ik van mijn contactpersoon bericht dat er van 8 neststenen uit werd gegaan.

17 maart 2011 kreeg ik een reactie op een de dag ervoor verstuurde email waarin ik vroeg naar de status en of de hoeveelheid neststenen ongewijzigd was. Dat was inderdaad het geval. Acht neststenen zouden in 3 / 2 / 3 opstelling worden geplaatst, de onderste rij een stuk hoger dan op de eerste tekening het geval was. Het zou in ieder geval pas na de bouwvak worden voor er aan betreffende gevel gemetseld ging worden.

Na enkele mails heen en weer over de planning kwam 20 oktober 2011 een email waarin stond dat er enkele neststenen geplaatst waren. Voor een afspraak om op de bouwplaats te komen kijken moest ik contact opnemen met de uitvoerder. Die belde ik de dag erna met de vraag of er woensdag 26 oktober nog iets van de neststenen te zien zou zijn, omdat ik die dag vrij was en makkelijk zou kunnen komen kijken. Maar mogelijk was er die dag niet veel meer te zien dan de invliegopeningen. Ik kreeg het gelukkig geregeld dat ik vroeger van mijn werk weg kon en ben, na thuis mijn camera opgehaald te hebben, op de bouwplaats gaan kijken. De acht neststenen van Waveka waren op de vijfde verdieping in het isolatiemateriaal vastgezet. Een stuk folie liep voor de voorkant van de neststenen langs om doorslag van vocht te voorkomen. In het folie was een ronde opening gemaakt t.h.v. de opening in de neststeen (waarschijnlijk model nr. 17). In het metselwerk zou een vierkante opening van 5 cm breed en 5 cm hoog gemaakt worden. Bij één van de neststenen was een plankje gemaakt waar ter demonstratie een stukje was opgemetseld. Door de uitvoerder was hiervan een foto gemaakt die ik later toegestuurd kreeg. Vóór ik naar de bouwplaats vertrok belde ik nog met de Gelderlander. De redacteur die ik sprak schreef mee en stelde wat vragen. Ik had eigenlijk gehoopt dat er iemand mee zou kunnen gaan, maar helaas. Ik kreeg wel zijn emailadres om eventueel foto's naar te sturen. Bij thuiskomst stuurde ik de door de uitvoerder gemaakte foto (zie laatste foto hieronder).

Neststenen in de spouwmuur Nieuwe Voorstad     Een neststeen achter een stuk folie tegen vochtdoorslag.     Het uitzicht recht vooruit vanaf de gevel met neststenen.     Uitzicht vanaf Nieuwe Voorstad over bestaande en nieuwbouw.

Uitzicht vanaf Nieuwe Voorstad in de richting van Nijmegen Centraal station.     Uitzicht vanaf Nieuwe Voorstad met de bouwkeet rechtsvoor.     Aanzicht van het blok waarin de neststenen zitten (aan de achterkant).     De neststenen in de gevel boven het platte dak. Foto vanaf de parkeerplaats.

Metselaar en timmerman bij een neststeen in Nieuwe Voorstad. Foto door Strukton.

3 November was ik redelijk in de buurt en ging ik nog eens kijken. Er werd gewerkt op de steigers, dus ik ben maar niet gaan vragen of ik daar boven foto's mocht gaan maken. In plaats daarvan gebruikte ik de zoom van mijn camera om een invliegopening die zichtbaar was tussen al het steigerwerk op de foto te zetten. :)

Een invliegopening in de gevel boven het platte dak. Foto vanaf de parkeerplaats

4 Juni 2013 was ik in de buurt en maakte vanaf de parkeerplaats voor de supermarkt bij de Wielewaalstraat wat foto's van de nette (voor de verandering eens vierkante) openingen in de gevel.

Nieuwe Voorstad, de raamloze gevel is degene waarin de invliegopeningen zich bevinden.    Invliegopeningen Nieuwe Voorstad    Invliegopeningen Nieuwe Voorstad

Wordt hopelijk vervolgd!
Terug naar de Gierzwaluw projecten

www.xjochemx.nl