Nimbus, Februari 2012 - ?


Eind februari 2012 stuurde ik een email naar Hoogte Twee Architecten nadat ik in lokale kranten had gelezen over de toekomstige bouw van een hoge woontoren nabij het centraal station van Nijmegen (in de Spoorstraat). Ik vroeg in mijn email aandacht voor stadsvogels zoals Gierzwaluw en Zwarte roodstaart en opperde ook de mogelijkheid een zogenaamd 'bruin dak' aan te leggen. Op de op dat moment nog braakliggende bouwgrond groeiden enkele bijzondere plantensoorten zoals Verfbrem (Genista tinctoria) en Smal fakkelgras (Koeleria macrantha). Bij de aanleg van een bruin dak zou een laag van de braakliggende grond worden afgegraven, opgeslagen in containers en bij oplevering van het gebouw op het platte dak worden aangebracht. In tegenstelling tot bij een groen dak is het bij een bruin dak niet nodig planten aan te planten. In de grond zitten zaden die op het dak zullen ontkiemen en de wind voert nieuwe zaden aan. Zo ontstaat een nieuw, natuurlijk braakliggend land op het dak. Erg interessant voor bijvoorbeeld de Zwarte roodstaart (Phoenicurus ochruros) die er veel voedsel kan vinden.

Ik kreeg vrijwel direct een positieve reactie van Martin-Paul Neys, de architect van Hoogte Twee die Nimbus ontwierp. We maakten een afspraak om de mogelijkheden door te spreken.
Tijdens het gesprek begin maart bekeken we de verschillende mogelijkheden (een voorziening voor Slechtvalken viel bijvoorbeeld af door de aanwezigheid van twee broedparen binnen een straal van 2,5 kilometer. Wel waren er mogelijkheden voor de Zwarte roodstaart en Gierzwaluw (Apus apus). Helaas geen bruin dak omdat er op het platte dak zonnepanelen gepland waren. Ook erg belangrijk vind ik.
Diezelfde dag kreeg ik van dhr. Neys nog een email met daarin de link naar wat tekeningen van Nimbus. Onderstaande afbeelding toont de noordgevel van het complex.



Eind april 2012 vroeg ik dhr. Neys of er nog nieuwe ontwikkelingen waren. In een reactie daarop kreeg ik het geweldige nieuws dat er ruim 100 neststenen voor Gierzwaluwen waren ingetekend! :D E.e.a. moest nog wel door de opdrachtgever Talis (klik voor de pagina over Nimbus op de website van Talis) goedgekeurd worden... Spannend!

Eind 2012 vroeg ik of er al duidelijkheid was over wat er goed was gekeurd. Begin 2013 kreeg ik het verlossende antwoord... In overleg met de opdrachtgever was het aantal neststenen van 117 wat naar beneden bijgesteld... Er waren er nog 100 overgebleven! :D Hopelijk kan ik hier binnenkort laten zien hoe de neststenen zijn ingetekend!

En daar is hij dan, de tekening van hoe het er uit moet gaan zien. 100 Neststenen die in een soort slingerende beweging van 4 tot wel 72 meter hoogte over de noordgevel zijn verdeeld. Erg fraai! Dank aan Hoogte Twee Architecten!



27 Februari 2015 ging ik bij de in aanbouw zijnde woontoren kijken in de hoop een glimps op te vangen van enkele van de ingebouwde neststenen. Er was weliswaar al een flink stuk metselwerk aangebracht, maar vanaf de begane grond kreeg ik geen neststenen in zicht. Bij thuiskomst vroeg ik aan de architect of het toch zo was dat de eerste neststenen waren ingemetseld. Ik kreeg spoedig reactie, mét foto, waarin dat werd bevestigd. Ik had ook gevraagd om contactinformatie van degene die ik zou moeten benaderen om eens op de bouwplaats te gaan kijken, maar daar kon ik binnenkort wel eens met de architect zelf op bezoek! :D

  


3 April 2015 was het zo ver. Ik had een afspraak met Martin-Paul Neys, architect van Nimbus om ter plaatse te gaan kijken naar de ingebouwde neststenen. Waarom ik op die dag ze makkelijk kon afspreken drong pas laat tot me door. Ik kon de bouwplaats gewoon op lopen, maar er was bijna niemand te bekennen. Het was goede vrijdag! Ik had daar helemaal niet aan gedacht omdat ik de afgelopen week al zo onregelmatige dagen had gewerkt. Maar goed, na kort wachten (en wat foto's maken van een heuse demo-wand met de verschillende metselvormen inclusief een neststeen!) arriveerde Martin-Paul en gingen we op pad. Wat leuk om van de architect een rondleiding te krijgen in het door hem zelf ontworpen gebouw! Mooi metselwerk bij de toekomstig uitgang van de lift op de hogere verdiepingen! Door de metselaars de Tetris-hal genoemd. :) En wat een uitzicht... Dat begon al halverwege, maar helemaal boven op het gebouw, verdieping 17 van de toekomstig 24 (!) was het echt overweldigend. Ik heb boven op de St. Stevenskerktoren gestaan, op de hoogste verdieping van de Hessenberg en dat zijn indrukwekkende hoogtes. Maar dit sloeg alles... Wauw... Hartelijk dank aan Martin-Paul, wat een mooie ervaring! En wat zitten de eerste neststenen er netjes in! Top! Diezelfde middag nog op Twitter van Hoogte Twee Architecten de van mij gemaakte foto bij de neststenen. :)

        

        

     


10 September 2015 was ik op weg naar het station van Nijmegen (ik ging naar Den Haag om het rondetafelgesprek over de Klimaatzaak bij te wonen) toen ik zag dat een deel van de steigers van Nimbus was verwijderd. Ik maakte snel onderstaande foto's. Ik kwam er later achter dat op Twitter ook een berichtje aan de neststenen was gewijd. :)

     


Donderdag 18 mei 2017 was ik na een praatje over Gierzwaluwen bij basisschool De Lanteerne in Nijmegen in de buurt van Nimbus en ging ik maar weer eens kijken. Er vlogen een paar Gierzwaluwen hoog in de buurt van de toren, maar heel rustig foeragerend. Het duurde even, maar toen...! Er gingen er vier roepend op grote hoogte vlak langs de gevel met daarin de neststenen! Niet veel later zag ik er eentje invliegen! Ik begon te filmen met mijn fotocamera en kon vastleggen hoe er nog eentje naar binnen ging. Ik weet niet of deze dezelfde neststeen in ging als de eerste. De beelden zijn niet van geweldige kwaliteit. Het ging snel en gebeurde op zo'n 65 meter hoogte zag ik toen ik thuis met de tekeningen die ik van Martin-Paul Neys kreeg keek. Hieronder enkele foto's en het filmpje. Dat filmpje kan eigenlijk het beste in HD kwaliteit op volledig scherm bekeken worden. In de vertraagde beelden op het einde zie je de invlieger verdwijnen in één van de 100 neststenen! :D Binnenkort maar eens terug in de hoop betere beelden te maken, hoewel dat met die hoogte een uitdaging zal blijven... In ieder geval 'helemaal in de wolken' met deze bezetting in het tweede jaar!!!

  

Tip: bekijk onderstaand filmpje in HD kwaliteit op volledig scherm!



Dinsdag 23 mei 2017 ben ik er even goed voor gaan zitten bij Nimbus. Gewapend met camera op statief heb ik geprobeerd wat beeldmateriaal te maken. Qua filmbeelden is het niets geworden, maar met onderstaande foto's ben ik best tevreden. Het zijn geen hoogstandjes, maar toch SUPER gaaf om zo duidelijk te zien dat er aan nestbouw wordt gewerkt daar boven! :D

   Invliegende Gierzwaluw met nestmateriaal bij Nimbus


Terug naar de Gierzwaluw projecten

www.xjochemx.nl