ALV Vereniging Gierzwaluwbescherming Nederland (GBN), Amsterdam, 22 juni 2013.


Vandaag ging ik naar Amsterdam om in de Oranjekerk de Algemene Leden Vergadering (ALV) van de Vereniging Gierzwaluwbescherming Nederland (GBN) bij te wonen. Een leuke locatie, in de toren van de kerk bevind zich de nestkast waarvan camerabeelden op Beleef de Lente te zien zijn.
De ledenvergadering was minder leuk. Er vonden wat onverwachte bestuurswijzigingen plaats. Er werd een 'Commissie van Bezinning' in het leven geroepen om het bestuur te ondersteunen. Ik meldde mijzelf hier ook voor aan.

Wat dan wel weer leuk was waren verschillende lezingen na het officiéle vergadering-deel van de dag. Bij de ALV waren enkel leden van GBN aanwezig, maar voor de lezingen kwamen ook buurtbewoners en andere geïnteresseerden langs.
Een eerste presentatie was van Luc Hoogenstein, projectleider van Beleef de Lente. Helaas werd dit jaar niet gebroed door de Gierzwaluwen in de Oranjekerk die via die website te volgen waren. Eveneens helaas dat Beleef de Lente 1 juli stopt met de live beelden, erg vroeg voor het broedseizoen van de Gierzwaluw.

Een tweede, zeer interessante lezing werd gegeven door Raymond Klaassen. Hij vertelde over het onderzoek met geolocators waar hij intensief bij betrokken is. Bijzonder om te horen dat Gierzwaluwen die in Nederland aankomen na hun verblijf in Afrika extra goed op gewicht zijn. De trek naar Nederland kost ze nauwelijks extra energie omdat vliegen voor Gierzwaluwen natuurlijk een normale activiteit is. Ze kunnen op weg naar Nederland profiteren van grote hoeveelheden termieten waardoor de goed op kracht zijn als ze hier aan het broedseizoen beginnen. Toch bijzonder dat de Gierzwaluwen die bijvoorbeeld in mijn eigen nestkasten nestelen dat doen met energie die ze uit Afrikaanse termieten halen!

Na deze interessante lezing was er nog een zeer vermakelijk verhaal over de indrukwekkende 20 jaar dat de Gierzwaluwwerkgroep Amsterdam zich al inzet voor de Gierzwaluw. Mooie en leuke foto's en prachtige Amsterdamse anecdotes. Erg leuk!

Nadien werd ik samen met Eline Lauret, Raymond Klaassen, Thea Dammen en Gert de Jong op de foto gezet voor Het Parool. De foto verscheen 24 juni groot in het dagblad, maar kan ik helaas niet online vinden.

Hieronder enkele foto's die ik deze dag maakte. Door de muiscursor stil te houden op een foto verschijnt meer informatie en door te klikken zijn de foto's te vergroten.

                    Terug naar overzicht happenings

www.xjochemx.nl