Ledendag Vereniging Gierzwaluwbescherming Nederland (GBN), Essen, België, 18 juni 2011.


18 Juni 2011 kon ik voor 't eerst in mijn leven naar de Algemene Ledenvergadering (ALV) en ledendag van Vereniging Gierzwaluwbescherming Nederland (GBN). Samen met voorzitter Eline Lauret en Tom Westeneng (website-beheerder GBN-website) vertrok ik vanaf Nijmegen CS naar Essen, België waar de dag gehouden zou worden. De treinreis verliep voorspoedig en in Essen werden we opgepikt door een heuse taxidienst. Die bracht ons naar de locatie van de ALV, Cultureel Centrum De Oude Pastorij. De pastorij hing vol Gierzwaluw-kunst! Er was een standje van de Gierzwaluw-werkgroep van Natuurpunt waar mooie beeldjes en verschillende nestkasten te zien en te koop waren. De bekende GBN-'wand' vol met een verzameling foto's van Gierzwaluwen en allerlei voorzieningen stond er ook. Heel leuk ook om al die oude bekenden weer eens te zien. En om oude bekenden die ik nog nooit had ontmoet (toch apart soms, dat internet) eens een hand te kunnen geven, zoals Louis-Philippe Arnhem!

Na de ALV werden een drietal lezingen gegeven. Wim de Bock, dé Gierzwaluw-man van Essen en gastheer van de dag vertelde over de Gierzwaluwen in zijn woonplaats en liet mooie foto's zien van oude nestplaatsen, sommige reeds verloren gegaan, andere zouden in de toekomst gaan verdwijnen. Daarna was er een verhaal van Anton Koenraadt over de restauratie van een molen in Standaardbuiten. Erg indrukwekkend! Met veel hulp is veel werk verzet om een oude molen er weer prachtig uit te laten zien. En natuurlijk is er ruimte voor een hoop Gierzwaluwen, net als bij Anton thuis! Op het dak van de oude (wiekenloze) molen prijkt een prachtige Gierzwaluw-windveer. Zie bijv. deze foto van de website Standaardbuiten in Beeld. Als laatste was er nog een lezing van iemand wiens naam ik helaas kwijt ben, werkzaam bij de Belgische luchtmacht. Radarbeelden van groepen Gierzwaluwen en technieken om vogels weg te houden van de landingsbanen kwamen voorbij.

Dan was er nog tijd voor een wandeling door Essen. Wim de Bock leidde de grote groep langs allerlei plaatsen waar Gierzwaluwen nestelden of waar voorzieningen waren aangebracht. Voor een indruk zie onderstaande foto's. Door de muiscursor stil te houden op een foto verschijnt meer informatie en door te klikken zijn de foto's te vergroten.

Nestkasten aan Cafe 1804    Ledendag GBN 2011    Promotie Gierzwaluwwandeling    Kijken naar het huis van Wim de Bock    Bij Cafe 1804 in Essen   


Zie ook nog http://www.gierzwaluwbescherming.nl/vereniging_actueel.html voor een leuke collage-foto (een stukje naar beneden scrollen) waar ik zelf ook (nog net) op te zien ben; onder het Gierzwaluwtje dat op het naambordje van Wim de Bock's woning staat.
Overigens heb ik zelf ook nog bij de Natuurpunt-stand zo'n stenen Gierzwaluw gekocht als op de eerste bovenstaande foto aan de muur hangend te zien is. Die komt t.z.t. aan onze woning te hangen natuurlijk!


Terug naar overzicht happenings

www.xjochemx.nl