Gierzwaluw-excursie KNNV Afdeling Nijmegen, 9 juli 2011


Zaterdagavond 9 juli 2011 leidde ik voor de KNNV afdeling Nijmegen een Gierzwaluw-excursie. We vertrokken vanaf de Ganzenheuvel, een pleintje tussen de Lange en Stikke Hezelstraat in het centrum van Nijmegen. De excursie was goed aangekondigd, niet alleen in het KNNV-blaadje, maar ook in lokale media. De samenstelling van de groep van 18 personen was dan ook gemengd KNNV-leden/niet-leden. Erg leuk!

We gingen eerst langs de nieuwbouw van de 'Hessenberg'. Op de locatie waar vroeger de Gelderlander was gevestigd staan nu 10 appartementencomplexen. In drie ervan zijn voorzieningen voor Gierzwaluwen ingebouwd, waarvan er al verschillende worden gebruikt. Zie ook de pagina over het Hessenberg-project. We zagen verschillende in,- en uitvliegende Gierzwaluwen, allen bik openingen waarvan 't gebruik bij mij al bekend was.

Na de Hessenberg liepen we een klein stukje verder, de eigenlijke straat Ganzeheuvel in. Terwijl ik daar stond te vertellen over een mogelijke nestplaats op de muur, vloog er na wat giervluchten een Gierzwaluw naar 'binnen'. De staart bleef zichtbaar waardoor ik na omdraaien er ook nog wat van te zien kreeg. :)

Verder de benedenstad in, van Ganzenheuvel, via Priemstraat naar de Oude Haven. Daar vertelde ik ook over een mogelijke nestplaats, maar ik kan me helaas niet meer herinneren of we daar ook nog bewijsmateriaal te zien kregen.

Dan de Waalkade op, waar we bij het pand waarin Humphrey's gevestigd is naast giervluchten ook nog een uitvlieger uit een mij bekende opening te zien kregen. Verderop richting de Waalbrug bleven we staan bij het Besiendershuis. Een van de mooiste en misschien wel oudste nestplaatsen van Nijmegen. Ook daar kregen we nog wat mooie actie te zien, zowel giervluchten als invliegers. Ongelooflijk hoe er met het blote oog geen kiertje te zien is waar een Gierzwaluw onder de pannen verdwijnt. Hier vertelde ik ook over de andere soorten Gierzwaluwen die wereldwijd voorkomen en liet ik nog wat afbeeldingen in het boek A Guide to the Swifts and Treeswifst of the World zien.

Onderstaande prachtige foto's werden gemaakt door mede-KNNV-bestuurslid Ton Ebben. Ton, hartstikke bedankt!!! Ook alle andere excursiegangers hartelijk bedankt voor jullie deelname aan deze, wat mij betreft zeer geslaagde, Gierzwaluw-excursie! Volgend jaar weer!

Wachten    Kijken    Hessenberg    Blik op Hezelstraat    Nestopening Hezelstraat    Reflectie    Reflectie

Vertellen    Invliegopening Hessenberg    Het excursie-onderwerp in kwestie    St. Stevenstoren    Oude Havenstraat    Mooi weer    Ondergaande zon

Besiendershuis-dak, nestplaatsen van Gierzwaluwen    Ondergaande zon


Zie ook www.knnv.nl/afdeling-nijmegen voor het meest actuele excursieprogramma!


Terug naar overzicht happenings

www.xjochemx.nl