Augustus 2012


De Brede wespenorchis staat er nog mooier bij dan de vorige keer dat ik over haar schreef (26 juli)! Gave plant om in de tuin te hebben vind ik! :)
Ook leuk om te zien is dat in ieder geval één nestje van een Wormkruidbij (Colletes daviesanus) is afgerond, of in ieder geval bijna. Het kostte wat moeite met de instellingen van mijn camera om het eindstukje van het nestje daar iets terug in de gang zichtbaar te maken, vandaar de ietwat vreemde kleur misschien.

  



Op bezoek bij familie in Leuth fotografeerde ik met Lisette's camera een prachtig behangersbijtje (Megachile sp.) dat Kuiflavendel bezocht. Zoekend in boeken en op internet kwam ik op de Lathyrusbij (Megachile ericetorum). Niet op Lathyrus in dit geval dus, maar op internet zag ik een foto van deze soort op lavendel (zie deze Duitse website). Op het forum van waarneming.nl vroeg ik of iemand het kon bevestigen of ontkrachten. Het bleek inderdaad de Lathyrusbij. Ivo Raemakers die de soortnaam bevestigde zei ook nog dat het bekende liefhebbers van lavendel-nectar zijn. Hm... Twee planten om toe te voegen aan de tuin? Lathyrus odorata (siererwt) en Lavendel? :)

Terug thuis fotografeerde ik de heerlijk geurende bloemenpracht van Bosrank (Clematis vitalba) en de minder sterk geurende maar eveneens indrukwekkende bloemenpracht van de Brede wespenorchis (Epipactis helleborine, ok, dit is de laatste foto ervan, goed? :p).
In de voortuin zag ik een Groot koolwitje (Pieris brassicae) eitjes leggen op Oost-indische kers (Tropaeolum majus). Ik wist er een terug te vinden en maakte er onderstaande close-up foto van.

Ik filmde ook nog stuifmeel-verzamelende bijen. Zogenaamde pootverzamelaars, in dit geval Wormkruidbijen (Colletes daviesanus) en buikverzamelaars, in dit geval Tronkenbij (Heriades truncorum). Ik filmde beide bijensoorten in slow-motion waardoor best aardig te zien is hoe het stuifmeel wordt verzameld. De Wormkruidbij doet dit door het stuifmeel met de voorpoten van de bloem te harken en het met de middenpoten naar de verzamelharen op de achterpoten te transporteren. De Tronkenbij dept de verzamelharen die zich aan de onderkant van het achterlijf bevinden op de bloem waardoor het stuifmeel in de haren blijft hangen. Klik op de onderste afbeeldingen om de filmpjes op YouTube te bekijken. Tip: verander de beeldkwaliteit op YouTube in 480p door op het tandwieltje te klikken.

           






Vandaag fotografeerde ik een kleine (ongeveer 5 mm?) keverlarve die ik in de keuken vond. Er hebben Kauwen (Corvus monedula) in onze schoorsteen genesteld, ongetwijfeld kwam de keverlarve daar vandaan. Ik wist niet zeker van wat voor kever het een larve was, dus stelde ik die vraag maar eens op het forum van Waarneming.nl. Het bleek een larve van de Museumkever (Anthrenus verbasci). Erg waarschijnlijk dat die inderdaad uit het vogelnest afkomstig is lees ik o.a. op Wikipedia.
Maar goed dat ik geen insecten-colletie heb dus... ;)




Vandaag zag ik mijn laatste Gierzwaluw (Apus apus) van 2012, vliegend boven de Waalkade in Nijmegen rond 7:00. Ik ga ze missen!



Vandaag filmde ik achter in de tuin de paring van Kruisspinnen (Araneus diadematus). Het mannetje kwam voorzichtig aan een lijntje naar beneden. Heel voorzichtig... Met allerlei tril-gebaren probeerde hij duidelijk te maken dat hij geen prooi was. En dat lukte! Maar het gevaar was nog niet geweken, want een vrouwtje pakt het mannetje evengoed nog als ze klaar is met paren! Het mannetje kwam er op een Mission Impossible achtige wijze vanaf! Klik op onderstaande afbeelding om naar een filmpje op YouTube te gaan. (ter info: het uploaden van dit 3 minuten durende filmpje kostte maar liefst 3 uur!)

En tussen het groen zag ik iets liggen... Een Egeltje (Erinaceus europaeus)! Slapend zo te zien... Welterusten! :)

Ook al zijn de Gierzwaluwen er niet meer, ik keek vandaag toch weer even naar de camerabeelden vanuit de nestkasten. En daar zag ik in nestkast nr. 2 een vrouwtje Huismus (Passer domesticus)! Ze zat zich er even te poetsen, later zat ze met haar ogen dicht.

  




Nog wat plaatjes van de weelderig bloeiende en groeiende Bosrank (Clematis vitalba). De eerste bloemen zijn uitgebloeid en de ontstane vruchten beginnen te komen. Nog niet met de haartjes waardoor ze op lange muizenstaarten gaan lijken. Ik moet wel een beetje op gaan letten dat er niet overal zaailingen komen, want deze ene plant is eigenlijk wel ruim voldoende... :p

Het gaat goed met de Huiszwaluwen (Delichon urbicum) in de Plataanstraat, hier om de hoek. Weinig nesten maar, een stuk of drie in totaal, maar er worden wel jongen groot gebracht. :)

        



In de achtertuin probeerde ik vandaag wat héél kleine dingen te fotograferen. Een klein kevertje met een prachtige glans bijvoorbeeld. Maar dat was nog niet zo makkelijk... Probeer je camera maar eens wijs te maken dat het onderwerp waarop scherpgesteld moet worden dat bolletje van 2 mm is... En handmatig scherpstellen werkte ook niet echt, elke trilling merk je wel bij zoiets kleins... Een statief had niet veel geholpen denk ik, het kevertje zat ook al niet stil... :/
Het andere onderwerp dat ik fotografeerde bleef wel op één plaats gelukkig. Kleine paddestoeletjes, het hoedje ongeveer een halve centimeter in doorsnede.

  



Je zou haast denken dat we geen auto hebben hè? ;)




De Bosrank (Climatis vitalba) groeit net buiten de achtertuin, in een hoekje bij de garagedeur. Met enorm lange lianen groeit ze tot ver in de achtertuin, ook over de 'mattenklopperbuis' die tussen de garage en de berging zit (zie ook de foto's in de slideshow op de indexpagina van het dagboek (sowieso leuk om eens naar te kijken vind ik zelf! Zie de tuin veranderen in de loop der jaren!). Achter aan de berging groeit een andere echte krachtpatser, mevrouw Hop (Humulus lupulus). Die groeit met wat hulp en sturing ook richting die mattenklopperbuis en daar groeien de twee klimmers door elkaar. De Hop heeft aan de kant van de berging de overhand en hangt nu vol met die prachtige hopbellen... :)




Een serie foto's van een Rosse woelmuis (Myodes glareolus) op het terras in de achtertuin. Prachtige vachtkleur! Hij of zij kwam steeds een stukje brood pakken en ging er dan snel vandoor. Telkens één of twee seconden om foto's te maken dus. :)

           



Terug naar dagboek 2012 index Terug naar homepage