Juli 2012


Vandaag ontdekte ik de eerste opkomende bloeistengel van Klimopbremraap (Orobanche hederae) achter in de tuin! Gaaf... Bremrapen (Orobanche sp.) zijn parasitaire planten. Ze bevatten geen bladgroen en de zaadjes kunnen alleen kiemen als wortels van de gastheer erg dichtbij zijn. Uit zo'n overigens minuscuul zaadje komt dan een kiemworteltje dat de wortel van de gastheer binnendringt waarna een knol bestaand uit weefsel van gastheer en parasiet ontstaat. Uit die knol komt dan na enkele maanden of jaren een bloeistengel tevoorschijn.
Na het zaaien van Klimopbremraap duurde het in onze tuin ongeveer drie jaar tot de eerste bloeistengels verschenen (zie het Engelstalige dagboek van 6 juli 2010).
Vanuit de tuin van de ouders van Lisette in Leuth fotografeerde ik een Grauwe vliegenvanger (Muscicapa striata). Niet erg kleurrijk of heel erg zeldzaam, maar ik vind het mooie vogeltjes en ik zie ze veel te weinig helaas.

  



Een dagje vrij omdat ik zaterdag moest werken, dus mooi tijd om rond de Waalhaven te proberen Zwarte roodstaartjes (Phoenicurus ochruros) te fotograferen. Daar ligt namelijk al een tijdje een stuk land braak (voormalige locatie van het hoofdkantoor van de Gelderlander) waarmee een mooie biotoop voor dit vogeltje is ontstaan. Ik heb me er voor ingezet dit braakliggende land ook op het dak van de hier te verschijnen appartementencomlexen te realiseren, maar ondanks de geringe moeite die dit zou kosten lijkt het helaas niet te gaan gebeuren. Het zou net zoiets zijn als het aanbrengen van een groen dak, iets dat al best veel gedaan wordt, maar dan door als substraat de afgegraven bovenlaag van het braakliggende land te gebruiken. Hier hoeven dan geen planten in aangeplant of gezaaid te worden, alles komt op uit in de grond aanwezig zaad of uit zaad dat door de wind wordt aangevoerd. En zoals bewezen wordt door een paartje Zwarte roodstaarten met een nestje onder een overgebleven gebouwtje is de aanwezigheid van dit soort planten op een vrij klein oppervlak terrein genoeg om als volledige biotoop te fungeren. Hopelijk zie ik ooit nog eens elders in Nijmegen een zogenaamd 'bruin dak' gerealiseerd worden.

Er dichtbij (bij de Hezelpoort) fotografeerde ik de daar aanwezige Stinkende ballote (Ballota nigra. Een mooie lipbloemige plant die zeldzaam is geworden doordat de rommelhoekjes waarin ze graag groeit zijn opgeruimd... :(

Op de terugweg fotografeerde ik een andere zeldzame plant, Hokjespeul (Astragalus glycyphyllos).

              



Twee Steenmarters in de tuin!!! :D Ik keek vanochtend naar wat er vannacht was gefilmd door mijn nieuwe cameraval in de achtertuin en daar stonden twee Steenmarters op! De éénogige en een tweede. Een jong? Of een mannetje? Volgens mij zou het allebei in principe kunnen? Jonge Steenmarters (Martes foina trouwens) worden maart-april geboren en kunnen in de zomer met hun moeder mee naar buiten. Paring vind ook plaats in de zomer, maar ik weet niet of Steenmarter-paartjes veel samen gaan foerageren, ik denk het eigenlijk niet... Ik gok dus dat 'éénogige' een vrouwtje is!
De nieuwe cameraval is trouwens een Tevion WK-1 (klik om naar de website van de fabrikant te gaan), door een kennis voor mij gekocht bij de Aldi in Duitsland, waarvoor dank!
Klik op onderstaande afbeelding om naar het filmpje op YouTube te gaan!




Vandaag maakte ik wat aardige Gierzwaluw foto's en filmpjes (vind ik zelf). Zie het Gierzwaluw-dagboek!

Bij de Waalhaven in Nijmegen heeft het paartje Zwarte roodstaarten (Phoenicurus ochruros) jongen, getuige het feit dat de ouders voedsel verzamelen en ermee het gebouwtje invliegen.

' En thuis zijn er ook jonge vogeltjes! Er liggen 4 pasgeboren jonge Huismusjes (Passer domesticus) in de mussenkast en nog twee eitjes.

     



Ik zie al een tijdje Huiszwaluwen rondvliegen boven onze buurt. Vandaag pas ontdekte ik dat er een nestje wordt gebouwd onder de dakrand van een woning om de hoek!

  



Vannacht werd een leuk filmpje van de éénogige Steenmarter (Martes foina) gemaakt. Klik op de grote onderste afbeelding om naar het korte filmpje op YouTube te gaan.

Bij de Hezelpoort in Nijmegen viel me een bij de Stinkende ballote (Ballota nigra, zie ook 2 juli hierboven) rondvliegend insect op. Wolbijen! :D Die had ik nog nooit gezien (schaam...), hoewel ze al een tijdje op mijn verlanglijstje stonden. Ik fotografeerde ze met wat moeite en maakte ook een foto van een Wormkruidbij (Colletes daviesanus) op Boerenwormkruid (Tanacetum vulgare). Eenmaal thuisgekomen merkte ik pas dat mijn camera op een verkeerde instelling stond... :( Ik had gisterenavond een foto bij lamplicht gemaakt en vergat de camera terug te zetten op de stand voor daglicht. Dat is wel een minpuntje aan deze camera (Canon Powershot SX40 HS), zo'n instelling vergeet de camera niet terwijl dat van mij wel zou mogen, maar als je bezig bent in de macro-stand en de camera gaat doordat je 'm even niet hebt gebruikt uit, dan vergeet hij wel die instelling...

Maar goed... Met de juiste instellingen maakte ik thuis dan nog een foto van de knalroze bloeiende Grote kattenstaart (Lythrum salicaria) vergezeld door de bloeiende Grote wederik (Lysimachia vulgaris), het nog niet bloeiende Jakobskruiskruid (Jacobaea vulgaris subsp. vulgaris) en met op de achtergrond de weelderig groeiende Hop (Humulus lupulus).
En rond half negen zagen we ineens een Egeltje (Erinaceus europaeus) door de tuin lopen! Die ging van een daar neergelegde appel eten. :) Boven hem of haar stond de Kamperfoelie (Lonicera sp.) mooi in bloei (ruikt héérlijk!!!).

                 




Terug bij de Hezelpoort maakte ik vandaag nieuwe foto's van de Grote wolbijen (Anthidium manicatum), nu met de juiste camera instellingen... Tijdens het fotograferen zag ik een behangersbij (Mechachile sp.) stukjes blad van Haagwinde (Convolvulus sepium) snijden. Het kostte me wat moeite, maar ik wist het uiteindelijk, tot mijn vreugde, aardig vast te leggen! Via het forum van waarneming.nl kwam ik er later achter dat het om precies te zijn om de Tuinbladsnijder (Megachile centuncularis) ging.

Ook via dat forum kwam ik erachter dat een mooie spin die ik fotografeerde de indrukwekkende naam Stekelkaakkampoot (Trachyzelotes pedestris) draagt. Het zou een nachtelijke jager moeten zijn die de dag doorbrengt onder stenen en dergelijke, of tussen vegetatie op de bodem. Sommige soorten van de familie kunnen ook overdag rennend gezien worden (deze soort blijkbaar ook). Vrouwtjes maken gewelfde perkamentachtige eicocons met platte randen en deze worden meestal aan stenen bevestigd. Het vrouwtje wordt vaak gevonden bij de eicocon, maar rent razendsnel weg als de steen wordt omgedraaid. E.e.a. lees ik bij deze min of meer voor uit de Tirion Spinnengids. :)

        




Vandaag hing ik mijn BolyGuard cameraval in de buurt van het Wylerbergmeer op bij een vermoedelijke dassenburcht. Op de eerste van onderstaande foto's de burcht. Let op de dikke liggende tak met ontbrekend stuk schors op de achtergrond, die is ook in de tweede foto te zien waardoor te zien is waar ik de camera heb opgehangen.

Eveneens in de buurt van het Wylerbergmeer fotografeerde ik nog de prachtig bloeiende Moerasandoorn (Stachys palustris). Het is toch net een orchideetje? :)

     



Tijdens het werken zie ik niet veel interessante natuurverschijnselen helaas. Heel soms een Groene specht (Picus viridis, helaas al weer lang geleden), soms Scholeksters (Haematopus ostralegus) en regelmatig Kok,- en Zilvermeeuwen (resp. Chroicocephalus ridibundus en Larus argentatus). De afgelopen dagen hangt er steeds een vrowutje Torenvalk (Falco tinnunculus) rond. Geen idee waar die op moet jagen, in het korte gras zullen in ieder geval niet veel muizen te vinden zijn. Hoe dan ook, vandaag de camera maar eens mee naar 't werk genomen en na 't werk vanaf de overkant wat aardige plaatjes kunnen schieten. :)




De Bosrank (Clematis vitalba) begint te bloeien! :) Geweldig, zo veel knoppen en met een paar bloemen ruikt het al heerlijk... :)

Achter in de tuin is de Brede wespenorchis (Epipactis helleborine) nog niet zo ver, maar de bloeistengel richt zich al op, klaar om de bloemen in een mooie zogenaamde aar ten toon te stellen. :)

In de andere hoek van de achtertuin staat het in Nederland zeldzame Schaduwkruiskruid (Senecio nemorensis) te bloeien. De bloemen worden graag bezocht door hommeltjes en bijtjes, op de foto is het moeilijk te zien, maar er zit in ieder geval één klein bijtje op.

Een leuke gebeurtenis op Gierzwaluw-gebied ook vandaag! Lees erover in het Gierzwaluw-dagboek!

     



Vandaag haalde ik de camera op die ik 8 juli (zie een eindje hierboven) in de omgeving van het Wylerbergmeer ophing. De filmpjes zijn niet echt de moeite waard om te uploaden, maar er stond wél een Das (Meles meles) op. Die liet zich alleen eventjes uit beeld lopend zien, vandaar dat het niet de moeite is het hier te laten zien. Verder was er nog een Konijn (Oryctolagus cuniculus) gefilmd en een niet op naam te brengen klein vogeltje dat de camera onderzocht op de aanwezigheid van insecten (fladderde vaagjes voor de lens langs, er waren geen details te zien helaas).



Ze zijn erg welkom in de tuin, niet voor niets kocht ik begin mei een fuchsia om te dienen als voedselplant voor de rupsen (als waardplant dus)! Maar ze zien deed ik nog niet, vandaag wel! Speciaal voor nachtvlinders bij de heerlijk geurende bloeiende Kamperfoelie (Lonicera sp.) gaan staan en daar was ze dan, Groot avondrood (Deilephila elpenor)! Een prachtige nachtvlinder! Helaas moeilijk te fotograferen, tenminste, voor mij als niet zo heel erg goede fotograaf... Maar goed, de bewijsplaatjes zijn er. :)

  



Bij het Wylerbergmeer maakte ik vandaag wat leuke foto's. Het Landkaartje vliegt jaarlijks in twee generaties waarvan de eerste, in het voorjaar, een heel ander uiterlijk heeft dan de tweede die in de zomer vliegt. De voorjaarsgeneratie is oranje met zwarte en een paar witte vlekken, de zomergeneratie zoals op de foto's te zien zwart met witte en wat oranje vlekken. Helaas kreeg ik de mooie onderkant van de vleugels niet goed op de foto. Die geven de vlinder haar naam doordat er (met veel fantasie) een landkaart in te zien is.

Op het water dobberden nog Kuifeenden rond waarvan een vrouwtje met pluizige nog jonge jongen.

Het leukste vond ik het om Slobkousbijen (Macropis europaea) tegen te komen! Slechts een paar bloeiende planten Grote wederik (Lysimachia vulgaris) zijn blijkbaar genoeg om de op deze planten gespecialiseerde bijensoort hier voor te laten komen! Dat geeft me hoop ze ooit ook in de achtertuin tegen te mogen komen... :) Het kostte wat foto's, maar ik vind dat ik ze er nu best mooi op heb staan! :)

Op weg terug naar huis keek ik nog even naar de stammen van populieren langs het pad, op zoek naar nachtvlinders die daar wel eens op verblijven. En ik vond er zowaar nog wat! Parend nog wel, volgens mij Donsvlinders (Euproctis similis), maar ik durf de Bastaardsatijnvlinder (Euproctis chrysorrhoea) ook niet uit te sluiten... Lastig in ieder geval, zo'n witte vlinder fotograferen...

              



Vannacht werd de éénogige Steenmarter (Martes foina) gefilmd zoals ik hoopte, de schutting over klimmend. :)

Op de bottels van de Hondsroos (Rosa canina) zag ik vandaag een boorvliegje eitjes leggen. Of beter, ín de bottels, want ze heten niet voor niets boorvliegen (Tephritidae). Via het forum van Waarneming.nl kwam ik erachter dat het een Gewone rozenboorvlieg (Rhagoletis alternata) was.

Achter in de tuin staat de Klimopbremraap (Orobanche hederae) er nu echt prachtig bij... Lees meer over deze bijzondere plantensoort in het stukje dat ik er 1 juli over schreef.

's Avonds gingen Lisette en ik naar een optreden van de Australische band The Jezabels kijken. Gratis en voor niets tijdens de Vierdaagsefeesten in het mooie Valkhofpark! :) Het was een goed optreden en ik hoorde natuurlijk een paar bekende nummers langskomen. Voor een indruk van de muziek van The Jezabels verwijs ik graag naar bijvoorbeeld het nummer Rosebud op YouTube. :)

           




Flits-foto's worden meestal niet zo mooi, maar hoe ontkom je eraan als het donker is? Toch maar weer eens een poging gewaagd. Geen heel bijzondere dingen vastgelegd en ook niet bijzonder mooi, maar een vliegende Gamma-uil (Autographa gamma) vind ik evengoed leuk. En een beetje bijzonder is het toch wel om vleermuizen bij de vleermuizenkast te kunnen fotograferen? :) Waarschijnlijk de meest algemene soort Dwergvleermuis (Pipistrellus pipistrellus), maar voor hetzelfde geld een Ruige dwergvleermuis of zo, ik heb er niet zo veel verstand van en heb geen bat-detector (een apparaatje waarmee de ultrasone en dus niet te horen geluiden van vleermuizen omgezet kunnen worden in hoorbare geluiden) waarmee eventueel wel iets over de soort te zeggen zou zijn geweest. Evengoed leuk dat vleermuizen de kasten gebruiken en om ze eens op de foto te kunnen zetten. Ik ga het niet veel vaker proberen, want ik wil ze niet tot last zijn.

     



Tijdens een wandeling rond de Bisonbaai in de Ooijpolder met Lisette en haar moeder fotografeerde ik vandaag wat leuke planten. Zie de foto's en de omschrijvingen als de muiscursor op de foto stil wordt gehouden.

In de achtertuin maakte ik later op de dag foto's van de eerste bloemen van de Brede wespenorchis (Epipactis helleborine) en een Boomblauwtje (Celastrina argiolus) dat eitjes op Hop (Humulus lupulus) aan het leggen was. :)

's Avonds gaf ik nog een Gierzwaluw-excursie in de Nijmeegse wijk Voorstenkamp en omgeving, zie een verslagje daarvan in het Gierzwaluw-dagboek!

              

              

        



Prachtig weer vandaag! Een paar honderd meter achter ons huis maakte ik een aantal wat mij betreft mooie plaatjes! :D Op bloemen in een veldje fotografeerde ik blaaskopvliegen (Conopidae) van twee verschillende genussen, Conops en Myopa. Myopa herkende ik wel omdat ik die ook zag tijdens het bijenonderzoekje 2 april 2011. Een geringd bruin vogeltje dat ik fotografeerde durf ik niet te benoemen... Als iemand 't weet houd ik me aanbevolen. Vast geringd door Bram Ubels bij de Ooijse Graaf. :)

Ook weer leuke Gierzwaluw-activiteiten vandaag, kijk maar in het Gierzwaluw-dagboek!

En last but not least!!! Ik haalde vandaag mijn cameraval uit het bos. Die hing daar sinds de 15de. De éénogige Steenmarter (Martes foina) was in daglicht gefilmd! :D Te herkennen aan de staart, want in daglicht is niets te zien van een beschadigd oog. Eveneens overdag gefilmd was een jonge, maar al wel volgroeide Ree (Capreolus capreolus) (met nog wat spikkels op de vacht). Er werd ook nog een kort filmpje gemaakt van een Reebok. De éénogige Steenmarter liet zich overigens nog wel een paar keer zien, evenals een andere Steenmarter met twee reflecterende ogen.

              

           






Vandaag maakte ik wat foto's van een dood in de tuin gevonden wespje. Ik hoopte ermee achter de soort te komen door op het forum van Waarneming.nl te vragen of iemand die kon geven. Verder dan Nysson sp. (Koekoeksgraafwespen), mogelijk Nysson trimaculatus kwamen we echter niet. Ik had het diertje moeten bewaren, dan had ik nog wat benodigde detailfoto's kunnen maken...
Hoe dan ook, een Koekoeksgraafwesp dus. Daarvan komen 7 soorten voor in Nederland. Het zijn zogenaamde kleptoparasieten. Een vrouwtje zoekt een nest op van een andere graafwesp en maakt dit open. Vervolgens legt ze een ei op de prooi die de andere graafwesp had gevangen. Het ei van de Koekoeksgraafwesp komt eerder uit en de larve eet het ei van de andere graafwesp op alvorens aan de prooi te beginnen.
Nysson trimaculatus is in Nederland niet zeldzaam en komt vooral in het rivierengebied en zuidoosten voor (hier dus). Het is een bewoner van lichte bosranden, parken en tuinen, ook in stedelijk gebied. (E.e.a. staat te lezen in het geweldige naslagwerk De Wespen en Mieren van Nederland, deel 6 van de serie Nederlandse Fauna)

  



De Brede wespenorchis (Epipactis helleborine) achter in de tuin staat er mooi bij. Statig... Het is sowieso een mooi hoekje daar, met de grote Tongvaren (splenium scolopendrium) en de Klimopbremrapen (Orobanche hederae). Ik zag ook nog een wesp de Brede wespenorchis bezoeken. De bloemen hebben een typische voor wespen aantrekkelijke kleur. Op een kogeldistel voor in de achtertuin fotografeerde ik een wesp met stuifmeelklompjes, zogenaamde poliniën op haar kop. Helaas niet zo heel erg mooi te zien. Er zijn geen garantie natuurlijk, maar ik denk dat het poliniën van de Brede wespenorchissen achter in de tuin zijn...

Nieuws op Gierzwaluw-gebied ook weer, lees erover in het Gierzwaluw-dagboek!

     



Zo leuk!!! De Wormkruidbijen (Colletes daviesanus) gebruiken de gaatjes die ik voor ze in de garagemuur boorde! :D Zie ook het dagboek van 23 april 2011. Klik op onderstaande afbeelding om een kort filmpje op YouTube te bekijken van een vrouwtje dat de nestruimte verlaat.




De Wormkruidbijen (Colletes daviesanus) die bij ons in de garagemuur nestelen krijgen er wel een stoffig pak van... Ik had de gaatjes na het boren nog wel uitgezogen met een oude stofzuiger... Blijkbaar niet genoeg. Maar wel grappig om te zien dat de bijtjes dus zoals ik eigenlijk wel wist in onze tuin nectar en stuifmeel verzamelen. Het wordt dus eigenlijk van de planten (Boerenwormkruid Tanacetum vulgare) verplaatst naar de muur. :)
Achter in de tuin fotografeerde ik ook nog de rups van een spanner (Geometridae) op de wilg (Grauwe gekruist met Boswilg misschien? Ik heb geen idee eerlijk gezegd). Boekjes en foto's op internet doorbladerend ben ik er niet achter gekomen welke van de 300 in Nederland voorkomende soorten het kan zijn. Ik moet ook eerlijk zeggen dat ik niet van alle 300 soorten een foto heb gezien...

  



Terug naar dagboek 2012 index Terug naar homepage