Mei 2012


Lastig te fotograferen, witte bloemen, maar wat een prachtige tuinplant is Grote muur (Stellaria holostea) toch! Ook een leuke tuinsoort is de veel gemakkelijker te fotograferen Bruine kikker (Rana temporaria).

  



'Maar wat eet je dan nog wel?' Een vraag die me wel eens gesteld wordt als ik zeg dat ik veganist ben en en dat ik dus bijvoorbeeld geen vlees, kaas of eieren eet. Natuurlijk zijn er sowieso enorm veel plantaardige mogelijkheden, maar die Chinezen kunnen er wat van! Bij Toko Palee in Nijmegen kocht ik vandaag 'vegetarisch vlees met peper'. :)




Vandaag ontving ik een ernstig vertraagd verjaardagscadeau (ik ben 25 december jarig): VeGANTISCH rijstmelk nougat swirls! Wat een geweldig lekkere bon bons zijn dat zeg! En met een combinatie van keurmerken zoals ik het graag zie; veganistisch, biologisch en fair trade. :) Bedankt Maaike en Dennis!

  



Vandaag was in het centrum van Nijmegen een groenmarkt te vinden. Veel kraampjes met plantenkwekers dus! Ik had ergens gelezen dat ook Vaste planten kwekerij De Keltenhof aanwezig zou zijn. Daar had ik via email van tevoren al een bestelling geplaatst voor een Gelderse roos (Viburnum opulus) en twee Wilde ligusters (Ligustrum vulgare). Ter plekke koos ik nog wat andere planten uit, maar bij het afrekenen bleek er iets mis te zijn gegaan bij het verzamelen van mijn bestelling. Er waren twee Gelderse rozen en maar één Wilde liguster ingepakt. Het is toen maar veranderd in één Gelderse roos en één Wilde liguster. De andere planten zoals ze van links naar rechts op onderstaande tweede foto te zien zijn (de Gelderse roos en liguster zitten in de plastic zak) zijn: een Moerasspirea (Filipendula ulmaria), drie Lange ereprijs (Veronica longifolia), een Blauwe monnikskap (Aconitum napellus), een Absinthalsem (Artemisia absinthium), en... Ja, echt... Een fuchsia! :p Die heb ik vooral gekocht in de hoop een keer een rups van Groot avondrood aan te treffen! En ach, echt heel lelijk zijn ze niet, toch? :p

  



Eén van de jonge Huismussen (Passer domesticus) in de speciale Huismussen-nestkast aan de voorkant van ons huis is in ieder geval een mannetje. Ik fotografeerde hem vandaag terwijl hij naar buiten keek, zijn mannelijke keelvlek tonend. :)




Tijdens de wekelijkse dinsdagavond fietsexcursie van de Vogelwerkgroep Nijmegen e.o. fotografeerde ik vandaag een Visdief (Sterna hirundo) en een Steenuil (Athene noctua). De Visdief zat ver weg en de foto is niet de moeite van het uploaden waard, maar de foto van de Steenuil vind ik nog wel aardig. Hij of zij zat op één van de bekende plekjes in het plaatsje Ooij.




In de achtertuin groeit een prachtige Grote kaardebol (Dipsacus fullonum). De stengelomvattende bladeren creeëren minivijvertjes waar kleine diertjes in verdrinken. Of dit nut voor de plant heeft is volgens mij niet eens bekend.
Aan de andere kant van de tuin groeit een zegge waarvan ik me lang heb afgevraagd wat voor soort het zou kunnen zijn. Nu de plant bloeit kan ik volgens mij met vrij grote zekerheid zeggen dat het Hangende zegge (Carex pendula) betreft. Een mooi sierlijke plant waarvan ik denk dat we die onbewust gezaaid hebben door zaad onder onze schoenen mee te dragen. Maar waar vandaan dan precies weet ik niet.

        



Via de post kwam vrijdag een bij Waveka bestelde ophanghaak binnen. Erg mooi en goed passend bij onze tuin vind ik. De onlangs bij de groenmarkt gekochte Fuchsia hangt er inmiddels aan.

En vrijdag vertrokken we voor een weekendje weg! Naar een vakantiepark in zeeland met de ouders van mijn mijn vriendin en haar twee broers met aanhang en kinderen. In ons huisje bevond zich een nest Spreeuwen (Sturnus vulgaris) met jongen. Ze waren goed te horen vanuit de keuken, erg leuk! Aan de rand van het park bevond zich de jachthaven en op de pier daarbij vond ik een lathyrus-soort, maar ik weet niet waar voor soort precies. Helaas geen Zeelathyrus (Lathyrus japonicus) wat ik even dacht. Ook nog een plantje dat heel typisch was, maar ik zo snel niet op naam kon brengen. Stom, het was 'gewoon' Winterpostelein (Claytonia perfoliata). Op die pier zag ik ook al snel een Tapuit (Oenanthe oenanthe). Een mooi vogeltje dat zich aardig liet benaderen, zo lang het allemaal niet te snel ging... De beste foto's ervan maakte ik pas op de laatste dag! Die dag heb ik ook even lekker gestruind bij een door oesterschelpen bedekte zeekrib. Krabbetjes en... Heremietkreeftjes! (Pagurus bernhardus) Geweldige diertjes vind ik dat! Ook vlogen er Dwergsterns (Sternula albifrons) rond! Gaaf! Later dag fotografeerde ik ook nog een mannetje Tapuit bij Neeltje Jans, maar helaas bleef die niet lang genoeg zitten voor meerdere pogingen.

Met dank aan de ouders van mijn vriendin voor dit weekendje!

              

              

              



Vandaag ging ik kijken bij het MFC (Multifunctioneel Centrum) aan de Oranjesingel in Nijmegen. Er wordt door Bouwbedrijf Meuwsen gewerkt aan een nieuwe verdieping op een deel van het bestaande gebouw. In de gootbetimmering worden op mijn verzoek openingen gemaakt waardoor Gierzwaluwen in de holte in die betimmering een nestje kunnen maken. Meer over dit project en foto's op deze pagina van de Gierzwaluw-projecten.




In de achtertuin groeit de Heggerank (Bryonia dioica) hard! Hij of zij (Heggerank is tweehuizig, wat betekend dat er bloemen van één geslacht aan komen en er dus mannelijke en vrouwelijke planten van zijn) gebruikt prachtige kurkentrekker-vormige ranken om zich op te trekken aan het klimrekje en touwtjes. Ik ben benieuwd naar het geslacht en hoop een beetje op een mannetje omdat die naast nectar ook stuifmeel aan bijen levert...

Achter in de tuin ontdekte ik de eerste Brede wespenorchis (Epipactis helleborine) van dit jaar! Ik schaam me er een beetje voor dat ik dat nu pas deed, want de plant is al van een aardig formaat! Nog geen teken van de Klimopbremraap (Orobanche hederae) die vrorig jaar eveneens in dat hoekje groeide. (behalve dan oude bloeistengels, waarvan er op de foto nog net een te zien is, liggend links van de Orchidee.

  

En vrijdag was het weer tijd voor de jaarlijkse weekend excursie naar de Eifel met de KNNV Afdeling Nijmegen! Hieronder een aantal van de foto's gemaakt tijdens weer een zéér geslaagd weekend! (houd de muiscursor stil op een foto voor wat info en klik voor een vergroting)

              

              

              

  



Een interessante dag wat Gierzwaluwen betreft vandaag! Lees erover in het Gierzwaluw dagboek en eventueel via het dagboek op de pagina over het appartementencomplex MaasWaal.

Dat was vooral 's ochtends, 's middags maakte ik nog wat foto's in de achtertuin, o.a. van de prachtige hechtrankjes van Heggerank (Bryonia dioica) en de geweldige bijenplant Wilde reseda (Reseda lutea) in bloei!

           



Vanaf de St. Stevenskerktoren heb ik vandaag Gierzwaluwen geobserveerd en gefilmd. Zie het Gierzwaluw dagboek.



In de achtertuin fotografeerde ik vandaag een vrouwtje Heggerankbij (Andrena florea) op de (mannelijke! :D Zie ook wat ik 18 t/m 20 mei schreef) plant waarop ze gespecialiseerd is: Heggerank (Bryonia dioica).




Wat wonen we toch mooi, met dit op 5 minuten loopafstand... :)




Lisette en ik brachten vandaag een bezoek aan Amsterdam en bezochten daar naast vegetarisch restaurant Golden Temple de Oranjekerk. Lees daar meer over in het Gierzwaluw dagboek.



In de Prachtklokjes (Campanula persicifolia) komen tijdens donker weer of in de nacht vaak klokjesbijen slapen. Op onderstaande foto zit er in elk van de drie bloemen wel een! volgens mij is 't de Kleine klokjesbij (Chelostoma campanularum). Lezend daarover in de Voorlopige Atlas van de Nederlandse Bijen (prachtig boekje dat ik kreeg waarvoor ik nog steeds erg dankbaar ben!) zag ik dat als broedparasiet de Minitubebij (Stelis minima) bekend is. Met 3 - 4 milimeter is dit een van de kleinste bijen van Nederland! Kleine klokjesbijen zijn volgens de atlas daar waar ze voorkomen makkelijk te verleiden tot nestelen met gangetjes met een diameter van 2 tot 3 mm. De Minitubebij wordt wel in weidepaaltjes nestelend gevonden. Nou is het niet bepaald een weidepaaltje, maar het robinia 'paaltje' in onze achtertuin heb ik vandaag toch maar voorzien van kleine boorgaatjes. :)

  



De Hondsroos (Rosa canina) bloeit prachtig! En trekt de nodige bijen aan. :) Vandaag fotografeerde ik er een die het er van nam. Wat voor soort het is weet ik niet zeker. Het zou één van de volgende zandbijen kunnen zijn: Zwartbronzen zandbij (Andrena nitida), Meidoornzandbij (Andrena carantonica) of Roodgatje (Andrena haemorrhoa). Welke het ook is, ze is meer dan welkom! :)




Vandaag ging ik langs bij de nieuwbouw van het Citadel College in Nijmegen-Lent. Ik kreeg te zien hoe het stond met de voorzieningen voor vogels en nam foto's. Zie de speciale pagina over dit project! :)



27 Mei schreef ik al over bijen die aangetrokken worden tot de Prachtklokjes (Campanula persicifolia). Toen over de in de bloemen schuilende Kleine klokjesbijen (Chelostoma campanularum). Vandaag fotografeerde ik (volgens mij) een Grote klokjesbij (Chelostoma rapunculi). Het onderscheid is als ik het goed heb gelezen, naast de grootte, de bij de Kleine klokjesbij grotendeels ontbrekende beharing die de Grote klokjesbij wel bezit. Maar ik hoor het graag als ik er naast zit hoor!



Ook bezocht vannacht weer een Steenmarter (Martes foina) onze achtertuin! Er is wel vaker een Steenmarter op bezoek, maar het ging steeds om een dier met maar één licht-reflecterend oog en een beschadigde staart. De marter die vannacht werd gefilmd ziet er onbeschadigd uit. Wellicht is het de parter van het éénogige dier? Of een 'tresspasser'...? Klik op onderstaande afbeelding om naar een filmpje op YouTube te gaan.




Terug naar dagboek 2012 index Terug naar homepage