Gierzwaluwen MFC, november 2011 - mei 2012


Eind november 2011 stuurde ik een email naar Bouwbedrijf Meuwsen om ze te attenderen op de aanwezigheid van nestplaatsen van Gierzwaluwen in het zogenaamde MFC (Multi Functioneel Centrum) aan de oranjesingel in Nijmegen. Meuwsen ging een nieuwe verdieping op dit pand bouwen en van de opdrachtgever hoorde ik half december dat er in die nieuwe verdieping voorzieningen voor Gierzwaluwen aangebracht konden worden. Bestaande nestplaatsen van Gierzwaluwen werden door de activiteiten niet bedreigd, maar uitbreiding kan natuurlijk geen kwaad.

Met behulp van de bouwtekeningen gaf ik half februari bij Meuwsen aan waar openingen in de dakgoot gemaakt zouden kunnen worden. Het zou dan gaan om simpele openingen in de onderzijde waardoor de holte in de gootbetimmering toegankelijk zou worden. Soortgelijke voorzieningen had Meuwsen eerder al aangebracht bij de renovatie van een pand in de Ziekerstraat in Nijmegen.

Half december kreeg ik van de eigenaar van het pand, naar wie ik door Meuwsen was verwezen, het bericht dat hij er positief tegenover stond. In overleg met Meuwsen werd besloten tot het aanbrengen van 15 openingen, 5 aan de voorkant, 5 aan de zijkant en 5 achter.

14 Mei 2012 ging ik op de bouwlocatie kijken en maakte ik onderstaande twee foto's. De één van een nieuw opgeleverde opening, de ander van een opening rond de regenpijp zoals die gebruikt worden door Gierzwaluwen. Hoeveel paar er precies nestelen is niet duidelijk, ik heb in ieder geval twee paar vast kunnen stellen.

Invliegopening MFC Oranjesingel    Nieuwe invliegopening MFC Oranjesingel


20 Juni 2012 maakte ik onderstaande foto's van het zo goed als afgeronde project. De nieuwe verdieping ziet er geweldig uit! Mooi werk van Meuwsen! Zeker met de mooi afgewerkte invliegopeningen voor Gierzwaluwen! Ik ben niet benieuwd naar óf Gierzwaluwen de openingen gaan gebruiken, maar naar wanneer!

Het MFC aan de Oranjesingel. Het deel waarvan de dakpannen zichtbaar zijn is de nieuwe verdieping.    De gootbetimmering van het MFC met invliegopeningen voor Gierzwaluwen.    De gootbetimmering van het MFC met invliegopeningen voor Gierzwaluwen.

Terug naar de Gierzwaluw projecten

www.xjochemx.nl