De MaasWaal, juni 2010 - September 2010


3 Juni 2010 mailde ik mijn contactpersoon bij Heijmans Vastgoed om hem te vertellen over het succes van het Gierzwaluwvoorzieningen in het Hessenberg project in het centrum van Nijmegen. Heijmans was ook bezig met een project buiten het centrum. Er werd een groot appartementencomplex gebouwd naast de Graafsebrug waar ik met enige regelmaat overheen fiets. Dus vroeg ik mijn contactpersoon of er daar misschien ook iets voor Gierzwaluwen mogelijk was. Een paar dagen later kreeg ik een reactie met contactgegevens van de projectleider van het project De MaasWaal (het project werd gebouwd naast het Maaswaal kanaal).

15 Juni 2010 mailde ik de projectleider van project De MaasWaal. De dag erna werd ik door hem gebeld en voorzag ik hem van informatie over neststenen voor Gierzwaluwen. Aanvullende informatie stuurde ik hem later die dag via email toe.

Eind juni ontving ik een telefoontje. Er zouden 20 neststenen in het project worden opgenomen!

12 September 2010 mailde ik de projectleider om naar de planning te vragen. De volgende dag kreeg ik een reactie waarin stond dat de meeste neststenen al geplaatst waren! Ik belde zo snel als ik kon om een afspraak te maken om te komen kijken, hopelijk vergezeld door een verslaggever van een krant.
Na wat snelle telefoontjes maakte ik een afspraak voor 15 september met de projectleider en een verslaggever van regionaal dagblad Gelderlander, Nicole Cordewener. Zij moest helaas last-minute afzeggen omdat er iets was tussengekomen, maar ik ben toch maar even alleen gaan kijken. Het bezoekje maakte erg veel indruk. Niet alleen het geweldige uitzicht vanaf de bovenste verdieping van de woontoren op ongeveer 45 meter hoogte, ook het uitgevoerde werk wat betreft de Gierzwaluwneststenen. Erg netjes gedaan! Zie onderstaande foto's!

Invliegopening MaasWaal, Nijmegen, 15-09-2010   Uitzicht vanaf MaasWaal      Uitzicht vanaf MaasWaal   Binnenplaats MaasWaal vanaf bouwlift   Twee invliegopeningen MaasWaal   MaasWaal vanaf Graafsebrug

20 September 2010 ging ik nog eens langs de bouwlocatie voor een afspraak met Nicole Cordewener van regionaal dagblad Gelderlander. In één van de bouwketen vertelde ik Nicole, mijn contactpersoon van Heijmans en de opzichter van het metselwerk (Hendriks Bouw) over Gierzwaluwen. Mijn contactpersoon vroeg ik ook om tekeningen van de locaties van de neststenen zodat ik in de toekomst kan terugzoeken waar de voorzieningen zich bevinden. Hij ging er achteraan terwijl Nicole en ik met de opzichter van het metselwerk de bouw op gingen. De bouwlift was verwijderd dus gingen we met de nét geïnstalleerde reguliere lift naar ik meen de dertiende verdieping. Daar liepen we door een nog kaal appartement en stapte uit een raam. De steigers op gelukkig, haha. We liepen rond de woontoren (het raam bevond zich in de zuidgevel) en bekeken een paar inviegopeningen. Er was ook nog steeds een neststeen te bekijken waar nog geen metselwerk voor zat omdat daar de verankering van de bouwlift had gezeten. Vanaf de steigers hadden we een mooi uitzicht over de naastgelegen wijken, waaronder de Voorstenkamp. Ik vertelde Nicole over de grote hoeveelheid nestplaatsen (zeker 60 stuks) die in die wijk waren gevonden door een lid van de Vogelwerkgroep. Hopelijk draagt de aanwezigheid van aardig wat Gierzwaluwen in de directe omgeving bij aan een snelle ontdekking van de neststenen.
Terug bij de bouwkeet kregen we wat informatie over het project, waaronder de bouwtekeningen met daarin de nestvoorzieningen aangegeven. Een erg geslaagde dag!

MaasWaal, plattegrondje    MaasWaal, Blok A, noordgevel    MaasWaal, Blok A, oostgevel, kant kanaal    MaasWaal, Blok D, noordgevel    MaasWaal, Blok E, noordgevel

Een prachtig artikel over de voorzieningen voor Gierzwaluwen in dit project verscheen 23 september in de Gelderlander.

15 April 2012 stopte ik even op de Graafsebrug om een foto te maken van de invliegopeningen van de 6 neststenen in de oostgevel van de hoge woontoren.

Invliegopeningen MaasWaal oostgevel

21 mei 2012 was ik in de buurt van het appartementencomplex. De Gierzwaluwen zijn sinds eind april weer terug uit zuidelijk Afrika, dus ik besloot eens te kijken of er misschien al wat activiteit nabij de neststenen waar te nemen was. Dat zou erg snel zijn, voorzieningen voor Gierzwaluwen in nieuwbouw worden over het algemeen niet snel ontdekt, als dat al gebeurd. Maar bij de Hessenberg (klik om naar de pagina over dat project te gaan) gebeurde dat wel al in de eerste zomer na oplevering van de gebouwen, dus het kan soms toch snel gebeuren.
Ik heb een tijdje zitten observeren en zag wel Gierzwaluwen redelijk laag over de hoge toren gaan, maar geen in,- of uitvliegen. Op een gegeven moment zag ik klein vogeltje hoog langs de ramen vliegen. Steeds een verdieping hoger. Vervolgens even aan de muurstenen hangen en hop, de opening van een neststeen in! Op foto’s zag ik dat het Koolmezen (Parus major) betrof (ik had geen verrekijker bij me). Er waren jongen te horen en ouders vlogen weg met de ontlasting (zoals op de eerste van onderstaande foto's). Een filmpje van het invliegen van twee oudervogels is te vinden op YouTube: http://youtu.be/4Dq5JNleLEY?hd=1. Een filmpje waarop ook nog wat Gierzwaluwen te zien zijn is er ook te vinden: http://youtu.be/5Y2FLNoe9gI?hd=1.

Vanaf het binnenplaatsje zag ik dat er nóg een neststeen wordt gebruikt door mezen! Pimpelmezen (Cyanistes caeruleus) ditkeer! :)

  

Thuis zag ik op de filmbeelden van laag overvliegende Gierzwaluwen dat ik een paring in de lucht had gefilmd! Een goed teken voor de toekomst van dit project wat Gierzwaluwen betreft? :D Bekijk de video bij voorkeur op groot formaat en let op bij 0:34 (helaas slechte beelden, maar toch...).16 Juni 2013 was ik in de buurt van de MaasWaal en ging ik weer eventjes kijken. Ik had niet veel tijd, dus erg veel kans om eventuele activiteit waar te nemen had ik niet. Er vlogen wel wat Gierzwaluwen rond, maar binding met de gebouwen was niet te zien. Het was al weer iets te laat in het jaar voor nestelende andere vogels, dus ik zag ook niet of er net als vorig jaar Koolmezen of Pimpelmezen genesteld hebben. Maar ik kon nog wel zien dat er een andere soort van een neststeen gebruik had gemaakt. Eén van de invliegopeningen aan het binnenhofje (blok E, de meest rechter opening, zie het kaartje en de tekeningen wat verder naar boven) was met modder verkleind! Ongetwijfeld het werk van een Boomklever (Sitta europaea). Ik had nog niet eerder gehoord van het gebruik van neststenen door deze soort, hoewel het niet heel erg verrassend was natuurlijk. Een zoekopdracht op Blackle.nl leverde als één van de eerste resultaten een artikel op uit het blad van de Vogelwerkgroep Arnhem waarin Gierzwaluw-kenner Theo Verhoeven schrijft over eenzelfde waarneming. In dat geval werd de neststeen nadat de Boomklevers waren uitgevlogen nog door Gierzwaluwen gebruikt, dus wie weet... :) Hieronder een foto van de kleiner gemaakte invliegopening en twee foto's van blok A gezien vanaf het binnenhofje.

     

Wordt hopelijk vervolgd als ik of iemand anders kan vaststellen dat ook Gierzwaluwen de voorzieningen hebben ontdekt!


Terug naar de Gierzwaluw projecten