GIERZWALUW DAGBOEK 2012


Ik had het plan al een tijdje, maar vandaag ben ik dan toch echt begonnen aan de bouw van een derde Gierzwaluw nestkast. We hadden nog een stuk FSC MDF in de garage staan. Niet het ideale hout om een nestkast mee te maken, maar omdat de kast weer onder de dakgoot en dus erg beschut komt te hangen voldoet het wel. Bovendien komt er nog een laag beschermende beits overheen. Hoe dan ook, met de decoupeerzaag zaagde ik de plaat in de gewenste stukken. Tenminste, min of meer. Erg mooi recht zagen lukte me niet. Maar goed, het past allemaal wel in elkaar, een paar kiertjes maken mij en de vogels niet zo veel uit. Met een speedboortje (30 mm) boorde ik twee elkaar overlappende gaten. De verst uit elkaar liggende randen lagen 7 cm uit elkaar. Met de decoupeerzaag heb ik het overblijvende opstaande randje weggezaagd en zo dus een liggend rechthoekige opening met ronde hoeken gemaakt. Met een scherpe beitel heb ik een nestkuiltje met een diameter van ongeveer 10 cm uitgegutst. Wordt vervolgd!
De afgelopen dagen ben ik bezig geweest met het in elkaar zetten van de nieuwe, derde nestkast en met de camera set-up, iets waar veel meer tijd in is gaan zitten. Maar het is wel gelukt! :) Ik heb een en ander bij Harrie van Berkel afgekeken. Hij heeft een heel handig systeem bedacht om een camera van nestkast naar nestkast te kunnen verplaatsen. Dat is vooral bedoeld om te kunnen wisselen als blijkt dat niet die ene nestkast met camera, maar juist de andere zonder camera bezet wordt. De aanleiding voor mij om dit systeem te willen gaan gebruiken was echter dat ik het ophangen wou vergemakkelijken. Bij de vorige twee nestkasten was het een rotklus ze op te hangen omdat gelijktijdig de nestkast bevestigd en camera aangesloten moest worden. Met het systeem van Harrie zou ik de nestkast op kunnen hangen en dan pas de camera aansluiten. Bijkomend voordeel is dat de camera een iets groter blikveld krijgt, waardoor nog net een rand van de invlieg opening te zien is.
Meer informatie over het systeem om de camera te kunnen wisselen is te vinden op de site van Harrie, www.gierzwaluwkoloniekortehoefstraat.nl en op de site van de Vereniging Gierzwaluwbescherming Nederland (klik op de pagina waarnaar gelinkt wordt op 'Camera montage'). Onderstaand wat foto's van hoe het er bij mij uit is komen te zien. Dat er wat verschillen zijn komt o.a. doordat het model camera dat ik gebruik iets groter bleek te zijn dan die van Harrie.

     

Het beeld van de camera tijdens het testen was echter niet naar mijn zin. De 6 infrarood LEDs van de camera verlichte de nestruimte niet goed en lieten een lelijke lichtvlek zien op de plaats waar de camera op was gericht.

Dan maar weer iets afkijken... Bij Ad van Uchelen had ik gezien dat hij een erg mooi verlichte nestruimte verkreeg door bij te lichten met een blokje met daarin IR LEDs. Ik bestelde zo'n blokje bij Eijlander Electronics en kreeg daarmee ook een prachtig verlichte nestruimte voor elkaar!

     

Nu alleen nog schilderen, ophangen en aansluiten! Wordt wederom vervolgd!Vandaag heb ik mijn eerste Gierzwaluwen van 2012 gezien! Twee stuks. Wel erg ver van huis, nabij Nieuwkoop. Daar werd een dag voor de vrijwilligers van Vogelbescherming Nederland georganiseerd. Wandelen door natuurgebied De Groene Jonker en met een fluisterboot varen op de Nieuwkoopse Plassen. Naast de eerste Gierzwaluwen van 2012 heb ik nog heel wat leuke dingen gezien. Zo hoorde ik voor 't eerst in mijn leven een Roerdomp (Botaurus stellaris, niet gezien helaas)! Ook zag ik voor 't eerst levende Geoorde futen (Podiceps nigricollis)! De dag ervoor zag ik er voor 't eerst een, maar dat was alleen een kop! Prooirest van Slechtvalken (Falco peregrinus) in het centrum van Nijmegen. Verder heb ik nog voor 't eerst in mijn leven Purperreigers (Ardea purpurea) gezien. Een erg geslaagde dag waarover binnenkort meer te lezen zal zijn in het dagboek van April.Tijdens de wekelijkse dinsdagavond-fietsexcursie van de Vogelwerkgroep Nijmegen e.o. zag ik (als eerste :p) mijn derde Gierzwaluw van dit seizoen. De eerste dichter bij huis dan de vorige twee! :D Voor veel van de andere deelnemers aan de fietsexcursie was het de eerste van het seizoen. Altijd leuk als je die kan aanwijzen als je als Gierzwaluw-fanaat bekend staat... :)Er is vandaag een Gierzwaluw terug in de nestkast!!! :D
Ik had internet-radio (Pinguin Radio, bij gebrek aan Gierzwaluw-radio... ;)) aan staan met het volume heel laag. De versterker echter juist met hoog volume en de software van de nestkast-camera op normaal volume. Zo zou ik het dan door de muziek heen wel horen als er een Gierzwaluw binnen kwam. Vandaag was de eerste dag waarop ik dat zo deed (vorig jaar deed ik het zo wel vaker) en ja hoor! Daar was het bekende 'gekrabbel'! Rond 19:50. Een tijdje later was de Gierzwaluw vertrokken, maar niet veel later weer terug. Toen wéér even weg (uit zien vliegen en een tijdje kunnen volgen, erg leuk!) en weer terug (zien invliegen!) en toen gebleven. Vorig jaar was het 5 mei!
Vandaag heb ik mijn derde Gierzwaluw-nestkast opgehangen, vlak voor ik naar een kinderfeestje vertrok. Ik was daar uitgenodigd als 'animator'. Tijdens een speurtocht in het bos werd een heuse Gierzwaluw-quiz gehouden en daarna hebben we nestkasten gebouwd en versierd (met dank aan Jaap Langenbach's prima bouwinstructie voor model Voordorp! Zie Jaap's website, in het kader bij 'Handleiding nestkasten "Voordorp" en "Maastricht"'). Meer over het kinderfeestje in de rubriek Gierzwaluw-happenings.
Het paartje is herenigd! :D
Ik kwam rond 21:30 net samen met mijn vriendin terug van een héérlijk rustige boswandeling met prachtig weer. Toen we weggingen zagen we twee Gierzwaluwen in de buurt van onze straat een gierende duik maken. Het leek erop dat het boven onze straat gebeurde, maar we zijn toch maar niet terug gegaan. Net bij terugkomst zag ik één Gierzwaluw in de kast. Ik was blijven opnemen tijdens onze afwezigheid (vandaar ook dat we niet meteen terug naar huis zijn gerend), maar dat kan maar een bepaalde tijd. Ik zette het opnemen uit en zo snel ik kon weer aan. Mijn vriendin vroeg of ze de gordijnen dicht kon doen, maar ik wou nog even kijken. Ik liep naar het raam en zag een Gierzwaluw redelijk laag rondvliegen. En ja hoor! Daar kwam een prachtige duik, met een sierlijke boog de nestkast in! De begroeting was niet heel erg heftig, ze moeten elkaar buiten al ontmoet hebben, want op het eerder opgenomen beeldmateriaal waren er nog geen twee te zien.

Voor het derde jaar twee Gierzwaluwen in één van mijn nestkasten dus! YES!


Klik op de foto om naar een filmpje op YouTube te gaan.

Vandaag heb ik ook de kabels voor nestkast 3 aangesloten en tot mijn grote vreugde en tevredenheid vastgesteld dat 't allemaal werkt. Ik kan nu van achter mijn bureau relaxed met een afstandsbediening schakelen tussen drie nestkasten. Dat hoeft nu in principe nog niet, met maar één bezette kast, maar ik heb er het volle vertrouwen in dat hier in de Goudenregenstraat in de loop der jaren een prima kolonie gaat ontstaan!Eindelijk wat meer Gierzwaluwen boven Beek Ubbergen. Boven de naastgelegen wijk Koningsholster, waar een stuk of 15 paartjes nestelen, vlogen vanochtend 5 Gierzwaluwen. Ik zag vanochtend het paartje uit nestkast 1 uitvliegen, kort na elkaar. Ik kon ze nog even mooi volgen en zag hoe ze met een derde Gierzwaluw over ons huis vlogen.

Maar zo rond 13:15 zat er weer even een Gierzwaluw in kast 2! Ik werd er op geattendeerd door een stressende Huismussen-man. Die had de Gierzwaluw blijkbaar naar binnen zien vliegen en was geloof ik niet zo blij met de bovenburen. Hij ging in de opening zitten tsjilpen en bleef er voor fladderen. Vertrok weer na een paar minuten. Na een minuut of 20 vertrok de Gierzwaluw weer. Gewoon even kijken in de leegstaande buur-woning?


Klik op de foto om naar een filmpje op YouTube te gaan.

's Avonds heb ik een Gierzwaluwen-excursie geleid voor de KNNV afdeling Nijmegen. Met 12 deelnemers, mooi weer en aardig wat Gierzwaluwen mag ik niet klagen! Een excursieverslag zal binnenkort op de site van de afdeling te vinden zijn. Waar de excursie zo'n beetje begon zagen we mooie actie in de vorm van een Gierzwaluw die een aantal keren achter elkaar aanvloog op het dak van het Besiendershuis!Vandaag filmde ik hoe een van de Gierzwaluwen een beetje aan het nestje werkte. Onzichtbare deeltjes werden vanaf het nest opgepakt en er werd een beetje 'geplakt'. Gierzwaluwen krijgen in de broedtijd een vergrote speeksel-productie. Met speeksel plakken ze het nestmateriaal aan elkaar. Het speeksel wordt vervolgens hard als het opdroogd. In het filmpje is ook mooi te zien dat Gierzwaluwen niet zo'n korte nek hebben als je zou denken als je ze ziet vliegen. Behalve als je ze al vliegend ziet poetsen dan, want dan lijken ze wel zo'n beetje overal bij te kunnen! :)


Klik op de foto om naar een filmpje op YouTube te gaan.Op de terugweg van mijn werk fiets ik over de Waalkade in Nijmegen. Waar we tijdens de excursie op Koninginnedag nog zo mooi een Gierzwaluw meerdere keren op het dak aan zagen vliegen ging ik nu maar even zitten filmen in de hoop zoiets vast te kunnen leggen. Ik filmde een invliegende Gierzwaluwen, op de hielen gezeten door een tweede. De invliegende Gierzwaluw maakte korte geluidjes, iets dat me doet vermoeden dat het een vogel was welke een partner mee naar binnen probeerd te lokken. Het filmpje heb ik zowel op normale snelheid met geluid als vertraagd zonder geluid geüpload naar YouTube.Eenmaal thuis kon ik ook nog wat filmen... Eén van de Gierzwaluwen van 't paartje zat weer eens in de verkeerde kast. Dat is kast 2, vanaf de straat gezien de rechter van de twee die naast elkaar hangen. In kast 1 was niemand thuis overigens. Ik ben buiten op de stoep gaan zitten met de camera op een klein statiefje. Op een gegeven moment kwam de Gierzwaluw naar buiten en kwam er een musje op 't dak van de mussenkast zitten. Helaas geen voedering door mijn aanwezigheid (direct nadat ik wegliep wel), maar één van de jongen laat zich wel eventjes zien. Direct daarna kwamen beide Gierzwaluwen weer thuis! :D


Klik op de foto om naar een filmpje op YouTube te gaan.Toen ik vandaag thuis kwam na mijn werk zette ik de software aan waarmee ik de beelden van de nestkast-camera kan bekijken. Er was niemand thuis, maar er lag wel een eerste eitje! :D Als het goed is volgt er woensdag een tweede en vrijdag eventueel een derde.
Vanochtend rond 8:50 zag ik de staart van de Gierzwaluw die op 't nest zat (de ander hing er zo'n beetje overheen) op zo'n manier bewegen dat ik wist dat er een tweede eitje werd gelegd. :) Het is te zien in een kort filmpje (klik om er heen te gaan op YouTube). Vervolgens bleven ze natuurlijk nog lekker lang op 't nest zitten zodat ik het tweede eitje nog niet te zien kreeg... Maar rond 9:30 ging één van de Gierzwaluwen in de invliegopening zitten. Degene op 't nest hield het intens in de gaten, duidelijk in de startblokken! Toen de eerste uitvloog volgde de tweede echt razendsnel... Ongelooflijk... Ik zag ze van achter het raam van de woonkamer wegvliegen, wat een prachtig gezicht blijft dat toch... En terug bij de computer zag ik daar inderdaad twee eitjes liggen! :)


Klik op de foto om naar een filmpje op YouTube te gaan!Vandaag was de dag waarop een derde eitje gelegd zou kunnen worden. Vanochtend rond 7:00 was weer die beweging van de staart te zien die ik op de ochtend dat het tweede eitje werd gelegd ook zag. Toen vlogen beide vogels vrij snel daarna weg en was inderdaad te zien dat er twee eitjes in het nestje lagen. Nu liet die waarneming nogal even op zich wachten. Het was rond 11:15 pas te zien dat er inderdaad een derde eitje is gelegd! Net als vorig jaar dus een broedsel van drie eieren! Of er moet nog een vierde bij komen, maar dat is zeldzaam. Er is ook wel een erg goede zomer nodig om vier jongen groot te kunnen brengen. Voor drie jongen mag het weer ook wel wat beter worden trouwens, maar daar is nog wel een week of drie de tijd voor. Zo lang duurt het broeden namelijk. Dan nog eens 40 dagen opvoeden! Dat is lang, de Huismussen (Passer domesticus) zijn na een week of twee bijvoorbeeld wel uitgevlogen. Maar die worden daarna nog door hun ouders gevoerd. Dat kan bij Gierzwaluwen niet. De jongen staan na het uitvliegen dus direct op zichzelf. Na een paar dagen beginnen ze aan de reis naar zuidelijk Afrika. Volgend jaar komen ze dan weer terug naar Europe (vrijwel nooit terug naar hun geboorte-kolonie) om naar een eigen nestplaats te zoeken. Mochten ze die niet vinden, iets dat zeker niet onwaarschijnlijk is, vliegen ze onverrichte zaken weer terug naar zuidelijk Afrika om het 't jaar erop nog eens te proberen. En al die tijd landen ze dus niet! Zo kan een jonge Gierzwaluw wel twee of drie jaar onafgebroken blijven vliegen!
Vanochtend had ik een afspraak in de Nijmeegse wijk Voorstenkamp met iemand van woningbouwcooperatie Standvast en twee mensen van het onderhoudsbedrijf Hagemans. Er worden in de Voorstenkamp renovatiewerkzaamheden verricht waarbij steigers Gierzwaluwen belemmeren hun nestplaats te bereiken! Het was een goed overleg. De werkzaamheden kunnen doorgang vinden, maar wel met een aantal aanpassingen. De hoogte van de steigers moet zo blijven dat de Gierzwaluwen in en uit kunnen blijven vliegen. Verder is het afschermen van de eerste verdieping met zeil geen optie. Dat is lastig voor de werkzaamheden omdat ze nu erg afhankelijk zijn van het weer. Maar op de begane grond moet meer gebeuren dan boven, dus met wat flexibiliteit en hopelijk medewerking van de weergoden moet het wel goedkomen. Het was een positief gesprek waarin ik de mensen ook nog wat over de vogel heb kunnen vertellen. Ik hoop dat de maatregelen het gewenste effect hebben voor alle partijen en ga het nog wel in de gaten houden.

Na het overleg ben ik nog even gaan kijken bij de woontoren MaasWaal, gelegen naast de Graafsebrug, min of meer tegenover uitgaanscomplex Matrixx. In dit appartementencomplex zijn 20 neststenen voor Gierzwaluwen geplaatst, lees er meer over op deze pagina. Omdat het appartementencomplex in een Gierzwaluw-rijke omgeving ligt (in de wijk Voorstenkamp nestelen ze bijna in elke woning!) leek het me wel de moeite waard even te gaan kijken. Ik zag niet al te hoog boven de hoge toren waarin 15 van de neststenen zijn verwerkt Gierzwaluwen vliegen, maar geen gedrag dat erop duidde dat de neststenen al waren ontdekt. Tenminste, niet door Gierzwaluwen. Wel door Koolmezen. Dat is op zich niet bijzonder, maar de uitgekozen steen bevind zich op zo’n 30 meter hoogte! De meesjes fladderen meestal van raam naar raam, steeds een verdieping hoger, om uiteindelijk meestal even op de muur te gaan zitten alvorens ze de neststeen in gaan. Vanaf de grond waren de jongen te horen en de ouders vlogen uit met ontlasting van de jongen. Op Facebook stelde iemand nog de intrigerende vraag hoe de jongen zouden gaan uitvliegen...
Staand op de binnenplaats van het complex zag ik dat er ook op een iets normalere hoogte werd genesteld, door Pimpelmezen (Cyanistes caeruleus).

Later zag ik thuis op videobeelden die ik deze dag maakte dat er parende Gierzwaluwen boven de hoge toren te zien waren!

Op de pagina over het project zijn foto's en filmpjes te vinden.Vanaf de St. Stevenstoren in het centrum van Nijmegen filmde ik vandaag een rustig boven het centrum vliegende Gierzwaluw. Aan het eind van het filmpje gaat de Gierzwaluw wat hoger vlieger om te compenseren voor de daling door een poetssessie. Klik op onderstaande afbeelding om het filmpje op YouTube te bekijken.
Vanaf de toren maakte ik ook een mooie overzichtsfoto van de Hessenberg. Deze heb ik op de speciale pagina over dit project gebruikt om aan te geven waar de neststenen zich bevinden.
Nou, ik ben blij dat er al een broedend paartje in één van mijn kasten zit, want jee, wat is het boven Beek Gierzwaluw-arm zeg! Ik zie er vrijwel géén, terwijl het prachtig zonnig en warm weer is! Boven het centrum van Nijmegen vliegen er wel tientallen. Ook in de wijk Voorstenkamp waar ik gisterenavond was vlogen dat soort hoeveelheden. Tsja, Beek is niet erg rijk bedeeld wat Gierzwaluwen betreft, maar dit is wel erg karig... Ik hoop dat er in de loop van juni nog wat niet-broeders langskomen, anders raken de twee leegstaande nestkasten natuurlijk nooit bezet...

Toen er ongeveer 10 minuten geleden een tweede Gierzwaluw de kast binnen kwam duwde deze de op het nest zittende vogel er vanaf. De binnengekomen Gierzwaluw had de snavel vol kleine pluisjes. Dit gebeurde vanochtend ook al eens. Er wordt tijdens het broeden, bij het afwisselen, behoorlijk regelmatig nieuw nestmateriaal aangebracht. Het zal vandaag niet moeilijk zijn nieuw materiaal in de lucht te vinden, het waait flink!

Zojuist, echt terwijl ik 'zojuist' typte, vertrok één van de twee in de nestkast aanwezige broedvogels. Tussen deze en de vorige zin ben ik even naar buiten gaan kijken. Ik zag de zojuist uitgevlogen vogel nog van links aan komen vliegen. Ze vliegen, van huis uit gezien, altijd naar links uit. De overvliegende Gierzwaluw was dus naar links uitgevlogen, kwam van die richting aangevlogen en vloog naar rechts, naar de wijk Koningsholster. Daar kwam hij of zij al snel één soortgenoot tegen waarmee een aantal duikvluchten werd uitgevoerd. Vervolgens verdwenen ze uit beeld.

Er wordt nu dus sinds 11 mei gebroed. De eitjes zouden rond 31 mei uit moeten komen, uitgaande van een broedduur van 20 dagen. Dat is volgende week en die week heb ik nog vakantie. Regelmatig kijken dus! :)Vandaag een dagje Amsterdam met Lisette. We gingen ook kijken bij de Oranjekerk waar in de galmgaten van de kerktoren nestkasten voor Gierzwaluwen zijn geplaatst. In één van deze kasten bevind zich de camera waarvan de beelden op Beleef de Lente te zien zijn. We zagen ook nog een Halsbandparkiet vliegen, iets dat we in Beek of Nijmegen niet te zien krijgen.

  Via via werd ik erop geattendeerd dat er gisteren een recordaantal Gierzwaluwen bij Breskens is geteld! Maar liefst 41365!!! Het vorige record stond op 20605 (7 mei 1981)!

Ik schreef de vorige keer nog dat het boven Beek nog zo rustig is wat Gierzwaluwen betreft (boven het centrum van Nijmegen en boven de Gierzwaluw-rijke Nijmeegse wijk Voorstenkamp al wel veel trouwens). Maar dit lijkt me duidelijk de tweede golf, de niet-broedvogels die hier hopelijk weer lekker veel heibel komen schoppen! :)

Zie ook de website trektellen.nl voor een overzicht van dagrecords.

Later vandaag stond ik in de achtertuin en hoorde ik ver weg meerdere Gierzwaluwen. Ik keek met mijn verrekijker in de richting waar het geluid vandaan leek te komen en vond een groep van 20 of 25 Gierzwaluwen! Hoog rondvliegend in een losse groep. Snel mijn camera gaan halen, maar ik kreeg niet de hele groep duidelijk meer in beeld. Alleen nog een bewijsplaatje van hoog vliegende Gierzwaluwen dan maar:Ik kan ernaast zitten, maar volgens mij vliegen er nu al wat meer Gierzwaluwen boven Beek (niet alleen op grote hoogte). Ik zie nu een stuk of 8 Gierzwaluwen rondvliegen en regelmatig boven de naastgelegen wijk Koningsholster en een oude nestplaats in de straat om de hoek duiken. Jullie mogen hier ook wel langskomen hoor! :)Er wordt vandaag weer flink aan het nest gewerkt. Bij elke broedwissel die ik tot nu toe heb gezien werd er wel iets meegenomen om aan het nest toe te voegen. Vooral veel vrij lange stukken droog gras. Die zullen nu goed uit de lucht te vangen zijn doordat er redelijk wat wind staat en er vanwege het mooie weer in de weilanden flink gehooid wordt. Het nestmateriaal wordt door de binnengekomen vogel aan het nest vastgemaakt met speeksel. Gierzwaluwen krijgen in de broedtijd opgezette speekselklieren. Het speeksel werkt als lijm, het wordt hard als het is opgedroogd en plakt zo het nestmateriaal aan elkaar.

Ik heb bij de wissels een keer blik op de inhoud van het nest kunnen werpen en in ieder geval vanochtend was er nog geen eitje uitgekomen. De wissels gaan zo dat de binnengekomen vogel de ander zo'n beetje van het nest duwt en daarbij direct zelf op het nest gaat zitten, dus ik weet niet hoe snel ik het te zien kan krijgen als er wél een eitje is uitgekomen, maar dat houd ik natuurlijk in de gaten... :)

Waar ik gisteren nog schreef dat ik ernaast kon zitten over het toegenomen aantal Gierzwaluwen boven Beek weet ik dat nu wel zeker! Van die ruim 41.000 die er Breskens zijn gepasseerd zijn er misschien wel wat afgeslagen richting Beek! :)

Klik op de afbeelding hieronder om naar een filmpje te gaan van een tweede oudervogel met nestmateriaal die net voor het begin van het filmpje binnenkwam.En later in de avond vandaag wat mooie giervluchten! Meestal twee of drie Gierzwaluwen, soms vier of vijf. Ik heb af en toe bij het raam op de eerste verdieping gestaan om daar Gierzwaluw-geluiden af te spelen met mijn mobiele telefoon. En daar reageerden de langsvliegende Gierzwaluwen op. Ze kwamen roepend dichtbij langsvliegen. Al die tijd zat er maar één oudervogel in de nestkast. Het was min of meer tijdens een giervlucht dat er een tweede vogel de kast in ging. Dat was even spannend, want dat zou maar zo een indringer kunnen zijn! Maar dat was het gelukkig niet. :) Toen er twee vogels in de kast zaten kwamen er nog wel een paar keer giervluchten langs en toen hoorde ik ook, volgens mij voor 't eerst door het paartje in mijn nestkast, 'dueteren', samen roepen dus. Daar werd door de langsvliegende Gierzwaluwen ook op gereageerd door nog eens roepend langs te vliegen.
Laat in de avond vloog er toch nog een oudervogel uit. In de schemering zag ik een groep gierend rondvliegen en uiteindelijk ergens rond tien uur, toen de straatverlichting al even aan was, kwam de oudervogel toch nog terug. Toen waren ook nog even de eitjes te zien, dus daar zijn er nog geen van uitgekomen vandaag. Ik ben benieuwd naar de activiteit morgenvroeg! :)Deze ochtend niet bijzonder veel activiteit van de Gierzwaluwen, wellicht door het minder goed weer? Wel was de Gierzwaluw op het nest bijzonder veel onder zich aan het frummelen... Maar natuurlijk bleef hij of zij er op zo'n manier bovenop zitten dat er niets te zien was. Op een gegeven moment meende ik echter iets te horen... Het volume op de versterker een heel stuk hoger gezet en daar was inderdaad een onmiskenbaar zacht piepen te horen! Jippie! Het eerste eitje is in ieder geval uitgekomen!

Later vanmiddag wat prachtige actie... Twee Gierzwaluwen kwamen al roepend langsroepen en de Gierzwaluwen die op dat moment beide in de kast zaten riepen terug. De twee buiten bleven maar rondvliegen en vlogen naar de regenpijp en zijgevel en vlak langs de twee nestkasten waar er één bezet is. Het deed me erg denken aan wat ik zag toen ik nog met lokgeluiden aan het werken was... Dus hopelijk gebeurd dit vaker en wordt één van de nog lege kasten eens binnen gegaan!

Overigens tot laat in de middag nog steeds geen blik op de inhoud van het nest kunnen werpen...

Maar zo rond vijf uur was er bij een wissel toch eindelijk een glimps van een jong te zien. Echt maar een glimps... Klik op onderstaande afbeeling om naar een filmpje ervan op YouTube te gaan.


Aardig wat 'bangers' vanochtend. Bangers is de Engelse term voor de eerste en tweedejaars Gierzwaluwen die zoeken naar een nestplaats. Daarbij gaan ze vaak langs kolonies en vliegen dan gierend langs de nestplaatsen, maar ze knallen soms ook tegen objecten of openingen aan om te kijken of die bezet dan wel geschikt zijn. Vanochtend kwamen er twee Gierzwaluwen roepend dicht langs ons huis vliegen. Ze gingen kijken bij de dakrand van de buren en één haakte zelfs even aan bij kast nr. 3, de kast die ik laatst zo'n beetje op de hoek van onze dakgoot heb opgehangen. Erg spannend! De Gierzwaluwen werden nog wat activer doordat ik met mijn mobiele telefoon wat Gierzwaluw-geluiden liet horen door het openstaande raam op de eerste verdieping! :) Op een gegeven moment kwam Lisette, die in de achtertuin bezig was, zelfs zeggen dat er een Gierzwaluw tegen het raam aan de achterkant van het huis was gevlogen!

Verder geen nieuws over de al dan niet uitgekomen eitjes, de ouders blijven er op zitten en bij een wissel gaat er steevast een vogel zo zitten dat mijn zicht op het nestje wordt geblokkeerd. :p

Maar zojuist (rond 13:30) kon ik tijdens een voedersessie zien dat er twee jongen en nog één eitje in het nestje aanwezig zijn. Hopelijk komt dat derde eitje ook nog uit, daar heb ik wel vertrouwen in. Klik op onderstaande afbeelding om naar het filmpje op YouTube te gaan!'s Avonds was tijdens een voedersessie te zien dat inderdaad ook het derde eitje is uitgekomen! :D Wederom kan er op onderstaande afbeelding geklikt worden om er een filmpje van te bekijken dat ik op YouTube heb gezet.


Vandaag zag ik voor 't eerst de jongen helemaal alleen in de nestkast. Het duurde niet lang. Een minuut of vier nadat ik de beelden was begonnen op te nemen kwam er een oudervogel terug die begon te voeren. Een minuut of tien later kwam de tweede oudervogel ook terug. Klik op onderstaande screenshot om naar het filmpje van de eerste voerderbuurt op YouTube te gaan.


Wat een rotweer vandaag... Regen, regen en nog eens regen. De ouders zitten vrijwel de hele dag met z'n tweeën op de jongen, dicht tegen elkaar aan gedrukt. Vanmiddag zag ik drie Gierzwaluwen redelijk hoog in de lucht aan de achterkant van ons huis. Ik dacht dat er toen wel één oudervogel buiten zou zijn. Maar nee hoor. Beide nog op het nest. Later in de middag zag ik door het raam aan de voorkant een Gierzwaluw behoorlijk laag vliegen. Ik had nog niet gezegd "Ik zie een Gierzwaluw vliegen" of hij of zij vloog juist de nestkast in.
Op dit moment regent het wederom zachtjes maar is er toch maar één ouder op 't nest. Ik kan me zo voorstellen dat degene die nu buiten is ergens laag boven het water aan het fourageren is, zoals ik eens boven een slootje nabij Ubbergen zag tijdens dit soort weer. Er staan twee filmpjes van op de pagina met diverse Gierzwaluw foto's en filmpjes bij 5 mei 2009.

Dat dacht ik 's middags. 's Avonds bedacht ik me dat de omstandigheden zo vergelijkbaar waren met die van een paar jaar terug dat de kans groot was dat er nu weer ergens laag foeragerende zwaluwen en Gierzwaluwen te zien zouden zijn. Snel even naar de sloot gefietst waar ik dat destijds zag, maar het wateroppervlak was maar smal (flink dicht gegroeid) en er was geen vogel te bekennen. Dan maar even naar het nabijgelegen Wylermeer waar veel meer open water te vinden is. Daar aangekomen was er een prachtige damplaag boven het water te zien. En zwaluwen. Eerst zag ik er maar een paar, maar hoe langer ik keek, hoe meer het er bleken te zijn! Wat een waanzinning gezicht! Boerenzwaluwen (Hirundo rustica) en Huiszwaluwen (Delichon urbicum) vlogen erg laag boven het water, enkele Gierzwaluwen vlogen meer boven de boomtoppen. De Gierzwaluwen en Boerenzwaluwen in stilte, de Huiszwaluwen kwetterden zo nu en dan nog wel wat naar elkaar. Ik liep ook nog even naar een andere kant van het meer waar ik meer Gierzwaluwen zag en ook nog even probeerde te filmen. Zie de resultaten door op de foto's hieronder te klikken (de filmpjes staan op YouTube)!


Vandaag nam ik rond 22:15 een voedersessie op. Een oudervogel kwam binnen met een duidelijk gevulde keel. De jongen zijn nu 6 dagen oud. Klik op onderstaande afbeelding om naar het filmpje op YouTube te gaan.
Vandaag nam ik op hoe de 8 dagen oude jongen werden gevoerd. De oudervogel maakt vervolgens ook de nestruimte nog een beetje schoon door ontlasting van de jongen op te eten. Klik op onderstaande afbeelding om naar het filmpje op YouTube te gaan.
Klik op onderstaande afbeelding om naar een filmpje op YouTube te gaan van de binnenkomst van beide oudervogels die de 10 dagen oude jongen komen voeren.
Vandaag alleen even een screenshot vanuit de nestkast om de groei van de jongen te laten zien. Ze zijn nu 12 dagen oud en groeien zichtbaar snel! :)
Eergisteren maakte ik een screenshot van het interieur van kast 3. Daar heb ik bij het plaatsen en klein handje donzige veertjes in gelegd. De afgelopen dagen heb ik voorzichtig met lokgeluiden gewerkt om Gierzwaluwen te attenderen op deze beschikbare gemeubileerde woonruimte. Dat heeft zeker effect! De Gierzwaluwen komen regelmatig roepend langsvliegen en gaan soms aan de muur bij de speaker hangen. Erg spannend! De speaker hangt aan de zijkant van nestkast 3, maar een paar centimeter van de invliegopening verwijderd. Goede hoop dat één dezer dagen voor het eerst zou worden bezocht dus! Vandaag kwam ik thuis na mijn werk en bekeek ik de camerabeelden. De veertjes lagen verspreid door de nestruimte! Geen keihard bewijs dat er inderdaad een Gierzwaluw binnen was geweest natuurlijk, maar toch! De wind kan het niet gedaan hebben, de veertjes lagen al sinds eind april precies hetzelfde in de nestkast en in de tussentijd heeft het meerdere malen flink gewaaid. 's Avonds was er weer flink wat aandacht van de Gierzwaluwen. Er kwamen er twee op zo'n manier aanvliegen dat ik wist dat ze richting kast 3 gingen. En ja hoor, daar ging er een naar binnen!!! De tweede Gierzwaluw bleef nog wat rondvliegen en verdween vervolgens. Dat lijkt enorm op hoe het ging toen het paartje in kast 1 zich daar vestigde! (zie bijvoorbeeld het filmpje van 27 juni op de '2010 dagboek foto's en filmpjes'-pagina. De binnengekomen Gierzwaluw heeft voor het eerst in de nestkast overnacht! Klik op de onderste afbeelding om naar een filmpje op YouTube te gaan! Of klik op die daaronder om te zien wat ik later nog vanaf de straat filmde! :D

  


Vanochtend was de Gierzwaluw in kast 3 al vroeg vertrokken. Voor ik naar mijn werk vertrok zag ik nog wel hoe er weer twee Gierzwaluwen aanvlogen, waarvan er weer één naar binnen ging terwijl de tweede nog wat rondjes maakte. Toen regende het nog niet, maar dat deed het vrijwel de rest van de dag wel. Dat heeft er waarschijnlijk wel aan bijgedragen dat er vanavond niet werd overnacht. De weersvoorspelling voor morgen is gelukkig beter, dus wie weet...Vandaag vertrok ik al vroeg richting Amersfoort om de ALV en ledendag van de Vereniging Gierzwaluwbescherming Nederland (GBN) te gaan. Het is dit jaar het tienjarig jubileum voor de vereniging, bij deze nog gefeliciteerd! Zie ook de pagina over deze dag in de happenings-sectie.

In de trein kreeg ik smsjes van mijn vriendin die me liet weten dat er 's ochtends weer één van twee Gierzwaluwen naar binnen was gegaan en dat er later giervluchten langs ons huis gingen. :)

's Avonds rond half tien zag ik één Gierzwaluw in complete stilte een keer of zeven op kast 3 aanvliegen. Op de beelden uit de nestkast was een paar keer een kloppend geluid te horen, de Gierzwaluw raakte dus de kast. Maar er werd niet naar binnen gegaan en de Gierzwaluw verdween weer. Wederom geen overnachting dus, maar nog wel aandacht voor de nestkast. :)Flink wat activiteit weer vanmorgen! Wederom het binnengaan van één van twee Gierzwaluwen en Giervluchten langs nestkast 3. De keer dat er weer één naar binnen ging was het erg spannend, want hij of zij werd op de hielen gezeten door de tweede! Bijna twee in de kast dus! Klik op onderstaande afbeelding om naar een filmpje op YouTube te gaan.Ondertussen groeien de jongen in kast 1 goed! Ze hebben al mooie Gierzwaluw-gezichtjes. :)
Vanavond was het dan zo ver! Het bekende tafereel speelde zich weer af: één Gierzwaluw vliegt de nestkast in en de ander blijft nog rondvliegen en aanvliegen op de nestkast. In de schemering vloog de tweede Gierzwaluw uiteindelijk ook naar binnen! :D

Helaas haperde mijn computer op dat moment nogal en zijn de beelden die ik dacht op te nemen niet vastgelegd. Toen de computer weer een beetje meewerkte heb ik voor onderstaand plaatje van het lieflijk poetsende tweetal alsnog wat opnames gemaakt. Zoals wel te verwachten was bij zo'n late binnenkomst van de tweede Gierzwaluw heeft het paartje ook voor het eerst in de kast overnacht. :)
19 Juni ging ik met Kor Goutbeek, die zich inzet voor vogels in het Willemskwartier in Nijmegen, Gierzwaluw-spotten in die wijk. We zagen er veel en vonden enkele nestplaatsen. Er hangen vooral in de Maerlantstraat ontzettend veel nestkasten voor Gierzwaluwen, geplaatst ter compensatie van sloop van woningen waarin Gierzwaluwen nestelden. Helaas vonden we nog geen enkele bezette kast, wellicht vooral omdat de kasten op plaatsen hangen die niet overeen komen met de plaatsen waar Gierzwaluwen in de gesloopte woningen nestelden. Gierzwaluwen zullen toch vooral gaan zoeken op plaatsen die ze bekend voorkomen en dus niet zo snel verhuizen van zijgevel waar ze in de nok invlogen naar de voorkant van een woning waar ze onder de dakgoot in moeten vliegen. Hopelijk zitten er toch wat avonturiers tussen die zo'n compensatie-kastje in gebruik nemen, die wijzen dan wellicht de weg aan anderen.

We kwamen ook nog door de Brederostraat. Daar zijn in nieuwbouw woningen wat voorzieningen voor Gierzwaluwen opgenomen. Daar is meer over te lezen op de speciale pagina.

Op weg terug naar huis kwam ik in de zware schemering op de Oranjesingel in Nijmegen een Gierzwaluw tegen die keer op keer aanvloog op het moderne kantoorpand van Poelmann van den Broek Advocaten. Toevallig kwam er iemand langs die een tijdje terug met een Gierzwaluw-excursie mee was geweest. Samen hebben we even staan kijken naar hoe de Gierzwaluw aan bleef vliegen, maar op een gegeven moment vloog deze weg. Ik was weer alleen en mijn fiets weer aan het oppakken toen de Gierzwaluw weer terug kwam. Toch maar een filmpje proberen te maken (zie hieronder, vergoot op YouTube, want het beeld is slecht!). Na een keer of tien aanvliegen bleef de Gierzwaluw 'binnen'. Ik heb nog een foto met flits gemaakt in de hoop iets te zien van de Gierzwaluw of waar deze was gebleven, maar er was niets te zien.
De volgende dag ben ik er weer even langs gefietst en heb een tijdje staan observeren. Er kwamen wel giervluchten dichtbij, maar ik zag niets waardoor ik kon vaststellen dat het pand een nestplaats herbergt. Wel kon ik met daglicht nog een foto maken van waar de Gierzwaluw de avond ervoor moet zijn gebleven, vermoedelijk in de rechterhoek boven het raamkozijn. Hopelijk kan ik binnenkort met zekerheid vaststellen dat er daar wordt ingevlogen.
Tijdens het observeren werd ik nog aangesproken door naar buitenkomend personeel. Ze zouden het leuk vinden als ik het zou laten weten als ik iets vond, dus dat ga ik zeker doen. Wellicht leuk voor in een interne nieuwsbrief met een stukje over de vogel.

Ik maakte ook nog foto's van het nét opgeleverde MFC (multi functionele centrum als ik me niet vergis) aan diezelfde Oranjesingel. Daar is aannemersbedrijf Meuwsen B.V. uit Nijmegen weer zo vriendelijk geweest er voorzieningen voor Gierzwaluwen in op te nemen! Hulde aan dit bouwbedrijf, want ik heb er al bij meerdere projecten zeer goede ervaringen mee opgedaan (zie de projectpagina's voor Ziekerstraat Nijmegen en Nije Hof Angeren). Voor dit project aan de Oranjesingel maak ik z.s.m. ook een pagina met meer informatie.

Overigens is kast 3 nu echt bezet door een paartje! Ze komen terug om te overnachten, binnenkort meer!

Filmpje (op YouTube) Oranjesingel, kantoor Poelmann van den Broek Advocaten:


  Vandaag werd er aan het nestje gebouwd in kast 3. Het stelt nog niet veel voor, de veertjes die ik in de kast had gelegd bij het plaatsen zijn zo'n beetje rond het eveneens door mij gemaakte nestkuiltje 'geplakt'. Het is goed te zien hoe dat met speeksel wordt gedaan in het korte filmpje dat ik maakte. Klik op onderstaande afbeelding om het filmpje op YouTube te bekijken.
Vanochtend kwam ik op weg naar mijn werk bij Ubbergen laag foeragerende Gierzwaluwen tegen. Ik had mijn nieuwe camera (een Canon Poweshot SX40 HS) bij me en heb eventjes geprobeerd ze te fotograferen. Het blijft lastig... Onderstaande drie foto's vind ik nog wel aardig. De tweede omdat die laat zien dat de Gierzwaluw een goed gevulde keel heeft (en dus jongen te voeren, want in de keel wordt een bal van gevangen insecten gemaakt om op het nest aan de jongen te voeren) en de staande foto omdat die wat van de snelheid van een vliegende Gierzwaluw uitstraalt. Ook al zijn er erg veel veel mooiere foto's van Gierzwaluwen gemaakt natuurlijk...

     

De jongen in kast 1 zijn nu 24 dagen oud. Klik op onderstaande afbeelding om een filmpje op YouTube te bkijken waarin de jongen gevoerd worden en de oudervogel de nestruimte nog wat opruimd door ontlasting van de jongen op te eten (er zitten nog stoffen in die gerecycled kunnen worden!).
Alleen een plaatje van de schattig uitziende 25 dagen oude jongen in kast 1. :)
De Gierzwaluwen in de op 18 juni 'bezette' kast nr. 3 voelen zich er zichtbaar op hun gemak. Zo schattig hoe ze elkaar poetsen... Klik op onderstaande afbeelding om naar een filmpje op YouTube te gaan waarin te zien is hoe er aan het nest wordt gewerkt en hoe er dus gepoetst wordt. :)
Een van de jonge Gierzwaluwen in kast 1 was vandaag wat aan het oefenen. Fladderen en opdrukken om de vleugelspieren te trainen. Dat kun je natuurlijk het beste boven op je broers of zussen doen... ;) Klik op onderstaande afbeelding om een filmpje dat ik ervan maakte op YouTube te bekijken.Verder maakte ik nog een foto van een naar buiten kijkende jonge Gierzwaluw en van een naar binnen kijkende volwassene bij kast 3. Die ging niet naar binnen, de (vermoedelijke) twee bewoners waren aan het 'bangen', d.w.z., aanhaken, tegen de kast aan vliegen, gierend langsvliegen, etc.

  Vandaag zag ik voor 't eerst ooit een diertje waarover ik al vaak gehoord en gelezen heb: de Gierzwaluwluisvlieg (Crataerina pallida). Een parasiet die alleen op Gierzwaluwen (Apus apus) en Vale gierzwaluwen (Apus pallidus) voorkomt. De Alpengierzwaluw (Apus melba) heeft overigens haar eigen soort: Crataerina melbae. Ik zag het diertje vandaag rond rennen in kast 1, over de oudervogel die kwam voeren en vervolgens over verschillende jongen. Klik op onderstaande afbeelding om een filmpje dat ik ervan maakte op YouTube te bekijken.Verder liep ik weer eens een rondje door de naastgelegen wijk Koningsholster. Eén van de daar te vinden nestplaatsen leent zich uitstekend voor wat fotografie. Ik maakte er al vaker foto's van naar buiten kijkende jongen. Vandaag fotografeerde ik een aanhakende Gierzwaluw en een naar buiten kijkende volwassen vogel.

  Na mijn rondje in het centrum van Nijmegen voor de MUS-telling van Sovon vanavond ben ik nog even bij de Hessenberg en de Oranjesingel gaan kijken. Bij de Hessenberg waren wel 35 Gierzwaluwen te zien die al gierend rondvlogen. Enkele vlogen dicht langs de gevels met neststenen. Ik zag er aanhaken, in en uitvliegen! Wat een levendigheid op dit ontzettend versteende stukje binnenstad! Ik ben er eerlijk gezegd best een beetje trots op dat ik daar een aardig grote rol in heb gespeeld. Zie de pagina over dit project voor meer informatie daarover. En ga er zeker eens kijken als je in de buurt bent, er is vrijwel altijd wel wat Gierzwaluw-activiteit te zien! En ik houd me aanbevolen het te horen als gezien wordt dat de opening in de zwarte gevelstenen direct aan de Lange Hezelstraat gebruikt wordt! :)
Bij de Oranjesingel heb ik eventjes staan kijken bij het MFC (zie hierboven bij 19 juni). Daar zag ik niet veel activiteit en omdat ik nieuwsgierig was ben ik snel iets verderop bij het moderne kantoorgebouw van Poelmann van den Broek Advocaten gaan kijken. Daar heb ik best een tijdje gezeten, maar wat ik zag zei helaas niet veel over de eventuele aanwezigheid van een nestplaats. Ook hiervoor houd ik me aanbevolen!Nadat ik 28 juni voor 't eerst iets nieuws zag (een Gierzwaluwluisvlieg) was het vandaag weer zover. Een gevecht! Ik zag het gebeuren, er kwam een Gierzwaluw kast 3 binnen met nestmateriaal, direct gevolgd door een tweede waarmee direct gevochten werd. Ik ben zo snel ik kon begonnen met opnemen. Toen dat bezig was dacht ik buiten te gaan kijken. Ik liep met mijn camera naar buiten, maar over de oprit naar de voorkant van ons huis lopend zag ik al een Gierzwaluw wegvliegen. Ik dacht dat er dus nog maar één Gierzwaluw in de kast zat, maar eenmaal terug binnen zag ik er nog steeds twee. Mijn vriendin Lisette zei dat er drie vogels in de kast waren geweest. Het filmpje liet vervolgens zien dat toen de derde vogel binnenkwam één van de vogels er vrij vlot vandoor gaat. De sfeer blijft daarna erg gespannen, maar er wordt niet meer echt gevochten. Ik denk dat de vogel die er zo snel vandoor ging de indringer was, want de twee vogels die overbleven bleven werden langzaam maar zeker steeds rustiger. Onderstaand filmpje laat dat niet helemaal meer zien, het duurde namelijk een minuut of 20. Het gevecht zelf dus maar een minuut of 5. Veel minder lang dan ik vaak lees en hoor dat er tussen Gierzwaluwen gevochten wordt (gelukkig!). Klik op onderstaande afbeelding om een filmpje van het gevecht op YouTube te bekijken.
Vandaag filmde ik de binnenkomst van beide vogels van kast 3. Ze zijn nog steeds erg onder de indruk van het gevecht van eergisteren, de vogel die als eerste binnenkwam 'begroette' de tweede nou niet bepaald vriendelijk... Gelukkig was 't daarna wel gewoon rustig.
Vandaag maakte ik wat filmpjes met mijn fotocamera. Eeacute;n van de jongen zat mooi naar buiten te kijken en met de functie "super slow motion" filmde ik een invliegende Gierzwaluw in nestkast nummer 3. Prachtig hoe er met een mooie sierlijke zwaai wordt aangevlogen...

Naar buiten kijkend jong:Slow motion filmpje:Ik maakte ook nog wat foto's. 's Ochtends fotografeerde ik op weg naar mijn werk in de wijk Waterkwartier in Nijmegen een langs een gevel vliegende Gierzwaluw. Op basis van de foto zou je zeggen: daar bevindt zich een nestplaats. Maar ik heb geen in,- of uitvliegende Gierzwaluwen gezien, dus het blijft nog even een vermoedelijke...
Aan het eind van de avond maakte ik ook nog een volgens mijzelf best geslaagde sfeerfoto van een mooi langsvliegend groepje. :)

  Zit je net lekker te oefenen, komt er een oudervogel met voer binnen... :p
Nog een oefen-filmpje, maar nu van heel dichtbij. :)Ook nog een filmpje dat ik staand bij de voordeur maakte. Een stukje waarin er niets te zien was heb ik er tussenuit geknipt.En om de hoek van de straat ontdekte ik vandaag een prachtige... Gierzwaluwnestkast! :D Op advies van iemand die in het Gierzwaluw-rijke wijkje Blekershof hier in Beek woont die blijkbaar ook verstand heeft van Gierzwaluwen maakte de bewoner (met hulp meen ik) deze kast. Inderdaad iemand die er verstand van heeft die advies gaf, want de plaats is kansrijk! Aan de overkant nesteld zeer waarschijnlijk een paartje onder dakpannen en er vliegen dan ook vaak groepjes Gierzwaluwen door de straat. Het duiveltje in mij hoopt natuurlijk dat alle Gierzwaluwen bij mij komen nestelen... ;) Maar ik hoop natuurlijk dat deze mooie kast net zo goed bezet raakt als alle andere kasten! Zo veel mogelijk Gierzwaluwen overal, dat is het ultieme doel! :D
Vandaag maakte ik een foto van twee van de jongen die naar buiten zaten te kijken. :)En een filmpje in slow motion van een oudervogel die net uit de nestkast kwam vliegen.

Klik op de afbeelding om naar een filmpje op YouTube te gaan:De jongen waren er de afgelopen dagen al flink voor aan 't oefenen, vandaag zag ik bij thuiskomst dat er nog maar één in de nestkast zat. Het duurde even voor ik dat zeker wist, want ze kunnen buiten beeld van de camera zitten. Het als enige overgebleven jong oefent er nog flink op los en heeft daar nu alle ruimte voor. De jongen die zijn uitgevlogen waren overigens ongeveer 45 dagen oud. Gierzwaluwen vliegen gemiddeld na 42 dagen uit.
Rond 9 uur vanavond is het laatste jong uit kast 1 uitgevlogen. Mooi dat het een volledig succesvol nestje is geweest! Ik ga ze missen...De jongen mogen dan uitgevlogen zijn, de oudervogels zijn er nog. Ook de twee vogels die hopelijk volgend jaar ook een nestje groot gaan brengen. Aan een wieg wordt nog steeds hard gewerkt. :)
Vandaag filmde ik de binnenkomst van de twee Gierzwaluwen in kast nr. 3. Klik op onderstaand screenshot om het filmpje op YouTube te bekijken.
Vandaag leidde ik een Gierzwaluwen-excursie voor de KNNV Afdeling Nijmegen, de natuurorganisatie waar ik secretaris voor ben. Beginpunt was de viaductweg aan de rand van de Gierzwaluw-rijke wijk Voorstenkamp in het Nijmeegse stadsdeel Dukenburg. Helaas niet zo'n grote opkomst (4 deelnemers), maar goed weer gelukkig. Aanvankelijk was het vrij rustig wat Gierzwaluwen betreft. We fietsten door de wijk en zijn nog langs het nieuwbouwproject De MaasWaal gegaan. Hier zijn speciale neststenen voor Gierzwaluwen ingebouwd. Helaas was er van gebruik door Gierzwaluwen nog niets te zien. In een neststeen in een gevel grenzend aan een slootje had wel overduidelijk een paartje Spreeuwen genesteld... In tegenstelling tot Gierzwaluwen (en Koolmezen en Pimpelmezen waarvan ik al wist dat die ook in neststenen hebben genesteld) houden zij de gevel nou niet bepaald schoon... :s
Terug in Voorstenkamp was het duidelijk dat de activiteit van Gierzwaluwen op een later tijdstip in de avond significant toeneemt... Wat begon met het zien van enkele laagvliegers veranderde snel in een ontzagwekkend schouwspel waarbij we vanaf een pleintje tientallen, misschien wel meer dan honderd Gierzwaluwen laag over daken zagen scheren. Eén Gierzwaluw liet zich nog bijzonder goed bekijken door een flinke tijd aan een muur te blijven hangen.

Jammer dat er niet meer mensen waren om dit mee te delen. Volgend jaar nog maar eens een poging wagen denk ik! Maar in ieder geval dank aan de mensen die er wel waren!
Ik weet niet waarom, maar ik had nog niet eerder gezien dat er in de straat bij ons om de hoek een Gierzwaluw-dakpan op het dak ligt?! :s En dat in een rijtje woningen waarvan ik wél weet dat er in het dak van het eerste huis waarschijnlijk een nestplaats zit. De Gierzwaluw-dakpan ziet er min of meer verstopt uit. Er zitten erg veel Huismussen (Passer domesticus) in deze straat, dus de kans is best groot dat die er verantwoordelijk voor zijn de opening vol te stoppen. Niet dat het heel erg is als er geen Gierzwaluwen naar binnen kunnen overigens. De ligging en hellingshoek van het dak zijn nou niet bepaald ideaal. Dat zou betekenen dat het broedsucces niet erg groot kan zijn.

's Avonds heb ik ook nog Gierzwaluwen boven onze straat geobserveerd en proberen te fotograferen. Er was aardig wat activiteit waarvan een filmpje een indruk geeft (tip: bekijk het op YouTube op een zo groot mogelijk formaat!). Het waren vooral de twee paartjes van de eigen nestkasten die zo actief waren, maar zo nu en dan waren er meer vogels bij betrokken.

  

Klik op de afbeelding om naar een filmpje op YouTube te gaan:Wederom in de avond de activiteiten van de Gierzwaluwen gefilmd. :) En wederom de tip om het filmpje op YouTube op een zo groot mogelijk formaat te bekijken!

Klik op de afbeelding om naar een filmpje op YouTube te gaan:Ik was in eerste instantie van plan weer een filmpje te plaatsen, ditkeer van binnenin de nestkasten. Maar zo'n filmpje zou niet erg spannend zijn. Er was vandaag namelijk in zowel nestkast 1 als 3 een 'plakkende' vogel te zien. In kast 1 werden wat losse deeltjes aan de mooi hoog opstaande nestrand vastgeplakt. In kast 3 is het nest veel minder mooi rond, maar toch werd vooral materiaal rond het uitgegutste nestkuiltje geplakt. Twee simpele screenshots dan maar. :)

  Vandaag had ik een afspraak met Peter Hendriks van Loraz producties in het centrum van Nijmegen. Er zouden wat videobeelden gemaakt worden voor een filmpje voor op de site van het initiatief Ruimte voor Vogels (heeft u al getekend?!). Het gaat nog wel even duren voor er een echte korte film gemaakt is, maar met een professionele camera werden in ieder geval alvast twee uitvliegers vastgelegd! :D Dat zal er in ieder geval alvast erg gaaf uit gaan zien (vast in slow motion!). Met mijn eigen camera legde ik de uitvliegers ook vast, klik op onderstaande screenshots om naar de zeer korte filmpjes op YouTube te gaan. De uitvliegers kwamen uit één en dezelfde neststeen in complex IX van de Hessenberg (klik om naar de pagina over dat mooie project te gaan!). In het tweede filmpje is te zien dat er bij het naar buiten komen van de Gierzwaluw iets naar buiten komt vallen. Helaas zag ik dat pas later op de filmbeelden en heb ik dus niet ter plekke kunnen kijken wat het precies was (waarschijnlijk gewoon een beetje ontlasting, maar toch...).

Klik op de afbeelding om naar een filmpje op YouTube te gaan:


Klik op de afbeelding om naar een filmpje op YouTube te gaan:


En even ondertekenen dat initiatief natuurlijk!Ze zijn weg... Allemaal... 24 Juli zat er in kast 1 nog één oudervogel, vandaag kwam er geen meer terug. In kast 3 zat gisteren nog één vogel, maar ook in die kast vandaag geen Gierzwaluw meer. Tot volgend jaar dan maar, hopelijk dan twee broedpaartjes! :DVanochtend op weg naar mijn werk zag ik bij het passeren van het Hollands-Duits gemaal een paar Gierzwaluwen vliegen. Omdat dit de laatste dagen zijn waarop ik ze zal zien had ik mijn fotocamera bij me en heb ik even een kort filmpje gemaakt. In hoge kwaliteit op YouTube te bekijken, bij voorkeur in een zo'n groot mogelijke weergave. :)

Klik op de afbeelding om naar een filmpje op YouTube te gaan:Vandaag zag ik mijn laatste Gierzwaluw (Apus apus) van 2012, vliegend boven de Waalkade in Nijmegen rond 7:00. Ik ga ze missen!

Terug naar dagboek index

Terug naar homepage