Januari 2012


Vannacht heb ik mijn BolyGuard over het terras uit laten kijken. Op één van de wiggen in de dikke, eikenhouten boomstam die naast de garagedeur ligt druppelde ik valeriaanolie. Op het terras strooide ik een paar stukjes brood uit. Vanochtend stond er één filmpje op het geheugenkaartje. De oude bekende! De éénogige Steenmarter (Martes foina)! Erg leuk! Wat een mooi dier is het toch, zo'n mooie staart, de bewegingen en hoe het hele lichaam zo laag wordt gehouden. Gefilmd rond 5 voor 3 's nachts toen de rust gelukkig weer een beetje was wederkeert.

Bij deze wens ik iedereen een mooi, gelukkig, diervriendelijk en gezond 2012 toe! Vriendelijke groeten, Jochem Kühnen.




Gisterenavond heb ik de BolyGuard maar even snel op 't terras gezet. Gewoon op de tegels. Niet zo'n geweldig standpunt, de tegels worden sterk verlicht door de infrarood LEDs. Geen idee waarom, maar het beeld was op de meeste filmpjes ook enorm wazig, alsof er een dichte mist hing. Dat was niet zo, dus waarschijnlijk was de lens gewoon beslagen. Op één van die mistige filmpjes was een huiskat te zien die langs kwam lopen en vervolgens de doorgang onder de poort gebruikte om de tuin te verlaten. Een filmpje dat minder wazig was staat hieronder. Erg leuk om de snelheid van de muis (vermoedelijk een Bosmuis, Apodemus sylvaticus) te zien. :)




Vandaag haalde ik na mijn werk de Trophy Cam op bij de bosrand waar die sinds eind vorig jaar hing. Morgen ga ik de camera in een tuin hangen bij iemand die vermoedelijk Dassen (Meles meles) op bezoek krijgt! Maar eerst de filmpjes van de bosrand...
Er waren er weer aardig wat gemaakt. Weer een Ree (Capreolus capreolus) tijdens een nachtelijk bezoek. Ook weer een huiskat, degene die ik op die locatie al vaak heb gezien/vastgelegd. Verder een Vos (Vulpes vulpes) die zich duidelijk niet bewust was van de aanwezigheid van een camera...



En dan op Nieuwjaarsdag, midden op de dag, deze prachtig scherpe beelden! Kijk, daarom heet dit dus een HD Trophy Cam!



En het laatste filmpje dan... Een Wild zwijn (Sus scrofa)! Wat een enorm dier zeg! Helaas met de rug naar de camera het beeld uit wandelend... Het leek even een beetje een teleurstelling te worden, maar toen.... :D




Gisterenmiddag heb ik de Trophy Cam bij iemand in de tuin geïnstalleerd in de hoop te bevestigen dat de putjes in het gazon aldaar gemaakt worden door een Das (Meles meles). In de geweldige Veldgids Diersporen las ik een erg goed kloppende omschrijving:
Snuitputjes
De wroetsporen van dassen kunnen tweeërlei zijn. Wanneer een das naar eetbare zaken in de humuslaag van het bos, langs een veldweg of op de bodem van een droge sloot of greppel zoekt, laat hij meestal zogenaamde ‘snuitputjes’ als spoor achter. Dit zijn kleine, met de voorpoot gemaakte kuiltjes van maar enkele centimeters diep en vaak niet meer dan tien cm in doorsnee, waarin met de snuit is gewroet. Soms staat de neusafdruk er nog herkenbaar in. Het gras er omheen is vaak enigszins cirkelvormig verbogen en het lijkt alsof dit door een klein windhoosje is ontstaan. De vorm van deze snuitputjes is conisch, zelden komvormig.


Ik ben benieuwd of er een Das gefilmd gaat worden. De putjes lijken me in ieder geval zéér waarschijnlijk van deze soort afkomstig!

Op weg naar die tuin kwam ik langs een mij bekende groeiplaats van Gevlekte aronskelk (Arum maculatum). Daar stopte ik de fiets even om te kijken, want ik meende al flink wat 'punten' te zien. En inderdaad, er was al flink wat aronskelk boven de grond te zien! Zelfs al compleet ontvouwde bladeren! Omdat ik in de tuin waar ik de Trophy Cam achterliet ook aronskelken boven de grond zag ben ik vandaag maar eens in de eigen achtertuin op zoek gegaan naar de opkomende voorjaarsflora. Zie hieronder het resultaat. Houd, zoals bij alle foto's op deze site, de muiscursor even stil boven een foto voor meer informatie erover.

     

Later vandaag zag ik wat bewegen in de Callicarpa (de 'paarse besjesstruik'). En inderdaad, zoals ook in november 2010 (link naar Engelstalig dagboek van 2010), een Zwartkop (Sylvia atricapilla)! Toen was het een vrouwtje met haar mooie kastanjebruine petje, nu een mannetje met het naamgevende zwarte petje. Ik kreeg het niet voor elkaar een mooie foto te maken, net als vorige keer... Leuk om in de tuin te zien, dit vogeltje waarvan de meeste soortgenoten nu in zuidelijker oorden vertoeven. Elk jaar schijnen er meer Zwartkoppen te proberen hier te overwinteren. Met een zachte winter als deze tot nu toe is moet het wel lukken. En dan dus in allerlei tuinen besjes eten. Dat mag natuurlijk ook in onze tuin, alleen staat de Callicarpa wel op de nominatielijst uit de tuin verwijderd te worden om plaats te maken voor een Gelderse roos (Viburnum opulus) of een Gewone vogelkers (Prunus padus) waar de bloemen zo héérlijk van geuren...




Gisterenmiddag zette ik de BolyGuard neer dicht bij de stenenhoop achter in de tuin (tegen de achterkant van de berging aan met de takkenhoop er tegenaan leunend). Daar heb ik al meerdere keren een Bruine rat (Rattus norvegicus) gefilmd, maar ik heb die al een tijdje niet meer gezien. Het is ook al weer even geleden sinds ik één van de cameravallen bij de stenenhoop heb neergezet, maar de rat had ik ook wel eens ergens anders in de tuin gefilmd. Nu dus maar weer eens gekeken, want de rat zou toch wel elke dag onder de stenenhoop vandaan moeten komen om eten te gaan zoeken leek me. Vanochtend bekeek ik wat er gefilmd was. Dik in de veertig filmpjes! Niet vreemd, want er was nogal wat activiteit geweest. Op basis van verschil in grootte zou ik zeggen dat er twee Rosse woelmuizen (Myodes glareolus) actief waren en een Huisspitsmuis (Crocidura russula).
Maar géén Bruine rat dus!
Alle drie onderstaande filmpjes zijn samengevoegde fragmenten van filmpjes. Bij het bekijken van het uiteindelijke filmpje van de Huisspitsmuis kwam ik erachter dat het laatste fragment waarschijnlijk geen Huisspitsmuis, maar de grote van de twee Rosse woelmuizen laat zien. Iets te veel gedoe om dat er weer uit te knippen, dus bij deze.

Verder zag ik vandaag weer beweging in de Callicarpa, en ja hoor, daar was weer een Zwartkop (Sylvia atricapilla). Ditkeer een vrouwtje! Wederom niet makkelijk op de foto te krijgen, dus dan maar weer een bewijsplaatje. :)

  

Compilatiefilmpje van de Rosse woelmuis:


Compilatiefilmpje van de kleinere Rosse woelmuis:


Compilatiefilmpje van de Huisspitsmuis (let op het laatst fragment, wat een hyperactieve beestjes zijn het toch!):



Van de week mailde ik naar Waveka (Natuurbeschermingsartikelen en decoratieartikelen) om te vragen of er iets gewijzigd kon worden op hun infoblad met plaatsingsinstructies voor Gierzwaluwnestkasten en stenen (link opend het betreffende PDF bestand). Daar stond namelijk een minimale hoogte voor het plaatsen van nestvoorzieningen op vermeld welke ik nogal aan de krappe kant achtte en een maximale hoogte welke ik helemaal niet van toepassing achtte. Die bedroeg 20 meter, maar ik ken voorbeelden uit de praktijk (waaronder de Hessenberg in Nijmegen) waarbij Gierzwaluwen op grotere hoogtes nestelen. Als er aan het oude infoblad was voldaan bij de Hessenberg waren de neststenen die als eerste bezet raakte niet eens geplaatst en was het misschien wel een heel stuk minder snel gegaan met mijn meest succesvolle lobbyproject.
Ik kreeg al spoedig een positieve reactie van Waveka en niet lang daarna was alles al aangepast!

Iets heel anders nog, vandaag ging ik ook even kijken of er al iets door de Trophy Cam was gefilmd. Zoals ik 7 januari al schreef hangt die nu bij mennsen in de tuin waar waarschijnlijk Dassen op bezoek komen. Op de camera waren aardig wat filmpjes vastgelegd. Een Vos (Vulpes vulpes) kwam vrijwel elke nacht op bezoek. Verder waren er alleen nog vogels te zien. O.a. een Ekster (Pica pica). Ik heb de camera nog in de tuin laten hangen en kan dus nog geen van de gemaakte filmpjes laten zien. Hopelijk volgende keer wel Dassen!



Vandaag gingen Lisette en ik, net als gisteren, wandelen in het bos hier achter (Dal Palland, Filosofendal en zo). Gisteren waren we niet langs het Filosofendal gekomen, dus daar begonnen we vandaag zo'n beetje mee. We hebben een aardig eind gewandeld, het was ook zulk prachtig weer! En wat ik gisteren al deed, deed ik vandaag weer: zoeken naar de 'mibo' (Middelste bonte specht (Dendrocopos medius)). Ik kijk dan vooral naar de kruinen van eiken, maar daar vond ik net als gisteren, vandaag niets. Tot ik een specht op hooguit vier meter hoogte tegen een stam aan zag zitten, hakkend. Die had wel een heel wit gezichtje! En ja hoor, een mibo! Nog best redelijk op de foto gekregen ook! :)

  



Vanochtend ging ik mijn BolyGuard maar eens ophalen. Ik had hem ongeveer een week geleden opgesteld langs een watergang waar ik bevervraatsporen had gezien, sommigen vrij vers. Op weg naar de locatie zag ik een groepje Putters (Carduelis carduelis) acrobatische toeren uithalen om elzenpropjes leeg te kunnen eten. Iets dat ik vaker door Sijsjes (Carduelis spinus) gedaan zie worden, maar goed. Verder kwamen twee langgesnavelde vogels langsvliegen, ik ben er vrij zeker van dat het Watersnippen (Gallinago gallinago) waren. Ver weg zag ik nog een Grote zilverreiger (Casmerodius albus) die ik wel fotografeerde, maar niet geweldig (de Putters ook wel op de foto gezet, maar die waren door de verrekijker toch zo veel mooier te zien...). Op weg naar de camera kwam ik weer langs een val voor Muskusratten (Ondatra zibethicus, zie vooral www.muskusrat.info). Een val waarin ze levend gevangen worden gelukkig, want anders was er nu een Waterhoen (Gallinula chloropus) een groter slachtoffer geworden. Dat was namelijk wat er in de val zat, een bange Waterhoen. Ik heb het dier vrijgelaten.
Het was nog best een onderneming om bij de camera te komen. Ik had mijn best gedaan bij het plaatsen... Ik moest mezelf door flink wat ruigte werken om er weer bij te komen. Terwijl ik de camera los aan het maken was zag ik aan de overkant van de watergang iemand aan komen lopen waarvan het me zeer waarschijnlijk leek dat dat de rattenvanger was. Een tijd later kwam ik hem bij een brug over de watergang tegen. Ik vertelde hem dat ik een Waterhoen uit de val had vrijgelaten en hij zei 'Oh, was jij dat'. We hebben even gesproken over rattenjacht en zo. Een aardige man, maar ik ben 't niet eens met de jacht. 'Dweilen met de kraan open' is een zéér toepasselijke uitdrukking die dan ook op de homepage van de al eerder genoemde site www.muskusrat.info wordt genoemd. Muskusratten planten zich sneller voor dan je ze kan wegvangen. Elk jaar worden er heel wat gedood, maar het aantal in de natuur blijft zo'n beetje hetzelfde.
Ik ben geen fan van het introduceren van exoten en daar is de Muskusrat en de Bruine rat (Rattus norvegicus) ook trouwens, er wel een van. Neemt niet weg dat ik het de dieren natuurlijk niet kwalijk kan nemen. Wij als mensheid maken er een zooitje van door met alles heen en weer te slepen, maar we geven de planten en dieren de schuld en gaan die te lijf...
Maar terug naar leukere zaken, de cameraval! De hierboven genoemde Bruine rat was een aantal keren gefilmd. Verder ook, zoals wel een beetje verwacht, een Waterhoen. Maar geen Bever, die ik, gezien de knaagsporen in de nabijheid wel had verwacht. Volgende keer beter!

Dicht bij waar de camera hing fotografeerde ik ook nog een mooi bladrozet van Gewone engelwortel (Angelica sylvestris). Angelica verwijst waarschijnlijk naar het idee dat aartsengel Raphaël deze heilzame plant aan de lijdende mensheid zou hebben geschonken. De plant zou zelfs helpen tegen de pest! Sylvestris verwijst naar 'bos', hoewel de plant vaak niet in bossen groeit maar op andere moerassige plaatsen. Maar ook wel aan bosranden of in beekbegeleidende bossen. Hoe dan ook, in dit geval dus tussen de rietruigte langs de waterweg nabij het Wylermeer (dat laatste had ik nog niet vermeld bedenk ik me zojuist).
Een mooie plant met mooi blad die ik hopelijk eens in de tuin kan laten groeien!

  






Het was er niet echt het weer voor (vannacht een paar graden boven nul, vandaag ietsie warmer dan in een koelkast), maar vandaag trof ik een erg mooi gevlekte Gewone pad (Bufo bufo) aan naast de 'vijver'. Een beetje een duf exemplaar wel...
Vandaag bezocht ook 'de' geringde Merel-man (Turdus merula) onze tuin weer. Ik zou het ringetje wel eens af willen lezen, maar daarvoor zou ik 'm toch echt moeten vangen denk ik. Met een foto genomen door het raam lukt het in ieder geval niet... :p

  



Vanacht heb ik mijn BolyGuard camera op 't terras opgesteld. Stukjes brood dienden als methode om bezoekers even op de plaats te houden zodat de camera tijd kreeg aan te springen (dat duurt ongeveer één seconde). Vanochtend bekeek ik de beelden en zag ik de oude bekende éénogige Steenmarter (Martes foina) van de stukjes brood eten. Aan het einde van het filmpje loopt de marter verder de tuin in en slaat aan het eind van het graspaadje linksaf. Er werd daarna geen filmpje meer gemaakt, dus ik ga er vanuit dat de marter de tuin in de hoek linksachter de tuin heeft verlaten. Dat kan dan alleen door een schutting over te klimmen. Geen probleem voor de Steenmarter die goed kan klimmen. Het leek me wel leuk dat eens vast te leggen, dus stelde ik de camera vandaag zo op dat de schutting in de hoek ook in beeld was. Onderstaande foto's laten zien hoe de camera stond en wat ongeveer het uitzicht was. Er zit trouwens een stukje groen plexiglas met een elastiekje voor de LEDjes gemonteerd om te proberen het licht wat minder duidelijk zichtbaar te maken (wat niet echt werkt geloof ik).



Naast de 'vijver' trof ik ook weer de gevlekte Gewone pad (Bufo bufo) aan. Nog steeds (of alweer?) erg duf, dus ik kon een mooie close-up foto maken.

     



Helaas, geen over de schutting klimmende Steenmarter op film vanochtend. Wel leuke close-ups! :D



Naast de 'vijver' nog steeds de Gewone pad, die er nu toch wel heel beroerd aan toe lijkt te zijn... :( De muizen in onze tuin lijken zich dan weer wel goed te voelen, overal zijn muizenholletjes te vinden. Op onderstaande foto één zoals die achter de berging tussen de knolletjes en jonge plantjes van Speenkruid (Ranunculus ficaria subsp. bulbilifer).

  



Terug naar dagboek 2012 index Terug naar homepage