Maart 2012


Vanmorgen haalde ik mijn (inmiddels gestolen) Trophy Cam op uit het bos hier in Beek. Hij hing daar ruim twee weken. In totaal werden er 8 diersoorten gefilmd: Ree (Capreolus capreolus), Das (Meles meles), Steenmarter (Martes foina), Vos (Vulpes vulpes), Bruine rat (Rattus norvegicus), Haas (Lepus europaeus), Mens (Homo sapiens) en Wild zwijn (Sus scrofa).
De mensen waren hun hond aan 't uitlaten. Midden in het bos? Erg vreemd. Ze zagen de camera wel, maar hadden in eerste instantie niet door wat het nou was. Toen ze dat wel doorkregen zwaaiden ze even en liepen weer verder.
Een kleine selectie van de filmpjes dan maar:

Das:


Wild Zwijn:


En later op de dag deed ik nog een erg leuke waarneming! Een mannetje Huismus (Passer domesticus) zat bovenop de mussenkast! It's all yours buddy! :D

In de achtertuin maakte ik later op de dag nog wat foto's van o.a. ontluikend groen. Ik was een tijdje in de veronderstelling dat een groot bladrozet er een was van Rode zonnehoed (Echinacea purpurea), maar achteraf gezien snap ik niet waarom ik dat dacht. Het is een koekoeksbloem! Avond of Dag, dat weet ik nog niet zeker, maar ik denk Dagkoekoeksbloem (Silene dioica). Verder komt er een leuke hoeveelheid Daslook (Allium ursinum) op achter in de tuin, tussen Look-zonder-look (Alliaria petiolata), Robertskruid (Geranium robertianum)) en Akelei. Ik was ook erg blij met de opnieuw opkomende Grote centaurie (Centaurea scabiosa), maar een paar dagen na het maken van onderstaande foto was het volledig opgegeten door slakken... :(

        



Vandaag maakten Lisette en ik een boswandeling. Het paadje naar Dal Palland op wandelend kwamen we een Rosse woelmuis (Myodes glareolus). Die verraadde zich met geritsel en liet zich vervolgens leuk bekijken. :)

Na de boswandeling zag ik nog mijn eerste hommel van het jaar! Welke soort weet ik niet, ze vloog op een afstandje voorbij.
BR> Tot slot ook in de tuin nog iets voor het eerst dit jaar: opkomend Schaduwkruiskruid (Senecio ovatus)! Leuk dat weer te zien!

     



Ik doop deze dag tot Huismusjesdag! :D

     



Vanochtend haalde ik de Bolyguard cameraval uit de tuin. Bij het bekijken van de resultaten op de computer zag ik weer een oude bekende! Het was weer even geleden, maar daar was toch weer de éénogige Steenmarter (Martes foina). Hij of zij kwam kleine stukjes brood eten en liet daarbij een paar keer goed haar oog zien dat geen licht reflecteerd.



Later op de dag maakte ik nog wat foto's in diezelfde achtertuin. Naast het 'moerasje' (een ingegraven cementkuip met zand verzadigd met water) groeit een prachtig groot rozet van Pinksterbloem (Cardamine pratensis). Ik ben benieuwd hoe dat er al bloeiend uit gaat zien!
Vlak daarbij komt een plant op waarvan ik in eerste instantie niet wist wat het was. Ik hoopte nog even op Rietorchis (Dactylorhiza majalis subsp. praetermissa) omdat ik die lang geleden gezaaid heb, maar kwam tot de conclusie dat dit toch 'gewoon' Smeerwortel (Symphytum officinale) moet zijn!
Achter in de tuin dan nog iets waarvan ik wel direct wist wat het was. Wat ziet dat er krachtig uit zeg! Flinke knollen en krachtige paarse uitlopers van Knopig helmkruid (Scrophularia nodosa).

     



Op het leemwandje dat ik (succesvol) maakte voor de Gewone sachembij (Anthophora plumipes) zat vandaag een wespje. Waarschijnlijk een muurwesp (Ancistrocerus sp.). Ze kwam er niet om te nestelen, maar om wat leem weg te knagen om elders een nestje mee af te sluiten of misschien om een tussenschotje mee te maken. Muurwespen nestelen net als bijvoorbeeld metselbijen in een cilindervormige holte, bijvoorbeeld in een oude vraatgang van een keverlarve. Daar maken ze cellen door tussenschotjes te maken en in elke cel worden enkele prooidieren (ruspjes van nachtvlinders) gelegd waar vervolgens een eitje op wordt gelegd.

  

Met de post kreeg ik vandaag een prachtige Gierzwaluw-kaart! Dat omdat ik op Beleef de Lente een Gierzwaluw adopteerde. :)




Vanochtend ging ik mijn Trophy Cam weer uit het bos halen. Hij hing nog op dezelfde plaats als de vorige keer (2 maart). Er waren niet veel bijzondere nieuwe filmpjes gemaakt. Een Vos (Vulpes vulpes) liet zich regelmatig zien en er kwam een paar keer een Das (Meles meles) langs. Grappig om te zien hoe kleine diertjes zich snel op hun gemak voelen in een onnatuurlijk object zoals de veiligheidsbehuizing van de Trophy Cam. Dat is een metalen behuizing waarin de Trophy Cam precies past, af te sluiten met een hangslot en aan bijv. een boom te bevestigen met een kabelslot.

De camera nam ik ditkeer mee om hem eens ergens anders op te hangen en wel in het Reichswald in de buurt van Grafwegen. Een tijd terug werd daar melding gemaakt van mogelijk een Wolf (Canis lupus). Waarschijnlijk betrof het een hond, maar het Reichswald lijkt me wel een kanshebber voor het waarnemen van een Wolf. Dus hing ik de camera op in een stuk bos, ongeveer 50 meter van het pad, aan een boom. Ik strooide wat stukjes brood en wat zaden uit en druppelde valeriaanolie. In de verte zag ik nog een Edelhert (Cervus elaphus) wegrennen! Dat was veelbelovend! Maar toen ik 28 april terug ging om de resultaten te bekijken (ik had m'n notebook meegenomen om het geheugenkaartje uit te kunnen lezen en daarna weer terug in de camera te stoppen) was de camera verdwenen... 'Bear-safe' was de veiligheidsbehuizing, maar 'human-safe' is echt onmogelijk... Iemand moet met een betonschaar het kabelslot door hebben geknipt om waarschijnlijk thuis ook nog eens het hangslot te breken... Bah, bestolen worden is zo ontzettend rot! :(

Maar goed... Dat wist ik 12 maart dus allemaal nog niet. En eenmaal thuis wierp ik nog een blik in de mussenkast en zag daar een aardig nestje in aanbouw! Goed bezig musjes! :)

     



Vandaag ontving ik met de post het themanummer over bijen van de Entomologische Berichten, het blad van de Nederlandse Entomologische Vereniging (NEV). Het is het Jaar van de Bij, vandaar dit themanummer. Er staat ook een artikel in dat ik schreef, over Andrena bimaculata, waarvan er duizenden nestelen in roggeakkers op de Duivelsberg. Het artikel (klik voor een PDF ervan) is ook te vinden op de website van de Werkgroep Flora en Fauna Gelderse Poort.




Tijdens een rondje tuin heb ik weer eens wat foto's gemaakt. Het was me eerder al opgevallen dat er naast een pol Blauwe druifjes (Muscari botryoides) een gat was ontstaan. Vandaag viel het me op dat daar duidelijk een bolletje een gang in is getrokken! Het werk van een Rosse woelmuis (Myodes glareolus) wellicht?

  

Aan de andere kant van het graspaadje dat verder de tuin in leid vond ik een klein kiemplantje in een waarschijnlijk behoorlijk kansloze situatie. Kiemen in een klein beetje aarde dat zich in een leeg huisje van een Segrijnslak (Cornu aspersum) heeft verzameld bied niet veel hoop voor de toekomst lijkt me...



Wat wél hoop voor de toekomst bied is het geweldige plakkaat Pinksterbloem (Cardamine pratensis) dat naast het 'moerasje' groeit! Vol bloemknoppen! :D

  

Achter in de tuin ook leuk ontwikkelende plantjes. Twee 'look'-planten groeien daar door elkaar heen: Daslook (Allium ursinum) met haar makkelijk te herkennen ovale bladeren en Look-zonder-look (Alliaria petiolata). Look-zonder-look heeft die ietwat vreemde naam omdat ze qua uiterlijk niet op Look (Allium spp) lijkt (zoals uien en Daslook), maar er bij kneusing van de bladeren wel een heel duidelijke look-geur te ruiken is. Look-zonder-look is trouwens net als de voorgenoemde Pinksterbloem waardplant (voedselplant voor de rupsen) van het Oranjetipje (Anthocharis cardamines). Vorig jaar heeft deze vlindersoort eitjes op Pinksterbloem gelegd waaruit de mooie rupsjes tevoorschijn kwamen die zich vervolgens tegoed deden aan de vruchtbeginselen. Zie bijv. het dagboek van 25 april 2011. Het is natuurlijk niet gunstig voor de voortplanting van de Pinksterbloemen, maar toch is de vlinder en zijn haar rupsen meer dan welkom in onze tuin!




Van de broer van Lisette kregen we laatst een aantal terrastegels. Dat zijn tegels waarbij zich aan de onderkant een soort gootjes bevinden voor afwatering. Vandaag hebben Lisette en ik ze van oprit naar achtertuin verplaatst waarbij ik ze stapelde tot een soort muurtje waar door alle gootjes enorm veel kieren en holtes in bestaan. Ongetwijfeld dat hier wel wat beestjes een beschut plekje in gaan vinden! En dat die beestjes dan weer voedsel voor andere beestjes zijn natuurlijk. :)



Vandaag waagde ik ook een blik in de Huismussennestkast. De Huismussen (Passer domesticus) zijn de afgelopen tijd hard aan het nestje aan het werk geweest en dat is te zien! Vergelijk maar eens met de foto van 12 maart! :)




M.b.v. de BolyGuard cameraval heb ik vannacht geprobeerd een beeld te krijgen van welke dieren bij de Blauwe druifjes bezig zijn of zijn geweest. Er werden drie zoogdieren gefilmd. Geen Rosse woelmuis waarvan ik eerder dacht dat het de dader was. Maar twee dieren kwamen wel een keer uit hetzelfde holletje!

Een Huisspitsmuis (Crocidura russula) naast de Blauwe druifjes:



Een Bosmuis (Apodemus sylvaticus) naast de Blauwe druifjes:



De derde was een Egel, maar die liet zich maar héél even zien.



Geen foto, geen lang verhaal, alleen even de vrolijke melding van de eerste waarneming van een Gewone Sachembij (Anthophora plumipes) van dit jaar! :D



De Smeerwortel (Symphytum officinale) is haar blad aan het ontrollen waardoor nu de typische nervatuur en kleur te zien is.



Een andere plant die zich snel aan het ontwikkelen is is het Knopig helmkruid (Scrophularia nodosa). Paarsachtige krachtig uitziende scheuten knallen uit de grond! :)




In de achtertuin vond ik vanochtend een zonnende Huisspitsmuis (Crocidura russula). Erg rustig en ik kon best dichtbij komen. Alleen zat er allemaal spul voor, dus een echt mooie foto lukte helaas niet.
Ook een mooie foto maken van het nest van de Huismussen (Passer domesticus) lukte niet, want al uit het raam hangend met gestrekte arm een foto maken van iets dat diep in een kleine nestruimte zit is niet echt makkelijk. Maar de foto laat wel aardig zien hoeveel nestmateriaal Huismussen aanslepen...

Ik kreeg het wel voor elkaar een leuke foto van een Grote wolzwever (Bombylius major) te maken. Volgens mij was het een pas uitgeslopen exemplaar aangezien hij of zij er zo piekfijn uitzag en het nog vrij vroeg in het seizoen is voor deze warmteminnende vliegen. De grote snuit ziet er misschien gevaarlijk uit, maar is dat zeker niet. Het is een zuigsnuit waar nectar mee uit bloemen wordt gezogen. Heel onschuldig dus. Minder onschuldig is de wijze van voortplanten van deze vliegensoort. Ze parasiteren namelijk op zandbijen (Andrena sp.). Vrouwtjes kunnen regelmatig gevonden worden bij kale stukjes droog zand. Daar 'dopen' ze hun achterlijf dan in om de eitjes met zandkorrels te bedekken. Die worden namelijk bij de ingang van het nest van een zandbij afgeworpen en door de camouflage vallen ze minder op. De eitjes komen snel uit, de larve kruipt dan het bijennestje in en eet daar de voedselvoorraad die voor de bijenlarve was bedoeld op en de larve van de bij zelf. Uit het nest komt dan dus een nieuwe wolzwever in plaats van een bij. Toch vind ik het wel leuk wolzwevers te zien. Ze zijn mooi en vliegen, zoals hun naam al doet vermoeden, op een sierlijke zwevende manier.

's Avonds maakte ik foto's van een vogeltje dat in de tuin van de overburen zat. Wat was dat nou voor een soort?! Via de mailgroep van de Vogelwerkgroep Nijmegen e.o. kwam ik er uiteindelijk achter dat het een soort kleurkanarie moet zijn geweest. Een ontsnapt vogeltje dus. Hopelijk geniet hij of zij van de verkregen vrijheid! :)

        



Elk jaar weer erg leuk, vogels voorzien van nestmateriaal. Van m'n zwager kregen we een flinke zak hondenhaar en dat heb ik in een sinaasappelnetje gestopt en in de tuin aan een paTITLEje gebonden. De Kauwen (Corvus monedula) waren er vandaag flink van aan het plukken! Ze plukten het uit 't netje en vlogen ermee naar boven, naar onze schoorsteen... :p
Interessant aan de Kauwen op onderstaande foto's is dat de ene witte vlekjes heeft (zogenaamd gedeeltelijk leucisme) en de ander een opvallend lichte hals-streep (lijkt een Noordse kauw (Corvus monedula monedula)). Zou leuk zijn om te zien wat voor jongen deze beide typische Kauwen grootbrengen!

     



Gisteravond stelde ik de BolyGuard cameraval op zo'n beetje midden in de tuin op het graspaadje. Vanochtend bekeek ik de resultaten en zag ik heel leuk een Egel (Erinaceus europaeus) op me af komen lopen. :) Er was ook nog een Huisspitsmuis gefilmd, maar omdat die natuurlijk, zoals TITLEijd, heel erg snel was, is daar niet veel bijzonders van te zien.




Niet alleen Kauwen plukken hondenhaar uit het sinaasappel-netje, de Koolmezen (Parus major) kunnen het ook wel gebruiken om hun nestje lekker zacht mee te bekleden! Echt een aanrader, zo rond half maart nestmateriaal aan de vogels aanbieden, erg leuk om te zien hoe ze het verzamelen!




Wat was vandaag een rot-dag zeg... Het begon zo mooi. Een vrije dag, prachtig weer en hoopvol en nieuwsgierig op weg naar het stukje Reichswald nabij Grafwegen waar ik mijn Trophy Cam cameraval had opgesteld, een week of twee geleden. Ik had mijn laptop meegenomen om de gemaakte filmpjes daarop te kunnen zetten zodat ik de camera nog langer kon laten hangen. Maar dat ging dus mooi niet door, want de camera was gestolen... :(
Ondanks een gegraveerd metalen plaatje met mijn gegevens die bevestigd was op een metalen 'security case' met hangslot en het feit dat het geheel met een kabelslot aan een boom was bevestigd...

Onderweg erheen maakte ik toen nog opgewekte stemming een foto van massaal bloeiende Bosanemoon (Anemone nemorosa). En voor ik van huis was vertrokken ook nog een van de twee Kauwen die in onze schoorsteen nestelen. Wat zien ze er schattig uit hè? :)

  

Tijdens een wandelingetje rond het Wylermeer in minder vrolijke stemming over het verlies van mijn Trophy Cam zag ik nog een Wezel (Mustela nivalis). Ik filmde het beestje, maar die liet zich maar héél even zien. Op het eind van het filmpje wel even met een mooie pose waar onderstaande afbeelding dan ook een screenshot van is. :) Klik erop om naar het ietwat warrige filmpje op YouTube te gaan.




Een tijd terug heb ik een doorgang voor Egels (Erinaceus europaeus) (en andere liefhebbers) gemaakt in de schutting tussen onze tuin en die van de achterburen. Er zat onderaan een lat al erg los, het was eigenlijk een kwestie van een beetje wrikken. Geïnspireerd door de bezoekjes van een Egel aan onze achtertuin de laatste tijd heb ik gisteravond de cameraval eens opgesteld om te kijken of de doorgang wordt gebruikt. Er werden twee filmpjes gemaakt. Op de ene is de Egel te zien terwijl die door de lage begroeïng en de strooisellaag gaat, op de andere is in een paar seconden te zien hoe de Egel inderdaad onder de schutting door gaat! :) Klik op onderstaande screenshot van dat filmpje om het op YouTube te bekijken.




Terug naar dagboek 2012 index Terug naar homepage