Januari 2013


Een goed begin van het nieuwe jaar: een excursie met de Vogelwerkgroep Nijmegen e.o. door het werkgebied. We bezochten eerst de bossen bij Beek (lekker dicht bij huis, hoewel ik wel eerst naar het startpunt in Nijmegen moest fietsen :p). Er werd natuurlijk gehoopt op een Middelste bonte specht (Dendrocopos medius), maar die werd helaas niet gezien. Wel zagen we een Eekhoorn (Sciurus vulgaris), hoewel minder bijzonder toch altijd leuk. Na de bossen was het de buurt aan de Millingerwaard. Veel water daar nog van de hoge waterstand in de nabijgelegen Waal. We zagen er een Goudvink (Pyrrhula pyrrhula), een vrouwtje dat zich aardig liet bekijken maar te ver weg zat voor een redelijke foto. Gelukkig werd er beloofd dat we er veel meer zouden zien bij de Kraayenbergse plassen. Maar voor het zo ver was zagen we nog wel een stel Toppers (Aythya marila). Eenden die erg veel op Kuifeenden lijken en mij eerlijk gezegd niet zo veel doen. Een Klapekster (Lanius excubitor) vond ik dan wel weer erg leuk!
Toen op naar de Kraayenbergse plassen waar we een flinke wandeling maakten. Daar inderdaad veel Goudvinken! En Barmsijzen (Carduelis flammea) waarbij werd gediscussieerd over kleine of grote. Ondersoorten waar ik geen verstand van heb, ik genoot hoe dan ook wel van de mooie vogeltjes. :) Verder héél ver weg een Parelduiker (Gavia arctica) zien zwemmen! Alleen het idee al dat daar een vogel zwom (en vooral dook) die er 's zomers zo ontzéttend mooi uitziet! Zie bijv. deze foto op Birdpix.nl! :D Tot slot vanuit de kille, saaie en verder erg doodse haven van Beers (als ik me niet vergis) nog twee Kuifduikers gezien. Helaas natuurlijk in winterkleed waardoor ze er niet zo bijzonder uit zagen. Al met al een gezellige, leuke en geslaagde dag!

Oh ja, en aangezien dit de eerste dagboek invoer is van dit nieuwe jaar wens ik bij deze iedereen weer een mooi, gelukkig, diervriendelijk en gezond jaar toe!

                 In de Lijsterbesstraat in Beek, om de hoek van waar ik woon, zitten nog aardig wat Huismussen (Passer domesticus). Ze zitten in dichte struiken waar dan flink wat getsjilp uit komt, maar ook, zoals het hoort zou ik zeggen, in de dakgoten. Vandaag maar eens een foto proberen te maken van een mannetje dat zat te zingen (tsjilpen dus :p).

Later vandaag maakte ik minder leuke foto's... Het 'vijvertje', een ingegraven speciekuip vol ondergedoken waterplanten is niet diep genoeg voor kikkers om in te overwinteren. Maar gezien de activiteit vandaag is er toch een poging toe gewaagd... Onder een dun laagje ijs zag ik een Bruine kikker (Rana temporaria) bewegen. Ik heb, achteraf gezien misschien niet de beste actie, voorzichtig een gaatje in het ijs gemaakt zodat de kikker wat lucht kon happen. Een tijd later zat de kikker op het paadje in de tuin! Tussen de met rijp bedekte grassprieten... Het arme en prachtige dier heeft het helaas niet overleeft... :( Tijd voor een echte vijver, maar dat moet toch nog even op zich laten wachten helaas...

     Vandaag ging ik langs het Natuurplaza om iets leuks op te halen! :p Zie het speciaal hiervoor al zo vroeg in het jaar aangemaakte Gierzwaluw-dagboek 2013!Tussen de sneeuw in de achtertuin steekt de eerste Gevlekte aronskelk (Arum maculatum) al de kop op! Prachtig! Het leerachtig uitziende blad is gelukkig vorstbestendig...
Tijdens een bezoek aan mijn schoonouders vroeg mijn schoonvader wat voor vogel er op de schoorsteen van de overburen zat. Dat bleek een mooie man Sperwer (Accipiter gentilis). Makkelijk als mannetje te herkennen door de oranje strepen op de borst, een vrouwtje heeft deze strepen in bruingrijs. Ik kon wat foto's door het raam maken met de camera die ik gelukkig bij me had (helaas geen erg geslaagde foto's...). Later vloog de Sperwer laag tussen het huis van mijn schoonouders en hun buren door en zat even later in een boom in de vogelrijke tuin van de achterburen. Later hoorde ik van die achterburen dat er die dag een Sperwer een Huismus (Passer domesticus) had geslagen in die tuin. Grote kans dat het deze man betrof en misschien was het niet lang nadat ik de vogel daar zag. Niet leuk voor de Huismus natuurlijk, maar zo gaan die dingen. En Sperwers zijn toch ook prachtige vogels. :)
Vandaag maakten Lisette en ik een mooie wandeling door een zonnig bos. Bovenaan wat wij de graften noemen groeit een prachtige vrijstaande eik. Ik weet niet of het een Zomereik of Wintereik is (resp. Quercus robur en Quercus petraea). Stom, toch eens een keer beter naar kijken. De twee soorten zijn vooral als de boom in blad en/of vrucht staat makkelijk uit elkaar te houden, al blijft een ezelsbruggetje maar niet hangen. De Wintereik heeft lang gesteelde blaadjes, de Zomereik kort gesteelde. Ezelsbruggetje: de winter duurt lang, de zomer kort. Alleen lastig dat het lang en kort gesteelde bij de vruchten dan juist weer andersom is en het ezelsbruggetje daar dus niet op gaat. Ik vergeet altijd waar het ezelsbruggetje voor geldt... Niet dat het uitmaakt voor het genot van het kijken naar deze mooie boom trouwens wat voor soort het is, maar uit respect voor de boom zou ik toch wel willen weten over wie ik het heb... ;)
Graften zijn trouwens een soort terrassen in een helling. Om erosie van de helling tegen te gaan werden wel heggen aangeplant. Doordat de heggen afspoelend materiaal tegenhouden ontstonden de terrassen. In Zuid-limburg zijn mooie graften te vinden, maar in het bos hier bij Beek dus ook, dicht bij de woning die als vakantiehuis te huur is bij Staatsbosbeheer (zie deze pagina op de site van Staatsbosbeheer).

Verderop in het bos, dicht bij het zogenaamde Filosofendal, zagen we een vreemd gegroeide worteluitloper van een boom. Met wat fantasie is er een trol in te zien, de donkere vlek rechts vlak onder de takken is dan het oog en de takken vormen een weelderige haarbos... ;)

  Terug naar dagboek 2013 index Terug naar homepage