Januari 2016


Bij deze wil ik iedereen die dit leest nog een mooi, gelukkig, natuurrijk, diervriendelijk en gezond jaar toewensen!

Het dagboek van 2015 is na maart eigenlijk niet meer bijgewerkt. Jammer... Ik zal nu met terugwerkende kracht enkele hoogtepunten alsnog in dat dagboek verwerken en die hier in het actuele dagboek aanbieden met een linkje. :)

De afgelopen tijd ben ik me weer verder gaan verdiepen in bladluizen. In de tuin zijn ze ook in de winter overal te vinden! Ik vond een bladluisje op een oud bloemhoofdje van Boerenwormkruid en ging verder zoeken. Toen vond ik mooie groepjes bladluizen in de toppen van diverse stengels van Grote muur. Verder zoeken leverde bladluizen op op planten zoals Maarts viooltje (Viola odorata), Hondsdraf (Glechoma hederacea), Margriet (Leucanthemum vulgare). Waar ik voorheen wat bladluizen op naam heb kunnen brengen mede door de planten waarop ze zaten (en herkenbare uiterlijke kenmerken), lukte dat nu niet. Ik probeerde zo gedetailleerde foto's mogelijk te maken, wat niet makkelijk is bij zo kleine diertjes. Ik fotografeer ze vooral door een loepje, 10 of 20 keer vergrotend en dat levert soms best aardige resultaten op. Toch was het ook voor de specialisten bij influentialpoints.com niet vaak mogelijk een naam aan mijn vondsten te geven. Het lukte na veel foto's wel bij de luizen op Grote muur (Stellaria holostea). Dat bleek de Boterbloemluis (Aulacorthum solani) en die soort bleek ook op Margriet te zitten. Hieronder enkele van de foto's die ik maakte met waar mogelijk de naam van het diertje erbij (houd de muiscursor stil op de foto voor een korte omschrijving en klik op de foto om te vergroten).

Ik genoot vandaag ook weer van de zandbadderende Huismussen (Passer domesticus). Zo leuk om te zien... Ik filmde het een tijd terug ook toen een paar juveniele Huismussen dat aan het doen waren, zie het filmpje op YouTube: https://youtu.be/b7mJfoZ0s4M

           

           



Al een paar weken kom ik op weg naar mijn werk in het donker langs een huis aan de Weurtseweg waar steeds een hond voor het raam zit. De eerste keer denk je daar niet bij na. De tweede keer 'goh, hij zit er weer'. De keer daarop ga je toch twijfelen... Want hij zit steeds in dezelfde houding en beweegt nooit. Was het dan een nep-hond? Maar ja, dat zie je in het donker niet. Tot ik deze zaterdag moest werken en eens tijdens daglicht langs de woning kwam. Het is een opgezette hond!

Misschien treurig voor de eigenaar, tegelijkertijd ook mooi dat de hond zo aanwezig blijft. Maar voor mij persoonlijk een grappige ervaring die me weer deed denken aan een leuk kunst-project... Ik zou zweren dat ik er al vaker over heb geschreven, maar kan er niets meer over vinden. Het gaat om nepkraaien. Nepkraaien op borden langs snelwegen. Ik weet niet zeker meer of ik er zelf eerst één had gezien en er toen achter kwam dat het een kunstproject was, of dat ik na contact met de kunstenaar in kwestie, Marcel van BiOP, te weten kwam van het project en daarna ook onderdelen van dat project heb gezien. Hoe dan ook, her en der zitten nepkraaien op borden langs de snelweg. Misschien vallen ze niet op, maar als je vaker langs een plaats rijd waar steeds maar weer een kraai zit, let dan eens op of die ook wel een beweegt... En doe dat a.u.b. zonder te verongelukken... Voor meer informatie en enkele mooie voorbeeld-foto's, zie www.biop.nl/portfolio/kraaien. Erg leuk project waar ik al sinds 2011 met enige regelmaat aan moet denken.



En lees ook nog even een met terugwerkende kracht in het dagboek van mei 2015 geplaatste stukje met leuke foto's!



Afgelopen week werd de rioleringsbuis van ons huis naar de grotere leiding van de gemeente vervangen. Niet echt leuk, maar noodzakelijk. Wat door hetzelfde bedrijf werd gedaan en wél leuk is, is dat de hemelwaterafvoer is losgekoppeld van het riool. De regenpijp die de grond in ging, naar de rioolbuis, is afgezaagd en in onze voortuin is een fraai gootje gemaakt waar nu het regenwater door wordt afgevoerd. Aan het eind van de stoep komt het water in de goot die het water verder bovengronds afvoert naar waterwegen. Dat bovengronds afvoeren van regenwater is onderdeel van het project Water Werkt hier in Beek (zie ook www.waterwerkt.nl). Het gootje in onze tuin werd kundig aangelegd door Kuijpers Grondwerken uit Leuth.
Vandaag filmde ik het gootje in werking. :)

  




Toen ik zag dat er bij de grote kruising bij Beek zeer recent een boom was omgeknaagd door een Bever (Castor fiber) heb ik er snel een cameraval bij geplaats. Helaas leverde het geen geweldig mooie beelden op, maar de Bever liet zich nog wel even zien! :D

  




Zo blij met de volledig plantaardige vogelpindakaas van Best for your Friend! Ik ben blij met Vivara voor een hoop vogel-gerelateerde zaken zoals zadenmixen en nestkasten, maar helaas zijn alle daar verkrijgbare vetproducten gemaakt van een soort slachtafval: rundertalg. Ik vind het zo raar vogeltjes vet te voeren dat ze in de natuur echt zéér onwaarschijnlijk zouden eten. Voorheen bood Vivara één enkel plantaardig vetproduct aan, het zogenaamde Maxiblok waar ik nog een speciale houder voor heb liggen. Maar helaas, die worden niet meer aangeboden. Gelukkig is er dit alternatief dus, gewoon te koop bij de lokale supermarkt! :D

  



Terug naar dagboek 2016 index Terug naar homepage