Dagboek augustus 2018


De afgelopen dagen bezoekt een Egel (Erinaceus europaeus) onze tuin regelmatig. Ik legde het dier vast met behulp van een cameraval en maakte een compilatie van wat beeldmateriaal. :) Klik op onderstaande afbeelding om het te bekijken op YouTube (opend in een nieuw venster).
Eindelijk weer eens een Steenmarter (Martes foina) op bezoek gehad! Het was een vrij uitgebreid bezoek, dat wil zeggen, er werden verschillende plekjes bezocht. Het bezoek duurde niet heel erg lang, maar de tunnel onder de takken-iglo (meer o.a. hier en hier) en binnenkant van de marterhoop (meer o.a. hier) werden in ieder geval bezocht! Ik maakte een filmpje van de diverse beelden. Klik op onderstaande afbeelding om het te bekijken op YouTube (opend in een nieuw venster).
Na het vorige bezoek van een Steenmarter (Martes foina) aan de marterhoop bedacht ik het me al... Na ongeveer 7 bezoeken van Steenmarters en enkele bezoeken van Bunzings (Mustela putorius) moest ik maar eens iets proberen om ze over te halen eens de dag door te brengen in die voorziening. Voor Steenarters lijkt het plafond van de ruimte in de hoop wat aan de lage kant, dus besloot ik de muren te verhogen.
Vandaag ontving ik een stuk of 20 mooie klinkers die ik gebruikte om de muur op te hogen. Dat was nog wel een flinke klus, want ik moest eerst de flinke takkenhoop van het dak van de hoop afhalen en die na het ophogen ook weer terug plaatsen. Ik maakte van de gelegenheid gebruik om de lens van de camera maar eens schoon te maken, maar helaas bleek het beeld naderhand niet helemaal waterpas te zijn. Jammer, maar goed, het beeld ziet er verder prima uit, dus ik ga de hoop niet weer helemaal openen om dat te fixen...
Van een eerste bezoeker kon in eerste instantie niet zien wat het was, maar toen kwam het neusje in beeld... :) Dat kon alleen maar een spitsmuisje zijn natuurlijk. Die zag ik later vandaag nog een paar keer voorbij komen. Het wachten is op een bezoek van een groter dier... Klik hieronder op de afbeeldingen om ze in een nieuw venster te vergroten. De onderste afbeelding verwijst naar een kort filmpje op YouTube.

Marterhoop geopend    Marterhoop opgehoogd    Marterhoop afgesloten    Marterhoop na ophogen
Ik fiets vrijwel dagelijks over de Ubbergseweg vlak bij Nijmegen (dicht bij het Hollands-Duits gemaal). Daar groeit een Katwilg (Salix viminalis) die vrijwel jaarlijks enorm wordt teruggesnoeid. Hij of zij (ik weet eerlijk gezegd niet welk geslacht deze plant heeft) is gelukkig niet kapot te krijgen door te snoeien en dus staat er jaarlijks een fraaie Katwilg-struik. Zo fraai dat ik vandaag besloot toch maar eens te proberen een stek te nemen. Totaal niet voorbereid of ingelezen heb ik maar gewoon een tak afgebroken en mee naar huis genomen. Daar sneed ik het breukvlak eraf en de nieuwe onderkant schuin af. Het graven van een gat in de grond achter in de tuin ging niet gemakkelijk. Het mag de afgelopen dagen dan wel weer eens wat geregend hebben, de grond achter in de tuin is nog kurkdroog en keihard. Met de spade moest ik flink hakken om een gat te kunnen maken. De tak doopte ik voor het planten even in wat stekpoeder en na het dichten van het gat gaf ik natuurlijk rijkelijk water.
De blaadjes hangen nog behoorlijk, maar ik hoop dat het toch gaat lukken... Het is zo'n fraaie plant. En ook al is het daarmee misschien al de derde wilg in onze tuin, het zou toch weer een verrijking zijn. :)

Katwilg (Salix viminalis) aan de Ubbergseweg    Katwilg (Salix viminalis) aan de Ubbergseweg    Stek van Katwilg (Salix viminalis) aan mijn fiets    Stek van Katwilg (Salix viminalis) in onze tuinSinds begin augustus komt er vrijwel dagelijks een Egel (Erinaceus europaeus) op bezoek in onze tuin. Maar de afgelopen dagen is er een tweede Egel bij gekomen! Dat het er nu twee zijn was meteen duidelijk, want de ene is een normaal formaat, de ander is bijna twee keer zo klein!
Ik smeer regelmatig een lik zoutloze pindakaas op een plak boomstam op het terras en dat weet de grote Egel fijlloos te vinden. Maar de kleine heeft het nu ook door. En vanavond waren ze er tegelijk! :D Klik op onderstaande afbeelding voor een filmpje op YouTube (opend in een nieuw venster).
Terug naar dagboek index Terug naar homepage