Dagboek januari 2018


Welkom (terug) in mijn dagboek! Hopelijk kan ik hier ook in 2018 weer veel mooie belevenissen en waarnemingen beschrijven, laten zien en laten horen. Ik hoop dat het leuk lezen en kijken wordt voor de bezoekers van mijn website en wens iedereen een gezond, gelukkig en natuurrijk jaar!

Het mijne begon met treurige gedachten. Tijdens oud en nieuw verbleven we bij mijn oudste zus in de wijk Diepvoorde in Wijchen. In de zomer vliegen daar flink wat Gierzwaluwen (Apus apus)rond. Tijdens het bekijken daarvan heb ik ook veel nestplaatsen van Huismussen (Passer domesticus) gevonden, vooral onder de dakpannen aan de randen van zijgevels. Gezien mijn laatste dagboek-bijdrage van 2017 moest ik toen het vuurwerk op 31 december op middernacht in alle hevigheid losbarste toch ook aan al die doodsbange Huismussen denken... En hoe zou het met de Huismus gaan die thuis nog wel kwam overnachten? Die zou in nestkast nummer 11 moeten zitten, aan de achterkant van ons huis. Gelukkig is dat de relatief rustige kant wat vuurwerk betreft.
Gelukkig kwam ze (want ook hier betreft het een vrouwtje Huismus) op 1 januari gewoon weer overnachten. Ik kan alleen niet zien hoe het haar middernacht verging, er waren door verkeerde instellingen geen opnames van de videobeelden uit de nestkast gemaakt. Maar goed, hier een wazig bewijsplaatje van de ochtend van 1 januari:

Huismus in kast 11, 1 januari 2018

Dat was dus wel fijn om te zien. Maar spectaculairder was het volgende...
Op de cameraval die op het terras stond stonden een heel stel filmpjes. Bosmuis, Bosmuis... Vogeltjes in de vroege ochtend... Bosmuis, Bosmuis... Bunzing! En hoe!
We hebben helaas nog geen echte vijver, maar in plaats daarvan voorlopig drie ingegraven speciekuipen met elk hun eigen type water. In de eerste, dicht bij het terras, zit water met ondergedoken waterplanten (ook wel zuurstofplanten genoemd). In de tweede kuip veel Gele lis (Iris pseudacorus) en Wolfspoot (Lycopus europaeus). Daar is het water flink dichtgegroeid met wortels, vooral met de dikke wortelstokken van Gele lis. In de derde kuip zit vooral nat zand, het is een soort moerasje met daarin groeiend Grote kattenstaart (Lythrum salicaria) en Watermunt (Mentha aquatica). Als de garage eindelijk gesloopt kan worden (wat we al jaren lang van plan zijn), dan komt de echte vijver er.

Tot die tijd moeten de beestjes het dus met bovenstaande vijvertjes doen. En dat doen ze ook. Kikkers, Kleine watersalamander (Lissotriton vulgaris), wat libellen... Maar met deze Bunzing had ik een nieuwe vijversoort! Onderstaand filmpje is het beste full-screen te bekijken. Let in het begin op de donkere vlek linksonder, achter de plantenpot. Dat is het eerste vijvertje en daar komt de Bunzing zoeken naar voedsel... De rest wijst wel voor zich denk ik! Gaaf hoor!



Later op de dag kwam het vrouwtje Huismus (Passer domesticus) van nestkast nummer 1 weer even kijken. Ze was wat onrustig en is niet blijven slapen. Maar ze is in ieder geval niet dood... Hopelijk komt ze snel weer overnachten in de veilige nestkast!

Huismus kort op bezoek



Er is weer een Bunzing (Mustela putorius) op bezoek vannacht! En wederom werd een kikker uit de mini-vijver gevist! Zo veel kunnen er nu niet meer in zitten. Een (vrij lange) compilatie van alle beelden van deze keer hieronder. Maar het is net als vorige keer beter op full-screen te kijken.



Verder fietste ik vandaag met een bijzondere lading naar huis! Ik huurde een grondboor voor een takken-iglo-projectje (zie ook het dagboek van 30 december). Wordt vervolgd!

Grondboor gehuurd



Vandaag ging ik met de grondboor (zie vorige bericht) aan de slag! Ik had over de Bunzing () gelezen en daarbij kwam naar voren dat ze gangen en holen van Konijn, mol en Das en Vos gebruikten om de dag in door te brengen. Zo kwam ik op het idee om een imitatie konijnenhol in de tuin te maken. En een mooie plek daarvoor leek me onder de takken-iglo!

Ik verwijderde eerst het aangebrachte stro en maakte toen met een schepje een beginnetje. Vervolgens kon ik met de erg fijne grondboor die ik bij Borent huurde (150 mm diameter en 1 meter lang) een gang schuin naar beneden maken van ongeveer 80 cm lang in de vaste, lemige grond. Oh en voor de goede orde gooide ik ook nog wat strooisel over de iglo. :p
Tijdens de werkzaamheden kwam een Roodborst (Erithacus rubecula) nieuwsgierig op kleine afstand kijken en viel me op dat de passage onder de schutting tussen onze tuin en die van de achterburen er goed gebruikt uitziet! :)
Hieronder wat foto's en een ietwat grappig filmpje van mij aan het werk. :)

   De ingang van de gang onder de takken-iglo.    De gang onder takken-iglo.    De passage onder de schutting tussen de tuin van de achterburen en die van ons.

Roodborst    Roodborst    Takken-iglo na het boren van een gang.




Geen spannende beelden ditkeer, maar wel grappige. Ik weet helaas niet wat het gedrag van de twee Bosmuizen (Apodemus sylvaticus) op onderstaande beelden betekend. Wie het weet mag het zeggen. Het ziet er, ondanks dat het lijkt op boxen, niet erg agressief uit.




Huiskatten (Felis cattus) zijn niet welkom in onze tuin. Het zijn huisdieren, geen wilde dieren en ze komen in onze tuin jagen op muizen die ik ongeveer 1000x liever zie dan Huiskatten. Als een Steenmarter op muizen komt jagen, of een Bunzing op kikkers dan heb ik daar geen problemen mee. Dat is natuur. Maar Huiskatten zouden er niet zijn als ze niet door ons werden gefokt. En ze zouden niet in onze tuin rondlopen als mensen ze gewoon binnen hielden of een ren voor ze in hun eigen tuin maakten. Geen natuur dus. Als ik een Huiskat in de tuin zie jaag ik die dan ook weg. Dat doe ik door een hard sissend geluid te maken. Dat is in onderstaande video niet te horen (er wordt helaas geen audio opgenomen), maar het effect is wel te zien.



Maar... Over een Bunzing (Mustela putorius) die op kikkers komt jagen gesproken... Die was er vandaag wéér! Het vissen had voor de derde keer succes, er werd weer een kikker uit ons mini-vijvertje getrokken. Maar deze keer niet ééntje, maar twee! De eerste al om 21:44. De tweede kort erna, namelijk 21:55.
Omdat de vorige keer de beelden niet echt optimaal waren had ik daarna de cameraval verplaatst. En met succes... De beelden zijn zo mooi geworden dat ik die van de vaste camera's niet meer in de compilatie heb gezet. Kijk hieronder maar eens!




De Bosmuizen (Apodemus sylvaticus) hebben het er maar druk mee. Waarmee? Met poetsen, 'boxen', paren en supersnel achter elkaar aan rennen! Let in het begin van onderstaand filmpje op de poten die gebruikt worden om mee te poetsen. Dat zijn echt mini-kangoeroe-pootjes. Als je er op gaat letten zie je ook dat ze er flinke sprongen mee kunnen maken.



En ja hoor, hij (of is het een zij? Vrouwtjes zijn kleiner dan mannetjes, maar ik kan het niet goed inschatten) kwam weer vissen! Maar vermoedelijk zijn er geen kikkers meer over, er werd in ieder geval niets gevangen deze keer.

Enkel een screenshotje van de nog natte Bunzing deze keer. De beelden zijn niet veel anders dan bij het vorige bezoek. Overigens was de Bunzing er meerdere keren vandaag, om 2:36, 3:30, 4:38 en 22:28!

Bezoek Bunzing 22u30 10 januari 2018



Vanmiddag was er een Rosse woelmuis (Myodes glareolus) erg druk in de weer in de marterhoop. Er werd veel nestmateriaal verzameld dat naar een hoekje naast en net buiten camerabeeld werd verplaatst. Het was flink wat, er moet een aardig nestje zijn ontstaan lijkt me. Tot nu toe kwam er zo nu en dan wel een Rosse woelmuis door de marterhoop wandelen, maar nestbouw door deze soort heb ik nog niet eerder gezien. Ik ben benieuwd hoe dit zich verder gaat ontwikkelen!
Hieronder een filmpje waarin ik een aantal fragmenten heb versneld. Ruim 6 minuten leek me wat lang om de aandacht vast te houden, maar er is evengoed nog ruim 1,5 minuut kijkplezier over gebleven. :)




Vandaag was de Rosse woelmuis (Myodes glareolus), net als gisteren bezig met het verzamelen of misschien beter, verplaatsen van nestmateriaal. Er gingen weer flink wat mondjes vol naar het hoekje links van de camera. Op een gegeven moment verdween de woelmuis links uit beeld en verscheen niet meer. Slapen in het nestje? Er bevind zich daar nog een weg naar buiten? Ik weet het niet. Maar toen er een Bosmuis (Apodemus sylvaticus) binnen kwam, kwam de woelmuis wel weer heel snel in beeld! Spring, spring en de woelmuis verdween naar buiten. Maar niet veel later kwam de woelmuis weer binnen en volgde weer een vliegensvlugge springsessie! Een korte video-compilatie staat hieronder!




Gisteren kwam er weer een Bunzing (Mustela putorius) op tuinbezoek. Net als 12 én 15 januari trouwens! Ik zag hem of haar deze keer live op de camerabeelden, net voor ik naar bed wou gaan! Wat een toeval... Want ik was programma's aan het afsluiten en toen ik bij de camera-software aankwam zag ik net de Bunzing over de oprit richting onze poortdeur rennen! Vervolgens verscheen hij/zij op het terras, liep (natuurlijk) weer recht naar de vijver en ging er weer met kop en schouders in. Een paar keer, maar er werd niets gevangen. Toen verdween de Bunzing uit beeld, vermoedelijk door de border naar achter in de tuin, want daar zag ik de cameraval die op de marterhoop gericht is aan gaan. De Bunzing was echter niet te zien en stond vanochtend ook niet op de cameraval. Hij of zij is vermoedelijk snel langs de camera gerend, maar is niet onder de schutting door (zie ook 6 januari) gegaan. Maar hoe is dan de tuin verlaten? De schutting over....? Ik heb geen idee... Maar ben wel benieuwd. Dus heb ik vandaag (tijdelijk) de kijkhoek van de vaste camera in de achtertuin aangepast. Hopelijk kom ik bij een volgend bezoek van de Bunzing meer te weten over de wandelroute! :)

Tuincam 1 tijdelijke kijkhoek aangepast om looproute Bunzing te proberen te achterhalen.



Nou, ik hoefde niet lang te wachten! (zie vorig dagboek bericht) De Bunzing demonsteerde mooi diens vaste route voor binnenkomst en verlaten van de achtertuin via de achterzijde (de voorzijde van de achtertuin wordt via de speciaal voor tuinbezoekers gemaakte doorgang onder de poort binnen en uit gegaan). Zie de beelden hieronder.

Opening tussen de schutting-panelen die door een Bunzing wordt gebruikt als in en uitgang.




Wat een beestenboel weer! Gisteren nog een Bunzing in de tuin, vandaag een Steenmarter! En hoe!!! De takken-iglo kreeg een kort bezoek! :D (voor meer info over de takken-iglo zie het bericht in dit dagboek bij 6 januari). Zie hieronder een filmpje (ondanks wat knipwerk toch nog een goede 3 minuten lang geworden).




Geen grote, spannende dieren deze keer. Maar wel kleine spannende! Bekijk onderstaande korte video maar eens...




Tijdens het wegknippen van enkele oude bloeistengels in de border naast de 'vijvertjes' vond ik vandaag zogenaamd sterrenschot. Uitgebraakte ei-omhulsels van een kikker, maar in deze tijd van het jaar nog zonder de zwarte puntjes aangezien er nog geen bevruchting heeft plaatsgevonden. De ei-omhulsels zijn slecht of niet verteerbaar, dus worden ze nadat een kikker is opgegeten door een roofdier zoals Steenmarter, Bunzing, Vos of Blauwe reiger uitgebraakt. In dit geval lijkt me het duidelijk van een Bunzing afkomstig, gezien de vele kikker-vangsten door die soort de laatste tijd.

Sterrenschot van een Bunzing, 28 januari 2018.



Net als de vorige keer, weer een bericht gewijd aan Bosmuizen (Apodemus sylvaticus). Deze keer niet vechtend, maar misschien scheelt het niet veel? En zeer waarschijnlijk zijn er drie muizen te zien... Maar knipper niet met je ogen tijdens het bekijken van het korte onderstaande filmpje!




Terug naar dagboek index Terug naar homepage