Dagboek november 2018


Vandaag ontving ik de twee emmers mergel-stof die ik had besteld. In totaal 30 liter stof afkomstig van Mergelbouwsteen Kleijnen, één van de laatste bedrijven in Nederland waar blokken mergel op maat worden gezaagd voor o.a. restauratie-werkzaamheden. Het stof wil ik door het substraat op het dak van de fietsenstalling gaan mengen om de omstandigheden hopelijk wat gunstiger te maken voor de zogenaamde kalkminnende soorten in het speciale zadenmegsel van Cruydthoeck.

Verder nog twee foto's van twee plantjes (resp. Beekpunge (Veronica beccabunga) en Moerashertshooi (Hypericum elodes) die ik onlangs plantte in onze nieuwe vijver en een overzichtsplaatje. Hopelijk wordt het water nog helderder. Door stof uit het zand is het nu nog best troebel helaas.

Twee emmers mergel-stof ontvangen, 1 november 2018    Beekpunge, 1 november 2018    Moerashertshooi, 1 november 2018    De vijver op 1 november 2018Vandaag zag mijn vrouw een vogel uit de tuin wegvliegen. Ze wist niet zeker wat het was. Het leek geel-achtig van kleur en wipte met de staart. Dat kon dan toch bijna alleen maar een Grote gele kwikstaart (Motacilla cinerea) zijn geweest! Ik zocht snel terug wat er via de vaste tuincamera was vastgelegd en vond deze mooie opnames! Tip: open de video op YouTube en bekijk op volledig scherm aangezien het maar een kleine vogel is zo in het camerabeeld.
De afgelopen dagen is gewerkt aan het dak van onze nieuwe fietsenstalling. Er ligt nu een mooi dikke laag (ongeveer 7 ´ 10 cm) bijzonder substraat op! Een door de aannemer ingeschakeld Duits bedrijf heeft naar aanleiding van mijn wensen een prachtig substraat gevonden. Bij het nazoeken op de website van de leverancier zag ik al een aantal planten op een lijst voor dit substraat staan die ook in het zadenmengsel aanwezig zijn. :) Klik hier voor meer informatie over het substraat.

Ik heb er vervolgens zelf een emmer van ongeveer 15 liter mergel-stof doorheen gemengd en het substraat vervolgens ingezaaid. Naast het eerder genoemde bijzondere zadenmengsel bestaande uit 28 soorten planten heb ik ook nog een aantal zaden van het in het mengsel ontbrekende Slangenkruid (Echium vulgare) toegevoegd. De zaden mengde ik door droog zand zodat ik ze wat beter kon verspreiden over het dak. Er zitten een aantal soorten planten bij waarvan de zaden blootgesteld moeten worden aan winterse temperaturen om te kunnen kiemen, dus deze tijd van het jaar is prima om zo'n mengsel te zaaien. Ik ben héél erg benieuwd hoe het er uit gaat zien komende zomer!

Een Bruine kikker (Rana temporaria) heeft de vijver al in gebruik genomen trouwens! En die heeft nog wat extra plekjes gekregen om in weg te kruipen, want met wat oude stenen, dakpannen en takken maakte ik de vijverranden nog wat interessanter. :)

Het speciale substraat voor het groene dak, 8 november 2018    Materialen voor het groendak, 8 november 2018    Materialen voor het groendak, 8 november 2018    De mannen van Steiner aan het werk, 8 november 2018

Steiner, het Duitse dakdekkersbedrijf.    Bruine kikker in de vijver, 10 november 2018    Het dak met substraat en mergel, 10 november 2018    Vijverranden bijgewerkt, 11 november 2018Nou zeg... Precies 1 maand nadat ik schreef over de egelpoortjes in ons nieuwe tuinmuurtje is er voor het eerst een Egel doorheen gelopen om onze tuin binnen te komen! Zie het dagboek van 20 oktober voor foto's van het poortje.Ik kwam er pas veel later achter, maar er is vannacht weer eens een Bunzing (Mustela putorius) op bezoek geweest in onze tuin! Hoe het dier de tuin binnen is gekomen heb ik niet kunnen achterhalen. In ieder geval niet via een egelpoortje, dus dan zal het wel via de schutting tussen onze tuin en die van de achterburen zijn gegaan. Hoe dan ook, zoals in het verleden in de tuin veelvuldig door Bunzing is gejaagd op kikkers in de mini-vijvertjes (zie bijv. het dagboek van 1 januari), zo gebeurde dat nu ook weer! Net als laatst met het bezoek van de Grote gele kwikstaart ging ook de Bunzing alle oevers van de vijver af. Alle doelbewust aangelegde kieren en gaten tussen stenen en hout werden door de Bunzing onderzocht. De snuit ging overal naar binnen om te ruiken of er kikkers zaten. Voor zover ik kan beoordelen is er niets gevangen, maar zo veel kikkers zitten er helaas dan ook nog niet in onze vijver. Waarschijnlijk is er in de toekomst meer te vangen, maar tot die tijd zijn Bunzings van harte welkom in onze tuin! Om te jagen, maar ook om zo nu en dan misschien iets anders lekkers te eten te vinden zoals kattenbrokjes of misschien eens een ei. De beelden in de video hieronder zijn op ongeveer de helft 2x versneld. En wederom de tip ze op YouTube op groter formaat te bekijken.
Terug naar dagboek index Terug naar homepage