Dagboek september 2018


Ik houd al een flinke tijd bij welke dieren en wilde planten ik in onze tuin waarneem. In het begin ging dat snel, tot ergens in de 500 soorten of zo, maar nu ik de 900 gepasseerd ben wordt het echt moeilijk nog nieuwe te soorten te vinden of zien. Toch kon ik er vandaag weer twee aan de lijst toevoegen (klik op 'de lijst' om deze in een nieuw venster te openen. Rechts bovenaan kan onder de begindatum, bij 'tot' de dag van vandaag ingevuld worden voor de meest up-to-date lijst en na sorteren van de 'vroegste datum' is te zien wat de laatste toevoegingen waren).

Voor het witte trespa van de schuur zag ik een spin hangen. En er zat er nog eentje naast. Ik ging kijken en maakte foto's. De ene herkende ik meteen, een Schorsmarpissa (Marpissa muscosa. Dat is een springspin-soort die ik met regelmaat in de tuin zie. Deze leek de andere spin te willen vangen. De Schorsmarpissa bewoog snel dichterbij elke keer als de andere spin bewoog. Op een gegeven moment zwaaide de Schorsmarpissa ook met een van de voorpoten, wellicht om de andere spin te doen bewegen? Er gebeurde vervolgens lang niets, dus ging ik binnen in de spinnengids op zoek naar welke soort de tweede spin kon zijn. Ik vond het antwoord vrij snel. Het bleek de Koffieboonspin (Steatoda bipunctata), een nieuwe tuinsoort! :)

Voor de andere nieuwe soort moest ik iets meer moeite doen... Rond een kleine plant Jakobskruiskruid (Jacobaea vulgaris subsp. vulgaris) aan de rand van een ingegraven speciekuip die dienst doet als mini-vijvertje, hadden mieren een flinke berg zand opgebouwd. Rond de stengel waarvan de basis dus met zand was ingepakt . Ik heb al eens eerder gezien dat dan aan de stengelbasis bladluizen zitten die door de mieren zo worden ingebouwd in een soort 'stal' om ze te kunnen 'melken' en daarbij minder last hebben van roofdieren en parasieten. Ik bewoog voorzichtig een van de bladstengels die in het zand rond de stengel verdween en legde zo een stukje stengel bloot. Daar zag ik inderdaad bladluizen zitten waar ik door een klein 10x vergrotend loepje foto's van probeerde te maken. Na een onsuccesvolle zoektocht op de geweldige website influentialpoints.com waar ik vaak met behulp van de Engelse naam van de waardplant de soort luis wel kan vinden. Deze keer lukte dat niet, dus stuurde ik een drietal foto's naar de beheerders van die website. Hieronder is één van de redelijk gelukte foto's te zien die ik stuurde en waarmee de beheerder me kon laten weten welke soort het betrof! :) Nieuw voor de tuinlijst dus, deze 31ste bladluizensoort die ik heb gevonden, de Distelkortstaartluis (Brachycaudus cardui) (hoewel waarschijnlijk eigenlijk de ondersoort of soort (daarover is nog wat discussie) Brachycaudus lateralis). Meer is te lezen op de pagina over deze soort (of ondersoort dus) op Influential Points.

Wat weliswaar geen nieuwe tuinsoort was, maar toch heel leuk om te zien: een Koninginnenpage (Papilio machaon). Prachtige vlinders zijn dat toch. Dan is het extra leuk dus als het er twee tegelijk zijn! En ook nog twee Kolibrievlinders (Macroglossum stellatarum) én een Dagpauwoog (Aglais io)! :D

Later kwam ik er ook nog achter dat de kleinste van de twee Egels (Erinaceus europaeus) (zie ook het dagboek van 21 augustus) een kort bezoek had gebracht aan de marterhoop. Niet heel spannend, maar toch grappige en vertederende beelden vond ik. Die zijn te bekijken door op het onderste plaatje te klikken (een nieuw venster naar YouTube opend dan).

        
We waren het al jaren van plan, maar nu zijn we dan toch echt begonnen aan de sloop van onze garage. De tuin gaat groter worden, er komt een vijver... Op de lange oprit naast het huis komt een nieuwe fietsenstalling met een groen dak. :) Hieronder een stel foto's die in de loop van deze maand zijn gemaakt. Behalve de eerste, die is nog van eind augustus om de 'beginsituatie' weer te geven.
Er moesten om de sloop mogelijk te maken en om ze te beschermen eerst wat planten verhuizen. Zo moest ik met enige pijn in het hart de enorme Hondsroos (Rosa canina) terugsnoeien. Ook de Ribes moest eraan geloven. En ik moest de Heggenrank (Bryonia dioica) uitgraven en verplaatsen. Overigens was de knol van die plant (eerste foto van het onderste rijtje) echt indrukwekkend... Ik vind het jammer dat ik er niet mee op de foto ben gegaan om de indrukwekkende grootte weer te kunnen geven, maar de knol was vrij fragiel. Er zijn dan ook onbedoeld wat stukken van afgebroken, maar de plant overleeft het vast wel.

Ook moesten de speciekuipen die dienst deden als mini-vijvertjes uitgegraven worden. En verder moest de garage natuurlijk leeg. Er lagen veel spullen in opgeslagen die bedoeld zijn voor in de nieuwe situatie. Zo lagen er al jarenlang heel oude (stukken van) muurstenen die ik ooit uit het bos mee heb genomen. Iemand had ze daar langs een weinig gebruikt pad gedumpt. Ik vond en vind ze nog steeds echt prachtig...

Het verwijderen van de dakbedekking was enorm zwaar. Het dakleer zat vastgespijkerd en was loodzwaar. Dat kostte dus nogal wat moeite. Eronder, op de mooi droge (en te hergebruiken) planken vonden we fragmenten van een oude uitgave van het dagblad de Gelderlander. Van 22 april 1963. :)

        

        

  Terug naar dagboek index Terug naar homepage