Dagboek maart 2023
Op 22 maart fietste ik rond 7:15 over de Waalkade in Nijmegen, op weg naar mijn werk. Ik meende een Slechtvalk te horen roepen uit de richting van de St. Stevenstoren. Ik ben even gestopt en keek met het 8x vergrotende verrekijkertje dat standaard in mijn tas zat naar de toren. Het was te ver weg om het zeker te weten, maar ik meende iets in één van de halfronde openingen ter hoogte van de bellen te zien... Voor wie dat nog niet weet, op die plaats staat een grote bak grind bedoeld als mogelijke nestplaats voor slechtvalken. Deze is januari 2015 geplaatst op de noordelijke zijde van de toren, aan de kant van de rivier de Waal. Destijds heb ik eigenhandig 50 kilo aquariumgrind de wenteltrapjes op gedragen om de bak te vullen. (klik hier om er meer over te lezen en foto's te zien) Helaas kwam het tot op heden nooit tot broeden. Er is in april 2021 één ei in gelegd, maar dat is niet bebroed. In 2022 heeft een paartje slechtvalken succesvol gebroed in een nis van een boog van de Waalbrug. Dat is wel een risicovolle plaats, getuige ook het feit dat een jonge vogel destijds op het wegdek belandde.

Eind februari plaatste ik samen met de stadsecoloog Joep van Belkom een camera bij de nestbak. Met behulp van een antenne is de camera verbonden met het internet van de poortwachter Peter Kuipers, die aan de voet van de toren woont. Via een app kunnen Peter, Joep en ik de live beelden bekijken en ook terug kijken naar opnames.
Na het horen van vermoedelijk een Slechtvalk heb ik afgelopen week de opnames terug gekeken. Door met sprongen door de tijdlijn te gaan was duidelijk een verandering aan de vorm van het grind in de bak te zien. Door vervolgens te zoeken naar het moment waarop de verandering plaatsvond was inderdaad een Slechtvalk in de nestbak te zien! Er bleek al enkele dagen elke ochtend een vogel in de bak te zitten, flink roepend en een kuil in het grind makend. Dat laatste doet de vogel door te gaan liggen en met de poten grind onder zich uit te duwen. Het lijkt alsof de vogel een partner naar de plek probeert te lokken. Er wordt steeds vaker bezocht, op 25 maart bijvoorbeeld wel een keer of vier vrij kort na elkaar, op 26 maart ook veelvuldig. Dat ziet er veelbelovend uit, we zullen zien! Hieronder twee korte videos om een impressie te geven van de bezoeken. Let bij de tweede video ook op de indrukwekkende geluiden, zowel van de harde wind als van de vogels... :)


Het blijft nog even spannend! Dagelijks bezoeken de slechtvalken meerdere keren de nestbak op de St. Stevenstoren. Bij deze een mooi filmpje van het meest recente bezoek.
Terug naar dagboek index Terug naar homepage