Februari 2015


Vanochtend bekeek ik in de berging de beelden die m.b.v. bewegingsdetectie in de steenmarterhoop waren gemaakt. Zoals elke avond, nacht en vroege ochtend was er een Bosmuis te zien. Maar zo rond 7:20 waren het er ineens twee! Wat zien ze er toch schattig uit... Het zou wat zijn als een Steenmarter, Bunzing of Wezel die rust kwam verstoren...'s Middags maakte ik op het toilet een foto van een klein insect. Het kleine diertje had vleugels en deed me wel wat denken aan een soort stofluis. De lengte zal zo rond 1,5 á 2 mm zijn geweest, dus fotografie was niet gemakkelijk. Ik probeerde foto's te maken door een 20x vergrotend loepje heen met onderstaand resultaat. Ik kwam zelf niet achter de naam, dus vroeg ik het aan een kennis via Facebook.Toen was het weer eens tijd om mijn cameravallen te bezoeken. Dat was al weer bijna twee weken geleden. De eerste cameraval die ik bezocht, waar ik voorheen leuke beelden had van o.a. een Amerikaanse nerts (Neovison vison) had helemaal niets gefilmd! Dat kan op die locatie eigenlijk helemaal niet. Er loopt dagelijks wel een muis of Bruine rat (Rattus norvegicus) door het blikveld van de camera. Aanzetten lukte niet, ook niet met nieuwe batterijen. Later, ik weet niet meer precies wat ik deed, ging de camera wel aan. Vreemd... Ik heb 'm na het maken van een testopname maar weer teruggehangen en ga de volgende keer maar na een wat kortere periode controleren. Toch vervelend om het idee te hebben dat je behoorlijk wat gemist kan hebben...

De tweede camera die ik had bezocht had geen bijzondere diersoorten vastgelegd. Helaas... Wel leuke beelden van bekenden die even langs kwamen om naar diersporen te kijken. Ze zwaaiden en ik hoorde dat ze mijn naam noemde. En toen kwam er nog even een papiertje voorbij met daarop de tekst "Hallo Jochem!". Erg grappig! :)

De laatste camera die ik bezocht ging ik weghalen om elders te kunnen plaatsen. En dat is misschien maar goed ook... Het werd steeds lastiger om bij de camera te komen. Voorheen was het een soort schiereilandje. Maar het water is flink gestegen. Het watertje dat ik moet overbruggen om bij de camera te komen is flink breder geworden. Met laarzen aan zet ik voorzichtig een paar stappen in het ondiepe deel en spring dan naar de overkant. Tenminste, bijna de overkant, waar het dus ook nog ondiep is. Maar dat gaat wel met een plons en regelmatig houd ik daar natte voeten aan over...
Afgelopen vrijdag bracht ik een bezoek aan de St. Stevenskerktoren in het centrum van Nijmegen (lees daar hier meer over). Vandaag ging ik terug om het klusje af te maken. 'Gewapend' met maar liefst dertig kilo grind ging ik naar boven! Daar leegte ik de zakken in de nestbak. Nu zit er genoeg grind in. Het is een laag van ongeveer 10 cm dik, in totaal moet het wel ongeveer 65 kilo grind zijn!

Met de nodige moeite heb ik er de cameraval opgehangen waar ik hierboven over schreef dat ik die uit de natuur had weggehaald. Het is in de natuur soms niet eenvoudig de cameraval goed af te stellen, maar daar boven op de toren is het nog veel lastiger. Er zijn geen boomstammen of takken om de cameraval aan vast te gespen. Ik heb de camera nu aan een constructiebalk gegespt, maar de grote moeilijkheid zat in het op de nestbak richten. Dat is zo goed en kwaad als het kon redelijk gelukt, maar ik ben benieuwd of en hoe lang de camera zo blijft hangen...

Hoe dan ook zal het wel even duren voor een Slechtvalk zich in de buurt van de nestbak zal begeven. De valk wordt wel weer zeer regelmatig boven op de torenspits gezien (door anderen, ik heb 'm al even niet meer gezien), maar de nestbak is nu nog niet bereikbaar door de steigers die tot grote hoogte rond de toren staan vanwege de renovatie. Aankomende vrijdag zullen ongeveer 5 verdiepingen worden afgebroken. Daarmee komt de verdieping waar de nestbak staat wellicht wel weer binnen bereik van de Slechtvalken, maar of ze er vanwege de onrust van de renovatie snel zullen komen...? Overigens kreeg ik nog leuk nieuws over de toren! Er komen zeer waarschijnlijk nestvoorzieningen voor Gierzwaluwen in! Ja, de Slechtvalk is één van de weinige natuurlijke vijanden van Gierzwaluw, maar ik denk niet dat het veel problemen op gaat leveren. Volwassen gezonde Gierzwaluwen zijn om te beginnen al geen gemakkelijke prooi. Maar ik denk ook niet dat de valken erg veel direct rond de toren gaan jagen. Ze doen dat veel in de nabij gelegen Ooijpolder en tijdens de trektijd 's nachts in kunstlicht boven het stadscentrum. Wellicht zijn net uitgevlogen jonge Gierzwaluwen een aantrekkelijker prooi, maar die vliegen eind juli uit en dan zijn de jonge Slechtvalken in ieder al lang uitgevlogen en zullen de oudervogels dus ook minder prooien hoeven vangen.

Hoe dan ook, over de nestvoorzieningen voor Gierzwaluwen. Het gaat om oude steigergaten. Daarvan worden de meesten afgesloten om overlast door nestmateriaal van Kauwen (Corvus monedula) te stoppen. Jammer, ik had nog een wat Kauw-vriendelijker oplossing aangedragen, maar die is het niet geworden... :(
Enkele andere steigergaten waren geschikt om om te vormen tot Gierzwaluw-nestruimte. De rechthoekige ruimte, in feite een vierkant gat door de muur heen schat ik ongeveer 20 x 20 cm in omvang, misschien 40 of 50 cm diep. Aan de achterzijde komt een verwijderbare houten schot, aan de buitenkant een hardstenen plaat met daarin een invliegopening. In totaal zouden het zeven nestruimtes worden. Op een hoogte van 27 meter twee gelegen op het oosten en twee op het zuiden, op een hoogte van 35 meter 1 op het zuiden en twee op het westen. De ongunstige windrichtingen (zuid en west) zorgen in dit geval niet voor problemen met oververhitting omdat de enorm dikke muren de nestruimte koel houden. Ik ben benieuwd hoe het eruit zal komen te zien!

  Vanavond bekeek ik weer eens wat er opgenomen was met de camera in de steenmarterhoop in onze achtertuin. Eerst een stel filmpjes van een Bosmuis (Apodemus sylvaticus). Toen weer een filmpje waarin er twee tegelijk te zien waren. :) Ik was benieuwd naar wat de beelden rond het middaguur zouden laten zien. Ik zag in de software al dat er toen middels bewegingsdetectie beelden waren opgenomen, maar Bosmuizen zie ik alleen in het donker actief. Eenmaal bij de beelden van rond het middaguur zag ik dan ook geen Bosmuis, maar een Rosse woelmuis! (Myodes glareolus) Dit diertje heeft een significant kortere staart dan een Bosmuis heeft en veel minder opvallende oorschelpen.
Voor zover ik weet is de Rosse woelmuis geen Bosmuis tegengekomen daar binnen, maar ik ben benieuwd wat er dan was gebeurd.

Omdat een cameraval die ik afgelopen weekend bezocht toen wat vreemd deed besloot ik 's avonds daar nog even langs te gaan, ook al was het al donker. De camera had het gelukkig gewoon gedaan nu en er was naast een Huiskat (Felis catus) en Bosmuis weer een Amerikaanse nerts (Neovison vison) gefilmd! De eerste keer dat ik dat dier op mijn cameraval aantrof was 13 november (9 november gefilmd, klik hier voor het filmpje) en toen was het een grote verrassing. En heel erg toevallig, want precies op diezelfde dag verscheen een Natuurbericht over de Amerikaanse nerts.
Wat me nu opviel was de staart van het dier. Als het nog steeds om hetzelfde exemplaar gaat dan, wat ik wel denk dat het geval is aangezien het niet een erg algemeen in het wild voorkomende soort is. Een staart die er zo slecht uit ziet zag ik eerder bij een oud Steenmarter-vrouwtje dat onze tuin bezocht. Wellicht is het een gevolg van een gevecht met een soortgenoot of kat?

Zie hieronder de filmpjes van de Bosmuizen, Rosse woelmuis en de Amerikaanse nerts! :)
Toen ik vanavond even naar de garage liep om een foto te maken voor in het Gierzwaluw-dagboek viel me de heldere donkere lucht op. Onder andere waren prachtig scherp de maan en opvallend Jupiter te zien. De maan kon ik uit de hand aardig op de foto zetten (met dank aan 50x optische zoom van mijn Canon Powershot SX50 HS), maar voor Jupiter moest ik toch even een statiefje pakken. De sluitertijd was lang en helaas is het dan bijna niet te doen alles scherp op de foto te krijgen. Volgens mij onttstaat er zelfs al bewegingsonscherpte door de draaiing van de aarde... Hoe dan ook zijn de vier grootste manen van Jupiter; Io, Europa, Ganymedes en Callisto duidelijk te zien. Wat het kleine lichtpuntje links van Jupiter is weet ik helaas niet.
Vergeet niet even in het Gierzwaluw-dagboek te kijken! :)

  Vanochtend bekeek ik de beelden gemaakt met de cameraval in onze achtertuin. Tussen de grote hoeveelheid filmpjes van Bosmuizen (Apodemus sylvaticus), tot wel drie tegelijk (!) trof ik een paar filmpjes aan waarop een Huisspitsmuis (Crocidura russula) te zien was. Die ging een paar keer kort de steenmarterhoop naar binnen, dus na het bekijken van de filmpje keek ik of de Huisspitsmuis ook in de steenmarterhoop was vastgelegd. Dat was zo, maar wel maar heel kort. Zie onderstaand zeer korte filmpje. :)Later deze dag maakten Lisette en ik een korte wandeling door Dal Palland. Ik vond met wat moeite opkomende Gevlekte aronskelk (Arum maculatum) op een plek waar ik ze jaarlijks zie. Ietsje verderop kwamen drie Reeën langs rennen! Zo overdag waarschijnlijk verstoord helaas... We vonden na wat zoeken nog wat pootafdrukken. Nog wat verderop zag ik een Roodborst en die kwam steeds iets dichterbij. Het diertje bleek nogal last te hebben van... Verkoudheid? Het lijkt toch veel op niezen, maar ik ben bang dat voor vogels dingen die voor ons vrij onschuldig lijken vaak toch een stuk serieuzer van aard zijn...
Vandaag fietste ik speciaal naar het centrum van Nijmegen om eindelijk weer eens de Slechtvalk (Falco peregrinus) te fotograferen. De valk werd er de afgelopen dagen weer vaak gezien, maar nog niet door mij. Maar ik had geluk! De valk zat op het vertrouwde plekje, vlak onder het bolletje dat wel de ui wordt genoemd. Ik fotografeerde hem vanaf de Grote Markt en de Ganzenheuvel waarbij ik wederom blij was met de 50x optische zoom van mijn Canon Powershot SX50 HS. :)

  

Terug thuis heb ik nog wat aan het prototype Gierzwaluw-nestkast gewerkt. Meer daarover in het Gierzwaluw-dagboek.Wat een mooie dag vandaag! Tijdens het werken aan nieuwe Gierzwaluw-nestkasten (klik om daar meer over te lezen) genoot ik van allerlei tekenen van naderend voorjaar. Zo hoorde ik een Grote lijster (Turdus viscivorus) zingen, kwam er weer eens een Grote bonte specht (Dendrocopos major) langs en waren de Buizerds (Buteo buteo) flink aan het 'miauwen' en baltsen. Op één van onderstaande foto's staan er zes van de totaal zeven die ik tegelijk zag!

Verder maakte ik een rondje door de tuin om nog wat van het aankomend voorjaar vast te leggen. Omdat de krokussen op punt van bloeien staan maakte ik de hommelpot weer wat beter bereikbaar. Verder leuke opkomende plantensoorten zoals Gevlekte aronskelk (Arum maculatum), Daslook (Allium ursinum) en de nog ietwat bizar uitziende Heggerank (Bryonia dioica). Tot slot lijkt ook het planten van een Schorseneer (Scorzonera hispanica) een geslaagd experiment. Die plant bloeit met leuke gele composietbloemen, een prima insectenlokker! :)

        

        

  Toen ik vanochtend naar beneden kwam zag ik een dode Vink op een tegel voor de voordeur liggen. :( Een raamslachtoffer dus. Ik heb het arme diertje opgepakt en in de achtertuin bij de steenmarterhoop gelegd. Je weet maar nooit. Meteen maar even het geheugenkaartje van de cameraval die de ingang in de gaten houd verwisseld. Op de computer de beelden bekeken, Bosmuizen (Apodemus sylvaticus) natuurlijk, zoals elke avond/nacht/ochtend. Maar dan! Een héél kort filmpje van iets spannends! Een pluizige staart en een rug. Het dier was minder dan één seconde in beeld! Ik kon, frame voor frame bekijkend, niet veel meer zien. Maar gezien de grootte gok ik op een Bunzing (Mustela putorius)! Helaas geen beelden van het dier binnen in de steenmarterhoop. Hopelijk komt de Bunzing, als het dat inderdaad was, vanavond nog eens terug en wordt dan meteen de Vink nog een geluk bij een ongeluk...

Verder vandaag heel druk geweest met het maken van nestkasten voor Gierzwaluwen (klik om erover te lezen in het Gierzwaluw-dagboek)!
Tijdens een pauze vroeg Lisette zich af of dat nou een Kuifmees (Lophophanes cristatus) was die op de pindasilo zat. En inderdaad! :D Die soort hoor ik wel eens vanuit de tuin, maar dit is de eerste keer dat ik er een in de tuin zag! Even snel wat foto's gemaakt door de achterdeur op een kier te zetten. Helaas met tegenlicht, maar geen heel slecht resultaat vond ik zelf! :)  Helaas... Geen Bunzing op bezoek gehad. Toen ik bij de steenmarterhoop ging kijken vanochtend was het even héél spannend! De dode Vink (zie post hierboven) was namelijk verdwenen. Er lagen alleen nog wat veertjes! Maar de cameraval-beelden bekijkend werd snel duidelijk dat de Vink was opgegeten door één of meer Bosmuizen. Jammer wel, met maar één nacht buiten is de kans op het aantrekken van een Bunzing of Steenmarter wel heel klein natuurlijk.
Hieronder één van de filmpjes. Uiteindelijk is (een deel van) de Vink mee naar binnen in de steenmarterhoop genomen. Met de camera die in de hoop zit waren ook wat beelden vastgelegd van de etende Bosmuis.

's Middags is er echter een vervanger voor de Vink gekomen waardoor ik het nog een aantal dagen kan gaan proberen een roofdier naar de tuin te lokken. Op weg naar Nijmegen zag ik namelijk iets langs de weg liggen. Het bleek een dood Waterhoen (Gallinula chloropus), aangereden. Ik heb het dier meegenomen en bij de Steenmarterhoop gelegd. Misschien jammer voor de Buizerds die graag doodgereden dieren opeten, maar wellicht scheelt het ze ook een aanrijding...

In de tuin zag ik aan het eind van de middag nog een wants. Collega en mede-natuurliefhebber (Vincent Sanders, klik voor zijn website met prachtige natuurfoto's) meende dat het een Bladpootwants (Leptoglossus occidentalis) was. Even op internet zoeken en inderdaad, dat blijkt het te zijn. Sinds 2007 voorkomend in Nederland, deze van oorsprong uit Noord- en Midden-Amerika afkomstige wants. Het is een invasieve exoot, een niet-inheems diertje dus dat zich razendsnel verspreid. Ze leven van de zaden van naaldbomen, niet alleen die van dennen en sparren, maar ook van allerlei soorten sierconiferen. Lees meer over dit diertje in dit Natuurbericht.

     Korte update over de steenmarterhoop: het Waterhoen ligt er nog. Niets spannends gebeurd dus.
Vandaag kregen we nieuwe LED-lampen binnen voor in de 'kroonluchter' in onze huiskamer. Met een leuke vlam-vorm. ze geven een mooie kleur en warmte van licht en besparen weer wat energie vergeleken met de voorgangers (spaarlampen)!
Het Waterhoen bij de steenmarterhoop wordt langzaam maar zeker opgegeten door Bosmuizen (Apodemus sylvaticus) en Huisspitsmuizen (Crocidura russula)...
Stoeien met ringcodes... Er zitten wel vijf individuen Grote bonte specht (Dendrocopos major) in de tuin!!! Hieronder een foto van een geringd vrouwtje van vanochtend. Verder komen er regelmatig twee geringde mannetjes en één ongeringd mannetje op bezoek. Dit geringde vrouwtje lijkt een grotendeels overeenkomende code te hebben met een mannetje. 763 In ieder geval, ervoor een 8 of een 3. Lastig hoor... Maar wel leuk om er op deze manier achter te komen dat er zo veel verschillende spechten langs komen!
Let op onderstaande foto overigens ook op de pindakaas: biologisch en zoutvrij! :D
Bij de Ekoplaza in het centrum van Nijmegen hebben ze deze de Vegobar in de aanbieding! Wat een geweldige reep chocolade is dat toch! Van harte aan te raden! We hebben dan ook stevig ingeslagen. :p
Vandaag reisde ik naar Amstelveen om deel te nemen aan een bestuursvergadering van Vereniging Gierzwaluwbescherming Nederland. Ik ben geen fan van invasieve exoten (plant,- of diersoorten die hier niet van oorsprong voorkomen maar zijn ingevoerd en zich snel en vaak ten koste van wel inheemse soorten uitbreiden), maar ik vind Halsbandparkieten (Psittacula krameri) stiekem toch wel heel leuke dieren... Ze kunnen er natuurlijk ook niets aan doen dat ze hier zijn ingevoerd, dus de dieren zelf neem ik het niet kwalijk. En aangezien ik geen vliegreizen maak krijg ik verder nooit in het wild levende parkieten te zien. Bij ons in het oosten van het land komen ze nog niet tot nauwelijks voor. Dus als ik ze weer eens zie als ik in het westen van het land ben vind ik het toch altijd fraai, dat vliegbeeld en die kleuren...

Tijdens de bestuursvergadering zelf maakte ik nog een foto van één van de bestuursleden in een gloednieuw hesje, bedoeld voor bijv. mensen die Gierzwaluwen inventariseren. Te bestellen tegen kostprijs, zie meer info op bovengenoemde website.

     Ik zou hier exact hetzelfde kunnen schrijven als bij 10 januari. Vandaag bekeek ik weer eens een stofluis in de toiletruimte. Volgens mij een jong exemplaar (?) van Dorypteryx domestica. Foto met de nodige moeite gemaakt door een klein loepje met een vergroting van 20x.
Vandaag bracht ik weer een bezoek aan de St. Stevenskerktoren! Zie ook 4 februari. Bij aankomst in het centrum van Nijmegen zag ik al dat er een Slechtvalk (Falco peregrinus) boven op de toren zat. Eenmaal boven verving ik het geheugenkaartje van mijn cameraval en bekeek ter plaatse vluchtig de beelden. Niets bijzonders helaas (bleek ook nadat ik thuis de beelden beter had bekeken). Wel was het weer bijzonder om daar boven op die prachtige toren te zijn. Het licht van de ondergaande zon was prachtig... Ik maakte wat foto's van het geweldige uitzicht. Op één van onderstaande foto's is de energiecentrale te zien waar Slechtvalken nestelen in een nestkast aan de schoorsteen. Daar ben ik vorig jaar in mei op bezoek geweest, mee omhoog om de jonge Slechtvalken te ringen! Dat was een erg bijzondere ervaring! Helaas heb ik geen dagboek voor 2014 gemaakt. Daarom hier toch even kort... Tijdens die dag maakte ik namelijk wel een erg bijzondere foto van een Slechtvalk. Na het ringen van de vier jongen in Nijmegen ging ik nog mee naar twee andere locaties. In Roermond op een zendmast nesteld een vrouwtje Slechtvalk met een bijzonder karakter. De meeste Slechtvalken gaan al roepend rondvliegen terwijl er geringd wordt. Dit vrouwtje echter blijft in de nestkast zitten! Ik kon vanaf minder dan één meter afstand foto's van haar maken! Zie hieronder één van de resultaten daarvan!

Overigens zag ik toen ik bij de St. Stevenskerktoren vertrok dat er nog steeds een Slechtvalk bovenop zat. Apart idee dat die daar boven mij zat...     

     

     Vannacht werden door een cameraval bij de steenmarterhoop (en het dode Waterhoen) wat beelden gemaakt van een Bosmuis (Apodemus sylvaticus) en Huisspitsmuis (Crocidura russula). Hieronder de beelden!

En Bosmuis verdwijnt uit beeld en een Huisspitsmuis verschijnt op grappige wijze:Een Bosmuis laat even wat klimkunsten zien (het doel is me onduidelijk):Een Bosmuis komend uit de steenmarterhoop passeert een enthousiast van het Waterhoen etende Huisspitsmuis:
Omdat we er in de buurt waren en ik mijn camera bij me had gingen Lisette en ik vandaag even langs Nimbus. De hoogste woontoren van Nijmegen in aanbouw. Daar komen veel nestvoorzieningen voor Gierzwaluwen in! Lees er meer over op deze pagina!
Vandaag reisde ik naar Zeist om deel te nemen, of eigenlijk deel uit te maken van een workshop Gierzwaluw-bescherming bij Vogelbescherming. Meer daarover in Gierzwaluw-dagboek. Wachtend op de trein terug naar huis maakte ik nog een foto van twee mooie Kauwen (Corvus monedula) op de bovenleiding.
Terug naar dagboek 2015 index Terug naar homepage