GIERZWALUW DAGBOEK 2015, pagina 1
Houd de muiscursor stil op een afbeelding voor meer informatie en klik om te vergroten

Naar pagina 2


Allereerst aan iedereen de beste wensen voor een mooi, gezond en diervriendelijk 2015, vol mooie natuur-belevingen en met heel veel gekrijs van Gierzwaluwen! :)

Sinds eind 2014 ben ik bezig met plannen de mogelijkheden voor Gierzwaluwen om bij ons aan huis te nestelen uit te breiden. Niet omdat er niet nog veel leeg staat, maar door een samenloop van omstandigheden eigenlijk. De drie nestkasten die nu onder de dakgoot aan de voorkant van ons huis hangen hebben volgens mij hun beste tijd al wel bijna gehad. Ik heb ze destijds (nu 6 jaar geleden) van MDF gemaakt. Ik wist toen ook wel dat dat niet het beste hout was om nestkasten mee te maken, maar om de een of andere reden was dat toch wat ik had gekozen te doen. Aan de buitenkant is er eigenlijk niets mis mee, maar ik geloof dat de binnenkant van vooral nestkast 1 te onhygiënisch aan het worden is. Wellicht is het zachte hout te vochtig gebleven en aan het schimmelen gegaan?

Daarom ga ik nieuwe nestkasten maken van het veel betere multiplex. Cederhout is wellicht het beste, maar daar is lastig aan te komen en het is erg duur. Daarnaast hangen mijn nestkasten mooi droog, dus aan de buitenkant heeft het bijna niets te lijden. Maar als ik dan toch nieuwe nestkasten ga maken, dan kan ik toch net zo goed nog wat bijplaatsen? Ruimte zat! Maar alles moet wel goed bereikbaar zijn, inclusief onze ramen die zo af en toe met behulp van onze ladder gewassen moeten worden. Vandaar dat ik niet alle ruimtes tussen de gootklossen vol ga bouwen, maar ik ga wel van 3 naar zeker 18 nestkast! Maar niet 18 op een rij, dat past niet. Er komen er zeker 9 aan de voorkant onder de dakgoot, maar er komen er ook 9 aan de achterkant onder de dakgoot! Dat is niet op een windrichting waar je zonder meer nestkasten voor Gierzwaluwen zou moeten ophangen (zuidwest ongeveer). Maar door de opbouw van de gootbetimmering blijven de nestkasten eigenlijk prima uit de zon en wordt hitte van bovenaf tegengehouden door een laag hout, lucht en dan weer hout (onderkant gootbetimmering, ruimte tussen gootbetimmering en de bovenkant van de nestkast en de bovenkant van de nestkast zelf).

  

Omdat ik toch altijd nieuwsgierig ben naar zich allemaal afspeeld in de nestkasten heb ik besloten iedere nestkast te voorzien van een camera. De camera's in de huidige drie nestkasten (Velleman CMOS camera's met 240 TV-lijnen) laten wat te wensen over. Daarom heb ik gezocht naar een alternatief en dat zijn CCD camera's geworden met 540 TV-lijnen en een Sony Effio chip die met behulp van een lichtsensor het beeld kan afstemmen op de lichtomstandigheden. De camera's zijn voorzien van een 3,6 mm lensje, 10 ingebouwde infrarood-LEDs en een microfoon. De Velleman cameraatjes hebben ook een 3,6 mm lensje, maar de chip in die oude cameraatjes is kleiner (1/4 inch ten opzichte van 1/3 inch in de nieuwe camera's) en dat zorgt voor een kleiner blikveld. De nieuwe camera's hebben dus betere belichting, hogere kwaliteit beeld én een groter blikveld!
Ik bestelde de camera's trouwens in Engeland via Garden Nature.



Bij de oude kasten heb ik er 'last van' dat er wel eens wat gebeurd dat niet zichtbaar is door de combinatie camera en plaatsing (het gehele blikveld dus). Bij de nieuwe kasten moet dat beter kunnen! Daarom heb ik vandaag hout gekocht voor een prototype-nestkast. Hiermee kan ik gaan bekijken waar en hoe de camera's geplaatst moeten gaan worden en hoe ik de nestkast verder kan inrichten om zoveel mogelijk zicht te krijgen op wat er gebeurd. Zo ga ik de invliegopening plaatsen op basis van het beeld van de camera. Daarmee komt de invliegopening evengoed ver uit het midden zodat een mooi donker en veilig hoekje overblijft voor een nest van Gierzwaluwen, maar wellicht komt de opening wel iets meer van de zijkant dan ik standaard zou doen.

Voor de liefhebber, dit zijn de afmetingen van de kast: de bodem is 18,4 x 36,4 cm. De voorkant 40 x 20 cm, de zijkanten 18,4 x 18,2 cm en de bovenkant 40 x 18,2. Voor de achterwand heb ik een deel van 48 x 20 cm, maar die 48 cm blijft alleen in stand voor deel aan de onderkant. Daarin komen de schroefgaten, boven is daar geen ruimte voor omdat daar de gootklossen zitten. Bevestiging aan de onderrand klinkt onstevig, maar de gootcontructie maakt voorover kantelen van de nestkast sowieso onmogelijk.

Vandaag heb ik de houten delen losjes tegen elkaar gezet en een eerste idee gekregen. Ziet er veelbelovend uit! Uiteraard komt in de bodem nog een nestkuiltje. Verder ga ik verschillende delen opruwen, waaronder zeker ook de binnenkant van de voorwand van de nestkast zodat daar de jongen aan kunnen gaan hangen tijdens het oefenen zoals ze nu deden aan het inspectiegat in de achterwand.
Zie hieronder een voorbeeld van het beeld met de oude camera's en een testbeeld met de nieuwe. De nieuwe nestkasten worden overigens nagenoeg even groot.

  



Afgelopen donderdag kreeg ik de bestelde twee nieuwe DVR's (Digitale Video Recorders) binnen. Wat een pakket... Een enorme doos met een gewicht van wel 22,5 kilogram werd door de koerier afgeleverd. Daarin twee bijna 10 kilo zware DVR's van het merk AirSpace CCTV. Het zijn DVR's waarop maar liefst 16 camera's aangesloten kunnen worden, inclusief audio voor elk videokanaal. Vooral dat laatste is zeker niet standaard bij DVR's, omdat opname van audio bij de meeste beveiligings-toepassingen weinig toegevoegde waarde heeft. Het was dus even zoeken naar een model dat aan deze en wat andere wensen voldeed. Naast de mogelijkheid audio vast te leggen was een wens dat elk videokanaal de beelden in realtime-kwaliteit kon vastleggen (25 beelden per seconde). Net als bij de aanschaf van mijn vorige, 4-kanaals DVR, kwam ik weer uit bij Rowantech.nl. Daar werden op verzoek twee harde schijven ingebouwd, elk met een capaciteit van 1TB.

Vandaag probeerde ik de DVR voor het eerst uit. Ik sloot één van de nieuwe camera's, een muis en een beeldscherm aan en schakelde de DVR in. Op het beeldscherm verscheen de melding "Cannot display current video mode". Oh ja... Die heb ik eerder gezien... Ik zocht even terug en vond hoe ik deze melding ook kreeg bij de 4-kanaals DVR. Die kon ik toen via software benaderen om de video-weergave aan te passen, waarna er wél beelden op de monitor verschenen. Dat probeerde ik nu ook. Eerst met de nieuw geïnstalleerde software Smart PSS (Professional Surveillance System), later ook met het iets oudere PSS, maar ik kreeg geen verbinding met de DVR (de netwerk host kon niet worden gevonden)...

Hopelijk kan ik na het weekend weer wat hulp krijgen van Norman Graafsma, die me al zo vaak heeft geholpen met allerlei video-gerelateerde vragen en problemen.

     



Yes! Met dank aan Norman vandaag de eerste DVR volledig werkend gekregen! Ik doe een poging uit te leggen wat daarvoor moest gebeuren. Omdat het beeldsignaal van de DVR niet door de monitor kon worden weergegeven moest ik de DVR via het netwerk, dus via mijn browser benaderen. Daarvoor moest eerst het ip-adres van mijn laptop in dezelfde reeks zetten als dat van DVR. Toen dat gedaan was en ik het ip adres van de DVR in de adresbalk van mijn browser intikte verscheen de 'Web service' pagina van de DVR! Daar kon ik de instellingen van de video-output veranderen naar de resolutie die mijn beeldscherm kon weergeven. Na opnieuw opstarten van de DVR werkte dat! Toen de laptop weer terug op de oude ip-instelling gezet ('automatisch een ip adres laten toewijzen') en via de DVR zelf het ip adres van dat apparaat veranderd zodat die in dezelfde reeks stond.

Toen dat allemaal gedaan was werkte het allemaal naar behoren. De DVR was te benaderen via de software (Smart PSS), de browser en de app op mijn mobiele telefoon (gDMSS Lite)! :) Overigens had ik voor de test maar één cameraatje aangesloten, maar om meer camera's aan te sluiten hoeft er verder niets aan de instellingen veranderd te worden, dus dat wordt een eitje. :)




Vandaag maakte ik een invliegopening in de prototype-nestkast en probeerde ik nog wat uit met de camera. Eigenlijk in omgekeerde volgorde. Ik keek eerst met de camera hoeveel daarmee te zien was en op basis daarvan zette ik een streep op de bodem van de nestkast. Daar komt een schuin opstaande rand die de Gierzwaluwen tegen moet houden en dus in beeld van de camera. Het lijntje is op onderstaande foto nog net te zien. Er gaat best een stukje van het bodemoppervlak verloren, maar de overblijvende ruimte is ruim voldoende (18,5 cm diep, lange zijde 29,5 cm, korte zijde 21 cm). Nog net in zicht van de camera dus de invliegopening. Die is 30 mm hoog en 65 mm breed. Ik maakte die door twee gaten te boren met een 30 mm speedboor en het overgebleven deel met een decoupeerzaag weg te zagen. Daarna even vijlen natuurlijk.

  



Weer eens wat gewerkt aan de prototype-nestkast. Ik maakte een wandje van hardboard. Dat is glad aan één kant waardoor Gierzwaluwen er hopelijk geen grip op hebben. Het wandje staat in een hoek van 65 graden en is 14 cm hoog. Misschien moet ik nog iets maken waardoor Gierzwaluwen er niet achter terecht kunnen komen, mochten ze er toch tegenop weten te klimmen...
De camera maakte ik vervolgens vast met een verbogen hoekprofiel. Misschien dat ik voor de andere kasten een iets breder profiel ga gebruiken zodat het allemaal wat steviger aanvoelt, maar in principe zit het zo best aardig en ben ik best tevreden met het beeld!

Ik moet nog wel iets verzinnen voor de stekkers van de camera. Ik wil die buiten de nestkast aansluiten op de kabels die naar binnen gaan, maar wel weggestopt in een eenvoudig te openen 'doosje'. Ik moet nog even nadenken over wat daarvoor geschikt zou kunnen zijn...

     



Omdat de prototype-nestkast voor het grootste deel goed is heb ik begin deze week het hout voor de rest van de nestkasten besteld. Ik deed dat via email en kreeg al snel een reactie van Marius dat het hout waarschijnlijk vrijdag allemaal op maat zou zijn gezaagd en dat het dan eind van de dag bij mij thuis afgeleverd zou worden. En dat klopte! Vandaag ontvangen en in de garage netjes uitgestald. Binnenkort aan de bak dus en daar krijg ik net als bijhet maken van de observatiekasten in 2013 weer hulp bij van de vader van mijn zwager. :)




Vandaag heb ik weer wat aan de prototype-nestkast gewerkt. Ik zit met het schotje dat ervoor moet zorgen dat de Gierzwaluwen niet buiten het beeld van de camera kunnen komen. Is het niet te laag? Moet ik het verhogen? Of wellicht de ruimte erachter opvullen zodat het geen val wordt mocht er een Gierzwaluw achter belanden? Ik ben er nog niet helemaal uit...




Aanstaande zaterdag ga ik flink aan de slag voor de 18 nieuwe nestkasten. Maar vandaag deed ik al wat voorwerk. Ik maakte invliegopeningen door twee gaten met een diameter van 30 mm te boren (m.b.v. een speedboor). Met de decoupeerzaag zaagde ik vervolgens het tussenstukje weg en zo ontstonden invliegopeningen met een hoogte van 30 mm en een breedte van 65 mm.

Ik zaagde ook hoeken van de achterzijde-platen af. Zie onderstaande foto van de protoype-nestkast van afgelopen zondag waar dat voor dient.

Overigens ben ik van het idee van een schotje in de nestkast afgestapt (zie de post hierboven en verder terug). Het werd allemaal te ingewikkeld en wellicht is het ook niet zo zinvol. Met de invliegopening in beeld van de camera zullen de Gierzwaluwen waarschijnlijk nauwelijks buiten beeld gaan zitten. Als ze dat zo nu en dan toch doen is het waarschijnlijk niet lang en de meest belangrijke zaken (eileg, uitkomst jongen, oefenen en uitvliegen bijv.) zullen zich allemaal binnen beeld afspelen.
Dus... Wie nog 18 stukjes hardboard 20 x 14 cm nodig heeft... :p

Tijdens het werken vandaag werd ik overigens veelvuldig afgeleid. Zie het dagboek.

     

  



Vandaag was het dan zo ver! En wat een geluk met het weer! :D Samen met Huub, de vader van mijn zwager die timmerman is ging ik flink aan de slag voor de nieuwe nestkasten. En we zijn flink opgeschoten! Al het benodigde freeswerk is klaar. In de wand waar de camera's straks het beste zicht op hebben zijn prachtige klim-richels uitgefreesd en natuurlijk zijn er ook weer nestkuiltjes gemaakt. De klimrichels zijn 5 mm breed en zitten om de 2 cm. De nestkuiltjes hebben een diameter van 90 mm en zijn ongeveer 8 mm diep.
Lisette hielp met het aanbrengen van de nestkast-nummers en die zijn heel erg goed gelukt! Dankjewel Lisette!

Uiteindelijk zijn vandaag 9 van de 18 nestkasten in elkaar gezet. Tussendoor ging ik nog even naar de lokale Doe-het-zelf winkel (Marius) voor meubelhoeken die ik met enige moeite heb verbogen tot min of meer de juiste hoek voor de camera's.

Naast het in elkaar zetten van nog 9 nestkasten gaat er dus nog wat werk zitten in het bevestigen en afstellen van de camera's en vervolgens het schilderen van de nestkasten. Maar er is weer een flinke stap gezet vandaag met veel dank aan Huub!

Tijdens een pauze werd er overigens nog een nieuwe tuinvogel-soort ontdekt! En er gebeurde nog wel meer interessants... Meer daarover hier in het dagboek!

     

     



Vandaag installeerde ik bij de eerste negen nestkasten de camera's. Met behulp van verbogen meubelhoeken, diverse boutjes, moertjes en ringetjes en de te bevestigen camera aangesloten op de DVR.

     



Vandaag maakte ik een doorvoer voor de kabels van de camera's in de eerste 9 kasten. Daarna kon de bovenzijde bevestigd worden. Ik schroefde ook nog 4 nieuwe nestkasten in elkaar en Lisette richtte vakkundig een kamer in om de nestkasten te verven. 's Avonds bracht ik de eerste laag grondverf aan waarbij twee zijden nog niet zodat de kasten op een niet-geverfde kant konden drogen en handelbaar bleven. :)

  



Vandaag verfde Lisette de zijden van de nestkasten die nog niet in de grondverf waren gezet. Thanks! :D



Overdag had ik geen tijd om aan de nestkasten te werken (ik ging naar Amstelveen voor een bestuursvergadering van Vereniging Gierzwaluwbescherming Nederland. 's Avonds zette ik de laatste 5 nestkasten in elkaar terwijl Lisette een eerste laag beits (perkoleum) aanbracht op de nestkasten die in de grondverf stonden. Dankjewel weer voor je hulp Lisette!

  



Tijdens het monteren van cameraatjes maakte ik een foto om te laten zien hoe de cameraatjes vast zitten. Geborgd met een zogenaamd veerringetje.




De eerste kasten zijn af! Hieronder hoe dat eruit ziet én hoe het camerabeeld er straks ongeveer uit moet komen te zien. :)

     



Vandaag reisde ik naar Zeist om deel te nemen, of eigenlijk deel uit te maken van een workshop Gierzwaluw-bescherming op het hoofdkantoor van Vogelbescherming Nederland. Hieronder enkele foto's gemaakt door Jan Schoppers van Sovon, die zelf een presentatie gaf over de gegevens voortkomend uit het Meetnet Urbane Soorten (MUS). Andere presentaties waren er van Jarno Beijk van NatuurInclusief over de Flora en Fauna wet, van mijzelf over nestvoorzieningen in nieuwbouw en van Sacha Hansen van gemeente Amsterdam over gemeentelijk beleid m.b.t. Gierzwaluwen. Die gemeente heeft een bijzonder fraaie kaart waarop nestplaatsen van Gierzwaluw en Huismus worden vastgelegd! Die kaart is lang niet volledig en zal dat ook nooit worden, maar er wordt hard gewerkt aan uitbreiding van het aantal gegevens. De gegevens worden gebruikt om bijv. te voorkomen dat tijdens het broedseizoen steigers worden geplaatst bij een pand waar zich een nestplaats bevindt. Een goede zaak! Hopelijk doet goed voorbeeld goed volgen! De kaart is hier te vinden:


http://maps.amsterdam.nl/vogels/?LANG=nl

  



Dankzij Lisette's vaste hand staan er nu nette huisnummers op de nestkasten. :) Dankjewel!
Op zolder bereidde ik het een en ander voor voor volgende week maandag. Ik maakte op twee plaatsen het knieschot los. Daar komen straks vele kabels te lopen. Een beetje stofzuigen kon geen kwaad... Ik moest er overigens even vier observatie-nestkasten voor van de muur halen.

     



Van de week besprak ik met mijn zwager, Wouter, hoe we maandag te werk zullen gaan. 's Ochtends komt de steiger die we dan opbouwen. Het is natuurlijk wel zo handig als we buiten niet nog allemaal stekkers hoeven te bevestigen, dus vandaag ben ik flink aan de slag gegaan. De kabel voor het doorgeven van het audio-signaal is een 50 Ohm coax kabel. Die kon ik vrij eenvoudig met een coax-stripper voorbereiden, waarna ik met een krimptang de BNC connector kon bevestigen. De video en voeding combi-kabel bestaat uit een 75 Ohm coax kabel en twee draden voor voeding. De coax daarvan is een stuk steviger dan die van de 50 Ohm kabel, waardoor het met de coax-stripper niet goed wou lukken. Ik deed e.e.a. dan maar met een scherp mesje, al is dat helaas wel een stuk tijdrovender. Aan de voedingsdraadjes plaatste ik erg handige 2,1 mm voedingspluggen met schroefbevestiging. E.e.a. kocht ik bij FR Security.

  



Bijna alle stekkers voor de kabel-uiteinden die buiten komen te liggen zitten erop!




Naast alle kabels en stekkers bestelde ik een tijdje terug ook een beveiligingsbehuizing voor een camera voor buiten bij FR Security. Het is een flink gevaarte, best zwaar ook, maar erg solide en flexibel voor wat betreft afstelling. Vandaag zette ik de camera erin die tot noch toe in de overzetkast van de observatiekasten zat. Ik wil deze behuizing aan de muur van de schuur gaan hangen zodat de camera met bewegingsdetectie de negen nieuwe nestkasten aan de achtergevel kan monitoren. Hopelijk kan dat wat mooie beelden opleveren! Het is in ieder geval echt een prima camera!

  



Vandaag was de grote dag! 's Ochtends werd de rolsteiger afgeleverd. Wouter en ik zette die in de voortuin in elkaar. Eerst de oude nestkast nummer 3 van de muur gehaald en de camera-kabels daarvan weggehaald. Toen van rechts naar links per nestkast de kabels getrokken en de nestkast opgehangen en aangesloten. Ik was van tevoren van plan de doorvoer door het dakbeschot ook per nestkast te maken, maar we besloten een centrale doorvoer te maken en de kabels over de eerste panlat daar naartoe te voeren. Het onderste deel van het dakbeschot ziet er slecht uit op onderstaande foto, maar het is niet meer aan het rotten. Het hout is helemaal droog, het rotten is ooit gebeurd doordat het hout in contact kwam met water in de dakgoot. Wellicht dat de goot toen verstopt zat? Want dat kan nu eigenlijk niet meer gebeuren. Het werkte wel handig, dat niet zo harde hout. :) Overigens hebben we meteen van de steiger gebruik gemaakt door de dakgoten en trespa dakgoot-panelen schoon te maken. :) Wel waren we een flinke tijd bezig, waardoor er niet genoeg tijd was om aan de achterzijde ook alle nestkasten op te hangen. Wel lagen alle kabels al klaar, dus het is alleen nog een kwestie van vijf nestkasten ophangen. :)

Ontzettend hartelijk bedankt voor je hulp Wouter!

     



Met het zonnetje in de rug vandaag de laatste vijf nestkasten opgehangen! Alles hangt en is aangesloten, aan de buitenkant dan. Binnen moet nog het nodige gebeuren qua stekkers aansluiten en dergelijke. Alle invliegopeningen heb ik dichtgeplakt met een papiertje, want de Huismussen waren al weer overijverig de afgelopen dagen. Gelukkig gingen ze probleemloos over op de speciaal voor hun opgehangen Huismus-nestkasten. :)

  



Vandaag bevestigde ik de eerste stekkers aan de diverse kabels op zolder. De combi-kabel splitste ik een flink stuk (ongeveer 50 cm) zodat de coax naar de DVR kon en de voedings-draden naar de speciale kastjes. Dat zijn kastjes van X-supply die 9 uitgangen van 12 volt bevatten. Dus één kastje in plaats van 9 adapters! :) In de loop van de avond kreeg ik de eerste 9 nestkasten, alle nestkasten van de voorgevel, aangesloten. En zo ziet het er dan vooralsnog uit op de software op de computer! :)

  



Weer een flink eind vooruit gekomen vandaag! Vele stekkers bevestigd, kabels gestript, etc., etc.. Nu zijn alle 18 nestkast-camera's aangesloten op de DVR's en werkt alles! De voeding-kastjes (9 x 12V uitgangen per kastje) hebben fel brandende groene LEDs, de DVR's hebben blauw verlichte cijfers en meldingen op de voorkant. Het ziet er allemaal indrukwekkend uit vind ik zelf! Vooral ook de achterkant van de eerste DVR, alle 16 ingangen vol met stekkers. Het is een flinke bundel kabels die zo vanuit negen nestkasten komt. Het paste nog maar nét in de kabelgoot! Maar het ziet er strak uit! Nog wat kleine afronding-zaken. En dan kan ik gaan nadenken over het aansluiten van nog eens 14 camera's op de nog vrije DVR-ingangen... Ik kan camera's in observatiekasten gaan plaatsen, maar moet even kijken naar hoe ik dan de boel een beetje netjes kan houden wat betreft kabels...

     

     



Ik haalde de oude nestkasten een paar dagen geleden al van de gevel, maar vandaag maakte ik er ook wat foto's van. Het ziet er allemaal niet zo netjes meer uit, wellicht mede door het type hout (MDF). Er zijn wel wat interessante dingen te melden. Aan het nestje in nestkast nr. 1 is nu vijf seizoenen gewerkt. De bodem van de neskast is niet meer zichtbaar. Ik vond er twee poppen van de Gierzwaluwluisvlieg (Crataerina pallida) in. Geen grote verrassing, want ik had die gespecialiseerde parasiet al eens in deze nestkast op Gierzwaluwen rond zien lopen (zie bijv. het filmpje in het dagboek van 28 juni 2012). Ik ga kijken of ik de poppen op een mooie manier kan conserveren, al gun ik die beestjes ook best een gelukkig leven eigenlijk...

Verder ging ik vandaag aan de slag met het vers binnengekomen pakketje. Via internet bestelde ik iets dat ik van mijn werk als microbiologisch analist ken: Parafilm. Een folie met een rekbaarheid van 200% dat op laboratoria wordt gebruikt om bijv. over reageerbuizen of bekerglazen te trekken om ze af te sluiten. Ik bedacht me toen ik van een collega een appelboompje cadeau kreeg waarbij rond de entplaats wat Parafilm zat dat ik dit prima kon gebruiken om de stekkers die buiten naast de nestkasten hangen te beschermen tegen vocht. Naast de Parafilm zelf gebruikte ik daarvoor nog iets dat ik via internet had besteld: een afstandhouder voor onze ladder. Handig! Die houd de ladder verder van de muur waardoor ik makkelijker bij de dakgoot kan. Ik kreeg nog niet alle stekkers ingepakt, maar het begin is er.

Ook trok ik nog een draad naar buiten, tot naast nestkast nr. 11, waaraan ik een tweeter bevestigde. Of ik veel met lokgeluiden zal moeten werken weet ik nog niet, maar zo nu en dan tijdens drukke giervluchten even wat laten horen vanaf de nog niet eerder beschikbare achtergevel-nestkasten kan zeker geen kwaad voor de ontdekkingskansen!

     

     



Vandaag kreeg een nieuw 'Gierzwaluw-project' een wending waardoor deze een geheel eigen pagina verdiend!




Gisteren maakte ik wat nieuwe mooie foto's van de Gierzwaluw-voorzieningen aan de St. Stevenskerktoren in het centrum van Nijmegen! (klik op de link voor meer info)

Verder ging ik vandaag aan de slag met een tip van Norman Graafsma die weer geweldig blijkt! :)

Ik had een hoge-tonen speakertje (tweeter) geplaatst bij de nieuwe nestkasten aan de achterkant van ons huis. Daarmee wil ik zo nu en dan wat Gierzwaluw-geluiden afspelen om passerende Gierzwaluwen te attenderen op de mogelijkheid te nestelen aan die kant van ons huis. Ik had een dubbel-aderige draad getrokken en daar een tweeter aan bevestigd. Maar het geluid klonk slecht. Een andere tweeter van hetzelfde type geprobeerd, weer slecht. Een derde tweeter van een ander type dan. Weer hetzelfde. Ok, dan ligt het of aan de draad, of aan de oude stereotoren waarmee ik de geluiden afspeel (eigenlijk vanaf mijn iPod, maar via de stereotoren). Norman adviseerde dikker draad te gebruiken om het geluid mee naar de tweeter te transporteren. Ik had nog wat hoge kwaliteit speaker-kabel liggen en probeerde dat op zolder even uit. Dat klonk stukken beter! Dus achter het knieschot door het dakbeschot getrokken, de oude draad verwijderd en de tweeter bevestigd. Testje gedaan en dat klonk prima! :D



's Avonds kon ik verder nog aan de slag met het netjes opbergen van de camera-kabels. Mijn zwager Wouter kwam een kabelgoot brengen en die bracht ik 's avonds aan onder observatiekasten K t/m O. Het past allemaal precies en ziet er zo ontzettend veel netter uit! Ik ben er erg tevreden mee! Hieronder de voor en na foto. :)

  



Eergisteren, 10 april, werden de eerste twee Gierzwaluwen in Nederland van dit jaar gezien! Op waarneming.nl is te lezen dat ze op flinke hoogte boven de Biesbosch vlogen. En vandaag werd op twee plaatsen een individu gezien, één in de buurt van Hoorn, de ander in Vucht. Je weet maar nooit waar die eerste Gierzwaluwen heen gaan, dus heb ik gisteren de blaadjes die de invliegopeningen van de nestkasten afsloten verwijderd en vandaag de sponsjes uit de tunneltjes naar de observatie-nestkasten. Bij deze dan voor het eerst foto's van hoe de nestkasten er helemaal klaar uit zien!

  



Toen ik afgelopen zondag nestkast 1 t/m 19 toegankelijk maakte ben ik iets vergeten... In twee oude nestkasten hebben Gierzwaluwen genesteld en bevonden zich enkele jaren oude nesten waaraan jaarlijks is gebouwd. Die zijn met de komst van de nieuwe nestkasten verdwenen. Ik had bedacht om daarom wat nestmateriaal in de kasten te doen die nu op de plaats van voorheen nestkast 1 en 3 hangen. Vandaag dus maar weer even de ladder op gegaan om in nestkast 3 en 9 wat kortgeknipt hooi, wat zaadpluis en wat veertjes te leggen. Dat deed ik 's avonds, want ik was van 's ochtends heel vroeg tot 's avonds laat naar Den Haag. Ik was daar voor de Klimaatzaak van Urgenda. Een lange dag, maar erg interessant! Ik ben één van de 886 mede-eisers!



Nou... Mooi is dat! Gisteren dus met enige moeite nestmateriaal in twee nestkasten gelegd, is vandaag van alles weer verdwenen! Naar een verdieping lager... Een mannetje Huismus (Passer domesticus) kwam zo rond 11 uur 's ochtends meerdere keren naar binnen om nestmateriaal mee te nemen. Tot er nog maar héél weinig over was... :/ Binnenkort dan maar weer bijvullen?




Opnieuw veel Huismus-activiteit in de Gierzwaluw-nestkasten vandaag. 's Avonds had ik telefonisch overleg met Rogier van Rowantech. Ik kwam er gisteren namelijk achter dat de bewegingdetectie niet lijkt te werken. De activiteiten van de Huismus heb ik terug moeten zoeken in de doorlopende opname en dat is erg veel werk. Bovendien is de kans dat je zo iets mist erg groot. En de terugkomst van de eerste Gierzwaluw wil ik natuurlijk niet missen nu ik deze mooie apparatuur heb! Rogier nam mijn computer even over om instellingen te controleren en kwam erachter dat in de 'planning' (schedule) bewegingsdetectie (motion detection, MD) niet goed was ingesteld. Hij keek ook naar de optie om bij detectie van beweging een email te laten versturen. Er gebeurde wat rare dingen, want versturen vanaf mijn eigen emailadres werkte niet. Later maakte ik een nieuw emailadres aan en toen werkte het ineens wel! Terwijl je zelf eigenlijk niets aan ingewikkelde instellingen hoeft te veranderen... Vreemd... Maar goed. Nu nog kijken of het mogelijk is ook een snapshot meegestuurd te krijgen... :D



Vandaag maar eens de gevoeligheid van de bewegingsdetectie bijgesteld... Van 80 naar 50, want ik werd overstelpt door mailtjes over beweging die ik niet kan terugvinden in de software (SmartPSS)...



Het lijkt nu allemaal goed te werken met de bewegingsdetectie en de mails. En beter nog, het is ook gelukt om een snapshot meegestuurd te krijgen, dat bleek een vrij eenvoudige instelling. :)

En dan, na vele dagen obsessief de lucht afspeuren, zag ik vandaag om 17:30 precies mijn eerste twee Gierzwaluwen voor 2015! Ik bekeek ze door mijn verrekijker vanuit de woonkamer! :)



Enkele snapshots van vandaag!

     

     

En de hele dag vond ik het al zulk prachtig Gierzwaluw-waardig weer, maar ondanks het heel erg vaak naar boven keken zag ik er maar geen. Op een gegeven moment was ik binnen aan het stofzuigen toen ik twee Houtduiven (Columba palumbus) van Pinksterbloemen zag eten. Jammer, want die zie ik graag bloeien! Dus ik ging even naar buiten, enerzijds om de Houtduiven op te schrikken, anderzijds om ze een alternatief te bieden (een handje vogelzaad op het terras gestrooid). Op weg naar de achterdeur om weer naar binnen te gaan keek ik nog even naar boven. Daar zag ik ze! Gierzwaluwen! Eerst een stuk of vier, maar al snel bleken het er ongeveer 25 te zijn! Roepend en wel! Wat heerlijk om dat geluid weer te horen! Ze verdwenen hoog boven de heuvelrug uit beeld. 's Avonds kwam een Koolmees (Parus major) nestkast 17 binnen (zie bovenstaande snapshot), maar verder bleven de nestkasten nog leeg.




Yes! Drie op een rij! Vandaag weer Gierzwaluwen gezien! Ik was na mijn werk achter in de tuin naar kleine plantjes en diertjes aan het kijken toen ik het hoorde, dat prachtige gieren! Ver weg... Een kort sprintje naar het terras getrokken en gaan zoeken. Bijna vol tegenlicht, maar daar zag ik ze. Eerst drie, vier, nee, toch vijf. Uiteindelijke schat ik het op een zeer los groepje van tien stuks. :D

Aan de voorzijde van het huis gaat het mannetje Huismus (Passer domesticus) stug door met het aanbrengen van nestmateriaal in diverse Gierzwaluw-nestkasten. In nestkast 2 en 9 wordt het nu wel erg gortig... Misschien binnenkort maar weer even de ladder op om te voorkomen dat een naar binnen duikende Gierzwaluw direct een hersenschudding oploopt... ;)

En is dat nou een klavertje vier in nestkast 9? ;)

     



Dat klavertje vier heeft 't 'm vast gedaan! ;) Vandaag voor een vierde dag op rij Gierzwaluwen gezien! Ik nam deel aan een fietsexcursie van de Vogelwerkgroep Nijmegen e.o.. Daar hoopte ik ze weer te zien, maar onderweg naar het startpunt was het al zo ver! Boven de heuvelrug tussen Ubbergen en Nijmegen zag ik een groepje van ongeveer 10 Gierzwaluwen foerageren. Tijdens de excursie kwamen we ze ook nog tegen, en hoe! Boven de dijk bij de Oude Waal vloog een gemengde groep Boerenzwaluwen (Hirundo rusticaDelichon Urbicum) en 10 á 15 Gierzwaluwen. Best laag, dus fraai te bekijken en voor veel andere deelnemers aan de excursie de eersten voor dit jaar.

  



Prachtig zonnig weer vandaag, dus weer veel naar de lucht gekeken. Maar helaas, geen Gierzwaluw meer gezien sinds de 21ste. Tenminste, geen echte. Vandaag kwam ik bij Brebl op het voormalig Honig-terrein in Nijmegen een metalen (Gier?)zwaluw tegen op een soort kachel. Dat was tijdens een zeer geslaagd Viva Las Vegas Food Festival (27 juni ook in Amsterdam!).




Vanochtend zag ik het mannetje Huismus (Passer domesticus) samen met een vrouwtje. Op de Huismussen-nestkast zittend! Helaas geen foto kunnen maken. Daarna de hele dag nauwelijks nog mails met snapshots van meneer in de Gierzwaluw-nestkasten! Het lijkt er dus op dat mevrouw de keuze heeft gemaakt en dat het de Huismussen-nestkast moet gaan worden! Bij thuiskomst kon ik nog wel een fotootje maken van het mannetje op de nestkast.




De Huismussen lijken hun zinnen nu definitief op de Huismus-nestkast te hebben gezet. Ik heb het mannetje al meerdere keren met nestmateriaal naar binnen zien gaan en ook vandaag zat het vrouwtje weer bovenop de nestkast. :)




Hè hè, na negen dagen zag ik vandaag weer eens een Gierzwaluw! Boven huis nog wel, dus dat was even spannend! Maar de Gierzwaluw vloog verder naar naastgelegen wijk Koningsholster. Daar draaide de vogel rustig en in stilte een tijdje rondjes om vervolgens met een vrij snelle daling uit zicht te verdwijnen, ongetwijfeld de nestplaats binnen gegaan. Een tijdje later zag ik kort nog twee Gierzwaluwen boven Beek, maar ik weet niet waar die zijn gebleven. Niet bij mij in de nestkasten in ieder geval. Maar het is spannend, morgen dan misschien?




Naar pagina 2


Terug naar dagboek index

Terug naar homepage