Gierzwaluwen St. Stevenskerktoren, juni 2014 - maart 2015


9 Oktober 2014 had ik een afspraak met mensen van gemeente Nijmegen, het bouwbedrijf dat bezig was met de renovatie van de St. Stevenskerktoren (Bouwbedrijf Van Dinther) en iemand van de Omgevingsdienst Regio Nijmegen (ODRN). Ergens in juni had ik bij mensen van de gemeente al eens geopperd dat de steigergaten in de St. Stevenskerktoren met een vrij eenvoudige ingreep omgetoverd konden worden tot mooie nestvoorzieningen voor Gierzwaluwen. Dit zou kunnen door in de relatief grote (ongeveer 20 x 20 cm) vierkante gaten afdekplaatjes te plaatsen met daarin een invliegopening. Dit zou op alle windrichtingen gedaan kunnen worden omdat de nestruimte zich binnenin de dikke, goed verkoelende muur zou liggen.
Ik kon een mooi voorbeeld van een soortgelijke oplossing bij Kasteel Waardenburg. Het werd positief ontvangen door de aanwezigen, maar e.e.a. zou nog overlegd moeten worden met o.a. monumentenzorg.

Overigens ging het bij deze afspraak op locatie vooral om de plaatsing van een nesthulp voor Slechtvalken (Falco peregrinus). Eén van de weinige roofvogels die Gierzwaluwen kan vangen In november kreeg ik van de projectleider van het bouwbedrijf een vraag. Slechts zeven van de totaal 48 steigergaten waren van binnenin de toren te bereiken en enkel deze zeven openingen zouden tot Gierzwaluw-nestruimte omgevormd kunnen worden. De vraag was of dit wel zinvol zou zijn aangezien de projectleider had gelezen dat Gierzwaluwen koloniebroeders zijn. Ik liet hem weten dat 'koloniebroeder' in geval van Gierzwaluwen een ruim begrip is en dat zeven nestplaatsen in één toren een prima optie is.

Begin februari kreeg ik van de projectleider te horen dat het bouwbedrijf een offerte naar de gemeente mocht sturen en de nestvoorzieningen er dus kwamen! Hij stuurde me ook een ontwerp van de afdekplaatjes met invliegopening. Daar moest iets kleins aan aangepast worden, maar verder zag het er prima uit! De plaatjes zouden gemaakt worden van 20 mm dik hardsteen.

Later kreeg ik nog een telefoontje, het hardsteen was wat dikker, 30 mm. Dat was geen probleem. Ik kreeg ook te horen waar de voorzieningen zouden komen:
Twee op het oosten op een hoogte van 27 meter, twee op diezelfde hoogte op het zuiden, 1 op het zuiden op een hoogte van 35 meter en 2 op diezelfde hoogte op het westen. :)

16 Maart bezocht ik de toren voor controle van mijn cameraval bij de nestbak voor Slechtvalken (zie het dagboek of zoek op de homepage naar nestbak). De wenteltrap beklimmend zag ik toen ik één van de steigergaten in keek dat licht naar binnen kwam via een kleine ronde opening! Er zat een plaatje voor! Ik maakte met enige moeite wat foto's van verschillende plaatjes die ik vanaf de trap kon zien zitten.

Nestruimte in Stevenkerktoren    Detail plaat met invliegopening Stevenskerktoren    Twee voormalig steigergaten, nu nestruimtes Stevenskerktoren

18 Maart ging ik terug naar de toren om de plaatjes vanaf de steigers aan de buitenkant van de toren te fotograferen. Mooi! Er viel me bij één van de openingen op dat er een schroef direct achter zat met scherpe randen. Ook bedacht ik me dat de wijze van afsluiten van het steigergat aan de binnenkant van de toren (met een houten plaatje vastgezet met twee vleugelmoeren) niet erg handig zou zijn aangezien je er vanaf de trap binnen wel heel erg makkelijk bij kan (en dus ook bijv. kinderen die op bezoek komen). Bij thuiskomst mailde ik dan ook aan de projectleider van de renovatie van de toren de suggesties de schroeven te controleren en zo nodig glad te veilen en om de afdekplaatjes aan de binnenzijde van de toren met imbus-schroeven vast te maken.

Steigergaten Stevenskerktoren Gierzwaluw    Detail invliegopening Stevenskerktoren    Voormalig steigergat, nu invliegplaats Gierzwaluw    Nestvoorziening naast waterspuwer Stevenskerktoren

2 november 2015 maakte ik foto's van de plaatjes nu de kerk mooi uit de steigers was.

St. Stevenskerktoren met rechts onder de balkonrand twee steigergaten met afdekplaatjes voor Gierzwaluwen.    Steigergaten met afdekplaatjes voor Gierzwaluwen.

Wie weet kan ik komende zomer eens wat lokgeluiden afspelen. Gierzwaluwen nestelen al aardig dicht in de buurt van de toren (de dichtsbijzijnde kolonie op enkele tientallen meters afstand denk ik zo!), dus het zou best eens snel succesvol kunnen zijn! Ook het zeer succesvolle project Hessenberg bevind zich zeer dicht bij de kerk! En de Gierzwaluwen vliegen al vaak dicht bij de toren, getuige ook onderstaand filmpje dat ik vanaf de toren maakte van een zichzelf poetsende Gierzwaluw.



Wordt vervolgd!


Terug naar de Gierzwaluw projecten

www.xjochemx.nl