GIERZWALUW DAGBOEK 2015, pagina 2
Houd de muiscursor stil op een afbeelding voor meer informatie en klik om te vergroten

Terug naar pagina 1


De eerste is terug!!! :D

's Ochtends las ik nog een hoopgevend bericht op een Gierzwaluw-forum: er waren vanaf een vogeltrek-telpost bij Zeebrugge in Vlaanderen tussen 8:00 en 11:00 zeker 3000 Gierzwaluwen richting noord-oost overtrekkend gezien! De hele dag goed de lucht afgespeurd natuurlijk. Iets voor negen 's avonds zag ik drie Gierzwaluwen redelijk hoog boven de straat. Twee gingen richting Koningsholster en verdwenen daar uiteindelijk uit beeld. De ander verdween richting de andere kant van Beek waar een aardige kolonie in het buurtje Blekershof te vinden is.

Later, zo rond 21:10 ging ik naar buiten om de prachtig door de ondergaande zon verlichte wolken te fotograferen. Ik stond op het punt weer naar binnen te gaan toen ik een Gierzwaluw laag boven onze straat zag. Meteen duikend naar één van de nestkasten! Maar nog niet naar binnen, hij of zij maakte nog een rondje, dook nog eens en ging weer niet naar binnen. Toen werd even wat hoger rondgevlogen, maar niet lang erna werd weer aangevlogen. Ik denk dat het de zesde keer raak was! Dit alles zal vast te maken hebben met de vernieuwing van de nestkasten. De invliegopening is misschien twee centimeter verschoven, al zat de Gierzwaluw daar bij de eerste keer aanvliegen al meteen bovenop (met grappige beelden op de DVR door bewegingsdetectie tot gevolg). Binnen is ook alles nieuw, deze nestkast was voorheen nummer 3, nu nummer 9, er hangt een nieuwe, zwarte camera i.p.v. de oude zilvergrijze en er ligt geen nestje meer, maar wat los materiaal, vooral spul dat de Huismus heeft aangebracht (mos, stukjes plantwortels en zo). Maar het ziet er toch meteen weer zo vertrouwd uit! Poetsen, poetsen en nog eens poetsen en een paar keer mooi gapen. Hieronder een wat onrustig filmpje dat ik buiten met mijn fotocamera maakte, een screenshotje van de eerste keer bijna binnen en een kort filmpje van de uiteindelijke binnenkomst.

Wat heerlijk dat er weer eentje terug is! Ik ben er helemaal gelukkig mee! :D
Vandaag vlogen er beduidend meer Gierzwaluwen boven Beek. Ik zag regelmatig een groepje van drie boven de straat en soms wat hoger tot wel 8 Gierzwaluwen tegelijk. Goede hoop op terugkeer van de volgende Gierzwaluwen in mijn nestkasten dus! Maar het bleef aardig stil. Ook in nestkast 9, want daar was zo rond 20:00 een slaperige Gierzwaluw te zien. Later ging die wel weer naar buiten Zo rond 21:00 kwam hij of zij alleen en in stilte terugkeren (met die prachtige 'woosh' bij het aanvliegen, vlak over mijn hoofd heen!). Helaas, misschien morgen dan...


Eenmaal binnen bekeek ik mijn email en zag daar tot mijn verbazing vele emails vanaf mijn DVR n.a.v. bewegingsdetectie in nestkast nr. 2! Ik beek de snapshots en zag daar een Gierzwaluw zitten! Stilletjes en totaal onopgemerkt binnen gekomen om 21:17 precies. Maar wat een onrust zeg... Ik bekeek de gemaakte opnames en zag de Gierzwaluw onrustig door de nestkast gaan en binnen een tijdsbestek van krap 10 minuten 3 keer terug naar buiten en weer naar binnen... :/ Gelukkig wel gewoon blijven overnachten, dus de tweede is ook terug! Hopelijk snel gewend aan de nieuwe nestkast...

Tussen de opnames van nestkast 9 vond ik nog beelden van de Gierzwaluw die binnenkwam met zelf verzameld nestmateriaal. :) Het werd direct aan de bodem van de nestkast bevestigd.

  

Iets heel anders dan nog, vandaag kwam ik een grote stap verder met iets waar ik me de laatste tijd druk om heb gemaakt! Zie de speciale pagina over de Gierzwaluwen in de Tweede Walstraat in Nijmegen.Wat heerlijk dat ze weer terug zijn! Nog in bed liggend hoor ik ze gierend langs ons huis vliegen! Eenmaal beneden weer dezelfde aantallen als gisteren, maar vrijwel constant in beeld en regelmatig met duizelingwekkende snelheid langs onze gevel vliegend...

Vanavond haalde één van de Gierzwaluwen wat vreemde capriolen uit... Eerst zijn/haar eigen kast in, nr. 2. In kast 9 was kort daarvoor een ander ingevlogen. De Gierzwaluw in kast 2 was erg onrustig, ik hoorde vanaf de stoep allemaal onrustig geschuifel. Hij of zij kwam dan ook al snel weer naar buiten, vloog een rondje en ging weer naar binnen. Na enkele seconden ging hij/zij echter al weer naar buiten, vloog een rondje en ging aanhaken bij kast 9 en aan de invliegopening hangend roepen. De Gierzwaluwe in kast 9 riep terug. De Gierzwaluw buiten liet zich weer vallen, vloog weer een rondje en ging toen wéér aanhaken bij kast 9! Daarna weer een rondje vliegen en toen kast 8 in! Ik heb hem of haar vervolgens niet naar buiten zien komen, maar eenmaal binnen zag ik op de camerabeelden dat de Gierzwaluw weer in kast 2 zat... Owwwwkee...? Ik snap er niets van.... Hieronder een klein formaat screenshot zoals ik ze via email toegestuurd krijg vanaf de DVR.Oh, en rond 21:00 filmde ik nog iets dat verdacht veel lijkt op een paring in de lucht! Zie onderstaand korte filmpje.
Nou, vanochtend nog wat verbazing. Zitten er ineens twee Gierzwaluwen in nestkast 9! Blijkt dat de Gierzwaluw in kast 2 om 4:53 naar buiten is gegaan. Na kort rondvliegen is die een aantal keren gaan aanhaken bij kast 9, geschreeuw heen en weer. Na een paar keer is de Gierzwaluw naar binnen gekomen en was alles direct koek en ei! Kasten 2 en 9 hangen, zoals de nummers al doen vermoeden, een flink stuk uit elkaar. Beide kasten zijn al jaren bezet. Ik dacht dus dat deze twee GZ eerste aankomsten waren, wachtend op hun partners. Maar nu weet ik het niet meer. Geen geduld en dus maar bij elkaar ingetrokken? Of een grote vergissing, in plaats van kast 9 kast 2 in gevlogen?
We zullen zien als de volgenden aankomen. Komt er een paartje terug in kast 2, dan was het wellicht een onbegrijpelijke vergissing. Komt er maar eentje terug in kast 2, dan is er een zeer soepele partnerwisseling geweest? Misschien komt er dan een derde GZ naar kast 9 en wordt het bonje.

Intrigerende gebeurtenissen allemaal, maar helaas moeilijk te doorgronden zonder herkenning van de individuen.

Een filmpje van het met enige moeite binnenkomen van de tweede Gierzwaluw in nestkast 9:Toen ik terug kwam van mijn werk bleek er weer van alles gebeurd te zijn. Er waren rond half tien 's ochtends twee Gierzwaluwen in nestkast 2 geweest!

Ondanks alle spanning rond eigen huis ging ik 's avonds toch nog even kijken bij de Tweede Walstraat waar ik tot mijn blijschap zag dat de nieuwe gaatjes hun werk deden! :D

Eenmaal terug thuis bekeek ik nog even de gemaakte opnames en zag ik dat er rond acht uur 's avonds even een Gierzwaluw in observatiekast I had gezeten! :D Die bleef helaas niet overnachten, maar ik kan natuurlijk niet uitsluiten dat dat niet in een andere observatiekast gebeurde (vooralsnog zitten alleen in kasten F, G, H en I camera's). Overnachten gebeurde in ieder geval wel in nestkast 4, door maar één Gierzwaluw en door het paartje in kast 9. :) Hieronder enkele screenshots.

     Er wordt in nestkast 9 gewerkt aan het nestje. Het nestmateriaal dat deels door mij, deels door meneer Huismus en voor een heel klein deel door de Gierzwaluwen zelf in de nestkast terecht is gekomen wordt met speeksel aan de bodem van de nestkast vastgeplakt tot een mooi rond nestje ontstaat, precies rond het door Huub in de bodem uitgefreesde kuiltje. :)

's Avonds was er aardig wat activiteit rond ons huis. Groepjes Gierzwaluwen gingen gierend door de straat. Hieronder een korte impressie.Maar ook bijzonder: in de Lijsterbesstraat werd door een Gierzwaluw een poging gedaan in diens verdwenen nestplaats terecht te komen. Daar zijn op mijn aanwijzingen nestkasten opgehangen, maar de Gierzwaluw had duidelijk moeite daar iets in te herkennen en bleef volhouden op zijn oude plek terecht te komen. Uiteindelijk gaf de vogel op en verdween. Treurig om te zien, maar hier nog wel met goede hoop dat één van de geboden alternatieven wordt gevonden. Stel je eens voor dat dit gebeurd waar helemaal geen rekening met ze is gehouden... Helaas gebeurd dat maar al te vaak, al mag het niet volgens de wetgeving. Gierzwaluwen blijven het dan volhouden, dagen, soms een heel seizoen lang...'s Avonds bleek één van de vogels van nestkast 2 er weer wat moeite mee te hebben. Hij of zij ging de naastgelegen nestkast binnen. Hieronder een screenshot van de software die ik gebruik met een overzichtje.

  Vandaag kon ik nog nét een screenshotje maken van wat zeer waarschijnlijk een paring op het nest in nestkast 2 was! Ook werd er in nestkast 9 weer nestmateriaal aangebracht. :)

  Vandaag kwam er in observatiekast J een Gierzwaluw binnen met een vreemde plek op de kop. Een gedeeltelijk leucistische? (leucisme is een afwijking waarbij minder pigment wordt gevormd, bij gedeeltelijk leucisme is dit dus plaatselijk) Dat zou interessant zijn... Maar op de beelden is het niet met zekerheid te zeggen of het leucisme betreft of veertjes die verkeerd zitten.
Gisteren schreef ik over de afwijkend 'gekleurde' Gierzwaluw die een observatie-nestkast binnen kwam. Dat gebeurde vandaag weer, bij deze een filmpje:In nestkast 9 werd wederom aan het nestje gewerkt. Ook daarvan eens een filmpje:De Gierzwaluwen van de observatiekasten concentreren zich vooral op de kasten rechts van de schoorsteen (gecodeerd met A t/m J). Maar vandaag zag ik er eentje kast N in vliegen, links van de schoorsteen. Na een tijdje wachten kwam de Gierzwaluwen weer naar buiten, maar vlak daarvoor kon ik het mooie snoetje nog even fotograferen.Tot slot een héél kort filmpje gemaakt vanuit achter in de tuin. Staand op een stapel tegels kan ik dan nog net een aantal van de invliegopeningen van de observatie-nestkasten zien. Ik filmpje het invliegen van twee Gierzwaluwen, vlak na elkaar dezelfde opening in (aan de rechterkant van de schoorsteen dus).
Mooie plaatjes vandaag! Vanochtend een mooi beeld in de software, drie volle nestkasten! :D En de toen de 'giertjes' van nestkast 2 waren vertrokken kon ik zien dat ze een mooi nestje hebben gemaakt van het rommeltje dat meneer Huismus had achtergelaten. Ook het dorre blaadje is erin verwerkt. :)

  Dit Hemelvaart-weekend ging ik met de KNNV afdeling Nijmegen naar het gebied Viroinval in het zuiden van België. Héél veel prachtige dingen gezien, maar daarover schrijf ik in het dagboek. Hier alleen even wat over de Gierzwaluw-waarnemingen. :) In het dorpje waar we verbleven (Vierves-Sur-Viroin) vlogen er behoorlijk wat, vaak in gemengde groepen samen met Huiszwaluwen en Boerenzwaluwen. Het was opvallend hoe veel gaatjes voor Gierzwaluwen en andere huizenbroeders (zoals Spreeuw en Huismus) te vinden waren. Vooral veel in muren van de huizen die veel gebouwd waren met stenen van verschillende afmetingen. Tijdens een pauze tussen twee mooie wandeltochten in het dorpje Treignes vond ik een nestplaats van Gierzwaluwen recht boven het terrasje waar we op zaten! Op een andere dag vond ik twee nestplaatsen in de fraaie toren van het zogenaamde Administration Communale De Viroinval. Op onderstaande best aardige foto zijn met wat moeite twee Gierzwaluwen te zien. Voor meer info houd de muiscursor stil op de foto.
Tot slot nog een leuke anecdote. Na een wandeling kwamen we het dorpje Vierves-Sur-Viroin binnen wandelen. Ik zag twee Gierzwaluwen met typische korte roepjes langs een gevel vliegen en zei tegen de mensen die bij me in de buurt liepen dat als Gierzwaluwen dat zo deden ik vrijwel zeker wist dat zich in die gevel een nestplaats bevond. Ik had het nog niet gezegd of de Gierzwaluwen kwamen na een rondje vliegen weer bij de gevel en één ervan verdween onder de dakrand! :D

     

Na thuiskomst heb ik natuurlijk de beelden gemaakt met de DVR bekeken. En wat bleek? Op het moment dat ik 17 mei nog met adrenaline door mijn aderen stromend van het helemaal in mijn eentje vinden van een nestplaats van Slechtvalken op een rotswand in natuurreservaat bij Modave, was thuis voor het eerst een eitje in nestkast nr. 9 zichtbaar geweest! :p
Ook kwam ik nog wat grappige beelden tegen van een Gierzwaluw in observatie-nestkast I gebruik maakte van de gefreesde sleuven in de achterwand van de nestkast.

     Vandaag was in nestkast nr. 2 het eerste eitje zichtbaar! :D
Een tweede eitje in nestkast nr. 9! Let ook opn het verschil tussen het nestje op onderstaand screenshot en dat van het eerste eitje! Er wordt dus nog steeds flink doorgewerkt aan het nestje. :)
En ook een tweede eitje in nestkast nr. 2! :)
Altijd weer spannend... Blijft het bij twee eitjes? Of toch, net als tot nu toe elk jaar, drie eitjes? En ja hoor, vandaag een derde eitje in kast 9! :D
En ook in kast 2 weer drie eitjes dit jaar! :D Let bij onderstaande afbeelding ook op de grote hoeveelheid iepenzaden aan de achterkant van het nestje! Dat is veruit het meest aangebrachte nestmateriaal in alle nestjes aan ons huis deze afgelopen week!
Hè... Dat is jammer! In nestkast 9 is één van de drie eitjes buiten het nest beland! De toekomstig ouders negeren het volledig en ik acht de kans dat het nog terug het nest in komt bijzonder klein. Ik heb de camerabeelden bekeken en er is geen duidelijke oorzaak aan te geven. Langzaam maar zeker komt het eitje steeds verder op de rand van het nest te liggen, tot het er uiteindelijk buiten beland. Het is dus niet met opzet opgepakt en eruit gegooid, maar ook weer niet door een plotselingen onhandige beweging er buiten beland. Ik heb dus geen idee waarom het is gebeurd...
Overigens is dit niet de eerste keer dat er een eitje buiten een nestje beland, maar toen liep het, geheel tegen mijn verwachtingen in (het eitje lag in het hoekje buiten het nest!), toch nog goed af! Zie het dagboek van 15 mei 2011.
Door de Gierzwaluw(en) die in de observatie-nestkasten bezig zijn werd vandaag weer aardig wat nestmateriaal aangebracht. Alleen zijn ze er nog niet helemaal uit welke nestkast ze nou willen gaan bezetten zo lijkt het... Hieronder een filmpje uit kast G, maar daaronder een screenshotje uit nestkast F waarin zo ongeveer dezelfde beelden te zien waren met ongeveer een uurtje tijd er tussen.

's Avonds gaf ik mijn eerste Gierzwaluw-excursie van dit seizoen. Het was de laatste dag van de Nationale Vogelweek en in het kader daarvan kon ik flyers die ik van Vogelbescherming had gekregen uitdelen. Het waren kleine herkennings-kaartjes met vooral algemene vogelsoorten. Maar dan weer juist niet degene waar de excursie over ging! Eén van de soorten die mensen juist in de buurt van hun huis kunnen tegenkomen staat er niet op. Maar dan wél de Blauwe kiekendief, Zeearend, Tafeleend, Tapuit en Raaf bijvoorbeeld? Beetje jammer... Maar goed, dat kon ik compenseren met een zelfgemaakt Gierzwaluw-infoblad. Die deelde ik uit aan de 13 deelnemers. Op het beginpunt, bij de Hessenberg, was weinig activiteit van Gierzwaluwen helaas. Iets verderop, bij het prachtige gebouw dat ik ken als de Bank van Lening zagen we prachtig een invliegende Gierzwaluw en net toen ik naar een nestlocatie aan het eind van de straat wees vloog er ook daar eentje in! Verder was het helaas betrekkelijk rustig wat Gierzwaluwen betreft. En een verbeterpunt voor mezelf de volgende keer: toch wat beter de geplande route aanhouden (nu iets teveel hen en weer gelopen en wat weinig afstand afgelegd).
Dank aan Lisette voor onderstaande leuke foto van mezelf in actie! :)
In nestkasten nr.'s 2 en 9 wordt nu rustig gebroed op respectievelijk 3 en 2 eitjes. In de observatiekasten gebeuren, net als vorig jaar, allerlei vreemde dingen. Soms twee Gierzwaluwen tegelijk in één nestkast, vaak één in de ene, de ander in een andere nestkast. Maar tot nu toe wel alles aan de rechterzijde van onze schoorsteen, dus kasten A t/m J. Vandaag kon ik van buiten op de oprit een foto maken van de Gierzwaluw in kast A die op het punt stond weer uit te vliegen.
Tweede pinksterdag, maar ik moest werken. Op de heenweg dan maar een beetje omrijden in de hoop Gierzwaluwen in de Waterstraat (klik voor meer info) te zien. Maar voor ik daar was kwam ik op de Weurtseweg, ter hoogte van de Bronsgeeststraat laagvliegende Gierzwaluwen tegen. Ik wist al dat er in de Bronsgeeststraat nestelen, maar deze leken toch gefixeert op een ander pand. En waarom was wel duidelijk. Het pand zag er vervallen uit en aan de voorgevel waren zo al twee gaten te zien. De Gierzwaluwen bleken één van die gaten ook daadwerkelijk te gebruiken, dus kon ik weer een nieuwe nestlocatie toevoegen aan mijn verpreidingskaart (weet u nog plekjes in de omgeving, laat het mij weten a.u.b.!

Gezien de staat van het pand waarschijnlijk maar goed ook dat er in ieder geval vast ligt (ook op waarneming.nl ingevoerd) dat zich daar een nestplaats bevindt. Via invoering op waarneming.nl komt de waarneming terecht in de Nationale Database Flora en Fauna (NDFF). Die database wordt door ecologisch adviesbureaus geraadpleegd wanneer ze onderzoek doen naar het voorkomen van beschermde diersoorten voor bijv. een renovatie of sloop project.

  Een tijdje terug hoorde ik van renovatieplannen voor woningen in een aantal straten in onze woonplaats Beek. Sindsdien fiets ik regelmatig even om om in die straten te kijken of ik nestplaatsen van Gierzwaluwen kan vinden. Vandaag deed ik dat ook weer en vond ik de eerste nestplaats in de Baron van Voorst tot Voorststraat! Onder een nokpan zag ik een Gierzwaluw invliegen.
Wat ook erg leuk was, was dat ik nog wat nestkasten voor Gierzwaluwen tegen kwam! In een straatje waar ik niet vaak kom hingen drie fraaie witte kastjes onder de dakrand. Toen ik bij betreffende woning wou aanbellen trof ik een bekende sticker op de deur! Een sticker van Vereniging Gierzwaluwbescherming Nederland waarvoor ik een bestuursfunctie vervul. :) Helaas was er niemand thuis.

En nog iets leuks! Ik kon vastleggen hoe de nestkast die aan een woning bij ons om de hoek hangt in gebruik is genomen! Dat vermoeden had ik al, maar dit was het eerste bewijs dat ik zag en nog kon vastleggen ook. :)

  
In observatie-nestkast C werd vandaag weer nieuw nestmateriaal aangebracht. :)
Dat het zo hard waait de laatste dagen komt goed uit als je als Gierzwaluw een nestje aan het bouwen bent! Ongelooflijk hoeveel materiaal ze uit de lucht weten te vangen. Hele bekken vol dor gras worden meegenomen! Twee voorbeelden hieronder. De een uit nestkast 9 waar een binnenkomende Gierzwaluw werd achtervolgd door een gestressed mannetje Huismus. De ander uit observatie-nestkast C waar in één klap een flinke hoeveelheid materiaal aan het nestje werd toegevoegd. Al gebeurd daar verder nog niets anders trouwens.


Een mooie blik op de glimmende eitjes in het prachtige nestje in kast 9 vandaag! Jammer dat er één eitje buiten ligt...
Na het bekijken van videobeelden met het volume héél hoog weet ik het nu zeker! Er is een eerste jong uit het ei gekropen in nestkast 9! Op de beelden was niets van het jong te zien, dus neem ik de moeite van het uploaden niet. Binnenkort hopelijk wel zicht op zo'n piepklein, kaal en blind Gierzwaluwtje! :D
YES! De eerste beelden van piepjonge 'giertjes'! In beide nestkasten waarin werd gebroed zijn twee jongen uit de eitjes gekropen! In nestkast 2 volgens mij het tweede jong echt pas net, er ligt nog eischaal naast, maar ook in het nestje!


Vanmiddag werd dankzij de bewegingsdetectie-instellingen opgenomen hoe twee Gierzwaluwen observatie-nestkast I binnen kwamen, ieder met een bek vol nestmateriaal (zie het filmpje hieronder). Dat schiet op! Alleen jammer dat dat niet in kast C gebeurde zodat het nestje daar nog wat verder kwam. Het schiet zo niet echt op...

In de nestkasten aan de voorgevel van ons huis gaat het verder prima. Tenminste... In nestkast 2 kregen de jongen, liggend in een prachtig nestjes vanavond nog een stevig maal aangeboden. In nestkast 9 ging één van de ouders rond diezelfde tijd even op zo'n manier liggen uitrusten dat het eruit zag alsof hij of zij helemaal uitgeput was. Gelukkig leek dat toch niet het geval, want niet lang na het maken van onderstaande snaphot was er toch weer wat leven in de brouwerij. :)

  
Vanochtend werden de jonge Gierzwaluwen in nestkast 2 al erg vroeg alleen gelaten! Zo rond 5:05 kwam er weer een oudervogel binnen met een keel vol insecten. En daarvoor komen Gierzwaluwen dus helemaal vanuit Afrika naar Europa: de daglengte. De dagen zijn hier in de zomer zo lang! En dan kun je als insecten-eter dus lekker lang insecten voor je jongen vangen. :)
Wederom een leuk plaatje met dank aan de bewegingsdetectie-instellingen van mijn DVR's! Een zogenaamde 'banger' kwam even bij nestkast 8 naar binnen kijken. Het was een bezoek van een fractie van een seconde, dus of de vogel heeft gezien hoe mooi de woning van binnen was...?
Veel spannende gebeurtenissen vandaag! En dat terwijl ik niet thuis was... Terwijl ik aan het werken was werden door de DVR verschillende dingen opgenomen. Er zijn op meerdere momenten van de dag zogenaamde 'bangers' actief geweest. Er werd bij diverse nestkasten aangehaakt! Onder andere bij de bezette nestkast 9 waar de twee oudervogels in het gezicht van de banger riepen dat die moest wegwezen. Zie onderstaand eerste filmpje. Daaronder staat een heel kort filmpje van een aanhakende Gierzwaluw bij de onbezette nestkast 5.

Tot slot een spectaculair filmpje! Gisterenavond had ik het nog met iemand over de bijzondere levenswijze van de Gierzwaluwluisvlieg (Crataerina pallida). Hoe zouden die zich toch kunnen verspreiden naar nieuwe plekjes? (Gierzwaluw-)Vliegensvlug tijdens een paring in de lucht met een andere vogel dan de eigen partner? Vandaag kwam de/een banger bij nestkast 8, naast de bezette nummer 9. Tijdens de ongeveer drie seconden dat de Gierzwaluw aan de invliegopening bleef hangen kwam razendsnel een Gierzwaluwluisvlieg van de vogel af de nestkast in lopen! Ik had dit nog nooit ergens op beeldmateriaal gezien, dus stuurde ik het snel rond naar diverse kennissen. Het blijkt al wel eerder waargenomen, maar ik heb er nog steeds nergens beelden van gevonden. Een leuke, best bijzondere opname dus!
De jonge Gierzwaluwen zijn nu ongeveer 9 dagen oud. Hieronder een filmpje van een voederbeurt waarna de oudervogel nog wat ontlasting in de nestruimte opruimd.
Wat een verrassing vandaag! Ik ging eens kijken hoe het met de observatie-nestkasten stond. Er wordt her en der nestmateriaal in aangebracht, maar ik heb niet in alle kasten camera's. Er zijn regelmatig Gierzwaluwen in nestkast A te vinden en daar vond ik vandaag een eitje! Het eitje lag midden in de nestkast, niet in het nestkuiltje dus. Het is ook al laat in het seizoen voor een legsel, maar wie weet... Ik legde het eitje toch maar even in het nestkuiltje terug. Spannend!

  Soms doen Gierzwaluwen van die onverklaarbare dingen. Zo werd vandaag gefilmd hoe een oudervogel met voer voor de jongen de verkeerde nestkast binnen kwam. En niet per ongeluk de nestkast ernaast of zo, maar nestkast 5 in plaats van 2 of 9! Misschien waren er op dat moment 'bangers' aan het rondvliegen en hebben die de oudervogel afgeleid? Want bangers waren er zeker vandaag! Ik filmde er wat terwijl ze af en aan vlogen.


Wat een interessante dag! Samen met Lisette vertrok ik in de vroege ochtend naar Den Haag om de uitspraak van de rechter in de rechtzaak die Stichting Urgenda tegen de Nederlandse Staat had aangespannen bij te wonen (beter bekend als de Klimaatzaak). Geweldig hoe de rechter gehakt maakte van de argumenten van de advocaten van de Staat! Lees er hier meer over!

Thuis gekomen vol spanning heel voorzichting in observatiekast A gekeken. Wat ik daar aantrof was verrassend... Of beter gezegd, wat ik NIET aantrof... Het eitje dat ik een paar dagen terug vond was weg! Ik had overigens niet eerder kunnen kijken, want steeds als ik dat wou doen zat er een Gierzwaluw in de nestkast. Maar nu was er nergens een vogel te bekennen, dus kon ik ook de andere nestkasten weer eens bekijken. Ik vond in twee nestkasten niet-natuurlijk nestmateriaal dat door de Gierzwaluwen uit de lucht was gegrepen. In één geval een stukje plastic, in het andere geval een stukje papier.

Maar dan dat eitje... Verdwenen uit de kast. Dat kan alleen zijn gebeurd doordat een Gierzwaluw het eitje doelbewust heeft opgepakt en naar buiten heeft gegooid. Er bevind zich tenslotte een opstaand randje voor het tunneltje naar buiten. Dat een Gierzwaluw een eitje op kan pakken en mee naar buiten kan dragen had ik al eens op videobeelden van andere Gierzwaluw-observeerders gezien. Naar buiten dan maar, kijken of er nog iets van het eitje te vinden was. Recht onder de opening van nestkast A groeit een geranium met een zachte kern. Daarin vond ik het eitje. Maar die bleek niet alleen! Er lagen twee eitjes in de plant! Wat een verrassing zeg... Naar buiten gegooid omdat ze niet bevrucht waren? Of is er een conflict geweest tussen twee mogelijke partners van één Gierzwaluw? Wie zal het zeggen... Ik nam de eitjes mee om door een kennis uit te laten blazen.

         Ook weer flink wat 'banger'-activiteit vandaag, vooral gefocused op nestkast nr. 8. Er werd om 20:21, twee keer in één minuut (21:02) en om 21:05 aangehaakt. Steeds maar heel kort even naar binnen kijken.Ik had al een paar keer gezien hoe Gierzwaluwen in de Lijsterbesstraat, bij ons aan het eind van de straat, langs de nestkasten vlogen die dit voorjaar na een renovatie werden opgehangen. Vandaag kon ik vastleggen hoe een Gierzwaluw na meerdere keren snel achter elkaar aanvliegen zo'n nestkast binnen ging. Dat ziet er een stuk leuker uit dan het filmpje dat ik 7 mei maakte (klik om naar die datum te springen).
De jonge Gierzwaluwen in beide nestkasten (2 jongen in kast 2, twee in kast 9) groeien voorspoedig. Binnenkort weer wat nieuw beeldmateriaal.

's Avonds vermaakte een grote groep Gierzwaluwen me. Een duidelijk voorbeeld van een verzameling voor een overnachting in de lucht. De Gierzwaluwen vormen afwisselend een dichte groep of een heel los verspreide groep. Dit alles onder veel geroep. Uiteindelijk komt een klein deel weer naar beneden om te overnachten op het nest, maar de meerderheid verdwijnt in de grote hoogte, onzichtbaar voor het blote oog... Onderstaand een filmpje dat alleen het begin laat zien. En wellicht is 't het beste om dit filmpje op groot beeld en in HD instelling te bekijken.


Op weg van werk naar huis kwam ik, net als enkele dagen ervoor, foeragerende Gierzwaluwen tegen op een plaats waar je dat niet zo snel zou verwachten. Blijkbaar komen er vanuit de vrij dorre pioniersvegetatie rondom de afrit van De Oversteek (de nieuwe stadsbrug van Nijmegen) ter hoogte van de Weurtseweg toch vrij veel insecten omhoog. Lastig te fotograveren... Op één van de foto's telde ik acht Gierzwaluwen, het waren er misschien iets meer.

  

Thuis groeien de jonge Gierzwaluwen als kool!

  Weer wat opnames van een 'slaapgroepje', maar ditkeer foto's. Eigenlijk is het er maar één van een serie. Ze vlogen recht boven ons huis. Wat is zo'n groepje toch mooi... De eerste foto laat het overgrote deel van de groep zien, 28 stuks (totaal waren het er misschien net 30). De tweede foto is een uitsnede van de eerste. Kijk eens naar al die verschillende houdingen. Door het afgenomen licht is er her en der wat bewegingsonscherpte, maar dat heeft wel iets. Het geeft wat snelheid aan de foto. Prachtig, de tweede helemaal rechts. Die heeft zijn of haar vleugels naar boven gericht, klaar om met kracht weer naar beneden te slaan om de snelheid erin te houden... Gaaf...

  Wat een geweldige activiteit vandaag... Zo rond de klok van negen in de ochtend was het een dolle boel! Prachtig... Dat mogen ze vaker doen! :p Hieronder een kleine indruk (in het echt is het toch altijd nog een stuk indrukwekkender!)Ook nog wat plaatjes van een Gierzwaluw in de invliegopening van observatie-nestkast I tijdens al deze activiteit en eentje van de jongen in nestkast 9 terwijl daar zo'n wildebras aan de invliegopening hangt. Wat moeten de jongen er niet van denken?

     In nestkast nr. 9 werd vandaag geoefend door één van de jongen. Hieronder een kort filmpje!
Vandaag vond ik een voor mij nieuwe nestplaats van Gierzwaluwen! Ik was al een paar keer langs dit pand aan de Weurtseweg gefietst en had al meerdere keren gedacht dat die opening in de zijgevel perfect zou zijn als invliegopening voor Gierzwaluwen. Op weg naar huis vanuit mijn werk zag ik nog net een Gierzwaluw de gevel in verdwijnen! Ik kon een matige foto maken van een naar buiten kijkende adulte Gierzwaluw. Ik heb een tijd in de brandende zon staan wachten in de hoop op een beter plaatje, maar helaas...

In de Waterstraat waren de Huismussen weer druk in de neststenen. Helaas geen teken van de Gierzwaluwen die zich vorig jaar daar voor het eerst lieten zien (klik op de link voor meer info over dat project).

     Mooie beelden vandaag! Er werd door een jong in nestkast nr. 9 naar buiten gekeken, wat altijd mooie plaatjes oplevert. Wat een fraaie snoetjes hebben die jongen toch!

Daarnaast werd er weer stevig geoefend in diezelfde nestkast, waarbij dankbaar gebruik werd gemaakt van de in de wand gefreesde sleuven!

     
Een zeer chaotische voedersessie in nestkast nr. 9 deze avond (rond half tien)... Let goed op de oudervogel in onderstaand filmpje!
In beide nestkasten wordt inmiddels stevig geoefend. En natuurlijk wordt ook in nestkast nr. 2 dankbaar gebruik gemaakt van de speciaal daarvoor in de voorwand gefreesde sleuven. :)

  Goed, de sleuven waren vooral bedoeld voor het oefenen, maar even lekker rustig rondhangen mag ook... :p
Nog meer oefeningen. En nog steeds honger... :P
In ieder geval één van de jongen in nestkast 9 is vandaag 40 dagen oud. Dat betekend dat deze op 't punt van uitvliegen staat! En de grote wijde wereld wordt al goed bekeken vanuit de invliegopening. Als ze zo zitten te kijken kan ik duidelijk zien hoe voorbij vliegende vogels worden gevolgd. Erg mooi om te zien, een héél groot voordeel van een invliegopening in de voorzijde van de nestkast!
Wat een dag! Van de vier jonge Gierzwaluwen zijn er vandaag drie uitgevlogen! Het ga jullie goed! :D

Het eerste jong vertrok 7:36 vanuit nestkast 2. Om 22:27 vertrok vanuit die nestkast ook het tweede jong. Tien minuten later vertrok ook één van de jongen uit nestkast 9. Hieronder in het eerste filmpje video-beelden van het vetrek van het eerste jong uit nestkast 2. Er vertrekt eerst een oudervogel, daarna zitten de jongen nog even heel schattig naast elkaar, maar zonder enige twijfel vertrekt één van die jongen vervolgens.

In nestkast 9 was er duidelijk wel wat twijfel...
Vandaag was het zo ver... De als laatste overgebleven jonge Gierzwaluw vloog uit! Het laatste jong was er een in nestkast 9. Vaak vliegen jonge Gierzwaluwen uit in de vroege ochtend of in de avondschemer omdat ze dan minder kwetsbaar zijn voor op zicht jagende roofdieren (valken maken veel minder kans bij weinig licht bijvoorbeeld). Maar dit laatste jong pakte het anders aan. Zo rond half tien op deze prachtig zonnige ochtend kon de jonge vogel in ieder geval precies zien waar hij of zij heen ging!En daarna gebeurde wat ik al eens eerder heb gezien... Een oudervogel komt de nestkast binnen met voedsel voor het jong dat er niet meer is...
Terug naar pagina 1


Terug naar dagboek index

Terug naar homepage