GIERZWALUW DAGBOEK 2011


In onderstaand dagboek staan verschillende links naar foto's en filmpjes. Die zijn ook allemaal te vinden op de Gierzwaluw dagboek foto's 2011 pagina.

Vandaag zag ik mijn eerste Gierzwaluw van het jaar. Het was niet bepaald een bevredigende waarneming. Ik zag de Gierzwaluw als een klein silhouet door de 10x vergrotende verrekijker voor een duur van ongeveer 1.5 seconde... Ik stond in de achtertuin richting Nijmegen te kijken, dus ik vermoed dat deze Gierzwaluw boven de westelijke rand van Beek vloog, of misschien zelfs boven Ubbergen. Vorig jaar zag ik mijn eersten op 21 april. Het mooie weer van de laatste tijd heeft geen invloed op de tijd van aankomst, de Gierzwaluwen kunnen bij vetrek uit zuidelijk Afrika natuurlijk ook niet weten hoe het weer hier is.Vandaag maar eens mijn camera mee naar het werk genomen omdat ik gezien het mooie weer meer Gierzwaluwen verwachtte te zien. En dat klopte. De eerste zag ik boven de stuwwal bij Nijmegen, zo'n beetje boven het Royal Haskoning gebouw. Geen idee waarom, maar daar zie ik ze vaak zo vroeg in het seizoen. Vorig jaar zag ik daar mijn eersten bijvoorbeeld. De ene van vandaag kreeg ik ook op de foto. 20x zoom en toch maar zo'n klein silhouetje, dat geeft wel aan hoe hoog deze vloog. De foto is hier op de pagina Swift diary pics 2011 te vinden.Weer een Gierzwaluw gezien vandaag. De afgelopen dagen zag ik er meer, vooral hoog vliegend. Deze van vandaag vloog boven onze straat, niet eens zo heel hoog. Toen hij ook nog eens daalde hoopte ik dat hij naar de nestkast zou vliegen, maar dat gebeurde niet. Nog even geduld dus.Bevrijd van het lange wachten!!! Vanavond zie ik voor het eerst weer een Gierzwaluw in de nestkast waar ze vorig jaar een mooi nestje in hebben gemaakt!
Zul je Altijd zien hè, ga je even in de wat Gierzwaluw-rijkere buurten kijken, Koningsholster en Blekershof, twee wijken, de een ten oosten, de andere ten westen van ons huis. Boven Koningsholster vlogen er een stuk of 5, boven Blekershof 6 geloof ik, waarvan ik er één erg mooi zag invliegen in een mij al bekende nestplaats (mooi is dan zo recht op je af duikend om vervolgens over je heen met zo'n prachtig sierlijke bocht de nestplaats in te vliegen). Sta ik daar rond kwart voor acht in Blekershof rond te kijken, gaat mijn telefoon. Mijn vriendin. Ik hoopte en dacht het al een beetje, maar inderdaad, er was er één terug in de nestkast!
Hij/zij is net weer weggevlogen, maar heeft een dik kwartier zitten poetsen. Super! Ik ben benieuwd of 'ie weer terugkomt vanavond om te overnachten!
Een screenshot van de nestkast-camera is hier op de dagboek-foto's-pagina te vinden.En inderdaad, de Gierzwaluw kwam ongeveer een uur later, rond kwart voor negen dus, terug en bleef daar tot ik naar bed ging zitten. Een filmpje van het binnenkomen is op de dagboek foto's pagina te vinden.
Toen ik vanochtend keek zat hij/zij naar buiten te kijken (ik zie dan alleen een deel van het lichaam en de staart en vleugelpunten). Precies tien over half zes, nog in de schemering en geen enkele andere Gierzwaluw te zien, ging hij/zij er weer vandoor.Ik zag vanavond 'de mijne' weer in de kast, vroeg in de avond. Na een tijdje was 'ie weer weg. Zo'n half uurtje erna ben ik met een kop thee in de hand buiten gaan zitten, voor de voordeur op het tuinpad. De paar mensen die langsliepen zullen wel gedacht hebben... Een tijdje zitten kijken naar de redelijk rustig rondvliegende Gierzwaluwen en de thee opgedronken. En toen werd mijn geduld, hoewel 't best lekker rustig kijken was daar, weer mooi beloond. Want daar kwam er een afdalen, een tweetal soort rondjes vliegend en toen met zon waanzinnig mooie 'swoop' met hoorbaar de suizende lucht langs de vleugels naar de kast, om vervolgens recht boven mijn hoofd naar binnen te kruipen. Ik heb later op de avond van achter de computer nog gezien hoe het poetsen werd afgewisseld met wat plak-werkzaamheden. Het zou toch enorm schrikken zijn als je in je eentje zo rustig een beetje met je nestje bezig bent en je partner komt ineens binnen knallen? Ik stelde me dat zomaar even voor. Zoiets kan maar zo gebeuren een dezer dagen. Het kan natuurlijk ook goed dat ze elkaar buiten al hebben ontmoet en vlak na elkaar binnen komen. Het is even afwachten en maar de vraag of ik het live mee ga maken natuurlijk.Vanavond hoeft mijn eergisteren teruggekeerde Gierzwaluw niet meer alleen te overnachten! Eerder vanavond al twee roepend langs de nestkast. Ik ben maar weer met een kop thee op het paadje naar de voordeur gaan zitten en zag na een tijdje twee Gierzwaluwen aankomen. Na een paar keer duiken en langsvliegen vloog de ene naar binnen, de tweede maakte nog een rondje en vloog toen ook naar binnen. Beide Gierzwaluwen zitten nu de hele tijd te poetsen onder zeer regelmatig gepiep. Het wachten is nu alleen nog op de eitjes! Filmpjes zijn weer op de dagboek foto's pagina te vinden!Intrigerend en heel erg spannend... Irritant ook, omdat ik (nog?) geen zekerheden heb. Was 't een vergissing zojuist waardoor er één Gierzwaluw in kast 1 zat en even later een andere vogel kast 2 in vloog? Ze riepen en hoorden elkaar. De Gierzwaluw in kast 2 ging vooral tegen de zijkant zitten die grenst aan kast 1. Het beeld van de camera's van beide kasten verschilt, maar ergens heb ik het idee dat de vogel in kast 2 er jonger uitziet. Misschien komt dat alleen door het betere beeld, meer detail. Maar ik denk lichte randjes langs de veren te zien en redelijk lichte kleur boven de snavel. Vooral vergeleken met de Gierzwaluw die in kast 1 zat, maar ja, daar dus slechter camerabeeld. Vergelijk de foto's op de dagboek foto's pagina maar eens met elkaar. En bekijk het filmpje daar ook eens misschien. :)
Na een tijdje vloog de GZ uit kast 1 weg en na een kwartier of zo ook die uit kast 2. Ze vlogen vervolgens gezamenlijk nog een rondje door de straat. Ik vermoed een vergissing, maar de kleine mogelijkheid op een nieuwe bewoner doet toch mijn handen trillen...Toen ik later vanavond thuis kwam zaten beide Gierzwaluwen in kast 1, niemand in 2. Ik ga dus toch maar even uit van een vergissing eerder vandaag.Na thuiskomst rond half vijf vanmiddag, zeiknat van de verder zeer welkome regen, zette ik direct de computer, nestkast-camera en bijbehorende software aan om te kijken of 'mijn' Gierzwaluwen in de kast zaten. En inderdaad, daar zaten ze. Heel veel poetsend, maar ook aan het nest werkend en naar buiten kijkend. Verschillende keren dacht ik dat ze naar buiten zouden gaan, maar dat duurde nogal even, namelijk pas rond tien over acht. En ze waren een kwartiertje later al weer terug! Ergens gedurende die eerste ruim 3,5 uur maakte ik een erg schattige opname die terug te vinden is op de dagboek foto's pagina.Vandaag maakte ik een leuk filmpje van nestbouw-activiteiten. Heel duidelijk is te zien hoe met speeksel alle nog los zittende deeltjes nestmateriaal aan elkaar worden geplakt. Dat filmpje is hier op de dagboek foto's pagina te vinden.Vandaag weer één Gierzwaluw in elke nestkast. Ongetwijfeld weer een vergissing. De Gierzwaluw in kast één roepte, maar die in kast twee bleef daar nogal een tijd zitten. Terwijl de Gierzwaluw uit kast één alweer het luchtruim had gekozen zat die in kast twee zelfs wat met het nestmateriaal te werken. Later vertrok ook deze vogel.
Later vanavond filmde ik met mijn fotocamera het invliegen van beide Gierzwaluwen in de juiste nestkast (nummer één). Ik had 't ook met de nestkast-camera opgenomen, maar helaas maakte ik een fout waarbij de map waarin die opname en wat opnames van de Gierzwaluw in kast twee stonden gewist werd. :(
De opname die ik met mijn fotocamera maakte heb ik weer op de dagboek foto's pagina gezet.Ik had het niet verwacht toen ik donderdag rond half vijf thuiskwam, maar de Gierzwaluwen zaten knus samen in de nestkast. Ik had verwacht dat ze 's avonds nog wel even naar buiten zouden gaan, om later weer terug te komen voor de overnachting. Maar ze bleven maar zitten. Beetje poetsen, beetje aan het nest 'plakken', maar vooral veel op 't nestje zitten... Zou er al een eitje liggen? Maar ja, zoals ik al zei, ze bleven maar zitten, dus ik kon niet in het nestje kijken.
Vanochtend nog gekeken, maar ze hebben de nestkast niet verlaten voor ik of mijn vriendin naar het werk waren vertrokken. De hele dag me af zitten vragen of er al een eitje was natuurlijk... Dus toen ik thuiskwam gelijk weer de camera aan. En ja hoor! De Gierzwaluwen niet thuis, maar hun eerste eitje wel! :D Zie ook het filmpje op de dagboek foto's pagina!
Vanavond alleen wel weer een dompertje... Weer één Gierzwaluw in elke nestkast. Degene in kast 1, de kast met nestje en eitje dus, heeft de kast nog twee keer verlaten, op zoek naar zijn of haar partner. Maar die zat zich rustig in kast 2 te poetsen! Intussen viel de duisternis in, tot het zo donker was dat de kans dat kast 2 verlaten zou worden er niet meer was. Dat wordt een nachtje alleen slapen dus. Ik heb een stuk tape op de voorkant van kast 2 geplakt, hopelijk maakt dat de kast wat beter herkenbaar als een andere en gebeurd dit niet vaker. Anders misschien toch weer de kast met een papiertje dichtplakken (zoals vorig jaar, zie 24 juni in het dagboek van 2010). En dan ergens in juni weer openmaken zodat nestplaats-zoekende Gierzwaluwen kast 2 eventueel nog kunnen betrekken...?
Wel zielig voor de Gierzwaluw in kast 1 zeg... Zeker in het begin van de avond zo onrustig... Ik hoop maar dat het goedkomt en er geen blijvende schade is aangebracht...
En terwijl ik dit alles ook voor het Engelse Gierzwaluw-dagboek aan het schrijven was verliet de Gierzwaluw in kast 2 die bijna! Hij/zij hing er half uit! Ik stond al op de stoep met een schijnwerper om de ingang van kast 1 bij te schijnen mocht de Gierzwaluw de kast echt verlaten, maar dat gebeurde niet...Hè hè... Na vannacht in de twee verschillende kasten te hebben overnacht en vanochtend een keer of twee in verschillende kasten invliegen zijn beide Gierzwaluwen rond 16:50 beide in dezelfde kast aangekomen. De eerste vloog in één keer naar binnen, de tweede vloog eerst nog een tijd rond, maakte twee keer aanstalten om naar binnen te gaan maar deed dat pas een derde keer. Begroet met een schreeuw, nu zitten ze rustig naast elkaar.
Het blijft spannend zo... Zou er vandaag een tweede eitje bij komen? En slapen ze vanavond dan weer bij elkaar?
Volgens mij heb ik net ook nog een paring op het nest gemist. Ik was met de bereiding van het avondeten bezig toen ik een schreeuw hoorde. Dat gebeurd wel vaker, gewoon onderdeel van de normale communicatie. Iets later nog een keer. Toch even gaan kijken. Ik zag volgens mij nog net hoe de ene Gierzwaluw van de rug van de ander kwam, ze bleven nog even in een onhandig positie liggen. Daarna weer poetsen en verder met het dagelijks leven.Er is een nieuw eitje! Alleen ligt het eerste eitje in de hoek van de nestkast, net buiten het nest... Dat gaat vast niet meer terug in het nestje belanden. Ik hoop op nog een nieuw eitje zodat het geen enig kind gaat worden...
Er staat een kort filmpje op de dagboek foto's pagina.16 Mei was een leuke dag, Gierzwaluw-wijs. Op de terugweg van werk naar huis weer supergaaf enorm laag vliegende Gierzwaluwen gezien, waar ik ze vorig jaar en het jaar ervoor ook al zo heb mogen bewonderen (tussen Ubbergen en Beek boven de Nieuwe Rijksweg N325 en het slootje dat daarnaast loopt). Rakelings langs voorbijsnellende auto's, dat is soms wel eng, maar ze laten dan heel goed zien dat ze echt enorm wendbaar zijn. Zelf vliegen ze dan wel een kilometer of 50, 60 per uur, ze ontwijken met gemak auto's die diezelfde snelheid hebben. Dus dat was wel weer even genieten!

Kom ik thuis, zet ik zoals gebruikelijk de nestkast-camera aan om te kijken of ze thuis zijn, blijkt dat ze het buiten het nest belandde eitje terug erin hebben gekregen!!! Dat had ik echt nooooit verwacht! SUPER! Ik ben heel trots op ze, want niet alleen dacht ik dat ze het eitje gewoon gingen negeren omdat dat nou eenmaal is hoe 't gaat als een eitje buiten het nest beland, ik dacht ook dat zelfs als ze het uit dat hoekje zouden willen halen, dat met zo'n klein snaveltje gewoon niet eens kon!

Gisteren, 17 mei, is misschien wel het broeden begonnen. Gisteren is ergens in het begin van de avond in stilte één Gierzwaluw het nest in gevlogen. De partner kwam pas rond kwart over negen binnen. Vanochtend zag ik hoe één van de Gierzwaluwen uitvloog, maar die kwam na een minuut of drie al weer terug! Misschien omdat zijn/haar partner niet volgde, wat normaal wel gebeurd? Even afwachten of er vanmiddag nog steeds een Gierzwaluw op het nest zit, dan acht ik de kans dat het broeden is begonnen erg groot. Een screenshot van de twee eitjes netjes in het nestje staat natuurlijk op de dagboek foto's pagina.Toen ik vanmiddag thuis kwam zat er één Gierzwaluw op het nestje. Aan 't broeden geslagen dacht ik. Toen ik een minuut of 10 later nog eens keek (tussen het uitladen van de boodschappen door), was hij of zij even naar de invliegopening gekropen om naar buiten te kijken en zag ik dat er nu drie eitjes in het nest liggen! Hopen op een uitstekende zomer dus om het maximale eruit te kunnen halen! (want Gierzwaluwen leggen gemiddeld 2 tot 3 eitjes, waarbij het aantal uitvliegers bij 2 eitjes hoger is dan bij 3, 't is afhankelijk van gunstige omstandigheden namelijk)

Later vanavond kwam de partner thuis en ging de vogel op het nest direct van 't nest af richting invliegopening en de binnengekomen vogel direct het nest op. Mooie afwisseling dacht ik. Ik ging bij de open voordeur staan en zag een Gierzwaluw uitvliegen. Enkele seconden erna de tweede ook. Ok. Nog even lekker spoken met de andere Gierzwaluwen, want er vliegen er weer een aardig aantal rond (voor Beekse begrippen). Een paar minuten later een giervlucht van drie of vier vogels langs de nestkasten. Leuk!

Weer wat later zat er weer één Gierzwaluw in de nestkast. En ik vervolgens maar wachten tot de tweede terugkwam. Tot 't wel erg donker was. Zit hij/zij weer in kast 2! Duidelijk ontzettend onrustig. Maar vreemd, gisteren vlogen ze onafhankelijk van elkaar zonder enige moeite in dezelfde kast. Dat wordt dus weer een nachtje gescheiden slapen. Gelukkig zit er een netjes op de eitjes.

Een filmpje van de rusteloze Gierzwaluw in kast 2 en een screenshot van de drie eitjes zijn te vinden op de dagboek foto's en filmpjes pagina.Het broeden is na de laatste invoer zeker begonnen. De Gierzwaluwen wisselen elkaar af, waarbij de broedvogel vaak van het nest geduwd moet worden voor er overgenomen kan worden. Er wordt nog aardig wat aan het nest gewerkt. Naast het aan het nest plakken van losse stukjes wordt er nog regelmatig nieuw materiaal aangebracht. Eén van de keren dat er met nieuw materiaal werd ingevlogen filmde ik boven met mijn fotocamera vanuit een open raam. Het invliegen gaat natuurlijk erg snel, dus naast de oorspronkelijke snelheid heb ik een vertraagde versie aan het filmpje toegevoegd dat te vinden is op de dagboek foto's en filmpjes pagina.
Daar zijn ook meerdere opnames te vinden die ik met de nestkast-camera software maakte. Het laatste filmpje is een samenstelling van twee clipjes uit één opname van drie kwartier. De Gierzwaluw die de eerste keer met nestmateriaal binnenkomt laat na binnenkomst mooi zien hoe groot de mondopening is, ondanks het kleine snaveltje. Het is goed mogelijk dat daar gebruik van is gemaakt om het eitje terug in het nest te krijgen. Ik zag laatst nog een video op YouTube waarin te zien is hoe een Gierzwaluw een eitje uit het nest gooit: http://www.youtube.com/watch?v=Ae_2Yl8BcKE.Vanavond filmde ik een Gierzwaluw die de nestkast verliet. Niet heel erg spectaculair, maar ik vind het wel tof dat ik de Gierzwaluw nog een tijdje kon volgen. Het filmpje is hier op de dagboek foto's en filmpjes pagina te vinden.Ik loop nog een beetje achter met het bijwerken van mijn site, maar ik kan het natuurlijk niet laten hier toch even snel voor achter de computer te kruipen! Er is namelijk een eerste eitje uitgekomen! Na zo'n 20 dagen broeden op drie eitjes zag ik gisteren voor het eerst iets kleins bewegen. Direct begonnen met het opnemen van de camerabeelden, maar dat ging niet zo snel als ik had gewild. Gelukkig kwam de partner van de broedvogel thuis en was er weer even wat van de piepjonge Gierzwaluw te zien. Het is goed opletten om vervolgens bijna niets te zien, maar er staat een filmpje van op de dagboek foto's en filmpjes pagina!Zojuist kwam er een tweede oudervogel thuis. Er werd gevoerd, waarbij ik een tweede jong zag! Een filmpje waarop in ieder geval één van de jongen erg goed te zien is is weer te vinden op de dagboek foto's en filmpjes pagina!Ik blijf het proberen, maar vooralsnog is het me niet gelukt het derde jong, als dat er al is, te zien te krijgen. Het zou moeten, ik krijg regelmatig twee jongen te zien, maar dat vaak met moeite. De ouders komen heel regelmatig voeren. Terwijl ik dit schrijf komt er weer één binnen met duidelijk verdikte keel, vol ondanks het matige weer gevangen insecten. Die duwt de op het nest zittende Gierzwaluw aan de kant om de jongen te gaan voeren. Maar dat gebeurd steeds met de rug naar de camera waarbij de voedende vogel voor de jongen zit... Ik weet het dus nog niet zeker, of alle drie de eitjes zijn uitgekomen. Ik kan het ook niet horen aan het zachtjes piepen van de jongen, alleen te horen als ik het volume flink omhoog draai. Maar ik blijf het natuurlijk in de gaten houden, bijna dwangmatig... ;)
Gisteren overigens wat filmpjes gemaakt van langs-sjeesende Gierzwaluwen. Wat een toffe dag! Zo veel actie! Ik weet niet of de filmpjes da goed laten zien, ik heb ze nog niet bekeken. Ik zal ze zo snel mogelijk met terugwerkende kracht bij 5 juni plaatsen op de dagboek foto's en filmpjes pagina als het de moeite waard is. Hopelijk wel! (edit 11 juni: er staan er een paar!)Inmiddels is het me gelukt het derde jong te zien te krijgen. Het was een glimps, maar wel zeker. Zie het filmpje op de dagboek foto's en filmpjes pagina!De jongen groeien al hard! De oudervogels krijgen moeite met het bedekken van de jongen door er op te gaan zitten. Ik heb er een grappig kort filmpje van op de dagboek foto's en filmpjes pagina gezet. Uit hetzelfde origineel (van 45 minuten) komt een tweede clipje op die pagina. Daarin is een voederbeurt te zien.Vandaag nam ik een mooie voederbuurt op waarna heel mooi duidelijk een mij bekende, maar ehm, niet zo smakelijke manier om het nest schoon te houden te zien is... Het filmpje is natuurlijk te bekijken op de de dagboek foto's en filmpjes pagina!De afgelopen dagen heb ik vijf nieuwe filmpjes op de dagboek foto's en filmpjes pagina gezet. De titels spreken voor zich.Het dagboek liep een behoorlijke tijd achter helaas. Ik heb filmpjes van 22 juni tot heden op de dagboek foto's en filmpjes pagina gezet. Op 8 juli maakte ik ook nog wat foto's van een jong dat naar buiten zat te kijken! :) In de afgelopen tijd zijn de drie jonge Gierzwaluwen flink gegroeid! De verandering is in de filmpjes goed te zien, het dons verdwijnt als laatste op de rug. Vervolgens zijn de jongen alleen nog van de ouders te onderscheiden door op de details te letten. Zo is het gezicht lichter van kleur doordat de jongen naast een lichte keelvlek ook een licht voorhoofd hebben. Verder hebben de veren nog witte randjes, goed te zien bij de lange vleugelveren. Op de laatste filmpjes zijn de jongen zo'n 30 dagen oud. Na een dag of 40 vliegen ze uit, dus nog maar een weekje voor ik de jongen moet gaan missen... :(
Oh ja, en helemaal vergeten, ik heb vandaag ook nog wat foto's van de naar buiten kijkende jongen gemaakt! :) Een direct linkje er naartoe nog.Vandaag nam ik wat vreemd gedrag op. De jongen gedroegen zich alsof er zojuist een oudervogel binnen was gekomen om te voeren. Maar dat was helemaal niet zo. Wellicht zag één van de jongen een ouder aankomen die vervolgens toch niet binnenkwam? Een paar minuten later zag ik namelijk hoe beide ouders kwamen voeren. Ik heb er twee filmpjes van gemaakt die op de dagboek foto's en filmpjes pagina te vinden zijn.Er werd geweldig geoefend vandaag! Ik heb natuurlijk al wel wat mooie oefeningen gezien, maar vandaag was 't wel heel indrukwekkend. Het geluid van het flapperen met de vleugels! En hoe het jong echt sprong op de vleugelpunten! Geweldig! Natuurlijk is het filmpje weer te vinden op de dagboek foto's en filmpjes pagina!Ze zijn weg! Alle drie de jongen zijn vanochtend uitgevlogen! Ik kwam beneden, zette de nestkast-camera-software aan en zag maar twee jongen zitten. Dat gebeurt wel vaker, want er kan nèt buiten beeld gezeten worden, in de hoek voor de uitvliegopening. Maar toen beide jongen die wel te zien waren daar gingen zitten bleef er wel héél weinig ruimte over voor een derde... Ik startte opname van de videobeelden, pakte mijn camera en verrekijker en ging naar buiten. Ik stond er nog geen twee minuten toen er een uitvloog! Een fractie van een seconde later ging de tweede! Ik was verrast, ik had niet verwacht dat ik dit te zien zou krijgen! Misschien van achter de computer, maar dan zie je alleen hoe ze uit beeld verdwijnen. Nu zag ik hoe de jonge Gierzwaluwen succesvol wegvlogen. Geweldig!
Later zaten beide ouders weer in de nestkast. Ze kwamen binnen zonder keel vol voedsel, wat ik eigenlijk wel verwachtte te zien na het vertrek van de jongen. Ze maakte lieve zachte piepgeluidjes. Ik hoop dat ze nog een paar dagen blijven hangen, hoewel ik het ze niet kwalijk kan nemen als ze direct vertrekken gezien het weer. Harde wind, koud voor de tijd van 't jaar, regen... Dus wellicht zit dit eerste succesvolle seizoen er al weer op... Ik ga ze missen... Ik wens deze eerste jongen van de beginnende "Kühnen-kolonie" het allerbeste! Ik hoop dat de ouders volgend jaar weer terugkomen om dit succes te herhalen.
Helaas geen beelden van de wegvliegende jongen van buiten gemaakt, maar wel een korte video van het vertrek uit de nestkast, uiteraard weer op de dagboek foto's en filmpjes pagina.

's Avonds kwamen de ouders toch ook weer terug om te overnachten. Maar één van hen had ditkeer wel duidelijk een met voedsel voor de jongen gevulde keel. Het heeft een minuut of 10 geduurd vanaf het moment dat ik merkte dat er één oudervogel terug in de kast was tot hij of zij begon het voedsel door te slikken. Geen idee hoe lang die oudervogel er al zat, ik heb de binnenkomst niet opgemerkt. Een filmpje van het doorslikken van het voedsel is te vinden op bovengenoemde pagina.Vanavond nog een paar keer een gierend groepje langs het huis. Erg leuk zo na een paar behoorlijk stille dagen wat giervluchten betreft! Later nog een ver weg gieren. Even de verrekijker gepakt en gaan 'scannen'. Hoog in de lucht een groepje van zo'n 50 Gierzwaluwen. Ik dacht dat mijn oudervogels daar misschien ook bij zouden zitten, maar die zijn daarstraks toch weer met een interval van krap 3 seconden binnengekomen. Zie het filmpje! Hier op de dagboek foto's en filmpjes pagina.Nadat de jongen 18 juli zijn uitgevlogen kwamen beide ouders nog elke nacht in de nestkast overnachten. Gisteren kwam er nog maar één overnachten, vandaag was de kast 's avonds leeg... :( Volgend jaar eind april hoop ik de harde werkers weer terug te zien voor hopelijk nog een succesvol seizoen! Dat er nog vele jonge Gierzwaluwen uit mogen vliegen en er een mooie kolonie mag ontstaan! Dan kan ik de naam 'Kühnen-kolonie' met recht gaan gebruiken. :)Een bijzondere ontmoeting vandaag! Al een paar weken geen Gierzwaluw meer gezien, wordt er vandaag één naar me toegebracht! Zie het reguliere dagboek van 18 augustus!

Terug naar het Gierzwaluw dagboek

Terug naar homepage