GIERZWALUW DAGBOEK 2011 FOTO's & VIDEOS
(houd de muiscursor stil op een foto voor meer informatie en klik om te vergroten)


Een eenzame Gierzwaluw boven de Ubbergseweg in Nijmegen.Voor het eerst terug! 5 Mei rond 19:45.

Tip: speel het tweede filmpje af op full screen, klik daarvoor op de pijltjes in de hoek rechtsonderin het YouTube venstertje.Nestkast 1:
Een van de vogels van mijn broedpaar in kast 1.

Nestkast 2:
Een Gierzwaluw in kast 2.   Een Gierzwaluw in kast 2.Tip: speel het tweede filmpje af op full screen, klik daarvoor op de pijltjes in de hoek rechtsonderin het YouTube venstertje.Binnenkomst van beide Gierzwaluwen in kast nr. 1


Binnenkomst van een van de Gierzwaluwen in kast 1, de ander in kast 2.


May 16th 2011, two eggs neatly in the nest!  Drie eitjes in de nestkast!
Binnenkomst van een Gierzwaluw met nestmateriaal, op normale snelheid en vertraagd.


Een Gierzwaluw komt binnen en begint te broeden.


Een Gierzwaluw komt binnen met nestmateriaal, neemt het broeden over en voegt het materiaal toe aan het nest.


Een combinatie van twee filmpjes van binnenkomst met nestmateriaal. De tweede keer binnenkomen vond plaats 20 minuten na de eerste keer.Een Gierzwaluw verlaat de nestkast en laat zich nog even volgen.

Tip: Speel de video af op volledig scherm door in de speler op dit knopje te klikken:Een eerste glimps van de als eerste uitgekomen jonge Gierzwaluw!Een net binnengekomen ouder voert de piepjonge Gierzwaluwtjes.


'Bangers' rond ons huis.


Meer Gierzwaluwen rond ons huis.


En nog een laatste filmpje van al dat Gierzwaluw-geweld. :)De drie jongen worden gevoerd.Het wordt lastig de hard groeiende jongen te bedekken door er op te gaan zitten!


Een voederbeurt.De drie jongen worden gevoerd en het nest wordt schoon gehouden...Een ouder verlaat het nest jongen.Een voedersessie.Jongen voeren.Een chaotische voedersessie van hongerige jongen.


De jongen beginnen op echte Gierzwaluwen te lijken. :)De tweede oudervogel komt de nestkast in om de jongen te voeren.De drie jongen zitten buiten het nestje op een erg warme dag (30 graden). Een oudervogel komt de kast binnen om te voeren. Tussendoor is nog even te zien dat de tweede nestkast nog leeg is.


Een van de jongen oefent door met de vleugels te klappen en door push-ups te doen. Een ouder komt binnen om te voeren en houd de kast schoon door de uitwerpselen van de jongen op te eten.Een van de jongen doet een korte 'moonwalk' (loopt achteruit) bij 0:46. Iets later komt er een oudervogel binnen om te voeren.Een jong oefent.Een rustig filmpje van de drie jongen. Let op de details, de witte randjes van de vleugelveren bijvoorbeeld. Daarmee zijn de jongen nu van de ouders te onderscheiden als het gezicht niet te zien is. Het gezicht van de jongen is opvallend lichter dan dat van de ouders.De tweede oudervogel komt laat in de avond (rond half elf) terug met een keel vol voedsel, goed te zien na ongeveer 7 seconden.Jong kijkt naar buiten, 8 juli 2011.    Jong kijkt naar buiten, 8 juli 2011.

Twee van de drie jongen oefenen.


Een chaotische voeding van de jongen. Net na het vorige filmpje opgenomen.Eén van de jongen oefent. Overal. Zelfs bovenop zijn broers of zussen...


Foto's, gemaakt van de overkant van de straat:

Twee van de drie jonge Gierzwaluwen voor de uitvliegopening.    Een van de drie jonge Gierzwaluwen voor de uitvliegopening.    Gierzwaluwen boven de Goudenregenstraat in Beek.Een voedersessie zonder oudervogel?


Beide ouders komen voeren. Opgenomen net na bovenstaand filmpje.Een uitzinnige oefen-sessie! Let op hoe het jong zowaar springt op de vleugelpunten!De laatste twee van de drie jongen in mijn nestkast vliegen 's ochtends uit (10:30)...


De ouders in de avond. Deze opname laat duidelijk zien dat er een bol insecten in de keel van een van de ouders zit en hoe die wordt opgegeten.De ouders van de drie uitgevlogen jongen komen rond 10 uur 's avonds de nestkast binnen voor waarschijnlijk een van de laatste overnachtingen aldaar.Terug naar de foto's & videos index
Naar het Gierzwaluwen dagboek

www.xjochemx.nl