GIERZWALUW DAGBOEK 2010 FOTO's & VIDEOS
(houd de muiscursor stil op een foto voor meer informatie en klik om te vergroten)


De huizen aan de overkant van de straat.Mijn eigen nestkasten met aangepastte invliegopening (voorkant in plaats van onderkant van de nestkast).Gierzwaluwen die op de lokgeluiden reageren, gefotografeerd door het raam en in de reflectie van een spiegel.   Een Gierzwaluw die op de lokgeluiden reageert, gefotografeerd door het raam en in de reflectie van een spiegel.
Eerste keer een Gierzwaluw in de camera-nestkast!Tweede keer een Gierzwaluw in de camera-nestkast.Derde keer (heel eventjes) een Gierzwaluw in de camera-nestkast.Vierde keer een Gierzwaluw in de camera-nestkast. Op het begin na een redelijk saai filmpje. Dit was één van de twee Gierzwaluwen die voor ons huis rondvlogen. De tweede kwam na een paar seconden waarschijnlijk ook nog langs, getuige het terugdeinzen en roepen van de Gierzwaluw in de kast.Een opgewonden Gierzwaluw komt binnen, kijkt even rond en vertrekt weer.Clip van zesde keer een Gierzwaluw in de camera-nestkast. Na een minuut of drie een vreemde gaap-sessie.De zevende keer een Gierzwaluw in de camera-nestkast. Hij/zij doet even moeilijk met de grote veer die ik in de kast had gelegd en uit de invliegopening had laten steken in de hoop dat dat Gierzwaluwen zou stimuleren de kast in te komen.Een Gierzwaluw komt al roepend de camera-nestkast binnen. Het was ongeveer vijf voor tien dus ik hoopte dat hij/zij zou blijven overnachten, maar na een minuut of 4:30 gaat hij/zij er weer vandoor.


Bijna twee Gierzwaluwen in de camera-nestkast....


Typisch gedrag dat ik al een paar keer had gezien. Na een paar rondjes de eerste naar binnen, de tweede niet...Eerste keer twee Gierzwaluwen in de camera-nestkast! Deel 1.Eerste keer twee Gierzwaluwen in de camera-nestkast! Deel 2.


Twee Gierzwaluwen komen de kast binnen. Heel anders dan de eerste keer zijn ze heel rustig. :)Een grondige inspectie van de nestkast. Er wordt flink geklommen!Een poetssessie.


Eén van de Gierzwaluwen werkt met het door mij voorziene nestmateriaal.Het uitvliegen van een Gierzwaluw op normale snelheid.Het uitvliegen van een Gierzwaluw, vertraagd.Een Gierzwaluw die op het punt staat de nestkast te verlaten.
Een dode Gierzwaluw hangt aan een draad uit de invliegopening van een nestplaats aan het Koningsplein in het centrum van Nijmegen.
Een Gierzwaluw drinkt uit een plasje in natuurgebied het Zwanenbroekje.

Een vertraagd filmfragmentje van wat hoogstwaarschijnlijk een Gierzwaluw is welke een bad neemt!


De eerste Gierzwaluw verlaat de nestkast.   De tweede volgt.
Een gecombineerd filmpje, de Gierzwaluw vliegt in zware schemering om tien voor half elf 's avonds naar binnen. Eenmaal binnen volgt gepoets.


Een filmpje dat mooi laat zien hoe een Gierzwaluw aan het nest werkt. Met speeksel wordt het nestmateriaal aan elkaar geplakt. Het speeksel wordt na drogen hard waardoor het een stevig nestje wordt.


Een jonge Gierzwaluw kijkt uit de nestplaats in Koningsholster in Beek Ubbergen.   Een uitsnede van een foto van de jonge Gierzwaluw.   Een jonge Gierzwaluw kijkt uit de nestplaats in Koningsholster in Beek Ubbergen.

Een jonge Gierzwaluw kijkt uit de nestplaats in Koningsholster in Beek Ubbergen.   De eerste keer dat er twee Gierzwaluwen overnachtten in mijn nestkast.


Een Gierzwaluw aan het werk met zelf meegenomen nestmateriaal (waarschijnlijk distelpluis).Een Gierzwaluw komt binnen met een flinke snavel vol nestmateriaal! Het wordt vervolgens verwerkt in het nestje.Een Gierzwaluw kijkt naar buiten.   Een Gierzwaluw verlaat de nestkast (met leuke schaduw op het raam).   Een andere uitsnede van bovenstaande foto.


Een vreemde begroeting...


Meer materiaal voor het nest (waarschijnlijk distelpluis, zoals ook in het filmpje van 18 juli, dat vloog in deze periode veel door de lucht).En nog een snavel vol nestmateriaal!Een (vertraagde) opname gemaakt vanuit het raam onder de nestkasten. Het is niet/nauwelijks zichtbaar, maar de Gierzwaluw heeft nestmateriaal bij zich.Een vertraagd filmpje van een Gierzwaluw die de nestkast verlaat. Gefilmd van de overkant van de straat.Staartveren van een Gierzwaluw die net naar binnen gaat.   Een erg vreemde foto van een Gierzwaluw die net de nestkast had verlaten.   Een Gierzwaluw vliegt aan op de nestkast met nestmateriaal.   Een Gierzwaluw vliegt aan op de nestkast met nestmateriaal.


Wat gebeurd daar binnen toch? Ik dacht dat er zo wel een Gierzwaluw uit zou vliegen en wilde dat filmen. Maar het gebeurde maar niet, dus keek ik even door het raam om op het computerscherm te zien of de Gierzwaluw nog binnen zat of misschien net was weggevlogen toen ik naar buiten was gelopen. Maar dat bleek niet het geval...


De nest geopende Gierzwaluwnestkast.   Het Gierzwaluwnest.
Een screenshot van de camerabeelden van wat nu nestkast 1 heet (de kast waarin de Gierzwaluwen in de zomer van 2010 hun nestje hebben gemaakt.   Een screenshot van de camerabeelden van wat nu nestkast 2 heet. Een nieuwe camera met mooier beeld.
Terug naar de foto's & videos index
Naar het Gierzwaluwen dagboek

www.xjochemx.nl