De camera's in mijn Gierzwaluw-nestkasten
(houd de muiscursor stil op een foto voor meer informatie en klik om te vergroten)


Bij het ophangen van mijn twee nestkasten voor Gierzwaluwen in 2008 had ik er één voorzien van een mini infraroodcamera. Het gaat om een Velleman camera dat ik bij Eilander Electronics besteld (klik om direct naar de pagina van de camera te gaan). In diezelfde nestkast bevind zich ook een hoge tonen speaker, een zogenaamde tweeter. Deze kocht ik bij Technica in Nijmegen (Technica op Facebook). Eind 2010 heb ik ook de tweede nestkast voorzien van een cameraatje. De draden van de camera's (audio, video en stroomvoorziening) en speaker lopen via gaten achterin de nestkasten via een gaatje in de dakgoot en vervolgens een gaatje in het dakbeschot de zolder op. Alles zonder lekkages natuurlijk, het gaatje door de goot bevind zich achter de zinken goot en het gaatje in het dakbeschot is overdekt door dakpannen. Zie ook onderstaande foto's.

De nestkast met camera en speaker en het nestje eind 2010.    De kabels vanuit de nestkasten gaan de gootbetimmering in.    De kabels lopen achter de goot langs door het dakbeschot heen de zolder op.


De video en audio kabels van de cameras zijn op zolder aangesloten op een zogenaamde A/V switch van Joytech (gevonden op Marktplaats). Op dit apparaat kunnen 4 bronnen aangesloten worden, audio en video, waartussen vervolgens geschakeld kan worden. Dat kan met een bijgeleverde afstandsbediening, maar het apparaat moet op zolder staan omdat er maar één set kabels vanuit de uitgang komt: twee keer dunne coax voor video en audio. Als het apparaat beneden zou moeten staan, zouden de kabels van alle camera's naar beneden moeten lopen en dat past bij bijv. 4 camera's niet meer door één leiding. Om het apparaat toch van achter het bureau te kunnen laten schakelen maak ik gebruik van een Marmitek draadloze audio/video sender/receiver.

Joytech A/V switch met linksvoor de Marmitek A/V sender op zolder.    Marmitek 2.4 GHz audio/video sender/receiver.


Vanuit de uitgang van de switch komt dus één set coax kabels. Samen met een dubbel geaderd draadje voor de stroomvoorziening van de camera en de dubbel geaderde draad voor de speaker is het een aardig pakketje. Bij het klussen aan ons net gekochte huis hielden we al rekening met de plaatsing van camera's bij nestkasten, vandaar dat er loze leidingen zijn aangelegd. Eén hiervan begint op zolder achter het schot (zie bovenstaande foto). De kabels gaan hier naar binnen en lopen door de muur naar de logeerkamer, waar in eerste instantie de computer zou komen te staan. Dat is er nooit van gekomen, die staat in de woonkamer. Daarom zijn er gaten door de vloer in de logeerkamer en huiskamer geboord. De kabels lopen door een buis via die gaten de kruipruimte in. Onder het bureau waar de computer op staat zit ook weer een stukje loze leiding waar de kabels de woonkamer weer in komen.

Onder het bureau hangt een Pinnacle DVC 130 (niet meer verkrijgbaar geloof ik, maar zoiets als dit), een 'video converter' die het analoge signaal van de camera's omzet in een digitale. Met de bijgeleverde software kan ik de beelden van de camera's bekijken, helaas alleen in een redelijk klein venster. Maar ik kan het ook opnemen (door op 'volgende' te klikken en in te stellen waar en hoe lang ik wil opnemen). Het afspelen van het bestand kan wel in een groot venster. Ik kan de opnames vervolgens bewerken en naar bijvoorbeeld mijn YouTube kanaal uploaden om ze vervolgens weer hier op mijn site te kunnen zetten. :)

De kabels vanuit de kruipruimte aangesloten op de Pinnacle Dazzle DVC 130.    De Marmitek A/V receiver en afstandsbediening van de A/V switch.    Een screenshot van Instant DVD Recorder.


Een oefensessie van een jonge Gierzwaluw van +/- 40 dagen oud.


De verlichting in de nestkast waarin bovenstaande beelden werden gemaakt is afkomstig van de 6 infrarood LEDs van de camera zelf. Niet zo heel mooi vind ik. Vandaar dat ik bij het maken van een derde nestkast begin 2012 naar betere verlichting heb gekeken. Daarover is hier in het dagboek voor 2012 meer te lezen.

Ik heb al eens een poging gewaagd de beelden uit mijn nestkast live beschikbaar te maken, maar dat is toen niet gelukt helaas. Wellicht probeer ik dat in de toekomst nog eens. Bovenstaande set-up werkt om het broedsucces in de nestkasten te monitoren. Het is niet de eenvoudigste, laat staan enige manier. Een camera zoals ik die gebruik kan ook rechtstreeks op een TV aangesloten worden bijvoorbeeld!

Kijk ook eens naar de websites op de links-pagina. Onderaan bij 'Swifts' staan diverse sites met live-webcams!

Als u vragen heeft over bovenstaand verhaal kunt u contact met mij opnemen, zie over mijzelf en contact.

Terug naar het Gierzwaluwen dagboek

www.xjochemx.nl