Gierzwaluwen Plein 1944 project, december 2008 - ? (waarschijnlijk 2013)


Tijdens de verziekingen voor het Europees Parlement in 2004 konden inwoners van Nijmegen ook stemmen op een ontwerp voor een nieuw Plein 1944 in het centrum van Nijmegen. Het plein was ietwat saai van opzet en nou niet bepaald een pareltje in de binnenstad, dus had de gemeenteraad besloten het plein aan te pakken. Verschillende architecten maakten ontwerpen, dat van Soeters en Van Eldonk Architecten won uiteindelijk.

Ik vond het erg prettig te weten welke architecten aan details van dit plein zouden gaan werken. 1 December 2008 mailde ik Soeters en van Eldonk met de vraag bij het ontwerpen van de gebouwen rondom het plein rekening te houden met Gierzwaluwen. Enkele dagen later kreeg ik een reactie van de project manager waarin hij schreef dat hij het idee voor zou leggen aan het ontwerpteam.

In februari 2009 mailde ik de project manager om te vragen of het idee was voorgelegd en zo ja, wat de uitkomst was. Enkele dagen later kreeg ik een mail terug waarin stond dat het ontwerpteam enthousiast had gereageerd! De project manager vroeg me om informatie over neststenen, welke ik de volgende dag naar hem stuurde. Ik stuurde hem ook wat voorbeeld technische tekeningen en later ook een plattegrond met daarop aangegeven welke gevels van de toekomstige gebouwen geschikt zouden kunnen zijn voor plaatsing van neststenen.

September 2009 vroeg ik de project manager of er nog nieuws was en dat was er! Er werden 40 neststenen in de ontwerpen betrokken!

Juni 2010 probeerde ik de project manager weer te pakken te krijgen om hem op de hoogte te brengen van het succes bij het Hessenberg project, maar mijn mail kwam direct terug. Ik stuurde het bericht daarom dan maar aan het algemene emailadres van Soeters en Van Eldonk en vroeg de lezeres/lezer het bericht door te sturen aan een vervanger van mijn contactpersoon. Een weekje later maakte ik telefonisch een afspraak om op locatie eens naar wat tekeningen te gaan kijken.

Juli 2010 heb ik wethouder Jan van de Meer (o.a. Groen en Ruimtelijke Orde) gemaild om hem te vertellen over de 40 neststenen die in de nieuwbouw van Plein '44 zullen worden geplaatst. Ik stelde ook voor ergens een informatiepaneel of iets dergelijks te plaatsen zodat bezoekers van het plein werden geïnformeerd over de aanwezige voorzieningen voor deze bijzondere vogelsoort. Een paar dagen later kreeg ik een reactie van hem waarin hij schreef dat hij het leuk vond dat het me was gelukt dit voor Gierzwaluwen voor elkaar te krijgen en dat hij het een leuk idee vond om ergens op het plein wat informatie te plaatsen. :)

15 Juli 2010 had ik een afspraak met mijn nieuwe contactpersoon van Soeters en Van Eldonk in de buurt van wat op dat moment al een flinke bouwput was. We gingen verschillende ontwerptekeningen na en dat bleek verstandig, want ik had ergens een foutje gemaakt en een verkeerde gevel aangegeven als geschikt! Gelukkig konden de daar ingetekende stenen makkelijk verplaatst worden naar een andere wél geschikte gevel.

September 2010 ontving ik tekeningen van de uiteindelijke locaties van de 40 neststenen. Het ziet er goed uit!

Plattegrond van het plein waarop aangegeven is in welke gevels neststenen geplaatst zullen worden. Afbeelding Soeters en Van Eldonk architecten.    Gevel St. Jacob Plein 1944 met daarin 10 neststenen ingetekend.    Gevel St. Joost Plein 1944 met nestvoorzieningen    Gevel St. Joost Plein 1944 met daarin 20 neststenen ingetekend.

Zo rond half november 2012 nam ik contact op met mijn contactpersoon bij Soeters en Van Eldonk nadat ik had gezien dat het metselwerk van één van de blokken al aardig op begon te schieten. Kort erna werd ik benaderd door iemand van het bouwbedrijf Visser & Smit Bouw BV die me vertelde dat de eerste neststenen zojuist waren ingemetseld. Ik maakte daarop een afspraak om te gaan kijken.
Donderdag 22 november was ik op de bouwplaats. Met iemand van het uitvoerdersbedrijf gingen we omhoog in blok B. Eenmaal boven bleek dat de eerste neststenen helaas juist nog net niet waren ingemetseld. Ze lagen al wel klaar en het was leuk te zien waar ze zouden komen en dat deze locatie in de toekomst waarschijnlijk vanaf het dakterras van de Hema geobserveerd kan worden... :) Hieronder enkele foto's die ik deze dag maakte.

Plein 1944 vanuit Houtstraat    Bouwplaats Plein 1944    Hijskranen Plein 1944    Neststeen voor Gierzwaluwen, Plein 1944    Locatie eerste neststenen Plein 1944.

Uitzicht op Stevenskerk vanaf St. Joost Plein 1944    Terras V&D vanaf St. Joost, Plein 1944    Neststenen voor Gierzwaluwen, Plein 1944    Bouwplaats Plein 1944

4 Februari 2013 ging ik wederom samen met Peter (zie de tekst boven bovenstaande foto's) naar de bouwplaats. Nu waren de eerste neststenen in blok B inderdaad ingemetseld, maar helaas werd er op dat moment niet aan de gevel gewerkt waardoor niet live mee te maken en dus filmen was hoe een neststeen werd ingemetseld. Peter en ik zijn nog in blok A gaan kijken, maar daar worden sowieso geen neststenen ingemetseld. Ik maakte een afspraak om gewaarschuwd te worden als er weer gemetseld werd aan de gevel van blok A. Hopelijk lukt het dan het inmetselen van een neststeen te filmen. Hieronder nog een paar foto's die ik maakte deze dag. Houd de muiscursor stil op de foto voor meer informatie.

Klaar voor een neststeen, blok B (St. Joost) Plein 1944.    Invliegopening blok B (St. Joost).    Dakterras V&D vanaf blok B (St. Joost)    Nijmegen centrum gezien vanaf het dak van blok A met rechts de Hessenberg en links natuurlijk de St. Stevenskerk. In de verte nog de Oversteek, de nog in aanbouw zijnde tweede Waalbrug.

3 Juni ging ik de V&D in Nijmegen binnen om vanaf het dakterras de gevel van 'blok B' te fotograferen. Dat wordt t.z.t. een comfortabel plekje om het gebruik van de neststenen te monitoren. En als de neststenen bezet zouden raken een comfortabel plekje om ze te observeren!

St. Joost Plein 1944 vanaf V&D dakterras    Invliegopeningen St. Joost Plein 1944

15 Juni maakte ik nog wat foto's van blok B, maar nu vanaf het Scheidemakershof, een zijstraatje van de Augustijnenstraat. De laatste twee van onderstaande foto's laten zien dat niet alle invliegopeningen even goed zijn gelukt... Het zijn uitsnedes van de eerste foto. Op de eerste daarvan een prima invliegopening, maar die op de tweede is te klein. Ik denk dat een Gierzwaluw daar niet eens naar binnen kan komen.

St. Joost Plein 1944    Invliegopening St. Joost, Plein 1944    Te kleine invliegopening St. Joost Plein 1944

15 augustus 2013 maakte ik weer wat foto's van de appartementencomplexen op Plein 1944. De eerste foto hieronder is een overzichtsfoto gemaakt vanuit de Scheidemakershof toont de gevel waarin de hierboven getoonde invliegopeningen zich bevinden. De foto's erna laat de hoge toren van blok C zien, St. Jakob genoemd. Vanaf het plein zijn met wat moeite de invliegopeningen tussen de donkere gevelstenen te ontdekken.

St. Joost Plein 1944    St. Jacob, Plein 1944    Invliegopeningen St. Jacob, Plein 1944

Tijdens een privé-Gierzwaluw-excursie voor één van de bakkers van Bakker Arend op 7 juli 2014 zag ik tijdens het vertellen over de neststenen in de donkere toren aan Plein '44 twee Gierzwaluwen dicht langs de gevel vliegen! En nog eens! En nog eens! Er waren ook nog eens korte roepjes te horen! Dat geluid ken ik van een Gierzwaluw die een partner ervan probeert ervan te overtuigen mee een nestruimte in te gaan. Er was geen invlieger te zien helaas, maar dit moet toch wel betekenen dat de invliegopeningen zijn gevonden?! Wat GEWELDIG!!! Super-spannend! Met wat moeite kon ik de excursie toch maar vervolgen. Hieronder een wat vage foto die ik maakte.



's Avonds ben ik terug gegaan in de hoop een invlieger vast te kunnen stellen. Mijn moeder was er ook, ze had op mijn Facebook-profiel gelezen dat ik er heen ging. Samen hebben we ongeveer 1,5 uur op het plein gezeten. We hebben tussendoor ook nog even bij de Scheidemakershof gekeken, vanaf waar een aantal van de invliegopeningen in blok B, tegenwoordig beter bekend als St. Joost te zien zijn. Er vlogen daar wat Gierzwaluwen gierend over ons heen, maar die concentreerden zich op de 'natuurlijke' nestplaats aan de achterzijde van een pand aan de Augustijnenstraat. Daar zit een opening in een muur die bijzonder veel doet denken aan een invliegopening zoals die bij neststenen worden gemaakt. Wellicht helpt dit de Gierzwaluwen die openingen beter te herkennen als mogelijke nestlocatie?
We brachten dus de meeste tijd door op Plein '44, kijkend naar de donkere gevel van St. Jacob (voormalig blok C). We zagen zo nu en dan Gierzwaluwen langs de gevel met invliegopeningen vliegen en we zagen zelfs een keer een Gierzwaluw heel even aan een invliegopening gaan hangen! Maar om 22:00 gebeurde het dan! Eén Gierzwaluw vloog in stilte naar de gevel en ging de middelste van de invliegopeningen in! :D Ik heb het nog net op film vast kunnen leggen. Zodra ik de Gierzwaluw zag begon ik met filmen en binnen een seconde of 8 was het al gebeurd. Klik op onderstaande grote afbeelding om het filmpje op YouTube te bekijken. De andere foto's laten de opening in de muur aan de achterkant van het pand aan de Augustijnenstraat zien.

Gierzwaluwnestplaats Augustijnenstraat    Gierzwaluwnestplaats



23 juni 2016 ging ik samen met iemand van Vivara Pro (verkoper van diervriendelijke producten voor de professionele markt) langs een aantal locaties gegaan waar neststenen zijn ingebouwd. Daaronder ook Plein 1944. We zagen geen activiteit bij het blok met donkere muurstenen waar ik eerder al wel invliegers heb gezien, maar dat lag meer aan timing. Die zitten er nog wel. Maar voor het eerst zag ik ook een invlieger vanuit de Scheidemakershof! Duidelijk nog een nieuwe vestiging aan het gedrag te zien: een paartje vliegt eerst roepend voorbij, dan gaat er één naar binnen, de ander buigt af en komt niet terug. Niet veel later komt de eerste weer naar buiten om het later weer te herhalen. Maar die openingen zijn dus ook gevonden! :D

Een kort filmpje ervan (van ver weg helaas):



En een foto van de Gierzwaluw die wel naar binnen ging, vlak voordat deze weer naar buiten kwam om de partner nog eens te proberen over te halen mee te gaan:




Terug naar Gierzwaluw projecten

www.xjochemx.nl