24 september 2011, Burendag in de Struintuin in Beek


Begin juli 2011 ontving ik een email van Norman, lid van het comité Struintijgers van de Struintuin in mijn woonplaats Beek. De aankomende burendag op 24 september was het comité van plan om weer een aantal activiteiten te organiseren. Mijn website was ze opgevallen en aangezien er in de buurt zwaluwen rondom huis vlogen leek het ze een goed idee om gierzwaluwkasten te maken en in de Struintuin te plaatsen.
Ik liet Norman weten dat het ophangen van Gierzwaluw-nestkasten in de tuin niet zo zinnig zou zijn omdat Gierzwaluwen echte huizenbroeders zijn, maar dat zulke nestkasten heel goed aan de omringende woningen opgehangen zouden kunnen worden. Het idee zou doorgesproken worden.

Na een telefoongesprek eind augustus stuurde ik Norman de bouwtekening van een Gierzwaluwnestkast model Voordorp toe. Ik koos dit model omdat deze door het schuin aflopende dak ook geschikt is om op te hangen aan gevels zonder overstekende dakrand. Niet het makkelijkste model om te bouwen helaas, door een niet al te duidelijk bouwtekening en de schuine kopse kanten van enkele van de benodigde planken. Daarom en omdat er in de wijk Vijverbeek waar de kasten zouden komen te hangen, ruime dakoverstekken aanwezig waren werd er voor een model met plat dak gekozen.

24 September was het dan zover. Gewapend met een informatiemapje en een gefiguurzaagde Gierzwaluw op ware grootte (zie ook het dagboek van 24 september 2011) ging ik naar de Struintuin. Samen met de kinderen, soms alleen met Norman en heel soms alleen, bouwden we een aantal kastjes. Verschillende kinderen namen er een mee, inclusief een handleiding die ik schreef zodat de kasten op de juiste windrichting en hoogte opgehangen zouden worden.

Op de blogspot van de Struintuin stond eind maart 2012 een oproep de kasten op te hangen aangezien dat nog niet door veel mensen was gedaan. Maar bij de oproep stond al wel een foto van een opgehangen kast. Aan twee woningen waren toen al kastjes opgehangen. Ergens rond begin mei ben ik nog door Vijverbeek gefietst om te kijken en zag ik dat er aan het huis van Norman zelfs twee kastjes hingen. :)

Hopelijk weten de Gierzwaluwen Vijverbeek te vinden! Hieronder enkele foto's van de Burendag en de opgehangen kastjes. De meeste foto's komen van de blogspot van de Struintuin, twee komen van fotograaf Henk Baron. Dank voor het gebruik hiervoor allemaal! Houd de muiscursor stil op de kleine foto's om te zien waar de foto vandaan komen en klik om ze te vergroten.

Norman en de kinderen aan de slag met de nestkasten tijdens de Burendag in Beek op 24 september 2011. Foto van struintuin.blogspot.nl    Nestkasten bouwen tijdens de Burendag in Beek op 24 september 2011. Foto van struintuin.blogspot.nl    Invliegopening boren en nestkuiltje gutsen tijdens de Burendag in Beek op 24 september 2011. Foto van struintuin.blogspot.nl    Norman werkt aan een nestkuiltje tijdens de Burendag in Beek op 24 september 2011. Foto van struintuin.blogspot.nl    Nestkasten bouwen tijdens de Burendag in Beek op 24 september 2011. Aan de paaltjes bij de boom wat Gierzwaluw-foto's en op tafel de houten Gierzwaluw. Foto door Henk Baron. www.henkbaron.nl    Wethouder Leidy van der Aalst kwam ook nog een schroefje vastdraaien. Foto door Henk Baron. www.henkbaron.nl


Maart 2012 fietste ik eens door de wijk Vijverbeek om te kijken of er al kastjes hingen. Norman had me voorbij zien fietsen en riep me. Hij had zelfs twee kasten opgehangen en Linda had ook al een kast opgehangen. Die laatste kon ik niet vinden, maar bleek achteraf ook aan de achterzijde van de woning te hangen. Onderstaande foto's plaatsten Norman en Linda op de Struintuin-blogspot.

De Gierzwaluwnestkast bij Norman. Foto van struintuin.blogspot.nl    De Gierzwaluwnestkast bij Linda. Foto van struintuin.blogspot.nlTerug naar overzicht happenings

www.xjochemx.nl