September 2011


Vandaag hadden zowel Lisette als ik een rups-ervaring. Ik zag op weg van werk naar huis weer eens een rups over het fietspad lopen. Die liep weer een groot risico door een fietser overreden te worden (er fietste zowel iemand achter me als me tegemoet). Dus ik stopte (de fietser achter me keek ietwat geïrriteerd) en nam de rups maar mee naar huis. Ik wist niet zeker welke soort 't was. Even in het boekje Vlinders, Rupsen en Waardplanten van Tirion Natuur gekeken. Daarin vond ik niet iets dat er precies hetzelfde uitzag, maar de rups leek wel op die van de Atalanta en rupsen daarvan kunnen variëren. Voor de zekerheid dus maar even nagevraagd op het forum van waarneming.nl. En inderdaad, een rups van Atalanta (Vanessa atalanta). :) Zoals ik al schreef, Lisette had ook een rups-ervaring. Iemand had in de buurt van de supermarkt in Beek Ubbergen naar iets staan te schoppen. Het bleek een Wilgenhoutrups! Die kroop op de stoep voor de oprit van desbetreffende persoon. Dat je zo'n enorme rups niet op durft te pakken, oké, maar dan schop je 'm toch niet aan de kant? Waarschijnlijk moest de mevrouw in kwestie weg met de auto of zo, en tsja, dan is 't zo zielig op er overheen te rijden hè. Maar ja, de Wilgenhoutrups (Cossus cossus trouwens) is vrij 'week', dus dan kun je er misschien net zo goed maar overheen rijden! Lisette durfde 'm wel op te pakken (respect! Ik zou daar zelf wel even over twijfelen aangezien deze rupsen hout kunnen doorknagen...) en heeft 't arme diertje in onze tuin gezet. Toen ik thuiskwam wees ze me 'm aan. Hij/zij leefde nog wel, maar het zag er niet goed uit. We hebben 'm maar laten liggen en afgewacht. Later was de rups wel wat weggekropen, maar niet ver en hij zat daar maar stil... :( Zo zonde van zo'n machtig grote rups... De rups van de Atalanta is wel netjes weggekropen gelukkig.

  



Vandaag hebben Lisette en ik weer eens een boswandeling gemaakt. We kwamen twee leuke 'bos-soorten' tegen. De eerste horen we vaak maar krijgen we zelden te zien. Ik hoorde er ditkeer een dichtbij en heb 'm weten te vangen. Een Boskrekel (Nemobius sylvestris). Ik hoop dat ik 'm niet beschadigd heb, hij hield z'n achterpoten een beetje raar tijdens 't maken van de foto. Hij liep daarna wel goed weg, dus ik hoop dat er niets aan de hand was.



De andere soort was de Bosmestkever (Geotrupes vernalis). En niet één, nee een heel stel! Met een reden waarbij de naam van de kevers komt kijken, en dan bedoel ik niet het 'bos'. Er was op het pad gepoept, vermoedelijk door een hond (netjes mensen, heel netjes...) en dat hadden verschillende kevers goed in de gaten. In het filmpje hieronder is te zien hoe er wat met een balletje werd gerold. :p




Zo zie ik ze niet graag... Sluipend en jagend...




De Heggerank (Bryonia dioica) die ik een tijd terug kocht bij Stichting De Kaardebol maakt dankbaar gebruik van een touwtje dat ik voor hem of haar heb gespannen. Met de slingerende ranken was de plant op zoek naar een houvast. Ik weet niet of het klimrek niet te grof is en wil graag dat de Heggerank omhoog gaat, vandaar het touwtje. De eerste rank is er al stevig omheen gedraaid. :) Het seizoen loopt zo langzamerhand echter wel op 't eind, dus de groei die nu nog zo krachtig is zal toch wel een keer op moeten houden.



Verder heb ik vandaag een Gierzwaluw uit een dunne plaat triplex gefiguurzaagd! :) Naar model van een mooie raamsticker, dus zo creatief is 't nou ook weer niet. Ik heb 'm gemaakt om met een standaardje te gebruiken bij een burendag in de struintuin in Beek (zie ook struintuin.blogspot.com. Ik ben daar aanwezig terwijl ik geen directe buurtbewoner ben ('t is aan de andere kant van Beek). Ik ben er op uitnodiging van één van de organisatoren om de buurtbewoners bouwpakketten voor Gierzwaluw-nestkasten aan te bieden! Op de tafel met bouwpakketten wil ik graag ook wat van Gierzwaluwen laten zien, waaronder een op ware grootte gefiguurde dus. Ook wat foto's van bijvoorbeeld een naar buiten kijkende jonge Gierzwaluw in Koningsholster (Beek) en een Gierzwaluw in een eigen nestkast.
Hoe het verder op die dag ging zal t.z.t. wel te lezen zijn op de speciale pagina voor dit soort gebeurtenissen op Gierzwaluw-gebied. :)




De Kogeldistel (Echinops bannaticus) die ik twee jaar geleden bij Vivara kocht is zich aan 't uitbreiden! :) Dat mag. Voorlopig... ;)

In de voortuin staat een andere cultivar, de Vlinderstruik Buddleia davidii 'Dartmoor'. Die heeft al flink gebloeid, maar heeft nu wat tweede bloei. Dat is mooi, want daar komen nog een hoop vlinders op af! Naast dagvlinders ook een gave dag-actieve nachtvlinder: de Kolibrievlinder (Macroglossum stellatarum). Spectaculair hoe snel en behendig ze zijn. Het moeten ook wel goede vliegers zijn, want ze overwinteren in Zuid-Europa en Noord-Afrika. Best een stuk vliegen voor een vlinder. Ik las er laatst een stukje over in De Gelderlander, daarin stond dat de Kolibrievlinder gemiddeld 0,30 gram weegt en elke dag 0,47 gram nectar nodig heeft! Dat is hard werken!
Ik kijk regelmatig hoopvol naar het Glad Walstro (Galium mollugo) in de hoop daar een rups van de Kolibrievlinder aan te treffen. Glad Walstro is namelijk één van de waardplanten, samen met andere Walstro-soorten. Maar tot nog toe nog geen gezien helaas.

  




13 September heb ik mijn BolyGuard camera voor 't eerst ergens buiten de tuin geplaatst. En wel bij de vistrap nabij Beek waar ik dagelijks langs fiets op weg naar werk. Daar is een tijd terug een boom omgeknaagd door een Bever (Castor fiber). Een dag of twee geleden zag ik dat er schors van de boom geknaagd was. De camera monteerde ik m.b.v. het bijgeleverde spanbandje aan een bezemsteel die ik met een rubber hamer in de grond had geslagen. Met wat takjes met bladeren e.d. camoufleerde ik de camera zo veel mogelijk.
De camera was vanaf het fietspad waar ik dagelijks gebruik van maak niet te zien en ik vermoedde dat er op de locatie niet tot nauwelijks mensen kwamen. Dat hoopte ik ook, want de camera kon natuurlijk zomaar meegenomen worden! Spannend, niet alleen daarom, maar ook omdat ik erg benieuwd was of ik de Bever op film kon vastleggen.
De camera heeft er van 13 tot 15 september gehangen. In die dagen zag ik tijdens het langsfietsen geen duidelijk nieuwe vraatsporen helaas. Eenmaal thuis nadat ik de camera had opgehaald bleken er een stuk of 20 filmpjes gemaakt te zijn. Enkelen ervan waren 'vals positief', wat wil zeggen dat er niets te zien was dat de sensoren (beweging en warmte) getriggerd kon hebben. Ik zag geen 's nachts gemaakte opnames, wat de kans op een Bever klein maakte, maar wat nog veel meer in 't oog sprong waren enkele filmpjes waar menselijke benen op te zien waren! Er waren dus toch mensen in de buurt van de camera geweest! Ik had een stukje karton achter de camera bevestigd met mijn naam en telefoonnummer erop. Ik had een gemiste oproep en was van plan terug te bellen, maar dat hoefde niet meer, hij was me voor. Hij was daar om een watermonster te nemen en had de camera uit nieuwsgierigheid losgemaakt om te bekijken. Maar dus ook weer netjes teruggehangen, wat op onderstaand filmpje te zien is. Maar dat is niet alles, want het filmpje is een samenstelling van 11 fragmenten. In het eerste fragment is een IJsvogel (Alcedo atthis) te zien, zittend op de omgeknaagde boom. In het tweede fragment (de overgang naar een nieuw fragment is meestal niet duidelijk te zien!) vliegt de IJsvogel langs en gaat verderop op de rand van de beschoeing zitten (uit het zicht). In het derde fragment klimt een Waterhoen (Gallinula chloropus) op een rand van de vistrap. In het volgende fragment is het Waterhoen nog steeds te zien, maar beweegt er iets vaags voor de lens van de camera. Een vlieg denk ik. Die, of een andere natuurlijk, is in het volgende fragment ook te zien, wild rondrennend op de lens. :) Daarna is een vlinder te zien die in beeld een tijdje stil blijft zitten. Ik waag me niet aan het naamgeven... (een Bont zandoogje (Pararge aegeria) misschien?) Vervolgens de menselijke activiteiten. In eerste instantie dacht ik dat er twee mensen te zien waren. Maar de persoon die ik telefonisch sprak zei alleen te zijn geweest, maar wel al bellend. Pas later kwam ik erachter dat er drie mensen te zien zijn. De man die een watermonster komt nemen is om 10 uur 's ochtends op 15 september gefilmd. Nadat de camera weer netjes is bevestigd (nog hartelijk dank daarvoor mocht je dit lezen!), duurt het even voor de volgende mensen gefilmd worden (11:40). Dat lijken meer natuurliefhebbers, gezien de verrekijker en camera, maar ook vanwege het herkennen van de BolyGuard als een fotoval! Ook aan hun hartelijk dank voor 't laten hangen!




Twee leuke rups-foto's vandaag. De één van een rups die ik vaak in onze tuin zie, namelijk die van Klein koolwitje (Pieris rapae). Lisette vond er een op de binnenkant van de garagedeur, een plaats die al eerder door rupsen van deze soort is uitgekozen om te verpoppen.

Een andere rups was die van Groot avondrood (Deilephila elpenor) die ik vond tussen het Glad walstro (Galium mollugo)! Misschien is het één van de twee in de tuin vrijgelaten rupsen? (zie dagboek van 18 augustus en 24 augustus. In het boekje Vlinder, rupsen en waardplanten van Tirion Natuur staat Glad walstro niet als waardplant genoemd, maar op bijvoorbeeld Wikipedia wel. Maar wie weet is deze rups wel in onze tuin opgegroeid, het is tenslotte al wel een tijdje geleden dat ik de rupsen heb uitgezet die bij mij de indruk achterlieten dat ze juist op weg waren naar een plaats om te verpoppen.

  



Na het interessante gefilm met de BolyGuard camera afgelopen week dit weekend maar weer eens gewoon in de achtertuin. Onderstaande opname werd 1 uur 's nachts gemaakt. In eerste instantie dacht ik dat het witte puntje aan de rechterkant, bij 't begin van de border, een opvallend bloemetje was of zo. Tot het begon te bewegen... Een muisje, waarschijnlijk een Bosmuis (Apodemus sylvaticus). Grappig als 'ie met die twee mooi oplichtende oogjes richting de camera kijkt. :)




De gefiguurzaagde Gierzwaluw (zie ook 9 september) is af! Ik heb er een standaard voor gemaakt en Lisette heeft haar schilderkunsten erop losgelaten! Deze houten Gierzwaluw op ware grootte zal na de Burendag (zie ook http://struintuin.blogspot.com hopelijk ook op andere happenings te zien zijn. Bedankt voor je hulp, inzet en moeite Lisette!




Vandaag eindelijk weer eens gaan vogelen in de prachtige Ooijpolder! Samen met collega-lid van de Vogelwerkgroep Nijmegen e.o. Adriaan Vos. We begonnen rond acht uur bij het Hollands-Duits gemaal, beginpunt van menig excursie. We fietsten over de Ooijse Banddijk, bij Tiengeboden de Hezelstraat in. Wat een prachtig stukje polder is dat toch... Vervolgens de Kruisstraat in, daarna de Kouwedijk op. Daar zagen we een Tapuit (Oenanthe oenanthe) die helaas niet op de foto wilde. Verder de Persingensestraat in om bij Persingen even tegenover het Zwanenbroekje te stoppen. Terug de Persingensestraat in, rechtdoor ditkeer, tussen de akkers door waar een paar mooie braakliggende tussen zaten die rijk aan vogels waren. Daar zagen we bijvoorbeeld een Paapje (Saxicola rubetra), Roodborsttapuiten (Saxicola torquatus) en vele anderen. Verderop in de Persingensestraat hoorde we dat we weer terug naar de Oude Waal moesten, want daar waren Zwarte Ruiters (Tringa erythropus), een Temmicks strandloper (Calidris temminckii), een Bonte strandloper (Calidris alpina en een Kleine plevier (Charadrius dubius) gezien!
Tijdens deze mooie vogeltocht met prachtig weer kwamen we naast veel vogels ook veel vogelaars tegen. Zonder hen hadden we een hoop leuke soorten gemist en een hoop gezelligheid! Wat wonen we hier toch in een prachtig stukje Nederland! :D

              

           



Vandaag heb ik mijn BolyGuard opgehaald. Ik had hem in de middag van 26 september wederom opgesteld bij de vistrap nabij Beek (zie ook 15 september). Ik had 's ochtends op weg naar mijn werk namelijk nieuwe knaagsporen gezien op de liggende boomstam. Ditkeer geen bezemsteel gebruikt om de camera aan te bevestigen, maar een dikke stok waar de Bever (Castor fiber) een mooie punt aan had geknaagd! :) Ook nog een lik pindakaas op een uitstekend stompje van de omgevallen boom gesmeerd, geen idee of ik daar de Bever plezier mee zou doen, maar anders misschien iemand anders. En weer een beetje gecamoufleerd, ditkeer vooral met uitgebloeide Gewone Berenklauw (Heracleum sphondylium).
Vandaag dus opgehaald. Door de camera even op de test-stand te zetten kreeg ik te zien dat er 21 opnames op stonden, maar dat zegt nog niets natuurlijk. Er zitten TITLEijd wat filmpjes bij die ik zelf heb 'veroorzaakt' bij het ophangen of juist weghalen van de camera. Maar ook wel 'vals positieven', zoals ook de vorige keer het geval was. Bij thuiskomst het SD-kaartje er dus maar even uitgehaald... Spannend... Yes! De Bever gefilmd! :D En leuk ook! Knagend aan de door haar of hem zelf omgeknaagde boom. :) Erg leuk! Tien over half elf 's avonds op 26 september gefilmd. Maar het was niet de enige opname in het donker. De dag erna werd rond kwart voor één 's nachts namelijk een kat gefilmd, lopend over de omgevallen boom. Toen ik de miniatuur-weergaven van de opnames zag dacht ik even dat het een marter was, door de witte bef, maar helaas. Ik zie niet graag gedomesticeerde roofdieren in het wild. Ze vallen imheemse diersoorten aan terwijl ze thuis restanten van de zieke bio-industrie te eten krijgen...
De volgende dag werd 's avonds, rond de klok van 8, een Blauwe reiger (Ardea cinerea) gefilmd, statig over de boom stappend. Leuk om te zien dat de door de Bever omgeknaagde boom zo graag gebruikt word om overheen te wandelen. :)








Terug naar dagboek 2011 index Terug naar homepage