Over onze tuin































In het dagboek, in het deel over bijen en wespen en op een paar andere plaatsen op mijn website zijn foto's te vinden die ik in onze tuin heb gemaakt. In het dagboek schrijf ik voornamelijk over wat ik allemaal in de tuin tegenkom. Bij deze iets meer over de tuin.

Onze achtertuin heeft in totaal een oppervlakte van 108 m². De diepte is 12 meter, de breedte 9 meter. Lange tijd (van de aankoop van het huis in 2007 tot eind 2018) is van die oppervlakte in totaal zo'n 83 m² daadwerkelijk tuin geweest. Aan de linkerkant van de tuin staat een berging van 2 meter breed en bijna 4 meter lang (7,7 m²). Maar gedurende bovengenoemde lange tijd stond er aan de rechterkant van de tuin ook nog een garage van ruim 3 meter breed en ruim 5 meter diep. Zo bleef dus nog een kleine 83 m² eigenlijke tuin over, maar daar kwam eind 2018 verandering in!

Al vanaf de aankoop van dit huis hadden we ons voorgenomen de garage te (laten) slopen om zo het tuinoppervlak flink op te schroeven (tot zo'n 100 m²) en ruimte te maken voor een vijver. Eind 2018 was het dan zo ver. Na enige voorbereidingen met betrekking tot de hypotheek en zo gingen we eerst zelf aan de slag. Opgeslagen spullen zoals stenen, bedoeld om ooit te verwerken in een stapelmuur of insectenwand, tuinstoelen e.d. moesten allemaal naar een tijdelijk plek verhuizen. De garagedeuren waren op zich nog prima, al moest er een nieuw slot in omdat we de sleutel al lang kwijt waren. De deuren raakten we gemakkelijk kwijt aan iemand die er nog een mooi tweede leven aan ging geven. Planten die heel dicht bij de garage stonden en risico zouden lopen tijdens de sloop moesten verplaatst worden. Zo moest ik met enige pijn in mijn hart de prachtig grote Hondsroos (Rosa canina) fiks terugsnoeien om de plant te kunnen verplaatsen naar de andere kant van de tuin. Daar kwam ook de fikse knol van een dierbare Heggenrank (Bryonia dioica) uit de grond de eveneens naar de overkant verhuisde.

  


Kort erna, eind september 2018, begon ik aan de sloop. Eerst haalden we met de nodige moeite het dakbedekkingsmateriaal eraf. Eronder vonden we nog oude krantfragmenten van ten tijde van de bouw van de garage, 1963. Altijd leuk! Wat te denken bijvoorbeeld van een advertentietekst als "Gevraagd met spoed, net, eerlijk en handig meisje voor lichte kantoorwerkzaamheden"?
Toen de planken van het dak eraf, die gingen in de voortuin onder een zeil om later (deels) herbruikt te kunnen worden voor de bouw van het dak van de insectenwand, daarover later meer... Vervolgens gingen de dwarsbalken van het dak eraf, ook die gingen onder het zeil in de voortuin.

Begin oktober kwam mijn zwager met een slijptol om de vloer en muur door te zagen. Voor de toekomstige insectenwand zou de rechter muur van de garage namelijk blijven staan was het idee, op een stuk van de vloer welke ook zou blijven zitten. Alles links van de zaagsnede kon er vervolgens uit... Met een moker en een flinke sloop-beitel kon ik een aardig eind komen wat betreft het omver gooien van de muren! Op 13 oktober kwamen mijn zwager en een vriend met zwaarder materiaal de vloer en onderliggende 'fundering' weg graven en naast het huis op de oprit sleuven te graven voor de fundering van een nieuw te bouwen fietsenstalling. Het vrijgekomen materiaal werd afgevoerd en in de achtertuin ontstond al meteen een gat op de plek waar de vijver moest gaan komen! Klik op onderstaande foto om in het dagboek van oktober 2018 meer foto's te zien van de sloop-werkzaamheden.



Eind oktober heb ik samen met Loek Gorris van hoveniersbedrijf Eco-Care de vijver aangelegd. Klik op bovenstaande foto en scroll wat naar beneden voor foto's van de aanleg. De muur van de garage die was blijven staan werd verstevigd met twee gemetselde poeren en in de loop van 2019 verder ontwikkeld. Er werden met hulp van diverse vrienden drie grote, zware boomstammen neergezet (een eik, een spar en een robinia). In februari bouwde een handige klusser uit de buurt een geweldig mooi afdak van balken en planken van het garagedak en... Leistenen afkomstig van het dak van de St. Stevenskerk in Nijmegen! Rond de vijver legde ik stapstenen neer en naast de border plaatste ik in maart zes enorme schijven eikenhout half ondergronds. Nadat in april Eco-Care nog eens langs kwam om een pergola van kastanjehouten palen te bouwen had de tuin in grote lijnen zijn transformatie ondergaan! Eindelijk! Na de nodige kleinere toevoegingen is

In de zomer van 2019 zag ik de 1000ste soort voor de tuinlijst! Hier omheen indrukken van de tuin en enkele leuke waarnemingen. Houd de muiscursor stil op een foto voor begeleidende tekst. Op de index pagina van het dagboek is in een dia-presentatie te zien hoe het aanzicht van de tuin sinds we hier wonen is veranderd (klik op onderstaande foto om daarheen te gaan). :)



Over de verschillende plaatsen in de tuin is vanalles te vertellen. Hieronder wat er zoal te zien is of was op enkele van de plaatsen die op de foto's staan.

Een boom in de tuin waar ik erg blij mee ben is een flinke geknotte Boswilg (Salix caprea). In 2010 als ongeveer 30 cm hoog plantje gevonden naast het huis, toen verplaatst naar de achtertuin en toen hij erg groot werd geknot. Sindsdien gefaseerd geknot om zo veel mogelijk bloei mogelijk te maken.
Er dichtbij staan een Gewone vlier (Sambucus nigra) en dicht bij elkaar drie aangeplantte Eenstijlige meidoorns (Crataegus monogyna). In die hoek bevindt zich ook de marterhoop. Meer daarover bijv. hier in het dagboek.

Her en der in de achtertuin groeien Hartgespan (Leonurus cardiaca) en Ezelsoor (Stachys byzantina). Deze behaarde planten trekken de Grote wolbij (Anthidium manicatum) naar onze tuin. Die bijen verzamelen plantenharen om hun nest mee te bekleden. Ze houden van planten uit de familie Lipbloemen (Lamiaceae) waar de nodige vertegenwoordigers van in onze tuin te vinden zijn.
In een ietwat donker hoekje links achter in de tuin staat nog een leuke erfenis van de vorige bewoner. Een laag kwart-rond muurtje, een soort verhoogde border. Er stond voorheen een boompje in, daarna een kornoelje, maar die bleek nogal vervelend. Er is trouwens bijna niets meer van het muurtje te zien door alle Klimop (Hedera helix), maar er groeit al sinds we hier wonen een Tongvaren op (Asplenium scolopendrium). Een mooie tuinsoort waar ik erg blij mee ben. In het hoekje heb ik vanwege het oude muurtje en ruim aanwezige Klimop een parasiet gezaaid, Klimopbremraap (Orobanche hederae). Die is na een paar jaar opgekomen en na een paar jaar ook weer verdween. Wellicht verschijnt er weer een keer een bloeistengel. Ik zaaide in die hoek ook eens Brede Wespenorchis (Epipactis helleborine) welke op is gekomen en zich op diverse plekken heeft uitgezaaid. Al met al een mooi hoekje!

De vijver is natuurlijk ook een prominent aanwezig element in de tuin. Veel ondiepe delen, vrijwel de hele oever afgewerkt met oude stenen waar tussen allerlei plekjes te vinden zijn voor dieren zoals kikkers, maar ook kleine diertjes zoals Vijverlopers (Hydrometra stagnorum). In de oever aan de achterzijde groeien hoge planten zoals Grote kattenstaart (Lythrum salicaria), Gele lis (Iris pseudacorus) en Grote boterbloem (Ranunculus lingua). Enkele van de Grote kattenstaarten zijn al oud, ze groeiden toen de garage er nog stond al in speciekuipen die ik als minivijvertjes had ingegraven. De Grote boterbloem kreeg ik als kleine fragmenten van een vriend. In de vijver heb ik als 'grond' voedselarm straatzand gebruikt. Het planten van plantjes in dat zand vind ik heel apart, het zand zakt onder water snel in elkaar. Je kan er een plantje in onder drukken en het is geplant. :)

Aan de oever bij de insectenwand heb ik tussen de stenen Moerasandoorn (Stachys palustris) geplant. De vele uitlopers van deze plant wandelen tussen alle stenen door waardoor op termijn een mooie rij bloeistengels zal ontstaan is de bedoeling. In het ondiepe water ernaast groeien Pijlkruid (Sagittaria sagittifolia), Grote waterranonkel (Ranunculus peltatus) en, misschien wel de mooiste waterplant: Waterviolier (Hottonia palustris).

Aan de kant van het terras heeft de vijver een vrij brede rustig dieper wordende strook. Een deel hiervan is een moeraszone met voedselarm zand. Hier groeit in een hoek een Dotterbloem (Caltha palustris subsp. palustris), al groeit deze van nature liever op voedselrijke plaatsen). In de moeraszone groeien verder wilde Orchideeën zoals de gekochte Moeraswespenorchis (Epipactis palustris) en de gekregen Gevlekte orchis (Dactylorhiza maculata subsp. maculata) en Moerashertshooi (Hypericum elodes).
In het diepe deel van de vijver staan twee vijvermanden met in de ene Aarvederkruid (Myriophyllum spicatum) en in de ander Glanzig fonteinkruid (Potamogeton lucens).



Ten tijde van de sloop van de garage werd op de oprit een fietsenstalling gebouwd. De constructie werd enigszins aangepast zodat op het dak een zwaardere vorm van een groendak gerealiseerd kon worden. De speciale 'grond', of liever substraat, is van het Duitse merk Zinco en bedoeld voor extensieve groendaken, met kruidachtige planten in plaats van de bekende sedum-beplanting. Een laag van bijna 10 cm dik bied de kruidachtige planten ruimte om stevig te wortelen en houd ook voldoende water vast. Zelf mengde ik nog ongeveer 30 liter 'mergelstof' door het substraat. Dat is zaagstof van een mergelblokken-zagerij in Zuid-Limburg wat veel kalk bevat. In het substraat zaaide ik vervolgens een speciaal voor dit soort daken bedoeld zadenmengsel van Cruydthoeck (klik om naar de website van Cruydthoeck te gaan in een nieuw venster). Het zadenmengsel bevat droogte-resistente soorten voor voedselarme grond met bijzondere soorten als Grasklokje (Campanula rotundifolia), diverse soorten Anjers, Grote tijm (Thymus pulegioides) en Blaassilene (Silene vulgaris). Zie voor een volledige lijst de voorgenoemde link.
























www.xjochemx.nl