Februari 2012


Vandaag ben ik mijn Trophy Cam gaan ophalen. Die was sinds 6 januari opgesteld in een tuin hier in Beek. Daar waren sporen gezien die zeer waarschijnlijk gemaakt waren door een Das (Meles meles). Het waren zogenaamde 'snuitputjes' (wat een schattig woord hè). In de erg uitgebreide Veldgids Diersporen las ik over deze sporen het volgende:
De wroetsporen van dassen kunnen tweeërlei zijn. Wanneer een das naar eetbare zaken in de humuslaag van het bos, langs een veldweg of op de bodem van een droge sloot of greppel zoekt, laat hij meestal zogenaamde 'snuitputjes' als spoor achter. Dit zijn kleine, met de voorpoot gemaakte kuiltjes van maar enkele centimeters diep en vaak niet meer dan tien cm in doorsnee, waarin met de snuit is gewroet. Soms staat de neusafdruk er nog herkenbaar in. Het gras er omheen is vaak enigszins cirkelvormig verbogen en het lijkt alsof dit door een klein windhoosje is ontstaan. De vorm van deze snuitputjes is conisch, zelden komvormig (vergelijk 'schraapjes' van konijnen). (alweer zo'n schattig woord, 'schraapjes'!)

De eigenaren van de tuin hadden me om advies gevraagd wat betreft het observeren van dieren met een infrarood-camera. Daarop heb ik aangeboden mijn cameraval in de tuin op te stellen. Het leek mij ook wel erg leuk een Das op film vast te leggen.
Tussendoor ben ik al eens langs geweest om de tot dan toe gemaakte opnames te bekijken, maar vandaag heb ik de camera weer meegenomen om 'm weer eens ergens anders te kunnen opstellen.

Er waren verschillende dieren gefilmd. Een Vos (Vulpes vulpes) kwam vrijwel elke nacht op bezoek. Verder werden gefilmd: Steenmarter (Martes foina), Ekster (Pica pica), Roodborst (Erithacus rubecula), Houtduif (Columba palumbus), Huiskat (Felis catus) en Haas (Lepus europaeus). En vreemd genoeg was het juist de Huiskast die het leukste filmpje opleverde! Ik had op een stuk hout valeriaanolie gedruppeld en daar zijn katten gek op. Tenminste, ze worden er nogal door beïnvloed, of ze het echt lekker vinden of dat ze het niet kunnen helpen weet ik niet. Maar de kat op onderstaand filmpje laat wel goed zien wat het met ze doet. :p



Een ander 'leuk' filmpje liet een Steenmarter zien die blijkbaar even wou laten weten dat dit toch echt zijn/haar territorium is! :p



Nu de camera weer beschikbaar was voor een ander projectje heb ik 'm direct opgesteld op een plek waar ik een tijdje geleden al een idee voor kreeg. Tijdens een wandeling door het bos bij de Duivelsberg hier in Beek zag ik een omgevallen boom waarbij tussen de kluit allemaal holen te zien waren. Ik was nieuwsgierig naar de eventuele gebruikers hiervan, dus stelde ik vandaag de camera zo op dat er naar de kluit werd gekeken. In beeld ook weer een tak met daarop valeriaanolie gedruppeld. Spannend!

Onderweg en op de terugweg maakte ik nog wat foto's. In het bos liet een Roodborst (Erithacus rubecula) zich redelijk goed naderen. Fotogenieke vogeltjes zijn het ook. :) En aan de Rijksstraatweg bevinden zich nog wat woningen waar Huismussen de dakgoten verlevendigen. Zoals het hoort, toch? Erg leuk gezicht en zo'n gezellig geluid!
Er praktisch tegenover liet het kwelwater dat uit de heuvelrug komt stromen zich niet door wat vorst tegenhouden. Een prachtige muur van ijspegels en andere mooie ijsfiguren was het resultaat. Helaas kreeg ik het niet zo mooi op de foto als het eruit zag, vandaar maar een enkele overzichtsfoto.

     



Weer eens een niet heel erg natuur-gerelateerd dagboek-berichtje! Vandaag ben ik bij de Toko (Toko Palee in Nijmegen om precies te zijn) geweest om 'nepkip' te kopen. Een half haantje gemaakt van Soja-gluten. Erg goede structuur en smaak. Niet voor niets wordt dit ook door professionals gebruikt. Heerlijk om te verwerken in een Indiase curry bijvoorbeeld! :D

In de vriezer, waar dat halve haantje dus te vinden is, kwam ik ook een ander product tegen. Die ken ik nog niet en wil ik wel eens uitproberen. Vegetarian Meat with Pepper dus. :)

Oh, en voor mij hoeft 't niet allemaal zo op vlees te lijken hoor, ik eet net zo lief tofu en tempeh en zo, maar ik vind het wel leuk om andere dingen te proberen en moet lachen om hoe er vanalles zo levensecht wordt nagemaakt, maar dan diervriendelijk. :)

  



Ik had maar weer eens wat appels in de tuin gelegd. Vooral in de hoop weer eens Kramsvogels (Turdus pilaris) naar de tuin te lokken, zoals in 2010 toen ik daar best aardige foto's van kon maken. Maar ook Merels (Turdus merula) zijn natuurlijk van harte welkom! Kramsvogels heb ik nog niet in de tuin mogen verwelkomen, maar het geringde Merel-mannetje dat regelmatig onze tuin bezoekt heeft de appels al wel gevonden.




Vandaag kwam ik op weg van werk naar huis een Blauwe reiger (Ardea cinerea) tegen die er niet bepaald vitaal uit zag... De kou van de afgelopen tijd moet dit wel veroorzaakt hebben. In eerste instantie dacht ik dat de reiger al dood was, maar toen ik voorzichtig over de rug aaide ging het oog toch even open en deed de vogel nog een zwakke poging me te pikken. Ik ben naar huis gefietst en heb mijn camera gehaald om dit trieste beeld toch maar even vast te leggen. Toen ik terug kwam bij het slootje naast de Nieuwe Rijksweg bij Beek stond er een juist erg vitaal uitziend familielid in het slootje: een Grote zilverreiger (Ardea alba). In eerste instantie niet zo ver weg, maar de foto's die ik toen maakte worden verpest door wat kunststof tuinstoelen die in het slootje zijn gedumpt. :( Een mevrouw die met een hond langs kwam jaagde de vogel op, maar deze ging verderop nog even zitten zodat ik nog wat foto's kon maken. Morgen nog maar eens kijken hoe het met de reiger gaat...

  



Helaas, de reiger heeft de nacht niet overleeft. :( Vanochtend op weg naar mijn werk zag ik hem of haar dood liggen op precies dezelfde plek als waar de reiger gisteren ook al zat. Tsja, zo gaat dat in de winter...



1 Februari schreef ik dat ik mijn Trophy Cam in het bos bij een omgevallen boom plaatste. Vandaag ben ik 'm maar weer eens op gaan halen. Er stonden meer dan 60 filmpjes op! Als eerste was er een Vos (Vulpes vulpes) te zien, die de geur van de Valeriaanolie duidelijk maar vreemd vond. Hij/zij leek er erg bang voor te zijn...?



De volgende bezoeker, op de volgende dag, was een Huiskat (Felis catus)... Midden in het bos, midden in de nacht... Dat kan toch niet de bedoeling zijn mensen?! Het is een HUISdier. Houd ze dan ook thuis, vooral 's nachts!
De/een Vos kwam later die nacht ook nog langs. Dat was dus 2 februari. Diezelfde dag, maar dan iets over half 8 's avonds, kwam er een Steenmarter (Martes foina) langs. Vroeg! Ik zie ze meestal op filmpjes die midden in de nacht zijn gemaakt.
De volgende dag lag er ineens een prachtig dik pak sneeuw! De/een Steenmarter liet zich weer zien. En vaak! Ook de Vos kwam weer voorbij, nog steeds het boomstammetje waar ik Valeriaanolie op had gedruppeld zeer behoedzaam benaderend.



Op 4 februari werden een Vos, Steenmarter en Reeën gefilmd (hindes). De dag erna werd een grappig filmpje gemaakt. Er zat iets op de camera? Ik hoorde een geluidje dat ik herkende omdat dat geluid ook steeds te horen is op filmpjes die gemaakt worden doordat ik de camera trigger tijdens het bevestigen ervan. Ik dacht eerst aan een vogeltje, maar na een paar seconden bleek wat het was... :)



Later die avond weer een Steenmarter. De volgende dag ook, maar toen had die blijkbaar zin om even lekker door de sneeuw te rennen! Erg leuk om te zien! Dat werd de volgende dag weer gedaan, van de twee filmpjes heb ik er één gemaakt:



6 Februari werd er weer een Eekhoorn (Sciurus vulgaris) gefilmd. Mooi 'kegelend' (op de achterpoten staand) ook. :)



Het laatste filmpje dat ik nog het vermelden waard vind is van 9 februari. Even afwachten, maar dan heb je ook wat! :)



Al met al een erg succesvolle sessie weer! Hopelijk wordt de volgende dat ook... Ik heb de Trophy Cam namelijk weer in het bos opgesteld. :) Op een dikke berkentak druppelde ik wat valeriaanolie en ik strooide wat kleine stukjes brood rond. Ik ben benieuwd naar de resultaten!



Lang geleden kocht ik via Mike Park Ltd. 'het' boek over Gierzwaluwen; Swifts in a Tower van David Lack. Eveneens lang geleden viel me een titel op: Swiftlets of Borneo - Builders of Edible Nests. Het duurde een tijd, maar laatst heb ik het dan toch maar eens besteld. En vandaag kreeg ik het binnen. Interessant om eens meer te kunnen lezen over deze bijzondere vogeltjes. Ze gebruiken net als 'onze' Gierzwaluwen speeksel bij de nestbouw, alleen zijn er onder de Swiftlets soorten die er geen materialen mee aan elkaar plakken, maar er het gehele nestje van maken. Ik weet niet wie daar het idee voor heeft gekregen, maar die nestjes gemaakt van speeksel kun je dus eten... Het is de grondstof voor de wereldberoemde vogelnestjessoep. Smakelijk!



Over nestjes gesproken... 29 Oktober 2011 heb ik een nestkast voor Huismussen (Passer domesticus) opgehangen. De musjes blijven toch interesse tonen voor de Gierzwaluwnestkasten, want vandaag zag ik er weer een naar binnen gaan! Ik heb toen hij weg was de Gierzwaluwnestkasten maar dichtgemaakt met een papiertje...



Iets heel anders dan nog... Tenminste, heel anders... Het woord Gierzwaluwen is al een beetje gevallen hè... Vandaag ben ik weer naar de tattooshop geweest! Weer? Ja, ik had er de vorige keer niet over geschreven hè? 18 Januari ging ik voor de eerste sessie. Ik kreeg het van Lisette als cadeau, iets waar ik al jaren over nadacht. Een Gierzwaluw-tatoeage! 18 Januari werden de lijnen gezet en werden twee van de vier vogels ingekleurd. Lisette was er toen bij. Het was een lange sessie, ongeveer 3 uur. Daar wordt je moe van zeg... Je hoeft alleen maar te liggen, maar pijn lijden maakt ook moe. Bij thuiskomst toen ook maar even een dutje gedaan. Dat was vandaag niet nodig. Er was vandaag ongeveer 1,5 uur nodig om de resterende twee vogels in te kleuren. Ik ben erg blij met het eindresultaat! Dankjewel Lisette!




Helaas, de reiger van 12 februari is niet het enige slachtoffer van de winterkou. Ook de Gewone pad (Bufo bufo) waar ik bijv. 20 januari over schreef heeft het niet overleefd... :(




Terug naar dagboek 2012 index Terug naar homepage